Kredi Kartı Provizyon İşlemleri

20 Kasım 2015 Cuma

Açık provizyon hangi durumda oluşur;

1-) İşlemi, kartınızın bankasına ait bir POS ile yaptı iseniz o POS henüz kapama mesajı göndermemiştir. ( Batch Close yapmamıştır )

2-) İşlemi, kartınızın bankasına ait olmayan, başka bir banka POS’u ile yaptı iseniz o banka henüz kapama mesajı göndermemiştir. (Takas )

Bu işlem için ilgili kaynaktan kapama mesajı gelmediği müddetçe provizyon da bekleyecektir.

Taki 7 gün gibi ( bu süre bankadan bankaya değişir, 7 gün olan banka biliyorum) bir süre sonra geçene kadar. 7 gün sonra bu işlem provizyondan düşer (Expire olur).  Kartınızın limiti aşılır. Varsa o işlemden kazandığınız puan da geri alınır.

Başka bir ifadeyle kart işleminin dönem içine girmeden hemen önce beklediği duraktır.

Açık provizyon işlemleri, kart dönemiçine girene kadar finansal değer kazanmazlar. Bu durum ne zaman meydana gelebilir?

1-) Kartın geçerli bir kart olduğunu anlamak için “AppStore” gibi bazı siteler, küçük meblağlı bir otorizasyon talebi yaparlar ve bu talebe alınan onay mesajı ile kartın gerçek bir kart olduğunu anlarlar. Bu tür işlemler için kapama gönderilmeyeceğinden işlem müşteri hesabına hiçbir zaman yansımaz. Açık provizyonda beklerler. Taki işlem geçerliliğini yitirene kadar (Expire)

2-) Kart ile bir işlem yapar yapmaz, internet şubeden bu işlemi izlemek isterseniz, bunu bulacağınız yer açık provizyon ekranıdır. Çünkü POS’ lar gün sonu yapmadan işlemler dönem içine yansımazlar.


Share/Bookmark

SQL Server Auditing

SQL Server Auditing özelliği, SQL Server 2012 ile birlikte loglanacak verinin filtrelenebilmesi sağlanmış. Bu loglama, tam olarak veri log dosyasına yazılmadan önce yapılıyor.

Bu ayar, SSMS->Object Explorer->Security->Audits öğesinde ayarladığınız hedef dosyanın özelliklerindeki Filter bölümünden veya T-SQL ile ayarlanabiliyor.

Örneğin yukarıdaki örnekte özellikle 2 Login'e ait işlemlerin loglanmamasını belirtilebilir. Bu alanı WHERE'den sonra Predicate'leri tanımlıyoruz gibi düşünün.

İlgili sayfa olan https://msdn.microsoft.com/en-us/library/cc280525(v=sql.110).aspx adresinde bu konuda özet bir bilgi verilmiş ve şöyle denmiş: "Optionally, on the Filter page, enter a predicate, or WHERE clause, to the server audit to specify additional options not available from the General page. Enclose the predicate in parentheses; for example: (object_name = 'EmployeesTable')."  İsterseniz Filter sayfasında bir Predicate veya WHERE cümleciği girebilir ve General sayfasında varolmayan bazı seçenekleri belirtebilirsiniz. Predicate'leri parantez içinde yazın, mesela (object_name = 'EmployeesTable') gibi." diyor.

Peki burada Predicate olarak kullanılabilecek alanlar nelerdir? Nereden bulacağız bu alanları? Aşağıda adresini paylaştığım dokümandaki alanları kullanabilirsiniz: https://msdn.microsoft.com/en-us/library/cc280765(v=sql.110).aspx


Share/Bookmark

Film Tavsiyesi: Ant Man-Karınca Adam (2015)

Konu: Şaşırtıcı derecede bir küçülme özelliği olan, bununla beraber insani güçlerini arttıran bir süper kostüm giyen hırsız Scott Lang, içindeki kahramanı benimseyip, akıl hocası Dr. Hank Pym'ın planını gerçekleştirmesine yardım etmeli ve dünyayı kurtaracak olan soygunu gerçekleştirmelidir.

Bilgi: http://www.imdb.com/title/tt0478970/


Share/Bookmark

Android 6.0 Marshmallow Nasıl Yüklenir?

Samsung‘un Android 6.0 güncellemesi, Samsung cihazlara kısa süre içinde güncellemenin gelmeyeceği ortaya çıkmış ve bir çok kullanıcı bu durumdan rahatsız olmuştu.

Şimdi, güncelleme mağduru kullanıcıların imdadına Cyanogen yetişti ve Android 6.0 Marshmallow tabanlı CyanogenMod 13.0 sürümünü bir çok cihaz için yayınladı.

Çoğu durumda üreticilerin ROM‘larıdan dahi daha stabil olan CyanogenMOD ROM’ları, her açıdan güvenebileceğiniz ve istemediğiniz zaman da geri dönebileceğiniz için denenmesi gereken, tavsiye edilen işlemlerdendir.

CyanogenMOD 13‘ün kurulumu oldukça basit. CyanogenMod 13’ün yayınlandığı cihaz listesi ve konu linkleri ise şöyle;

HTC One M7

HTC One M8

LG G3

 LG G Pad 8.3

 LG Optimus G (International)

 LG Optimus L90

Samsung Galaxy Note 3 (Snapdragon olanı)

 Samsung Galaxy Note 4 (Snapdragon olanı)

Samsung Galaxy Note 8.0 (GT-N51xx)

 Samsung Galaxy S II (I9100)

Samsung Galaxy S III (AT&T)

 Samsung Galaxy S 4 VE (GT-I9515)

 Samsung Galaxy S 4 (i9500, i9505, i9505G, i9506)

Samsung Galaxy S 5

Samsung Galaxy Tab 3 10.1

Samsung Galaxy Tab S (T700/T800/T805)


Share/Bookmark

Çocuk Ne Yaşıyorsa Onu Öğrenir...

Pedagoji üzerine Doğan Cüceloğlu tarafından çevrilmiş, güzel bir karşılaştırma…

Ø Eğer, bir çocuk sürekli eleştirilmişse;

Kınamayı ve ayıplamayı öğrenir.

Ø Eğer, bir çocuk kin ortamında büyümüşse;

Kavga etmeyi öğrenir.

Ø Eğer, bir çocuk alay edilip aşağılanmışsa;

Sıkılıp, utanmayı öğrenir.

Ø Eğer, bir çocuk sürekli utanç duygusuyla eğitilmişse;

Kendini suçlamayı öğrenir.

Ø Eğer, bir çocuk hoşgörüyle yetiştirilmişse;

Sabırlı olmayı öğrenir.

Ø Eğer, bir çocuk desteklenip, yüreklendirilmişse;

Kendine güven duymayı öğrenir.

Ø Eğer, bir çocuk övülmüş ve beğenilmişse;

Takdir etmeyi öğrenir.

Ø Eğer, bir çocuk hakkına saygı gösterilerek büyütülmüşse;

Adil olmayı öğrenir.

Ø Eğer, bir çocuk güven ortamı içinde yetişmişse;

İnançlı olmayı öğrenir.

Ø Eğer, bir çocuk kabul ve onay görmüşse;

Kendini sevmeyi öğrenir.

Ø Eğer, bir çocuk aile içinde dostluk ve arkadaşlık görmüşse;

Bu dünyada mutlu olmayı öğrenir.

                                                    Dorothy Law NOLTE (1975)


Share/Bookmark

Asgari Ücret Artışının Artıları ve Eksileri

Son dönemde en çok tartışılan konulardan birisi hükümetin asgari ücretin yüzde 30 oranında artırılacak olmasına ilişkin taahhüdü.  2016 başından itibaren asgari ücrete yüzde 30 artış gelecek.

Bunun yaratacağı bazı olumsuz sonuçlar: (1) Bazı işletmeler bu yükü kaldıramayacağı için çalışanların sayısını azaltma yoluna gider. Bu, işsizliği artırır. (2) İç pazara mal satan işletmelerin bir bölümü maliyetlerine gelen bu yükü fiyatlarına yansıtır. Bu, enflasyonu artırır. İşletmelerin bir bölümü ise bu artışı fiyatlarına yansıtamaz ve zarar ederler. Bir süre sonra kapanan işletmeler görürüz. Bu, işsizliği artırır. (3) İhracata yönelik işletmeler dış pazarlardaki darlıklar nedeniyle maliyetlerine gelen bu artışı kolay kolay fiyatlarına yansıtamazlar. Bu, onların kârını düşürür, bazılarında zarara yol açabilir. İhracatta düşüşler ortaya çıkabilir.

Asgari ücretin artırılmasının bazı olumlu sonuçları da olacak: (1) Asgari ücretliler, tüketim eğilimi en yüksek kesimdedir. Dolayısıyla artış miktarı tüketim harcamalarının artışına gidecek ve talep artacak. Talep artışı, ilk aşamadaki üretim düşüşünü telafi edebilir. Buna karşılık fiyatların artmasına katkıda bulunur. (2) Talep artışı, üretimi ve dolayısıyla belirli oranda yatırımı artırarak yitirilmiş bulunan büyüme ivmesini geri getirebilir. Böylece ekonomide düşen büyüme oranı yeniden yukarı yönlenebilir. (3) Büyüme, eğer eski ivmesini yakalamaya başlarsa zaman içinde istihdamda olumlu gelişmeler görülmeye başlayabilir. Böylece başlangıçtaki işçi çıkarmalar tersine dönebilir. (4) Tüketim harcamalarında artış olması vergi tahsilatının da artmasına yol açar. Ve eğer asgari ücret artışına kamu desteği sağlanacaksa bu artıştan yararlanılabilir. 

Demek ki asgari ücret artışının hem olumsuz hem de olumlu yanları olacak.

İşi olumlu yöne çevirmenin veya olumlu etkileri öne çıkarmanın bir tek yolu : Yapısal reformlar paketi açıklamak. Bu paketin şişirme bir paket olmaması, 5 – 6 kritik reformla sınırlı tutulması gerekir. Ne kadar çok reform sayılırsa gerçekleştirebilme olasılığı o kadar uzak oluyor. Ve bu reform paketinin takvime bağlanarak açıklanması gerekir. Eğer beklentilerin olumlu yöne çevrilmesi isteniyorsa tarih vererek reformları açıklamak çok önemli.

Kaynak: Mahfi Eğilmez


Share/Bookmark

Kredi Kartları Olay Analizi “Kartımda 13 Milyon TL puan var..."

11 Ekim 2015 Pazar

İnternetde dolaşan şikayetlerde, ilginç bir örnek vardı: “Yeni basılmış bonus kartımın üzerinde 13 milyon TL bonus var..” diyordu.

Bir kartta bu kadar puan olur mu? Ya da kartta puan olur mu? Puan kullanımında ilgili bakiye nereden düşer? v.b. sorular sorulabilir…

Meselenin doğrusu şudur;
Bazı kartlar ( örnek olarak bonus) kendi üzerlerinde puan bilgisi tutarlar.

