HSBC Saldırısı Hakkında...

30 Kasım 2014 Pazar

HSBC Türkiye yaptığı açıklama ile 2.7 milyon Advantage Kart müşterisinin kart bilgilerinin çalındığını açıkladı. Bilişim ve Güvenlik konularına en çok Arge yatırımı ayıran genelde banka kuruluşlarıdır. Peki HSBC gibi uluslar arası bir bankanın veri tabanına nasıl ulaşıldı?

Yapılan saldırı sıradan bir DDOS veya protesto amaçlı bir saldırı değil. Yapılan saldırı Defcon 1 seviyesinde çok ciddi bir saldırıdır.

Defcon (Defence condition), en az tehlikeli durum olan Defcon 3 ten en tehlikeli durum (şu anki koşullarda nükleer saldırı) Defcon 1 e kadar sıralı 3 farklı durumu olan Amerikan silahlı kuvvetlerinde savunma durumunu belirten kısaltma.

Defcon 3: Genelkurmay başkanı tarafından,

Defcon 2: Amerikan başkanı tarafından,

Defcon 1: Bagman tarafından taşınan çantada bulunan kodlarla Amerika başkanı tarafından verilebilir.

Hackerlar, HSBC Türkiye'nin müşteri kart bilgilerinin tutulduğu veri tabanına erişip buradan 2.7 milyon Türk müşterisinin kart bilgilerini çekiyor. Bankaların veri tabanına ulaşmak o kadar basit değildir. Birkaç SQL hatası ve bypass yöntemlerle ulaşabileceğiniz bir katman değildir.

Saldırının yapılmasının temel amacı büyük ihtimal HSBC Türkiye'nin hisselerini düşürerek Türk pazarından çekilmesini veya borsada bir dalgalanmaya sebebiyet vererek ekonomik bir manipülasyon olması için yapıldığını düşünülüyor.

Saldırı kesinlikle 3-4 kişilik basit bir Hack grubunun saldırısı değildir. Saldırının arkasında istihbarat örgütleri bile olabilir. Çünkü HSBC Türkiye'nin veri merkezinde ciddi bir sızıntı vardır. Her ne kadar banka "Müşterilerimiz açısından bu olaydan kaynaklanan herhangi bir finansal risk bulunmamaktadır. Müşterilerimiz, bankacılık işlemlerine güvenli bir şekilde devam edebilirler." şeklinde açıklama yapsa da durum çok ciddi. Birde böyle bir saldırı sadece İnternet üzerinden yapılabilmesi çok zor. Büyük ihtimal içeriden bir yardım veya biri olmadan yapılması çok güç.

Senaryoları yazacak olursak, Bankadan çekilen veriler 3 kategori şeklindedir. Kart Sahibinin Adı Soyadı, Kart Numarası ve Son Kullanma Tarihi. Bankanın açıklamasına göre kartların arakasında yazan 3 haneli Güvenlik Kodu (CVV) Hacklerlar tarafından ele geçirilemedi. Şimdi iki ihtimal var. Ya Güvenlik kodları ayrı bir Database'de tutuluyordu ve Hackerlar oraya ulaşamadı veya Hackerlar CVV bilgilerini çekti ama ele geçirdikleri güvenlik kodları HASH'lı olduğu için ve Hackerların algoritmayı bilmediklerinden dolayı decode edemeyeceği için banka böyle bir açıklama yaptı.

HSBC Türkiye müşterileri doğal olarak telaşta. Acaba kartımdan para çekildi mi? Öncelikle şunu söylemek gerekir; 3 haneli güvenlik kodları eğer Hackerlar tarafından ele geçirilemediyse para çekilemez. Fakat sizin bu bilgileriniz yine de yurt dışına veya başka kanallara satılmayacağı garantisini de kimse veremez. Bir şekilde 3 haneli güvenlik kodlarını deneme yanılma yöntemi ile kartlar üzerinde deneyeceklerdir.

Kaynak: HachCon


Share/Bookmark

SQL Server Transaction Log'ları Hakkında...

