Android 5.0 (Lollipop) Yenilikleri

22 Şubat 2015 Pazar

Yeni yayınlanan Android 5.0’dan şimdilik göze çarpan özelliklerden bir kaçı:

Tasarım: Android Lollipop'ta Google, “Materyal Tasarım” adını verdiği yeni bir görünümü Android cihazlara kazandırdı. Android Lollipop ile birlikte gölgeler kullanılarak işletim sistemine daha derinlikli bir hava katılmış ve içeriğe göre renk belirleme gibi ekstra özellikler sunulmuş. Yeni tasarımda her şey sadelik düşünülerek geliştirildi. Stock Android Lollipop'ta durum böyle. Cihazlarda ekranın en altında bulunan yönetme tuşları, üç basit şekle indirgenmiş.

Çoklu Görevler: Android Lollipop’la birlikte çoklu görev ekranı yeni bir görünüme kavuştu. Artık açık uygulamalar menüsü döner bir şekilde kullanıcının karşısına çıkıyor ve yukarı veya aşağı kaydırarak açık uygulamalar görülebiliyor. Uygulamayı kapatmak içinse sağa veya sola kaydırmak veya üzerindeki "X" işaretine dokunmanız yeterli oluyor.

Güvenlik: Google Play’deki uygulama kontrolü daha sıkı bir hal alırken, yeni yamalar uygulama mağazasına eklenmiş durumda. Buna ek olarak çalınan veya kaybedilen telefonlar, uzaktan fabrika ayarlarına döndürülebiliyor. Android Lollipop ile birlikte konum, içerik ve benzeri doğrulama yöntemleriyle telefonunuzun kilidi otomatik olarak açılacak. Yani evinizi güvenilir bir yer olarak seçerseniz, evdeyken kilit ekranını geçmek için ekstra herhangi bir işlem yapmanız gerekmiyor.

Pil Ömrü: Google, Android Lollipop ile cihazların pil tasarrufu modunda 90 dakikaya kadar daha fazla pil ömrüne sahip olacağını söylüyordu.

64-bit Desteği: Apple, iPhone 5S ve iOS 7 ile 64 bit desteğini ilk kez akıllı telefonlara getirmişti. Bu destek iOS 8 ile devam ederken, Android cephesi ise 2014 yılının sonuna doğru 64 bit işlemcileri desteklemeye başladı. Yani  bir mucize olmazsa 2015 sonrasında çıkacak telefonların çoğunda 64 bit işlemciler görmeye başlanacak. 64 bit desteğiyle birlikte telefonlarda da hatırı sayılır ölçüde performans artışı bekleyebiliriz.

Sağlık ve Fitness: Son dönemin en popüler uygulamalarından olan Sağlık ve Fitness uygulamalarına Google’ın da önem gösterdiğini söyleyebiliriz. Mesela buna Google Fit uygulamasını örnek gösterebiliriz. Ayrıca Android Lollipop’taki resmi uygulamalar, cihazlardaki sensörleri kullanarak sağlık ve fitness verisini depolayacak ve kullanıcısına sunacak.

Android Auto: Android Lollipop ile birlikte Google otomobiller için Android Auto sistemini tanıttı. Apple’ın geçtiğimiz yıl iOs 7 ile birlikte duyurduğu CarPlay özelliğine benzeyen Android Auto, CarPlay ile benzer özelliklere sahip. İki sistem de akıllı telefonları kullanarak harita, müzik ve diğer uygulamalara ait bilgileri uyumlu araçların ekranında gösterebiliyor.


Share/Bookmark

0 comments :