Bunun sebebi: Kartı takar takmaz “Puan Bakiyeniz XXX TL” mesajını vermek ve bu puanı OFFLINE olarak kullandırtmak için. Fakat şu an puanı OFFLINE olarak kullandırtan banka ya yok ya da kullandırtanlar da bundan vazgeçmek üzere.

Kartın üzerinde ne kadar puan olduğu bilgisi önemli değil, önemli olan kart sahibinin banka nezdinde kaç puanı olduğu. Bu örnekte, %100 ( dikkat %99 değil :) ), kartın bankasındaki puanı bu seviyede değildir, çünki slip te “Kullanılabilir Puanınız 0.07 TL” yazabilir.


Share/Bookmark

SQL Server "MSDB" Veritabanını Temizlemek

Özellikle kritik Production sistemler için Full ve Differential yedeklerin yanında sıklıkla Transaction Log yedeği alınması oldukça normaldir. Recovery Model'ın değişik modlarının ve Transaction Log dosyalarının nasıl yönetileceği tamamen çok geniş ve ayrı konular, Transaction Log'ların sıklıkla alındığı ortamlarda "msdb" veritabanında düzenli temizlik yapılmadığında nasıl bir manzara ile karşılaşılabileceğinizi tahmin edebilirsiniz.

Bugün Domain'de olmayan ve bu nedenle (ve tabii ki biraz da ilgili arkadaşımın ilgisizliği nedeniyle) ve benim bu sunucuya henüz kendi denetim ve izleme Script'lerimi kurmamam nedeniyle yukarıda bahsettiğim gibi bir rezaletle karşılaştım.

Peki bu tablolar neden böyle dolar? Genellikle Full veritabanı yedekleri günde bir kere veya haftada bir kere alınır (tabii ki duruma göre değişir!) ve keza Differential yedeklerin de günde en fazla 4 kere alınabilir.

Fakat Transaction Log yedekleri çok daha sıklıkla alınır, mesela her 5 dakikada bir sefer gibi (her 1 dakikada bir alındığını da gördüm!). Bu ne demek? Günde ortalama 288 adet Transaction Log yedek dosyası ve "msdb" sistem veritabanındaki ilgili yedek tablolarında 288 adet kayıt demek. İlgili SQL Server Instance'ındaki veritabanı sayısı, Transaction Log yedek alma sıklığı ve "msdb" veritabanının temizlenmeme süresi hesaba katıldığında, ilgili yedek tabloları gerçekten çok fazla şişebilir.

Tek çekince tabii ki bu tabloların şişip yer kaplaması değil, genelde ve birçok ortamda bu tabloların tutulduğu "msdb" veritabanının dosyaları "C:" diskindedir. Çünkü DBA barındırmayan birçok şirkette SQL Server kurulumları "next, next" şeklinde yapılır ve Best Practice'ler takip edilmez. Hal böyle olunca, bu veritabanlarının büyümesi C: diskini tamamen doldurur, ki çoğu durumda Windows işletim sistemi ve hatta "tempdb" veritabanı da bu disktedir. Tabii ki bu durumda bir taraftan işletim sistemi teklemeye, garip hatalar vermeye başlar, bir taraftan da kullanıcılar "tempdb"den "ilginç" hatalar almaya başlarlar.

"MSDB" veritabanınızı bu yedek tarihçesi kirliliğinden aşağıdaki script ile kurtulabilirsiniz:

USE msdb
go
DECLARE @most_old_record_date DATETIME
SELECT @most_old_record_date = DATEADD(DAY, - 365, GETDATE())
EXEC msdb.dbo.sp_delete_backuphistory @oldest_date= @most_old_record_date;


Share/Bookmark

Film Tavsiyesi: Terminator Genisys-Terminatör Yaradılış (2015)

Konu: Genç Connor'ın geliştirdiği yapay zeka yakın gelecekte dünyayı ele geçiren üstün makinelere, robotlara dönüşecektir. Ve kendisini yok etmesi için savaşçı T-1000 günümüze gönderilecektir...

1990'ları sallayan hikayesiyle Terminatör serisi bu sefer yeni bir üçleme olarak ele anıyor. Serinin beşinci filmi Terminatör 5'in yönetmenliğini Alan Taylor üstleniyor.

Bilgi: http://www.imdb.com/title/tt1340138/


Share/Bookmark

Mobil Güvenlik Çalıştayı 2015

Her geçen sene mobil telefonların internetde kullanımı ve özellikle alışveriş sitelerinde kullanımı giderek artıyor. Bu durum da güvenlik açığı riskini artırıyor.

OWASP Türkiye Topluluğu tarafından düzenlenen Mobil Güvenlik Çalıştayı 2015, ülkemizde mobil cihaz ve uygulama güvenligi ile ilgili popüler ve anahtar konuları işliyorlar. 14 Ekim – 6 Kasım arası devam edecek. İmkanı olanlar gidebilir.

Konular:

    -Mobil platform güvenliği ve saldırıları
    -Mobil güvenlik açıklıkları ve tespiti
    -Mobil uygulama güvenliği 
    -Mobil uygulama geliştirme frameworkleri ve güvenliği  Mobil zafiyet analizi. 
    -Mobil uygulamalar ve mahremiyet
    -Mobil cihaz güncellemeleri
    -Mobil zararlı yazılımlar ve analizleri
    -Giyilebilir teknolojiler ve güvenliği
    -Nesnelerin interneti (IoT) ve güvenliği

Program Komitesi

    -Bünyamin Demir (Enforsec Ltd.)
    -Dr. Emin İslam Tatlı (Türk Telekom Grup) 
    -Ferruh Mavituna (Netsparker)
    -Onur Yılmaz (Netsparker)
    -Sertan Kolat (OWASP Türkiye)
    -Mesut Timur (OWASP Türkiye)
    -Oğuzhan Topgül (OWASP Türkiye)

Çalıştay ile ilgili detaylı bilgi için http://www.webguvenligi.org  sitesini ziyaret edebilirsiniz.


Share/Bookmark

Android 6.0 (Marshmallow)'a Yükselecek Cihazlar

 

Android 6.0 Marshmallow resmi olarak dağıtılmaya başlandı. Ancak bu, tüm telefonların son sürüme yükseleceği anlamına gelmiyor - bazı cihazların güncellenmesi aylar ve hatta yıllar alabilir.

Nexus

5 Ekim'den itibaren Android Marshmallow güncellemesini almaya başlayan Nexus'lar, şunlar: Nexus 5, Nexus 6 , Nexus 7 (2013),  Nexus 9 Nexus Player

HTC

HTC'nin Marshmallow'a güncelleme planları arasında bazı eski telefonlar ve 20 Ekim'de tanıtılacak yeni bir telefon var. İşte HTC'nin Android Marshmallow'a güncellenecek olan telefonları: One M9 (2015 sonunda) One M8 (2015 sonunda) One M9+ One E9+ One E9 One ME One E8 One M8 EYE Butterfly 3 Desire 826 Desire 820 Desire 816

Android Marshmallow'a güncellenmesini beklediğimiz telefonlar

Her üretici, telefonuyla ilgili güncelleme planlarını duyurmayabiliyor. Ancak bazı telefonların güncelleneceği neredeyse belli. Son 6 ayda piyasaya sürülen amiral gemilerinin Android Marshmallow'a yükselmesini bekleyebiliriz.

Güncellenme garantisi olmasa da, Marshmallow'a geçiş ihtimali yüksek cihazlar, şöyle sıralanıyor: Samsung Galaxy ,S6 Samsung Galaxy S6 Edge,  Samsung Galaxy S6 Edge+ Samsung Galaxy Note 5,  LG G4,  LG G3

Marsmallow'a güncellenmeyecek telefonlar

Benzer şekilde üreticiler, telefonlarını güncellemeyecekleri konusunda da duyuru yapmayabiliyorlar. Ancak şu cihazların Android Marsmallow güncellemesini almayacağı biliniyor: Nexus 4 Nexus 7 (2012) Nexus 10 HTC One M7

Resmi olarak Android Marshmallow güncellemesini almayan telefonunuzu root'layıp, Custom ROM yüklemeyi deneyebilirsiniz. Bazı telefonlar, resmi güncelleme almasalar da topluluk tarafından yeni sürümlere yükseltilebiliyorlar.


Share/Bookmark

Office 2016 Kurulumu Hakkında

Kurulum için hali hazırda Office 2013 (click to run ile Office 365 üzerinden kurulmuş ) içeren kendi bilgisayarımı kullanacağım. Amacım Office i yükselterek kurulumu aktarmak ancak tabi ki üzerinde Office olamayan bir bilgisayarda da kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.

Msdn den indirdiğim Office 2016 imajını kullanıyorum. Bu imaj hem 32 hem de 64 bit versiyonları içeriyor. Office 2010 dan beri artık Office uygulamalarının  64 Bit versiyonlarının da yayınlandığını hatırlatmak istedim.

Kurulum imajı 2,25 GB. Bilgisayarıma mount ettikten sonra klasörü açıyorum. İlk ekrandaki setup.exe dosyasını çalıştırdığımda  varsayılan olarak 32 bit kurulum yapmaya çalışıyor ve bilgisayarımda 64 bit Office 2013 kurulumları bulunduğu için uyarı veriyor.

Başka bir soru ile karşılaşmadan bilgisayarımdaki Office güncelleniyor. Sadece , kurulum esnasında bilgisayarımın internete bağlı olması gerekli aksi halde kurulum devam ediyor.

Kurulum tamamlandıktan sonra ufak bir ekranda bize yeniliklerin neler olduğu aktarılıyor. Excel i açtığımızda , bizden ürünün aktivasyonu için gerekli ürün anahtarını girmemizi istiyor.


Share/Bookmark

Yatırım ve Tasarruf Denince Ne Anlıyoruz?

23 Ağustos 2015 Pazar

Mahfi Eğilmez Hoca’dan güzel bir yazı…

Yanlış anlayıp yanlış kullandığımız ekonomik terimler arasında yatırım ve tasarruf en başta gelenlerdir. Bu iki terimin ekonomideki anlamlarıyla sokaktaki anlamları çok farklıdır. O kadar farklıdır ki birinin tasarruf dediğine öteki yatırım der.

Biriktirdiği parayı bir mevduat hesabı açarak bankaya yatıran kişi, eğer ekonomi eğitimi almamışsa yatırım yaptığını düşünür. Onun açısından getiri sağlayan bir şey yatırımdır. Aynı şekilde biriktirdiği parayla tahvil, bono veya hisse senedi, gayrimenkul, döviz,  altın satın alan kişi de yatırım yaptığını kanısındadır. Çünkü bunların hepsinin bir getirisi vardır. İlk bakışta altının getirisi yok gibi görünse de değeri arttığı takdirde değer artışı bir getiri sağlar. Dövizin hem faiz getirisi vardır hem de altın gibi değer artışı getirisi olabilir. O nedenle sokaktaki kişi bunu da yatırım olarak değerlendirir. Özetle diyebiliriz ki sokaktaki kişi açısından yatırım, tasarrufların, gelir getirecek kaynaklara yönlendirilmesidir.