SQLskills.com’un CEO’su Paul Randal’ın ilettiğine göre Transaction Log dosyalarının mimari yapısında bulunan VLF (Virtual Log File)'lerdeki log blokları en fazla 60K'lık veri barındırabilirmiş. Bir gün merak etmiş ve Transaction Log'un mimarisinden sorumlu bölümdeki adamla konuşmuş bu konuyu. Demiş ki, örneğin neden 64K değil de 60K'dır bunun üst sınırı? Adam da "bunun nedenini kimse bilmiyor" demiş, bunun dokümantasyonu yokmuş.

Bir Transaction Log dosyasının içeriğini DBCC LOGINFO komutuyla incelediğimizde raporlanan değerlerden "Status" değeri "0" olursa, bu o VLF'in "inactive" olduğunu, değer "2" olursa VLF'in "active" olduğunu gösteriyor; fakat "1"in ne anlama geldiğini kimse bilmiyor.

TechEd 2014'te “Always On” sunumlarında Senior Program Manager Lead Luis Vargas'ın şöyle bir soruyu: Eğer Primary ile Secondary'ler arasındaki bağlantı koparsa, Primary'de Transaction Log'un şişmesini nasıl engelleriz? sorusunu ilginç bir şekilde cevapladı…

Bugün Transaction Log büyümeye devam edecek, çünkü herhangi bir veriyi kaybetmek istemeyiz. Bu nedenle Transaction Log dosyası ancak tüm Secondary'ler ilgili Log'ları aldığında temizlenecektir (Truncate olacak). Örneğin eğer birkaç saatlik bir kesinti olduysa ve Transaction Log doluluğu tehlikeli bir noktaya geldiyse, o zaman ilgili replikaları Availibility Group'tan çıkarabilirsiniz ve bağlantı geri sağlandığında replikaları tekrar eklersiniz. Gelecekte bu Transaction'ları Transaction Log'un dışında başka bir yerde konumlandırmayı düşünüyoruz.”


Share/Bookmark

Film Tavsiyesi: Dawn of the Planet of the Apes-Maymunlar Cehennemi Şafak Vakti (2014)

Konu: Genleri değiştirilmiş, isyancı maymun Cesar'ın kaçışının üzerinden on beş sene geçmiştir. Cesar diğer maymunlarla birlikte büyük bir maymunlar ordusu kurmayı başarmıştır. Kıyamet sonrası San Francisco'sunda artık bilim insanlarının tek derdi, patlak veren bu büyük sorunu kontrol altına almak olacaktır.

Bilgi: http://www.imdb.com/title/tt2103281/


Share/Bookmark

Samsung Galaxy Note 4 - Iphone 6 Plus Karşılaştırması

-iPhone 6 Plus’ta 1920 x 1080 piksel çözünürlüğünde 5,5 inç IPS LCD ekran varken, Galaxy Note 4’te 2560 x 1440 piksel çözünürlüklü 5,7 inç Super AMOLED ekran bulunuyor.

iPhone 6 Plus’taki piksel yoğunluğu 401 ppi iken, Galaxy Note 4’te 515 ppi. RAM’lere baktığımızda iPhone 6 Plus'ta 2 GB RAM varken Galaxy Note 4’te 3 GB RAM bulunuyor.

Kameralarda ise Note 4, iPhone 6 Plus’a göre düşük ışıkta çok daha başarılı görüntüler elde ediyor.

Bariz Note 4 önde gözüküyor…


Share/Bookmark

Kan Grubunu Göre Kişilik Analizi

İşte kan gruplarına göre kişilik özellikleri;

”0” grubu:Sıcak

Olumlu yönleri: Öz güven sahibi, güçlü karar mekanizmasına sahip, sadık, kendi kararını kendi verir.

Olumsuz Yönleri: : İşkolik, duygusal, inatçı, soğuk, bencil, geçimsiz, endişeli.

İstatistik: Dünyadaki insanların %38’ı 0 negatif, %6’sı ise 0 pozitiftir.

Özellikleri: Sosyal, enerji dolu, çok hareketli, gerçekçi, arkadaş canlısı, gösterişli, uçuk. Önüne çıkan şansları anında kullanır. Yeni bir projeye hemen atılabilir, yeni fikirler üretmeye yatkındır. Dikkati çabuk dağılır, kuvvetli duygulara sahiptir ve kendini iyi ifade edebilir.

Her an muhalefet olabilir ama bu duruşundan hemen vazgeçebilir. Diğer kan gruplarından olan kişilere çabuk kapılabilir. Hırslı ve detaycı olan bu kişilik ortama kolay adapte olabilir. Hissettiklerini kolayca ortaya çıkartabilir, doğuştan zariftir.

