Asgari Ücret Artışının Artıları ve Eksileri

20 Kasım 2015 Cuma

Son dönemde en çok tartışılan konulardan birisi hükümetin asgari ücretin yüzde 30 oranında artırılacak olmasına ilişkin taahhüdü.  2016 başından itibaren asgari ücrete yüzde 30 artış gelecek.

Bunun yaratacağı bazı olumsuz sonuçlar: (1) Bazı işletmeler bu yükü kaldıramayacağı için çalışanların sayısını azaltma yoluna gider. Bu, işsizliği artırır. (2) İç pazara mal satan işletmelerin bir bölümü maliyetlerine gelen bu yükü fiyatlarına yansıtır. Bu, enflasyonu artırır. İşletmelerin bir bölümü ise bu artışı fiyatlarına yansıtamaz ve zarar ederler. Bir süre sonra kapanan işletmeler görürüz. Bu, işsizliği artırır. (3) İhracata yönelik işletmeler dış pazarlardaki darlıklar nedeniyle maliyetlerine gelen bu artışı kolay kolay fiyatlarına yansıtamazlar. Bu, onların kârını düşürür, bazılarında zarara yol açabilir. İhracatta düşüşler ortaya çıkabilir.

Asgari ücretin artırılmasının bazı olumlu sonuçları da olacak: (1) Asgari ücretliler, tüketim eğilimi en yüksek kesimdedir. Dolayısıyla artış miktarı tüketim harcamalarının artışına gidecek ve talep artacak. Talep artışı, ilk aşamadaki üretim düşüşünü telafi edebilir. Buna karşılık fiyatların artmasına katkıda bulunur. (2) Talep artışı, üretimi ve dolayısıyla belirli oranda yatırımı artırarak yitirilmiş bulunan büyüme ivmesini geri getirebilir. Böylece ekonomide düşen büyüme oranı yeniden yukarı yönlenebilir. (3) Büyüme, eğer eski ivmesini yakalamaya başlarsa zaman içinde istihdamda olumlu gelişmeler görülmeye başlayabilir. Böylece başlangıçtaki işçi çıkarmalar tersine dönebilir. (4) Tüketim harcamalarında artış olması vergi tahsilatının da artmasına yol açar. Ve eğer asgari ücret artışına kamu desteği sağlanacaksa bu artıştan yararlanılabilir. 

Demek ki asgari ücret artışının hem olumsuz hem de olumlu yanları olacak.

İşi olumlu yöne çevirmenin veya olumlu etkileri öne çıkarmanın bir tek yolu : Yapısal reformlar paketi açıklamak. Bu paketin şişirme bir paket olmaması, 5 – 6 kritik reformla sınırlı tutulması gerekir. Ne kadar çok reform sayılırsa gerçekleştirebilme olasılığı o kadar uzak oluyor. Ve bu reform paketinin takvime bağlanarak açıklanması gerekir. Eğer beklentilerin olumlu yöne çevrilmesi isteniyorsa tarih vererek reformları açıklamak çok önemli.

Kaynak: Mahfi Eğilmez


Share/Bookmark

0 comments :