Oysa bu saydıklarımın hiçbiri ekonomi biliminde yatırım olarak sınıflandırılmaz. Ekonomi biliminde yatırım dediğimizde, bir dönemde elde edilen değerlerin bir bölümünün tüketilmeyerek gelecek dönemde o değerleri artırmak için yeniden üretime sokulması eylemini kastederiz. Bunu daha basit ifade edersek, elde kullanılabilir olan kaynakların (sermaye, emek, toprak, teşebbüs gücü gibi) bir ekonomide üretim kapasitesini artırmaya, yenilemeye yönelik olarak kullanılmasına yatırım denir. Örneğin bir üretim işletmesinin (fabrika olabilir) başkalarının tasarruf edip bankaya yatırdığı mevduatları bankadan kredi olarak alıp işletmeye yeni bir üretim bandı monte ederek üretim miktarını artırma çabası ekonomi anlamında yatırımdır. Çünkü bu eylem sonraki dönemlerde üretim kapasitesini artıracaktır. Aynı işletmenin yeni bir üretim bandı monte etmeyip mevcut bantlardan birisinin onarımını yaptırması da yatırım (yenileme, onarım yatırımı) kapsamına girer. Bu eylem belki üretim kapasitesi artışı sağlamaz ama üretim bandının arıza yapmasını ve dolayısıyla üretim düşüşünü önleyeceği için yatırım olarak değerlendirilir.

Bankaya veya benzer finansal kurumlara yatırılmayan, mesela evde yastık altında saklanan veya altın satın alınarak evde saklanan değerler bunu yapan kişi açısından tasarruf sayılsa da ekonomi bilimi bunları tasarruf olarak görmez. Bir birikimin ekonomik anlamda tasarruf olarak kabul edilebilmesi için yine ekonomik anlamdaki yatırıma kaynak olabilecek bir formda olması gerekir. Bankadaki mevduat, kredi kullanmak isteyen bir başka kişi, kurum veya şirkete kaynak oluşturacağı için tasarruf olarak kabul edilir. Buna karşılık kişinin biriktirdiği parayla satın alıp evinde sakladığı döviz, altın vb kimsenin işine yaramayacağı, bir yatırım ya da üretim faaliyetinde kullanılamayacağı için ekonomi dilinde tasarruf olarak adlandırılmaz.


Share/Bookmark

SSMS (SQL Server Management Studio) Yenileniyor

Enterprise Manager'dan sonra SQL Server 2005 ile birlikte hayatımıza giren SQL Server Management Studio (SSMS) artık daha güncel ve dinamik olacak.

Şimdiye kadar SSMS'in yeni versiyonları hep SQL Server Database Engine'in yeni versiyonlarıyla birlikte, yani son versiyonlara göre bakarsak, iki senede bir çıkardı piyasaya.

Özellikle Azure SQL Database gibi, 2 yıl gibi uzun aralıkları beklemeden sürekli yeni özelliklerin eklendiği dinamik bir servisin de devreye girmesiyle, SSMS'in de böyle dinamik bir şekilde güncellenmesi ihtiyacı hasıl oldu. Çünkü SSMS, Azure SQL Database servisinin yönetimi ve bu ortamda yapılacak geliştirme işleri için de kullanılacak en temel araç. Bu nedenle Azure SQL Database servisine yeni bir özellik eklendiğinde, bu özelliğin SSMS tarafından da desteklenmesi gerekiyor ve bu destek artık içinde bulunduğumuz bu süreçte 2 yıl gibi bir süre bekleyemez.

Microsoft'un ilgili sayfasından SSMS'in bu yeni versiyonunu test makimenesine kurabilirsiniz. SSMS'in bu versiyonu (SQL Server 2016 CTP 2.2 - 31,5MB), SSMS'in önceki versiyonlarıyla yanyana çalışabiliyor, yani bunu kurmadan önce eski versiyonları kaldırmanız şart değil. Ayrıca, SSMS'in bu versiyonu SQL Server 2005 versiyonundan itibaren tüm SQL Server servislerini de destekliyor.

Yukarıdaki ekran görüntüsünden de görebileceğiniz gibi SSMS'in bu yeni versiyonu, güncellemeleri otomatik olarak yapabiliyor. Bunun yanında, aşağıdaki ekran görüntüsünde "Check for Updates…" menüsünü de görebilirsiniz. Eğer güncellemeleri kendiniz kontrol etmek isterseniz, bu yöntemi seçebilirsiniz.


Share/Bookmark

Film Tavsiyesi: The Second Best Exotic Marigold Hotel-Marigold Otelinde Hayatımın 2. Tatili (2015)

Öncelikle 1. filmini izlemenizi tavsiye ederim…

Konu: Marigold Otel sürekli müşterileriyle dolduğuna göre müdürleri Muriel Donnelly (Maggie Smith) ve Sonny Kapoor (Dev Patel) ikinci oteli açma hayallerini gerçekleştirme şansı yakaladılar ve o yeri buldular: Marigold Oteli 2. Planlar gerçekleşirken Evelyn ve Douglas (Judi Dench ve Bill Nighy) sıradan kahvaltı buluşmalarının yerini merak etmeye başlarlar. Bu sırada Norman ve Carol (Ronald Pickup ve Diana Hardcastle) aralarındaki özel ilişkinin girdaplı sularında yüzerken, Magde (Celia Imrie) iki talibi arasında kalmıştır.

Otel müşterileri arasına katılan son ziyaretçi Guy Chambers (Richard Gere) ise Sonny’nin annesi Bayan Kapoor’da romanı için aradığı ilham perisini bulur. Hayatının aşkı Sunaina (Tina Desai) ile evlilik hazırlıklarında olan Sonny, yeni otel için bütün zamanını harcamaktadır. Belki de aradığı tüm cevaplar herkesin sırrını saklayan Muriel’dedir. Büyük gün yaklaşırken aile ve otel sakinleri kendilerini karşı koyulamaz Hint düğünü havasında bulurlar.

Bilgi: http://www.imdb.com/title/tt2555736/


Share/Bookmark

Samsung Galaxy Note 5 Benchmark Sonuçları

Teknosa’nın internet mağazasında ön sipariş olarak sunulan fiyatlarda, Galaxy Note 5 Türkiye fiyatı 2699TL ve Galaxy S6 Edge+ Türkiye fiyatı ise 3099TL olarak satışa çıkarıldı. Teslimat tarihinin ise 21 Ağustos olduğu söyleniyor.

Benchmark performans test sistemi aracılığıyla yapılan testler sonucunda Galaxy Note 5‘in Galaxy S6, HTC One M9, LG G4, Galaxy Note 4, iPhone 6 ve iPhone 6 Plus gibi modellere karşı nasıl performans farkının olduğu ortaya çıktı.


Share/Bookmark

Webcast - SQL Server 2014 DMV Diagnostic Queries

DMV (Database Management View) Nedir?

Sql Server üzerindeki aktiviteler depolanmakta ve DMVler sayesinde bir view gibi kullanılabilmektedir. Çalıştırılan sorguların hangi indexleri kullandığı, ne kadar I/O yaptığı veya ne kadar CPU tükettiği gibi bir çok veriye ulaşmamız mümkün.

Kayıtı buradan yaptırabilirsiniz.


Share/Bookmark

Windows 10'dan 7 veya 8.1'e Geri Dönüş

Geri dönüş işlemlerine başlamadan önce bilmeniz gereken birkaç şey var. Bunlardan ilki, Microsoft'un son işletim sisteminde kalma kararınızı sadece bir ay içinde vermeniz gerektiği. 1 ay geçtikten sonra geri dönmek için bilgisayarınızla gelen veya kendi oluşturduğunuz kurtarma medyasını kullanmanız gerekiyor.

Windows XP'den gelen kullanıcıların geri dönüş yapıp yapamayacağı ise belli değil. Bu konuda sessizliğini koruyan Microsoft, seçenekleri Windows 7, 8 ve 8.1 olarak açıklanmıştı.

Yapılacak İşlemler:

-Denetim Masasını ve ardından Güncelleme ve Güvenlik bölümünü açın. Şimdi sol taraftaki "recovery" ("kurtarma") seçeneğine tıklayın. Burada "Go back to a previous version of Windows" ("Windows önceki bir sürümüne geri dön") seçeneğini kullanın.

-Windows, geri döndürme işlemine başlamadan önce size bu işlemi neden yapmak istediğinize dair bir soru soracak. Ekrana gelen pencereyi kullanarak Microsoft'a Windows 10'u neden terk ettiğinizi söyleyebilirsiniz.

Bunun ardından PC'nizin fişini çekmemeniz gerektiğini ve hangi dosyaların korunacağını söyleyen birkaç ekranla karşılaşacaksınız. İşlem bittiğinde eski parolanıza ihtiyacınız olabilir, bu yüzden eski parolanıza erişiminiz olduğundan emin olun.

-Ekranları geçtikten sonra Windows, geri dönmeyi gerçekten isteyip istemediğinizi bir kez daha soracak. Kabul etmenizin ardından Windows baştan başlayacak ve geri yükleme işlemi başlayacak.


Share/Bookmark

Film Tavsiyesi: Interstellar-Yıldızlararası (2014)

19 Nisan 2015 Pazar

IMDB puanı 579.597 kişinin oylaması ile 10 üzerinden 8.7

Konu: Film, Kip S. Thorne'nun evrende 'Solucan Delikleri'nin gerçekten var olduğu ve bu sayede zamanda yolculuğun mümkün olabileceği teorisinden ilham alınarak yaratılmıştır.

Filmin hikayesi bir grup cesur kaşifin bu deliklerden birine gitmeye karar vermesi sonrasında gelişiyor. Bu bilinmeyen boyuta yapacakları yolculukta, birlikte kalabilmek için verdikleri mücadele her birini ayrı zorluklarla karşılaştırıyor.

Bilgi: http://www.imdb.com/title/tt0816692/


Share/Bookmark

SQL Server 2014 Startup Parametrelerinin Eklenmesi

SQL Server Servisinin başlatılırken alacağı parametreleri ayarlanabiliyor. Böylece SQL Server servisi başlarken servise bazı parametreler vererek bizim istediğimiz şekilde başlamasını ve çalışmasını sağlayabiliriz.

SQL Serverda herhangi bir Startup Parametresi verebilmek için SQL Server Configuration Manager aracından ilgili SQL Server servisini bulup yanda gösterildiği gibi sağ tıklanıp Properties seçeneği seçilip SQL Server servisinin özelliklerinin listelendiği pencereden yapıyorduk.

SQL Server 2012 öncesi versiyonlarda Properties penceresini açtıktan sonra Advanced tabında bulunan Startup Parametres kısmı seçilir ve aşağıdaki ekrandaki gibi bir pencere açılır. Bu pencerede daha önce eklenmiş parametreleri görebilirsiniz.