”A” grubu: Serin

Olumlu yönleri:Dikkatli, sempatik, özverili, kibar, dürüst, sadık, uyumlu, empati kurabilir.

Olumsuz yönleri: Çok kuruntulu, duygusal, sinirli, kararsız, içine kapalı.

İstatistik: Dünyadaki insanların %34’ü A negatif, %6’sı ise A pozitiftir.

Bir doğa düşkünüdür ve kalabalık ortamları pek sevmez. Değişime çok açık değildir, kendine ait bir dünyaya ihtiyaç duyar hatta karamsar bile sayılabilir. Değişikliğe açık olmadığı için duygusal tarafından dolayı bu kan grubundan olan kişiler genelde yaratıcı güce sahip sanatçılardır.

”B” grubu: Aktif

Olumlu Özellikleri:Neşeli, dışarı çıkmayı seven, olumlu, maceracı, aktif, duygusal, kibar.

Olumsuz Yönleri: Unutkan, kararsız, dağınık, gürültücü, abartmaya yatkın, spontane.

İstatistik: Dünyadaki insanların %9’u “B” negatif %2’si ise “B” pozitiftir

Mantıklı, organizasyon yeteneği gelişmiş, akla duygudan çok önem veren, yaratıcı. Her şeyin yolunda gittiğini gördüğünde kendini harika hisseder. Yaptığı işe konsantre olarak başka şeyleri görmezden gelebilir. Enerjik ve amaca yönelik hareket eder, herhangi bir konunun fanatiği olabilir ve o konuda sonuna kadar uğraşır.

Girişimciliğe açık olmasına rağmen takım oyunlarında ise pek başarılı değildir, çünkü o takım yapısına karşıt bağımsız bir kişiliktir. Olumsuz şeyleri dışa vurmak yerine içe atar, sorunları çözmek için gerçekleri göz önünde bulundurur, çok fazla soğuk ya da resmi olarak görülebilir, arkadaşlarına kendini pek açmaz.

”AB” grubu: Rahat

Olumlu yönleri: Diplomatik, sempatik, çabuk öğrenen, zevk sahibi, herkesle kolay anlaşabilen.

Olumsuz yönleri: Devamlı şikayet eder, farklı ve değişken ruha haline sahiptir, çok düşünür.

İstatistik: Dünyadaki insanların %4’ü AB negatif, %1’i AB pozitiftir.

Yaratıcı/sanatçı bir yönü vardır. Zorlayıcıdır. Psikoloji, astroloji ve falla ilgilenir, iyi bir politikacı ya da diplomat olabilir. Çok geniş tavırlar sergileyebilir, problemleri sezmek ve engellemek konusunda çok başarılıdır.

Şehir atmosferini sever ama bazen kapalı alanlarda kalmaktan hoşlanmaz. Yaşadığı ev onu düşünmeye ve hareket etmeye motive etmeli, yaptığı her şeyde başarıya ulaşır

A Grubu Kadını: Çocukları çok sever ve sürekli çocuklarıyla ilgilendiklerinden eşlerini ihmal ederler. Para harcamaya düşkündürler. Değişiklikten hoşlanırlar.
A Grubu Erkeği: İyi bir dost ve konuşmacıdır. Düzenli yaşamayı tercih eder. Eş seçimi konusunda titizdir.

B Grubu Kadını: Para konusunda ya çok cimri ya da eli çok açık biridir.
B Grubu Erkeği: Özgürlüğünün kısıtlanmasından nefret eder. Kadınlara sonsuz saygı duyar. Neşeli bir aile ister. Yemek konusunda oldukça titiz bir yapıya sahiptir.

AB Grubu Kadını: Süse düşkündür. Para konusunda tutumlu biridir. Yemek pişirmek ve güzel sofra hazırlamakta çok beceriklidir.
AB Grubu Erkeği: Otoriter, sözünün aile içerisinde sözünün dinlenmesini isteyen bir bireydir. Hoşgörülü ve kararlı bir yapıya sahiptir. Eşine ev işlerinde yardımcı olmaktan hoşlanır.

