SQL Server 2016 Instant File Initialization

15 Mart 2016 Salı

Yeni çıkan bir özellik. SQL Server kurulumundan sonra SQL Serverın optimum bir şekilde çalışması için ihtiyaça yönelik olarak farklı özelleştirmeler yapabiliyoruz.

Bu özelleştirmelerden önemli bir tanesi de Instant File Initialization(IFI) özelliğidir. Instant File Initialization değerin aktif edilmesi özellikle büyük ve hızlı büyüyen veritabanları için önerilmektedir. Bu ayar veritabanımızın data dosyaları oluşturulduğunda ya da SQL Server tarafından büyütülmesi gerektiğini bunu daha hızlı yapmak için kullanılmaktadır.

Daha hızlı yapmasının sebebi ise, bu ayarı aktif etmediğimiz durumda veritabanı data dosyalarımızın oluşturulması veya büyütülmesi gerektiğinde öncelikle dosyanın tümü sıfır ile doldurularak SQL Serverın kullanımı için ayrılıyor. Bu ayarı aktifleştirdiğimizde data dosyalarımız SQL Serverın kullanımı için ayrıldığında sıfır ile doldurulmuyor ve böylece yeni data dosyalarının oluşturulması ve büyütülmesi hızlı bir şekilde tamamlanmış oluyor.

Özellikle büyük boyutlu ve hızlı büyüyen veritabanları için hayati olan bu ayarın yapılması bazı durumlarda kurulum sonrası unatulabiliyordu. SQL Server 2016 ile beraber ise bu ayarın ihtiyaca yönelik olarak aktif edilmesi aşağıda gördüğümüz gibi kurulum sırasında  “Grant Perform Volume Maintenance Task privilege to SQL Server Database engine Service” kutucuğunu işaretleyerek hızlıca yapılabiliyor.


Share/Bookmark

0 comments :