Yeni bir parametre eklemek için ise öncelikle ayıraç olarak noktalı virgül işareti(;) kullanıp daha sonra parametreyi yazabilirsiniz. –T parametresi ile SQL Server servisi başlarken bazı flagleri değiştirip servisin bizim istediğimiz şekilde çalışmasını sağlayabiliriz.

Örneğin; 3226 numaralı flag ile SQL Serverın backup alındığında bunu SQL Serverın Loglarına yazmaması sağlanır. Eğer çok sık yedekleme işlemi yapıyorsanız bu parametreyi kullanarak loglarda fazla kayıt olmasını engelleyebilirsiniz. Bu parametreyi startup parametrelerine eklemek için SQL Server Configuration Manager aracından ilgili SQL Server servisini bulup aşağıda gösterildiği gibi sağ tıklanıp properties seçeneği seçilip SQL Server servisinin özelliklerinin listelendiği pencereden “startup parametreleri” kısmı açıldıktan sonra aşağıdaki gibi eklenebilir.


Share/Bookmark

Ödeme Sistemlerinde Fraud (Sahtecilik) Yöntemleri

Maalesef bu konuda yasal olarak yeterli bir yaptırım bulunmamakla birlikte kamu bilinci de tam olarak bulunmamaktadır. Bu arada BKM’nin Emniyet Bünyesinde Bilişim suçları uzmanları ile yürütülen Güvenlik eğitimlerini unutmamak lazım.

Bilişim ve Ödeme Sistemlerinde 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu)’nın 254. maddesinde bu suçlamaları önmelemek için cezai yaptırımlar var. Fakat yine de en önemli güvenlik açığının “İnsan“ olduğu bilindiği için yeterli güvenlik önlemleri alınamıyor.

Kartlar Nasıl Kopyalanıyor?

1-) ATM Üzerinden: ATM fareleri, kart bilgilerini kopyalamak için kart yuvasının ağzına, üzerinde chip olan bir aparat yerleştiriyor. Aparattan geçen kartın bilgileri kopyalanmış oluyor. Şifre bilgilerini öğrenmek içinse tuş tabelasının hemen üzerine gizli kamera yerleştiriliyor.

Şifre öğrenmenin başka yöntemleri de var. Hırsızlar, o tabelanın aynısını yaparak üzerine yapıştırıyor. Tuşlar kullanıldığı anda şifre kayıt altına alınıyor. Çete üyeleri ayrıca, ATM yakınlarında pusuya yatıp teleskop yardımı ile ya da işlem yapacakmış gibi bekleyip kart şifresini, kart ve güvenlik numaralarını öğrenebiliyor. Sabahın erken saatlerinde kurulan ATM tuzakları gece yarısı sökülüp alınıyor. Daha sonra kopyalanan bilgiler sahtesi hazırlanan kartlara aktarılıp kullanıma hazır hale getiriliyor.

2-) KeyLogger Yöntemi: Temel amacı “bilgi çalmak” lan Keyloggerlar klavyeden basılan her tuşun loglarını (bilgilerini) tutan casus yazılımlardır. Bu yazılımlar siz İnternet’te gezinirken gireceğiniz parolaların ve kişisel bilgilerinizi bir metin dosyasına kaydedip başka bir kullanıcıya anında ulaştırmaktadır.

*KeyLogger iki şekilde kullanılmaktadır. Bunlardan biri ebeveynlerin çocuklarının Bilgisayar başında yaptıklarını takip etmek için kullandıkları yöntemdir. Bu Güvenlik amaçlı bir Key Logger’dır

*Bir diğer kullanım şeklide saldırı amaçlı Key Logger’dır. Bu Key Loggerlar birçok yöntem ile bilgisayarınıza yerleştirilmektedir. Bu yöntemlerden en yaygını dikkatinizi çekecek şekilde e-posta gönderilmek sureti ile Bilgisayarınıza yerleştirilmektedir. Bu gönderilen e-postaların içerikleri mutlaka dikkatinizi çekecek konulardan oluşur ve bu kimlik avı sayesinde kötü niyetli kişiler hedeflerine ulaşmaktadırlar.

“Örnek E-Posta içeriği; Sn.xxxx Hanım/Bey,

Kredi kartınızdan bilginiz dışında 2.499 TL’lik işlem yapıldı. Bu işlemin iptalini hemen aşağıdaki link üzerinden bize ulaşınız. “

Bu yöntem sadece kullandıkları yollardan biridir. Bu programı size gönderdikleri bir resmin içine yerleştirilirmiş olabilirler. Ayrıca çaldıkları bir Facebook hesabı üzerinden arkadaş listelerine de linkler gönderip açmalarını istemektedirler.

3-) SMS ve Telefon Dolandırıcılığı: GSM operatörleri, ‘kredi kartınızla yaptığınız ödemelerden 200 TL kazandınız’ ya da ‘200 TL değerinde konuşma-kontör kazandınız”, ‘kol saati, taraftar forması kazandığınız’ şeklinde gelen mesajlara olumlu dönüş yapmanız halinde kötü niyetli kişiler tarafından aramalar yapılmaktadır. Söz konusu mesajlardan sonra yapılan aramalarda;

Tebrikler değerli müşterimiz ücretsiz kol saati kazandınız. Saatinizi almak için hemen … nolu numarayı arayın:

Bu tip mesajlardan sonra sizi arayıp kredi kartı numaranızı kontrol edelim diyorlar. ‘İlk dört rakamını söylemenize gerek yok’ diyorlar. Ancak zaten bankaların numaraları sabit olduğu için bu bir şaşırtmaca taktiği oluyor.

Fraud Riskini Azatlmak İçin Yöntemler:

-İşlem hacminiz çok fazla değilse, müşteri doğrulanana ve güvenli statüsüne çekilene kadar ön otorizasyonlu “PreAuth” olarak Sanal Pos’lara gönderilmelidir. (PreAuth: kısaca kredi kartına borç geçmeden, kart limitine bloke konulması olarak değerlendirebiliriz.)  Bu tip işlemler muhasebeleşmediği için kredi kartı ekstresinde de hareket olmayacak ve iptali daha kolay olacaktır.

-Aynı IP’den birden fazla işlem geliyorsa; bu ödemeleri bir havuzda tutarak satışın gerçekleşmeden iptalini yapabilirsiniz. Ödeme adından ve sonrasında mutlaka kontrol için bir arayüze sahip olmanız gerekmektedir.

-Aynı üyelik ile birden fazla işlem geliyorsa; bu ödemelerde filtre ekranınızda tutabilir ve fraud kontrol yetkilisi tarafından mutlaka gözden geçirmenizi öneririm.

-Aynı kart numarası ile 3 gün içinde birden fazla ödeme yapılması durumunda mutlaka bu ödemelerde kontrole tabi tutulmalıdır.

-Aynı kredi kartı ile çok düşük tutarlı bir kaç farklı sipariş, kartın limiti olup olmadığının test edilmesi anlamına gelmektedir. Gerçek bir kullanıcı hepsini aynı sepette alarak tek bir kargo ücreti ödemek isteyecektir. Bu tip işlemler yüksek miktarda gelecek fraud  provizyonun habercisidir.


Share/Bookmark

Android Telefonlarda Güvenlik

Cep telefonlarımızı hiçbir zaman yanımızdan ayırmıyoruz. Ofiste, yatak odamızda, tuvalette, restoranlarda akıllı cihazlarımız hayatımızın her yerinde bize eşlik ediyor. Bununka beraber her eçen gün akıllı cihazlar gizliliğimizi de ortadan kaldırıyor.

Cep telefonunuza e-posta adresleri, iletişim halinde olduğunuz insanların cep telefonu numaraları, hatırlatıcılar, toplantılarınız ve hatta kredi kartı numaralarımızı cep telefonlarımız ile paylaşıyoruz. Bunun üstüne bir de akıllı telefonlarımız sürekli konumumuzu izliyor ve gizlilikten bahsetmemiz imkansız bir hal alıyor.

Fakat gizliliğinizi korumanızın elbette bir kaç yöntemi var. Verilerinizi ve gizliliğinizi korumanız için uygulamanız gereken bir kaç adım var:

1)   Uygulamaları Yönetme

Telefonlarımızın tam anlamıyla işimizi görmesi için çoğu zaman 3. parti uygulamalardan destek alıyoruz. Ama maalesef çoğu uygulama "Deneyimi geliştirmek" bahanesi ile kişisel bilgilerimizi sömürüyor. Endişelenmeye gerek yok çünkü hangi uygulamanın hangi bilgilerinize eriştiğini görmenizin bir kaç yolu var.

Android cihazlarda en çok karşılaştığımız uyarı bir uygulama kurarken karşımıza çıkan "Bilgi İzin Sistemi" Google Play'den uygulama indirirken beliriyor. Eğer bu izinleri kabul etmezseniz uygulama cihazınıza kurulamıyor. Maalesef bu sistem kullanıcının üstüne çok yük bindiriyor.

Bunlarda bir tanesi de BitDefender'ın ücretsiz olarak Android ve iOS cihazlara sunduğu Clueful yazılımı. Bu yazılım telefonunuzda yüklü olan uygulamaların izinlerini tarayarak güvenlik seviyelerine göre kategorilere ayırmaya yarıyor. Şifrelerinizi ve e-postalarınızı okuma erişimine sahip uygulamaları hemen cihazınızdan silmenizi öneririm.

2) Kendinizi İnternette Koruma

Her fotoğrafta EXIF adı verilen bir alt dosya bulunur. Bu EXIF dosyasında fotoğrafın hangi makinayla, kaç ISO veya diyafram açıklığı ile çekildiği gibi bilgiler bulunur. Eğer fotoğrafı bir akıllı telefon ya da GPS destekli bir fotoğraf makinesi ile çekmişseniz, bu EXIF dosyasına fotoğrafın çekildiği koordinat bile ekleniyor. Örnek vermek gerekirse evinizde çektiğiniz bir fotoğrafı internette çeşitli sitelerde paylaştığınız zaman, fotoğrafınızı indirebilen herkes evinizin adresini de öğreniyor!

Bu EXIF dosyalarından kurtulmak için çeşitli programlardan yararlanabilirsiniz. Bunlardan en başarılısı çevrimiçi olarak kullanılabilen EXIF Remover servisi.

Eğer tamamen anonim olarak internette dolaşmak istiyorsanız Orweb internet tarayıcısını kullanabilirsiniz. Orweb size cookieleri, Flash içeriklerini ve internet geçmişinizi yönetmenizi sağlıyor. Fakat bunları yapmanız için  Orbot: Proxy with Tor uygulamasını Android cihazınıza kurmalısınız.

3)   İletişimi Kontrol Etme

SMS mesajlarınızı TextSecure uygulaması ile kriptolayabilirsiniz ve kriptolanmış SMS'lerinizi akıllı cihazınızda depolayabilirsiniz.

Telefon konuşmalarınızı şifrelemek için de RedPhone uygulaması ile internet üzerinden yapabilirsiniz. Bu programlar güvenli iletişim kurmayı amaçlıyor fakat hem alıcı hem gönderici bu programları kullanmak zorunda aksi taktirde şifrelenmiş bir şekilde konuşamıyorsunuz.