0 Grubu Kadını: Çocukları biraz büyüdüğünde, hemen çalışma hayatına geri dönmek ister. Yemek yapmayı sevmez. Mutfak masrafları azaltarak kendine yeni elbiseler almayı tercih eder.
0 Grubu Erkeği: Çok kıskançtır. Kalabalıklara karışmayı sevmez. Hareketli, hırslı ve çalışkandır. Eşine sürekli hediyeler alarak sürprizler yapar.


Share/Bookmark

Exchange Server Tüm Araçlar

Microsoft Exchange Server için gerekli olan tüm araçlar aşağıdaki linkler üzerinden indirebilirsiniz.

· Microsoft Exchange Server Analyzer – Articles

· Exchange Remote Connectivity Analyzer Tool

· Microsoft Exchange PST Capture

· Auto Accept Agent Deployment and Administration Guide

· Microsoft Exchange Server Intelligent Message Filter v2 Operations Guide

· Microsoft Exchange Server User Monitor

· The Microsoft Exchange Server Quota Message Service

· Deploying Exchange ActiveSync Certificate-Based Authentication

· Microsoft Exchange ActiveSync Mobile Administration Web Tool

· Microsoft Exchange Server MAPI Editor

· Microsoft Exchange Server Stress and Performance Tool

· Microsoft Exchange Load Generator

· Microsoft Exchange Server Public Folder DAV-based Administration Tool

· Microsoft Exchange Server Profile Analyzer

· Microsoft Exchange 2007 Anti-Spam Migration

· Microsoft Exchange Server Jetstress 2010

· Microsoft Exchange Server Jetstress 2007

· Inter-Organization Replication Tool

· Application Analysis Envisioning Process

· Microsoft Application Analyzer 2006 for Lotus Domino

· Exchange Server 2003 Coexistence and Migration for Lotus Domino Mail

· Migrating from Lotus Notes to the Microsoft Collaboration Platform

· Exchange 2010 UM Troubleshooting Tool

· Operations Manager Management Pack for Exchange 2010

· Operations Manager Management Pack for Exchange 2010 Guide

· Operations Manager Management Pack for Exchange 2007


Share/Bookmark

Abraham H. Lass’ın 100 Büyük Roman Kitapları...

Abraham H. Lass’ın Batı edebiyatını  oluşturan önemli eserler ve yazarları hakkında bilgiler veriyor. İlgilenenler aşağıdaki adresden indirebilir…

Abraham H. Lass – 100 Büyük Roman 1

http://letitbit.net/download/37531.3ea7e1c2f46c8fe6164b7ad40744/Abraham_H._Lass_-_100_Büyük_Roman_1.pdf.html

Abraham H. Lass – 100 Büyük Roman 2

http://letitbit.net/download/08409.09a6cfb24b878d73f6e2f7f6ea2f/Abraham_H._Lass_-_100_Büyük_Roman_2.pdf.html

Abraham H. Lass – 100 Büyük Roman 3

http://letitbit.net/download/30908.314564c4f939ac69dd535b9ee717/Abraham_H._Lass_-_100_Büyük_Roman_3.pdf.html

Abraham H. Lass – 100 Büyük Roman 4

http://letitbit.net/download/40600.4638945238fc0878d48798474ec7/Abraham_H._Lass_-_100_Büyük_Roman_4.pdf.html


Share/Bookmark

SQL Database Bozulmaları

12 Ekim 2014 Pazar

 

Corruption oluştuğu sırada  özellikle yapılan hatalar:

Sql Serverı yeniden başlatmak – Bu sık yapılan bir hatadır, restart edince düzelir mantığı corruption esnasında işe yaramıyor. Daha çok zaman kaybına yol açıyor ve serverın hızlı şekilde online olmasını engellemiş oluyorsunuz.

Anında ilk backuptan geri dönmek, hemen en son alınan backuptan geri dönülüp, sorun çözülmek istenir. Arada geçen zamanda veri kaybı yaşanmıştır. Ya da SQL sunucusunu durdurup transaction logları temizleyip, tekrardan sql server’ı başlatmakta bir sürü veri kaybı yaşanması olasıdır. Detaylı inceleme yapılmadan bu hataya da düşmemek gerekmektedir.

