SQL Server 2014 Yenilikleri

22 Şubat 2015 Pazar

SQL 2014’de dikkat çeken en önemli yenilikler;

In-Memory OLTP:

Bellek ünitelerinin fiyatları makul seviyelere indikçe bunların performansından faydalanılabilecek teknolojilerde günden güne artıyor. Microsoft da bu teknolojiyi görmezden gelmemiş. SQL 2014 de bu konuda gelen yenilik; “memory-optimized tables” En basit özetiyle ram de tutulan tablolar.

In-Memory OLTP teknolojisinden kısaca bahsetmek gerekirse, SQL Core kütüphanelerine ek olarak geliştirilen yapı oluşturduğumuz tabloyu arkada C++ koduna çeviriyor ve ACID sınırları dışına çıkmadan yüksek performans ile işleri yürütüyor. Tablo tipli değişken değil, temp tablo değil, memory tablosu.

Güncellenebilir ColumnStore İndex+(Clustered);

Geleneksel Row Store formatta veriler satır bazlı tutulmaktaydı. Tek bir sütun dönecek bir sorguyu bile cevaplayabilmek için diskten tüm alanları içeren satırın okunması gerekirdi. 2012 versiyonuyla hayatımıza giren ve sütun bazlı data tutmamızı sağlayan ColumnStore Index data saklama mantığı açısından büyük bir yenilikti ve uygun kullanımda çok yüksek performans faydaları sağladı.

Bu mantıkla;

- Sadece istenilen kolonlar için okuması gereken page’leri diskten okuması sayesinde gereksiz disk erişimini düşürür.

- Kullanılmayacak veriler (istenmeyen sütunlar) boşuna Cache a alınmayacağı için, Cache den erişim oranı yükselecek, buradan da bir performans kazanımı olacaktır.

- Ayrıca kolon bazlı saklama da büyük bir sıkıştırma avantajı bulunuyor.

Sıkıştırma mantığında birbirine benzeyen verilerden oluşan bir kümeyi sıkıştırmak daha kolaydır. Datanın bir kopyası tutulur ve diğerleri için bu kopyayı gösteren ancak çok daha az yer işgal eden pointerlar kullanılır.

Aynı sütunda saklanan birçok verinin birbirine eşit olabileceği düşünülürse (Şehirİsmi kolonu gibi), sıkıştırma sayesinde yer kazanımı artar. Bu da disk erişim ihtiyacını düşüren bir artıdır.

Ancak ColumnStore Index’in en büyük eksikliği, data güncellemelerine izin vermiyor olmasıydı. SQL 2014 ile artık Data güncelleme de yapılabiliyor.

2012 de Unclustered olarak kullanmaya başlayabildiğimiz ColumnStore Index 2014 ile birlikte Clustered olarak da kullanılabilecek. ColumnStore ve ColumnStoreArchival seçenekleri mevcut.

Azure Entegrasyonu

Microsoft’un bulut çözümü Azure, SQL 2014 ile birlikte Azure üzerine direkt olarak yedek alabiliyoruz. Belki daha da kritik olanı bir High Availability/Disaster Recovery senaryosu oluştururken artık Azure da bizim için bir seçenek.( AlwaysOn Replica in Azure)

Lokalde sunucu problemi yaşansa bile, minimum downtime ile bulut üzerinden sistemimiz çalışmaya devam ediyor. Ekstra donanım yatırımı yapmadan, Clustered sistem kurma, yönetme gibi zahmetlere ve zaman kayıplarına katlanmadan hızlıca sistemimize entegre edebileceğimiz bir çözüm.

Ayrıca vaktiniz olursa ve izlemek isterseniz SQL Server 2014 – Yenilikler webcastini indirip, izleyebilirsiniz.


Share/Bookmark

0 comments :