Share/Bookmark

Webcast-SQL Server 2014 Bellekiçi OLTP

SQL Server 2014’de OLTP (Online Transaction Protocol)’de özellikle performans noktasında ön plana çıkan In-Memory tablolar, indexler ve complied procedure’lere anlatılacak.

Kayıtı buradan yaptırabilirsiniz.

Başlangıcı: 24 Nisan 2015 Cuma 11:00


Share/Bookmark

Webcast-SQL Server 2014 Webcastleri

SQL Server 2014 DMV Diagnostic Queries

Kayıtı buradan yaptırabilirsiniz.

Başlangıcı: 8 Nisan 2015 Çarşamba 10:00

SQL Server 2014 Bellek İçi Veri Ambarı

Kayıtı buradan yaptırabilirsiniz.

Başlangıcı: 15 Nisan 2015 Çarşamba 10:00

Securing SQL Server

Kayıtı buradan yaptırabilirsiniz.

Başlangıcı: 22 Nisan 2015 Çarşamba 10:00


Share/Bookmark

Film Tavsiyesi: Fury-Şiddet (2014)

6 Nisan 2015 Pazartesi

IMDB puanı 197.094 kişinin oylaması ile 10 üzerinden 7.7

Konu: 1945 yılının Nisan ayında İkinci Dünya Savaşı’nın son ayları. Avrupa Tiyatrosunda müttefikler son kozlarını oynarken, savaş ile yoğrulmuş ordu çavuşu Wardaddy (Brad Pitt), bir Sherman tankını yönetmektedir ve düşman hattı ardında ölümcül bir görev üstlenen beş kişilik bir ekibi vardır.

Çok az sayıda ve yeterince silahı olmayan Wardaddy ve adamları, Nazi Almanya’sının kalbini vurmak için kahramanlıkları içerisinde tehlikeye atılmaktadır.

Bilgi: http://www.imdb.com/title/tt2713180/


Share/Bookmark

Security ve Sistem İçin Yararlı Araçlar

Sorun giderme işlemleri için sistem ve network adminleri tarafından kullanılan birçok yararlı web sitesi ve araçları…

Domain Check

See if a domain is available for registration.

Email Dossier

Validate and troubleshoot email addresses.

Browser Mirror

See what your browser reveals about you.

Ping

See if a host is reachable.

Traceroute

Trace the network path from this server to another.

NsLookup

Look up various domain resource records with this version of the classic NsLookup utility.

AutoWhois

Get Whois records automatically for domains worldwide.

TcpQuery

Grab a web page, look up a domain, and more.

AnalyzePath

Do a simple, graphical traceroute.

Hız Testleri İçin;

http://www.speedtest.net/

http://speedcheck.rogers.com/en.html

http://sourceforge.net/projects/iperf/

IP Hesaplama

http://jodies.de/ipcalc

Network İzleme için

http://www.monitor.us : Ağın internete bakan kısmını izler

http://www.paessler.com/prtg : Ağdaki cihazları izlemek için kullanılabilecek 30 sensörü içeren

Solarwinds NPM

ManageEngine OpManager :

DNS Sorun Giderme İçin

http://www.dnsstuff.com/

http://my-addr.com/

BGP Araçları

http://bgp.he.net/

http://routeserver.org/

Public IP Adresi İçin

http://www.whatismyip.com/

http://whatismyipaddress.com/

Online Diyagram Çizimi Yapabileceğiniz Siteler

Gliffy :Web sitesi üzerinden online olarak network çizimleri yapabilirsiniz.

Lucid Chart : Online Visio çizimleri yapabileceğiniz başka bir site.

SNMP Araçları

http://www.net-snmp.org/

Domain ve IP Whois Aracı

http://www.domaintools.com/

HTTP ve HTTPS Kontrol Araçları

http://www.alertra.com/articles/spotcheck_info/  : Örneğin bir web sunucusuna birkaç nokta üzerinden erişim sağlayarak, erişim süreleri hakkında bilgi verir.

http://www.sslshopper.com/ssl-checker.html

http://achecker.ca/checker/index.php

http://www.webpagetest.org/

Robtex Swiss Army Knife İnternet Aracı

DNS : Girilen hostname için DNS bilgilerini detaylı bir şekilde inceler. ( www.ceyhuncamli.com , www.google.com, www.twitter.com )

IP-number : Girilen ip adresine ilişkin forward ve reverse dns bilgileri gibi verileri kontrol eder. Bir arkadaşın deyimiyle resimli traceroute J

route Spesifik bir route prefix’ini kontrol eder.

AS numbers  AS-numarasını kontrol eder.

Email Sorun Giderme Araçları

http://mxtoolbox.com/

Sızma Tesleri için Araçlar

metasploit : Sızma testlerinin vazgeçilmez yazılımı

Nessus® : Sektörde, güvenlik açıkları, yapılandırmalar ve regülasyon uyumluluklarını taramak için en çok kullanılan yazılım

Proxy Siteleri

http://www.vtunnel.com/

http://ktunnel.com

ZenMate: Mobil cihazlar için

UltraSurf

Uzaktan Destek

http://www.packetix.net/en/secure/install/

Teamviewer

Ammyy Admin

Sunlogin

join.me

SSH Erişim Araçları

Putty

Poderosa

http://alternativeto.net/software/securecrt/

NTP

Meinberg NTP

Online Meeting

http://www.spreed.com/

http://vyew.com/


Share/Bookmark

S6-S5 Karşılaştırması

Bir akıllı telefonun tasarımı birçoğumuz için ekran ve donanımdan sonra gelir. Diğer bir deyişle yeni bir akıllı telefon baktığımızda ilk sorguladığımız şey ekranı ve donanımıdır; tasarımı sonra gelir. Çünkü akıllı telefon modelleri donanımsal ve yazılımsal olarak çok büyük değişmeler gösterse de tasarımları ya aynı kalır ya da çok az değişiklik gösterir.

Ancak söz konusu Samsung’ta durum biraz farklı. Öyle ki Samsung Galaxy S6 ile selefi Samsung Galaxy S5 arasında ilk göze çarpan nokta tasarım.

Ekran: Samsung Galaxy S5’in ekranı hatırlayacağınız üzere 1920 x 1080 (Full HD) çözünürlüğünde (430 ppi) idi. Galaxy S6’da bu çözünürlük 2560 x 1440 yani 2K’ya çıkıyor ve piksel yoğunluğu değeri 577.

Güç (RAM ve İşlemci): Galaxy S5’te 2GB RAM ve 2.5GHz hızda çalışan dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon 801 işlemci yer alırken, Galaxy S6’da 2.1GHz hızında sekiz çekirdekli Exynos 7420 işlemci (8 çekirdek işlemcinin 8’i de aynı anda çalışmıyor; 4 çekirdek 2.1GHz, 4 çekirdek 1.5GHz hızda çalışıyor ve tahmin edeceğiniz üzere işlemci gücü gerektiren uygulama ve oyunlarda devreye giriyor.) ve 3GB RAM bulunuyor. Ayrıca Samsung Galaxy S6’nın 14nm işlemciye sahip ilk model olma özelliğini taşıyor. Özetle yeni Samsung Galaxy S6 akıllı telefonunu aldığınızda son çıkan kaliteli yapımları akıcı bir şekilde oynamanın keyfini süreceksiniz.

Kamera: Her iki cihazın arka kamerası 16 megapiksel ve 4K video çekimine olanak tanıyor. Farklı olarak Galaxy S6’nın ön yüz kamerası 5 megapiksel (Galaxy S5’te 2 megapiksel) ve F1.9 lensi kullanılmış. Bu da Galaxy S6’nın daha düşük ışıklı ortamlarda daha iyi çekimlere olanak vermesi demek. Lansman günü Samsung’un Galaxy S6 akıllı telefonunun kamerasını Apple’ın iPhone 6 modeli karşılaştırması ve inceden gönderme yapması firmanın kamerasına ne kadar güvendiğini gösteriyor. Sonuç olarak Samsung Galaxy S6 selefi ile karşılaştırdığımızda kamerada da bir adım önde.

Batarya (Pil): Galaxy S6 selefine göre 1.5 kat daha seri çalışan hızlı şarj özelliği ile karşımıza geliyor ve 10 dakika şarj ile 4 saate kadar kullanım sunuyor. Samsung Galaxy S6’nın bataryasının kötü yanları da yok değil. Batarya hem çıkarılamıyor hem de kapasite olarak daha düşük (2550 mAh). Unutmadan cihazda kablosuz şarj özelliği mevcut. Tabii ki kablosuz şarj pedi ayrı olarak satılıyor.


    Share/Bookmark

    Kişisel Gelişim Kitapları

    300 adet kişisel gelişim kitabı.

    Aşağıdaki adresden indirebilirsiniz.

    http://turbobit.net/50isrmx6n8z5.html


    Share/Bookmark

    Windows 10 İle Gelen Yenilikler

    Kullanıcılarını yeni bir mobilin ve bulutun öncelikli olduğu daha kişisel bir döneme davet eden Microsoft CEO’su Satya Nadella, Windows 10’a  geçişlerin Windows 7, Windows 8.1, ve Windows Phone 8.1 için ücretsiz olacağını açıkladı. Windows 9’u atlayarak Windows 10’a geçiş yapmış oldu.

    Bahsedilen yenilikler;

    Cortana akıllı asistan Windows 10 ile masasüstüne geliyor

    Microsoft’un dijital assistan uygulaması Cortana, Windows 10 ile artık bilgisayarlar ve tabletlerde de kullanılabilecek. Microsoft’un Apple’ın Siri’sine bir yanıt olarak ilk kez mobilde tanıttığı Cortana, kullanıcılarına akıllı hatırlatmalar yapan ve bilgiye daha hızlı ulaşmalarını sağlayan bir uygulama.

    Yazıyla veya sesle iletişim kurulabilen Cortana’nın şimdiye dek ne kadar kullanıcısı olduğunu bilemiyoruz ama Windows 10 ile masaüstünde milyonlarca kullanıcıya ulaşacağını tahmin etmek zor değil.

    Project Spartan: Yeni Internet Explorer için yepyeni özellikler

    Microsoft’un Project Spartan kod adıyla yeni bir internet tarayıcısı üzerinde çalıştığı biliniyordu. Microsoft bu gizli projenin perdesini kaldırdı ve birlikte çalışabilirlik, dayanıklılık ve keşfedilebilirlik açısından daha iddialı bir web deneyimi sunan yeni tarayıcısını tanıttı.

    Yeni bir tasarıma da sahip olan tarayıcının getireceği yeniliklerden en önemlileri web sitelerinde gezinirken not alma (tuş takımı veya kalem üzerinden), web sayfalarını kolayca başkalarıyla paylaşma ve okuma modu özelliği olacak.