Database Corruption Oluşma Sebepleri

Database bozulmalarının sebebi disk altyapısı olarak bilinir. Özetle corruption; hafızada canlı şekilde işlenmiş ve fakat diske doğru şekilde aktarılmamış veritabanı değişiklikleri olarak özetlenebilir. Hafıza ve disk arasındaki bu farklılık, SQL Server’ın transactional mimarisi içerisinde çoğu zaman denet altındadır ve corruption olarak adlandırabilecek durumlar en aza indirilmiştir. Corruption SQL Server gibi bir “user mode application” tarafından kontrol edilemeyen bir alt sistemdeki hatanın bubble up (ortaya çıkma, belirme) etmesi sonucu ortaya çıkar.

Çoğu zaman corruption I/O hatalarından oluşur, I/O yu yanlızca harddisk üzerindeki bozulma olarak görmek yanlış olur. Alt kıvrımlarına da (alt sistemler) bakmak gerekir;

– Windows İşletim Sistemi

– Güvenlik yazılımları (antivirüs)

– Disk birleştiriciler

– Disk Encryption (şifreleme)

– Network kartları, switchler

– San Controller (Storage Area Network)

– Raid Controller

– Harddisk

Hata tespiti ile ilgili çalıştırılan DBCC CHECKDB komutunu "ALLOW_DATA_LOSS" parametresiyle çalıştırmak eğer yedeğiniz de yoksa ve son çarenizse ve zamanınızda varsa (100 GB için saatlerce sürebilir) ancak o zaman yapılabilir. Aksi takdirde büyük veri kayıpları yaşanabilir. Aşağıdaki scripti kullanabilirisniz.

DBCC CHECKDB

[[ ( database_name | database_id | 0

[ , NOINDEX

| , { REPAIR_ALLOW_DATA_LOSS | REPAIR_FAST | REPAIR_REBUILD } ]

) ] [ WITH {

[ ALL_ERRORMSGS ]

[ , EXTENDED_LOGICAL_CHECKS ]

[ , NO_INFOMSGS ]

[ , TABLOCK ]

[ , ESTIMATEONLY ]

[ , { PHYSICAL_ONLY | DATA_PURITY } ]

}]]


Share/Bookmark

Film Tavsiyesi: X Men Days Of Future Past-X Men Geçmis Günler Gelecek (2014)

Konu: Başını Magneto'nun çektiği Kötü Mutantlar Kardeşliği'nin önemli bir senatörü öldürmesinden sonra Mutantların Sentineller tarafından avlandığı alternatif bir gelecekte geçecek.…

Bilgi: http://www.imdb.com/title/tt1877832/


Share/Bookmark

Microsoft Güvenlik Bülteni Verileri (1998-2014)

1998’de yayınlanan ilk Microsoft Güvenlik Bülteni MS98-001 ile bu hafta başında yayınlanan son Microsoft Güvenlik Bülteni MS14-051 arasındaki tüm güvenlik bültenlerindeki önemli verilerin tek Sheet altında listelendiği bir Excel belgesi yayınlandı.

Excelde, 17 yıldır Microsoft yazılımlarında ortaya çıkan önemli güvenlik açıkları ve bu güvenlik açıkları hakkında hazırlanan güvenlik bülteni bilgileri yer alıyor.

Aşağıdaki linkden dosyayı indirebilirsiniz.

Microsoft Güvenlik Bülteni Verileri (Excel Dosyası)


Share/Bookmark

Beyni Yakından Tanımanızı Sağlayacak 13 Önemli Bilgi

1- Beyin bellek kapasitesi olarak sınırsız potansiyele sahipse de kısa süreli hafıza sadece yedi birimlik bilgiyi hafızaya almakta ve hatırlamaktadır. Telefon numaralarının genellikle yedi basamaklı olmasının veya biz numaramızı yediye bölerek söylememiz bundan dolayıdır.

2- Kahve gibi kafein içeren içecekler hatırlamamızı kolaylaştırabilir ama beynin depolama kapasitesini asla artırmaz.

3- Doğduğunuz günden bugüne kadar yaşadıklarınızı hatırlamak isteyebilirsiniz. Ancak bu mümkün değil. İnsan ancak 3-4 yaşından sonraki hatıraları ve bilgileri hatırlayabilir. Yaş ne kadar küçülürse hatırlama oranı o oranda azalır.