    Okuma moduna aktarılan içeriklere çevrimdışı da erişilebilecek ve farklı cihazlar arasında senkronize olacak. Diğer yandan Cortana buradaki bildileri de değerlendirmelerine katacak.

    Universal Uygulamalar

    Artık Windows’u bir hizmet (servis) olarak gören Microsoft, masaüstü ve mobil ayrımını kaldırmaya kararlı. Windows 10’da ‘universal’ uygulamalar her cihazda aynı deneyimi sunacak. Word, Excel, PowerPoint, OneNote ve Outlook uygulamalarının başını çektiği Windows 10 güncellemesi zamanla diğer uygulamaları da kapsayacak.

    Windows 10 Office uygulamaları tüm cihazlarda ‘dokunmatik’ bir deneyim sunacak. PowerPoint’te sunulan yeni imza özelliği ile kullanıcılar gerçek zamanlı not alabilecek. One Drive içerik eşitliğinin taşıyıcısı olacak.

    Xbox Live ve yeni Xbox oyunları da Windows 10’da
    Microsoft platform eşitlemesine Xbox tarafında da el atıyor. XBox Live ve yeni XBox uygulamaları da Windows 10 ile uyumlu olacak. Yani Windows 10 üzerinden XBox Live ve yeni XBox oyunlarına erişebilecek.

    Game DVR özelliği ile oyuncular oyun anlarını kaydedebilecek ve yeni oyunları arkadaşları ile paylaşabilecek. Üstelik farklı cihazlar arasında da bu paylaşımı yapabilecek. Microsoft bu yeniliklerle oyunseverlerin heyecanını üst seviyeye çıkaracak.

    Yeni Microsoft Surface Hub
    Surface Hub da yeniliklerden nasibini alıyor. Artık ekiplerin birlikte daha verimli çalışmasını sağlayacak. Dahili kamera, sensör ve mikrofonlarla birlikte çok noktalı dokunma ve dijital mürekkep kullanımı gibi donanımsal yenilikler öne çıkacak.

    55 inç ve 84 inç olmak üzere iki boyutta tasarlanan Surface Hub’ın dijital beyaz tahta özelliği ile uzak konferans görüşmesi, birden çok cihaz üzerinden paylaşım gibi özellikler gelecek.

    Süreklilik (Continuum) modu ile hibrid deneyimi iyileşecek

    Windows 10 kullanıcıları süreklilik (continuum) modu sayesinde 2’si 1 arada (hibrid) cihazlarda, klavye-fare-dokunmatik geçişlerini kolayca yapabilecek.


    Share/Bookmark

    Kurumsal Bilgi Güvenliği Risk Analizi

    Risk analizi, riski tahmin etmek amacıyla yapılan sistematik çalışmalardır. Yapılan risk tahminleri karşı önlemlere karar verilmesi aşamasında önemli bir parametre olarak kullanılırlar. Risk analizi yapılmadan tesis edilen karşı önlemlerin ihtiyacı karşılayamaması veya gereğinden fazla karşılaması ihtimali büyüktür.

    1. Bilgi Güvenliği Risk Analizinin Temel Zorlukları

    Riskin bir olasılık olması: Risk, kesin ve somut bir değer değildir. Risk bir olasılık olduğu için risk analizi temelde bir olasılık analizidir. Bu nedenle, risk analizi yapılırken tahminler yapılmalıdır. Tahminler, bir risk modeli ile belli bir çerçevede ele alınırlar. Eğer risk modeli nicel ise kullanılan matematikten dolayı zorluklar yaşanmakta, nitel ise risk analizi sürecinde tahminler subjektif olabilmektedir.

    Riskin, varlık, açıklık ve tehdit değerlerini girdi olarak alan bir olasılık fonksiyon olması: Risk, hesaplaması basit bir olasılık değeri değildir. Risk, bir varlıktaki bir açıklığın bir tehdit tarafından kullanılma olasılığıdır.  Bu olasılık, “Risk=F(Varlık, Açıklık, Tehdit)” formülü ile ifade edilebilir. Bu formüldeki fonksiyon (F) risk modelini temsil etmektedir. Sonuç olarak risk modelinin hesaba katması gereken üç temel parametresi bulunmaktadır.

    En temel ve önemli varlık olan bilginin soyut olması: Bilgi kurumlar tarafından risk analizlerinde farkına en zor varılan varlıktır. Bunun yanında, bilgi aynı zamanda en dikkatli analizi yapılması gereken en önemli varlıktır.  Sunucular, depolama medyaları gibi fiziksel varlıklar risk analizi yapan kişiler tarafından kolaylıkla tanımlanabilirken, bilgi soyut bir kavram olduğu için tanımlanmasında ve gizlilik, bütünlük, süreklilik değerlerinin verilmesinde güçlükler yaşanabilmektedir.

    Bilginin bir çok değişik formda bulunması: Bilgi donanım ve yazılımlar tarafından işlenir, elektronik ve manyetik medyada depolanır, yazılı dokümanlar bilgi içerir, bir kurumda çalışanlar zihinlerinde, düşüncelerinde ve konuşmalarında bilgiyi taşırlar. Sonuç olarak, bilgi elektronik, manyetik, kağıt, ses gibi bir çok değişik formada işlenir. Risk analizinde bir çok farklı formda depolanan bilginin ele alınması gerekmektedir.

    Bilgi sistemlerinin karmaşık ve yaygın bir yapıda olması: Bilgi sistemleri, 1970 ve 1980’lerdeki merkezi ve basit yapıda değildirler. Günümüzdeki, tüm kurumlarda, hemen hemen her çalışana bir bilgisayar düşmektedir. Kurumların hemen hemen tüm iş süreçleri, az veya çok bilgi işlem altyapısı ile kesişmektedir.

    Varlık, açıklık, tehdit ve karşı önlemler arasındaki ilişkiler: Herhangi bir varlıktaki veya varlık kategorisindeki (Örnek kategoriler: donanım, yazılım, medya, basılı doküman, personel) bir açıklık, başka bir varlık veya varlık kategorisi için tehdide dönüşebilir. Bir tehdit birden çok varlığı veya varlık kategorisini farklı oranlarda etkileyebilir. Bütün ilişkiler, risk analizi metodunda değerlendirilmelidir.

    2. İdeal Bilgi Güvenliği Risk Analizinin Özellikleri

    Hızlı sonuçlar vermesi: Risk analizi sürecinin uzun sürmesi özellikle iş gücü maliyetlerini artırır. Ayrıca, sürekli gelişen ve değişen bir bilgi işlem altyapısında çok uzun süren risk analizlerinin sonuçları tutarlı olmayabilir. Risk analizi metodunun süresi, kurumun tolere edebileceği bir seviyede olmalıdır.

    Maliyet etkin olması: Kurumlar, getirdiği maliyetten dolayı da risk analizi sürecine uzak durabilmektedirler. Genel olarak bilgi güvenliği kurumlar tarafından lüks olarak görülebilmektedir. Bu nedenle, risk analizi sürecinde  maliyet etkin araçların kullanılması ve sürecin kendisinin maliyet etkin olması önemli bir beklentidir.

    Objektif sonuçlar vermesi: Risk analizi sürecinin farklı kişiler tarafından tekrarlandığı zaman benzer sonuçlar vermesi önemli bir özelliktir. Planlama, uygulama, kontrol etme ve önlem alma döngüsü içerisinde tekrarlanacak olan risk analizinin tutarlı sonuç vermesi bilgi güvenliği yönetim sistemlerinin düzgün bir şekilde yürütülmesinin garantilerinden biridir. [3]

    İş süreçleri odaklı olması: Hedefin BT altyapısı olduğu risk analizleri odağını kaybetmiş risk analizleri olarak değerlendirilebilir. Örneğin bilgi işlem altyapısındaki, donanımların gizlilik, bütünlük ve süreklilik değerlerinin  ortaya konulduğu ve bu donanımlardaki açıklıkların ve bu donanımları etkileyebilecek tehditlerin ortaya konulduğu ve bunlara göre belli bir risk seviyesinin tespit edildiği bir risk analizi süreci, bu donanım üzerinde hangi iş süreçlerinin işletildiğini hesaba katmadığı için doğru ve tutarlı sonuçlar vermeyecektir. Risk analizinde en temelde incelenmesi gereken iş süreçleridir. Günümüzde, bilgi işlem odaklı risk analizleri bilgi güvenliği yönetişiminin uygulanmadığı kurumlarda gerçekleştirilmekte ve faydası sınırlı olmaktadır.

    Bilgi odaklı olması: Süreç odaklı yaklaşıma benzer olarak, bilgiyi göz ardı eden risk analizi süreçleri tutarlı sonuç vermezler. Bu risk analizi metotları bilgiyi işleyen donanım ve yazılımlara öncelik verirler ve sadece bunları değerlendirirler. Bu durumda da risk tahminleri  tutarsız olacaktır.

    Kurum personelinin katılımına imkan vermesi: Bütün risk analizi sürecinin kurumdaki çalışanlar tarafından gerçekleştirilmesi beklenemez. Ancak, risk analizi sürecinin iş süreçlerinde önemli görevleri olan personelin katılımına imkan verecek bir yapıda olması gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle, analizin belli başlı yerlerinde kurum çalışanlarının fikirlerinin ve düşüncelerinin alınması ve bunun risk analizi takımı tarafından değerlendirmeye sokulması gerekmektedir.

    Risk modelinin açık olması: Risk modelinin açık olması, kurumların bilgi güvenliği risk analizi metoduna duyduğu güvenli artıracaktır. Ayrıca, kurum ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde risk modelinde değişiklikler yapmasına imkan sağlanmış olacaktır.


    Share/Bookmark

    SQL Server 2014 Yenilikleri

    22 Şubat 2015 Pazar

    SQL 2014’de dikkat çeken en önemli yenilikler;

    In-Memory OLTP:

    Bellek ünitelerinin fiyatları makul seviyelere indikçe bunların performansından faydalanılabilecek teknolojilerde günden güne artıyor. Microsoft da bu teknolojiyi görmezden gelmemiş. SQL 2014 de bu konuda gelen yenilik; “memory-optimized tables” En basit özetiyle ram de tutulan tablolar.

    In-Memory OLTP teknolojisinden kısaca bahsetmek gerekirse, SQL Core kütüphanelerine ek olarak geliştirilen yapı oluşturduğumuz tabloyu arkada C++ koduna çeviriyor ve ACID sınırları dışına çıkmadan yüksek performans ile işleri yürütüyor. Tablo tipli değişken değil, temp tablo değil, memory tablosu.

    Güncellenebilir ColumnStore İndex+(Clustered);

    Geleneksel Row Store formatta veriler satır bazlı tutulmaktaydı. Tek bir sütun dönecek bir sorguyu bile cevaplayabilmek için diskten tüm alanları içeren satırın okunması gerekirdi. 2012 versiyonuyla hayatımıza giren ve sütun bazlı data tutmamızı sağlayan ColumnStore Index data saklama mantığı açısından büyük bir yenilikti ve uygun kullanımda çok yüksek performans faydaları sağladı.

    Bu mantıkla;

    - Sadece istenilen kolonlar için okuması gereken page’leri diskten okuması sayesinde gereksiz disk erişimini düşürür.

    - Kullanılmayacak veriler (istenmeyen sütunlar) boşuna Cache a alınmayacağı için, Cache den erişim oranı yükselecek, buradan da bir performans kazanımı olacaktır.

    - Ayrıca kolon bazlı saklama da büyük bir sıkıştırma avantajı bulunuyor.

    Sıkıştırma mantığında birbirine benzeyen verilerden oluşan bir kümeyi sıkıştırmak daha kolaydır. Datanın bir kopyası tutulur ve diğerleri için bu kopyayı gösteren ancak çok daha az yer işgal eden pointerlar kullanılır.

    Aynı sütunda saklanan birçok verinin birbirine eşit olabileceği düşünülürse (Şehirİsmi kolonu gibi), sıkıştırma sayesinde yer kazanımı artar. Bu da disk erişim ihtiyacını düşüren bir artıdır.

    Ancak ColumnStore Index’in en büyük eksikliği, data güncellemelerine izin vermiyor olmasıydı. SQL 2014 ile artık Data güncelleme de yapılabiliyor.

    2012 de Unclustered olarak kullanmaya başlayabildiğimiz ColumnStore Index 2014 ile birlikte Clustered olarak da kullanılabilecek. ColumnStore ve ColumnStoreArchival seçenekleri mevcut.

    Azure Entegrasyonu

    Microsoft’un bulut çözümü Azure, SQL 2014 ile birlikte Azure üzerine direkt olarak yedek alabiliyoruz. Belki daha da kritik olanı bir High Availability/Disaster Recovery senaryosu oluştururken artık Azure da bizim için bir seçenek.( AlwaysOn Replica in Azure)

    Lokalde sunucu problemi yaşansa bile, minimum downtime ile bulut üzerinden sistemimiz çalışmaya devam ediyor. Ekstra donanım yatırımı yapmadan, Clustered sistem kurma, yönetme gibi zahmetlere ve zaman kayıplarına katlanmadan hızlıca sistemimize entegre edebileceğimiz bir çözüm.

    Ayrıca vaktiniz olursa ve izlemek isterseniz SQL Server 2014 – Yenilikler webcastini indirip, izleyebilirsiniz.


    Share/Bookmark

    Krav Magen Eğitimleri Kadir Has Üniversitesi'nde...

    Orkun Hoca’mızın öncülüğünde, Kadir Has Üniversitesi Öğrenci Kulübünün en yeni üyesi "Krav Magen Self Defence Club" Cibali kampüsünde faaliyete girdi ve üye kayıtlarına başladı.

    Üye kayıtlarının 2. gününde 100’e yakın öğrenci kayıt yaptırdı. Sayının beklenden fazla olmasının nedeni son yıllarda şiddet olaylarının artması ve artık insanların her türlü saldırıda (bıçak, silah, sopa v.b.)kendini korumayı öğrenmek istemesi diyebilirim.

    Krav Magen Self Defence Club’da neler yapılıyor?

    - Self Defence (Kendini Koruma) ile ilgili öğrencilere düzenli fiziksel ve teorik eğitimler veriliyor.   

    -Toplumsal cinsiyet ve şiddet konusuna eğilen sosyal sorumluluk projeleri hayata geçiriliyor.    


    Share/Bookmark

    Genel Kültür : Dingo'nun Ahırı

    Dilimizde anlatmak istediklerimizi ifade edebilmek için kullanılan birçok kelime ve söz öbeği vardır. Bu söz öbeklerinden bir tanesi de deyimlerdir. Deyimler az sözle çok şey anlatmayı hedefleyen kalıplaşmış söz öbekleridir.

    Deyimler atasözleri gibi anonim sözler olmakla birlikte bazen çıkış kaynağı bilinen deyimler de karşımıza çıkmaktadır. ”Burası Dingonun ahırı mı?” şeklinde kullanılan “Dingonun ahırı” deyimi de zengin dilimizde kaynağı belli olan deyimlerden bir tanesidir.

    Peki “Dingonun ahırı” sözünün çıkış kaynağı nedir, bu söz günümüze nereden gelmiştir?

    Eski zamanlarda ulaşım olarak atlı tramvayların kullanıldığı dönemde insanlar bir yerden bir yere gitmek ve yük taşımak için atların gücünden faydalanmaktadır. İki at tarafından çekilen bu ulaşım araçları Şişhane’den çıkabilmek için Azapkapı’dan yedek at alırlarmış. Taksim’e kadar çıkan bu atlı tramvaylar günümüzdeki Taksim alanının batısındaki sular idaresi ile Fransız konsolosluğu arasındaki bir ahırda bekletilip burada dinlenmeleri sağlanırmış. Ardından bu atlar arabaya koşulmadan Azapkapı’ya gönderilirlermiş.

    İşte o dönemde atların dinlendirildiği bu ahır Dingo adındaki bir Rum vatandaşa aitmiş. Atlı tramvayların yoğun olarak çalışması sebebiyle bu ahırda da her zaman bir kalabalık ve keşmekeş hakimmiş. İşte günümüzde kaynağını bilmeden sıklıkla kullandığımız “Burası Dingonun ahırı mı?” sözü rivayetlere göre kaynağını buradan almaktadır.

    Dilimizde bu söz bir yere selamsız sabahsız ve izin almadan giren insanlar için kullanılmaktadır. Smile


    Share/Bookmark

    Film Tavsiyesi: The Theory of Everything-Her Şeyin Teorisi (2014)

    2014’ün en iyi filmlerinden biri. IMDB Top 30’da şu an 10’uncu sırada.

    IMDB puanı 91.169  kişinin oylaması ile 10 üzerinden 7.8 

    Konu: Film, Fizik’in yaşayan dehası İngiliz fizikçi ve teorisyen Stephen Hawking'in hayatından bir kesiti ele alıyor.

    Odak noktası olarak Hawking'in 1965 ve 1991 yılları arasında evli kaldığı ilk eşi Jane Wilde ile olan ilişkini konu alan filmde, öğrencilik yıllarında başlayan ilişkilerine, birlikte bilim adına yaptıklarına ve hastalık teşhisiyle yaşadıkları sarsıntılara tanık olacağız.

    Bilgi: http://www.imdb.com/title/tt2980516/


    Share/Bookmark

    Android 5.0 (Lollipop) Yenilikleri

    Yeni yayınlanan Android 5.0’dan şimdilik göze çarpan özelliklerden bir kaçı:

    Tasarım: Android Lollipop'ta Google, “Materyal Tasarım” adını verdiği yeni bir görünümü Android cihazlara kazandırdı. Android Lollipop ile birlikte gölgeler kullanılarak işletim sistemine daha derinlikli bir hava katılmış ve içeriğe göre renk belirleme gibi ekstra özellikler sunulmuş. Yeni tasarımda her şey sadelik düşünülerek geliştirildi. Stock Android Lollipop'ta durum böyle. Cihazlarda ekranın en altında bulunan yönetme tuşları, üç basit şekle indirgenmiş.

    Çoklu Görevler: Android Lollipop’la birlikte çoklu görev ekranı yeni bir görünüme kavuştu. Artık açık uygulamalar menüsü döner bir şekilde kullanıcının karşısına çıkıyor ve yukarı veya aşağı kaydırarak açık uygulamalar görülebiliyor. Uygulamayı kapatmak içinse sağa veya sola kaydırmak veya üzerindeki "X" işaretine dokunmanız yeterli oluyor.

    Güvenlik: Google Play’deki uygulama kontrolü daha sıkı bir hal alırken, yeni yamalar uygulama mağazasına eklenmiş durumda. Buna ek olarak çalınan veya kaybedilen telefonlar, uzaktan fabrika ayarlarına döndürülebiliyor. Android Lollipop ile birlikte konum, içerik ve benzeri doğrulama yöntemleriyle telefonunuzun kilidi otomatik olarak açılacak. Yani evinizi güvenilir bir yer olarak seçerseniz, evdeyken kilit ekranını geçmek için ekstra herhangi bir işlem yapmanız gerekmiyor.

    Pil Ömrü: Google, Android Lollipop ile cihazların pil tasarrufu modunda 90 dakikaya kadar daha fazla pil ömrüne sahip olacağını söylüyordu.

    64-bit Desteği: Apple, iPhone 5S ve iOS 7 ile 64 bit desteğini ilk kez akıllı telefonlara getirmişti. Bu destek iOS 8 ile devam ederken, Android cephesi ise 2014 yılının sonuna doğru 64 bit işlemcileri desteklemeye başladı. Yani  bir mucize olmazsa 2015 sonrasında çıkacak telefonların çoğunda 64 bit işlemciler görmeye başlanacak. 64 bit desteğiyle birlikte telefonlarda da hatırı sayılır ölçüde performans artışı bekleyebiliriz.

    Sağlık ve Fitness: Son dönemin en popüler uygulamalarından olan Sağlık ve Fitness uygulamalarına Google’ın da önem gösterdiğini söyleyebiliriz. Mesela buna Google Fit uygulamasını örnek gösterebiliriz. Ayrıca Android Lollipop’taki resmi uygulamalar, cihazlardaki sensörleri kullanarak sağlık ve fitness verisini depolayacak ve kullanıcısına sunacak.

    Android Auto: Android Lollipop ile birlikte Google otomobiller için Android Auto sistemini tanıttı. Apple’ın geçtiğimiz yıl iOs 7 ile birlikte duyurduğu CarPlay özelliğine benzeyen Android Auto, CarPlay ile benzer özelliklere sahip. İki sistem de akıllı telefonları kullanarak harita, müzik ve diğer uygulamalara ait bilgileri uyumlu araçların ekranında gösterebiliyor.


    Share/Bookmark

    2014'ün En İyi 20 Filmi

    1. BOYHOOD / Çocukluk

    http://www.imdb.com/title/tt1065073/?ref_=nv_sr_1

    2. NIGHTCRAWLER / Gece Vurgunu

    http://www.imdb.com/title/tt2872718/?ref_=nv_sr_1

    3. THE WOLF OF WALL STREET / Para Avcısı

    http://www.imdb.com/title/tt0993846/?ref_=nv_sr_1

    4. INSIDE LLEWYN DAVIS / Sen Şarkılarını Söyle

    http://www.imdb.com/title/tt2042568/?ref_=nv_sr_1

    5. GUARDIANS OF THE GALAXY / Galaksinin Koruyucuları

    http://www.imdb.com/title/tt2015381/?ref_=nv_sr_1

    6. EDGE OF TOMORROW / Yarının Sınırında

    http://www.imdb.com/title/tt1631867/?ref_=nv_sr_1

    7. THE GRAND BUDAPEST HOTEL / Büyük Budapeşte Oteli

    http://www.imdb.com/title/tt2278388/?ref_=nv_sr_1

    8. WHAT WE DO IN THE SHADOWS / Gölgelerde Napıyoruz

    http://www.imdb.com/title/tt3416742/?ref_=nv_sr_1

    9. DAWN OF THE PLANET OF THE APES / Maymunlar Cehennemi: Şafak Vakti

    http://www.imdb.com/title/tt2103281/?ref_=nv_sr_1

    10. HER / Aşk

    http://www.imdb.com/title/tt1798709/?ref_=nv_sr_3

    11. MR. TURNER / Bay Turner

    http://www.imdb.com/title/tt2473794/?ref_=nv_sr_1

    12. CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER / Kaptan Amerika: Kış Askeri

    http://www.imdb.com/title/tt1843866/?ref_=nv_sr_1

    13. X-MEN: DAYS OF FUTURE PAST / X-Men: Geçmiş Günler Gelecek

    http://www.imdb.com/title/tt1877832/?ref_=nv_sr_1

    14. GONE GIRL / Kayıp Kız

    http://www.imdb.com/title/tt2267998/?ref_=nv_sr_1

    15. INTERSTELLAR / Yıldızlararası

    http://www.imdb.com/title/tt0816692/?ref_=nv_sr_1

    16. CALVARY / İnfaz

    http://www.imdb.com/title/tt2234003/?ref_=nv_sr_1

    17. THE THEORY OF EVERYTHING / Her Şeyin Teorisi

    http://www.imdb.com/title/tt2980516/

    18. THE GUEST / Misafir

    http://www.imdb.com/title/tt2980592/?ref_=nv_sr_1

    19. UNDER THE SKIN

    http://www.imdb.com/title/tt1441395/?ref_=nv_sr_1

    20. 12 YEARS A SLAVE / 12 Yıllık Esaret

    http://www.imdb.com/title/tt2024544/?ref_=nv_sr_1


    Share/Bookmark

    Telefonunuz Kaybolduğunda Aranacak Numara

    Bilgi Teknoloji Kurumu (BTK), vatandaşlara, cep telefonlarının çalınması durumunda, ilk olarak 0 312 294 94 94  numaralı telefondan BTK'nın Bilgi ve İhbar Merkezinin aranması çağrısında bulundu.

    Cep telefonları hırsızlar tarafından çalınan veya cep telefonlarını kaybeden vatandaşların yapması gerekenler:

    IMEI numaranızı, kimlik bilgilerinizi ve telefonunuzu en son kullandığınız zamanı bildirmeniz halinde verdiğiniz bilgilerin doğrulanması durumunda telefonunuz kara listeye alınıyor. Böylece iletişime kapattırılan cihazın bir başkasına ait SİM kart takılarak kullanılması engelleniyor. Bilgi ve İhbar Merkezine ihbar edilen telefonlara kapatılma öncesinde cihazın çalıntı olduğu ve cihazın en yakın kolluk kuvvetine teslim edilmesi yönünde yasal uyarı SMS'i gönderiliyor.

    IMEI Numaranızı Nasıl Öğrenebilirsiniz?

    Bu ihbarı hızlı bir biçimde yapabilmek için telefonunuzun IMEI numarasını bilmemiz gerekli. O nedenle kullandığımız telefona ait IMEI bilgisini ihtiyaç olduğunda ulaşabileceğimiz bir yere not etmeniz tavsiye ediliyor. IMEI’I öğrenmek için *#06# yazıp YES tuşuna basmanız yeterli.

    GSM Operatörünüzü Arayın

    Cihazın üzerindeki kendi SİM kartınızın kullanılmasını engellemek için ise GSM operatörünüzü arayarak hattınızı da kapattırmanız gerekiyor. Yargıya başvurun hırsızlık, gasp ve kapkaç gibi durumlar söz konusu ise savcılıklara ya da ikametgahınızın veya olayın gerçekleştiği ilçe emniyet müdürlüğüne veya olayın gerçekleştiği ilçe emniyet müdürlüğüne başvurularak şikayetçi olmanız gerekiyor.

    BTK'nın Bilgi ve İhbar Merkezi'nen 2014 yılında 35 Bin ihbarda bulunuldu. Kayıp,çalıntı cihazlarla ilgili 2014 yılında BTK'nın Bilgi ve İhbar Merkezi üzerinden 35.171 ihbar yapıldı.

    Bu ihbarların yüzde 80'inde verilen bilgiler doğrulanarak cihazlar iletişime kapatıldı. Kapatılan cihazların yüzde 20'si, cihazın bulunması nedeniyle tekrar iletişime açtırıldı.


    Share/Bookmark

    Kart Dolandırıcılığı (Fraud) Nedir?

    8 Şubat 2015 Pazar

    Kredi kartı işlem cirolarının milyon hatta milyar TL’lere yaklaştığı günümüzde ödeme sistemlerinde, kart sistemlerinde güvenliğin her geçen gün önemi artırıyor.

    BKM verilerine göre MO/TO işlemleri hariç internetten yapılan kartlı ödeme tutarları şöyle:

    -2012 yılı 1. çeyreği sonunda 5.78 milyar TL

    -2013 yılı 1. çeyreği sonunda 7.99 milyar TL (% 38.2  artış)

    -2014 yılı 1. çeyreği sonunda ise 10.04 milyar TL (% 25.7 artış) – 1 Şubat’ta yayına giren BDDK taksit kısıtlamasından ötürü büyümede düşüş yaşandı.

    Kart sahteciliğini (Fraud) önlemeden önce ne olduğunu bilmemiz gerekir. Buna göre güvenliğinizi artırabilir, kendinizi eğitebilirsiniz. Fırsat bulabilirsem kart sahteciliğinde nasıl “fake / aldatma” yapıldığı ile ilgili ayrı bir yazı da yazacağım.

    Fraud (Sahtecilik) Nedir?

    Türkçe’de sahtecilik anlamına gelmektedir. E-ticaret veya sanal ödeme sistemlerinde çalıntı kredi kartı kullanarak veya kredi kartı bilgilerinin kopyalanarak kullanımı suretiyle yapılan online ödeme ve alışverişleri ifade eder.

    Ülkemizde ve dünyamızda birçok fraud türü bulunmaktadır. Bunları fiziki kart sahteciliği (CP-Card Present Fraud) ve sanal ortamda gerçekleştirilen sanal kart sahteciliği (CNP-Card Not Present Fraud) sahtecilikler diye ayırabiliriz.

    Fraud, basit anlamıyla hırsızlıktır. Evimizi nasıl hırsızlara karşı korumak için önlemler alıyorsak, firmanızı da sanal dolandırıcılara karşı korumamız gerekir.

    Fraud Kontol Yöntemleri

    Fraud (sahtetecilik) oranlarınızı bazı basit yöntemler uygulayarak azaltabilirsiniz.

    Mutlaka monitoring ve iyi bir fraud analizi yapan ekibiniz olması gerekmektedir. Büyük ölçekli e-ticaret işletmelerinin hepsinde bu birim bulunmaktadır. Bu birime sahip olmayan işletmeler de profesyonel olarak destek almaktadırlar. Şu an birçok firmada sahtecilik önleme araçları (fraud prevention tool) satın alarak bu hizmetten faydalanıyor.

    Motoring ekibiniz veya sahtecilik önleme araçlarınız olmasa da kendi önlemlerinizi alabilirsiniz.  Örneğin;

    -Ödeme sırasında ad / soyad, son kullanma tarihi ve güvenlik Kodu (CVV/CVC2) kontrolü yapılmalıdır.

    -3D secure ödeme almak ve bu yönteme teşvik çok önemlidir. Bazı siteler sadece 3D secure ödeme alarak fraud riskini minimize etmişlerdir. Fakat sepet dönüşüm oranlarında  büyük düşüşler ve ciro kaybı ile karşı karşıya kalmışlardır. Bu nedenle bu dengeyi çok iyi tutturmak gerekmektedir.

    -Ödeme yapıldıktan sonra telefon ile teyit alınmalıdır. Ufak bir görüşme fraud riskini %98’e kadar indirecektir. Bu görüşmelerin sıklığı tabi ki işlem hacminize ve risk aralığınıza göre değişecektir.

    -Kredi kartı BIN kontrolü yapabilirsiniz. Bu şekilde hangi bankaya ait oldugunu Sanal POS içerisinden kontrol edebilirsiniz.

    -Anlaşmalı olarak kullandığınız sanal poslarda, bankanız belirli tutarların üzerindeki ödemeler için risk kontrolü yapmaktadır. Genelde 2.000 TL üzeri işlemlerde risk kontrolü talep edebilirsiniz. Bu talep için mutlaka anlaşmalı olduğunuz bankanın kartı üzerinden yapılan ödeme (on-us) işlemi olmalıdır.

    -Kart numarası yada son kullanma tarihi ile ilgili birden fazla yapılan hatalı girişlerde risk alarmı üreterek işlemleri kontrol edebilirsiniz.


    Share/Bookmark

    Samsung Galaxy S6

    Samsung Galaxy S6, Mart ayının başında Barcelona'da düzenlenecek olan MWC (Mobile World Congress ) 2015'te tanıtılacak. Galaxy S6'nın gerçek ölçüleriyle hazırlanan kııflı render görüntüleri ortalarda dolaşıyor.

    S6, Samsung'un yeni metal kasal modeli olacak ve önceki modellere göre daha ince, daha şık malzemelerin kullanılmasıyla imal edilecekmiş.

    Samsung Galaxy S6'nın beklenen teknik özellikleri:

    - QHD çözünürlüğünde 5.1 ya da 5.2 inç büyüklüğünde SuperAMOLED ekran,

    - 20 Megapiksel çözünürlüğünde OIS destekli ana kamera, 5 Megapiksel ön kamera,

    - 3 GB RAM,

    - 8 çekirdekli Exynos 7420 işlemcisi gibi özelliklerle gelmesi beklenen Galaxy S6'nın, Android Lollipop ve yeni TouchWiz arayüzü ile gelecek.


    Share/Bookmark

    SQL Server Policy Based Management

    Birçok ortamda PBM (Policy Base Management)'den faydalanılmıyor. Halbuki Best Practice'lerimizi PBM ile kontrol etmemiz çok kolay. Örneğin SQL Server Instance'ımdaki veritabanlarınızın AutoClose ve AutoShrink özellikleri False mu? AutoUpdateStatistics ve AutoCreateStatistics True mu? PageVerify CHECKSUM mı? Veri dosyalarımın büyütülme şekli doğru mu?

    Belli boyutları aşan dosyaların büyümesini kapatmak ve yeni dosya oluşturmak. Bunları Job'larla veya daha kötüsü manuel kontrol etmemiz sıkıntılı olabilir.

    Condition'larınızı belirleyin, Policy'nizi tanımlayın. Daha sonra da Evaluation Modu'una göre Error Log'a kaydedilecek hatalar için Alert tanımlayın ve Policy'ler çiğnendiğinde kendinize ve/veya ilgili kişilere haber verilmesini sağlayın.

    Aşağıdaki adresde daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.

    https://msdn.microsoft.com/en-us/library/bb510667.aspx


    Share/Bookmark