4- Sıcak bir çikolatanın kokusu size evinizi hatırlatabilir veya hoş bir parfüm kokusu eşinizi düşünmenize neden olabilir ve beynimizi hemen harekete geçirir. Çünkü koku beynin hipokampus bölgesinde işleme alınır ve değerlendirilir.

5- Gerçek sizi özgür kılacak! Ancak yapmadığınız ve görmediğiniz bir anı size sık sık söylenirse beyniniz bunu yaşamış gibi düşünmeye başlar. Böylece size ait olmayan bir anıya sahip olursunuz.

6- Düzgün düşünme becerisi için uyku özellikle REM uykusu çok önemlidir. Uyku sağlıklı değilse düşünmede sağlıklı değildir.

7- Yapa yapa öğrenebilirsiniz ancak en önemli öğrenme biçimi anılardır. Bu nedenle anılar unutulmaz. Beyin anıları uzun süreli hafızada daha hızlı ve kalıcı işler.

8- Okul beynin kullanıldığı ve öğrenmenin olduğu tek mekan değildir. Beyin yaşadığınız her saniyede öğrenir ve öğrendiği bilgileri işler siz farkında olmasanız da buna göre hatırlar ve tepki verir.

9- Herhangi bir kası güçlendirilmek için nasıl fiziksel egzersiz yamak gerekirse beyni güçlendirmek içinde beyin egzersizleri yapılmalıdır

10- Beyin görsel bilgileri daha kolay hafızaya alır ve anlamlandırılır. Bu nedenle görsellik öğrenmede en etkili güçtür.

11- Beyin çok derin incelendiğinde kadın ve erkek beyni arasında farkların olduğu tespit edilmiştir. (Detaylı bilgi için Ahmet Yıldız’ın Güçlü Beyin kitabını inceleyebilirsiniz.)

12- Bir kişinin yüzüne bakarak ve yakından soru sormak, cevap vermek ve konu anlatmak çok zordur. Çünkü beyin konsantre olmak için daha uzak bir mesafe olmalı ve özgür olmalıdır.

13- Solak insanlar nüfusun yaklaşık% 10’unu oluşturur. Sol eli kullanmanın temel nedeni ise sağ ve sol beyin arasındaki bağlantılardaki korpus kallosumun hangisiyle daha yoğun bağlantı yaptığıdır.


Share/Bookmark

Windows 10 Hakkında

Windows 10 ile birlikte beklenen Başlat menüsü geri döndü, Charms çubuğunaysa hiçbir şey olmadı. Normalde Windows 10 final sürümünün 2015 yılı ortalarında bekleniyor ama şimdiden Windows 9’dan daha çok ilgi çekti.

Değişen, geliştirilen bazı özellikler:

Başlat menüsünün boyutunu değiştirmeniz mümkün, ancak bu işlev biraz garip çalışmakta: Menünün sadece yüksekliğini değiştirebiliyorsunuz. Genişliği değiştirme işini fareyle çekerek yapamıyorsunuz, bunun için bir ayarı değiştirmeniz gerekiyor.

Tutturma (snapping) Windows 8'de iki uygulamayı yan yana kullanmanıza izin veriyordu; Windows 10'daysa daha fazlasını yapabiliyor. Dar bir pencere açıksa diğer pencere, kalan tüm bölümü kaplayabiliyor veya ekranın her köşesine bir uygulama, yani toplamda dört uygulama tutturabiliyorsunuz. Windows, tutturma işlevini kolaylaştırmak için size açık pencerelerin küçük resimlerini bile gösteriyor.

Windows 10'da komut satırı yeniliklerin dışında bırakılmıyor. Komut satırı, artık bildiğimiz klavye kısayollarını kabul ediyor. Bir satırı veya kelimeyi seçmek için, metin kopyalayıp yapıştırmak için her zaman kullandığınız klavye kısayollarından artık komut satırında da faydalanabiliyorsunuz.

Windows 10'da Internet Explorer'ın sadece tek bir sürümü bulunuyor: Masaüstü IE. Yeni bir sürüm olmasa da IE için bazı yenilikler sırada bekliyor.

Arayüze yönelik geliştirmelerden bir diğeri ise tam ekran uygulamalara yönelik. Windows 8 ile birlikte kullanıma sunulan Windows App Store uygulamaları işletim sisteminde tam ekran olarak çalışmaktaydı. Windows 10 ile birlikte tam ekran uygulamalar artık tamamen kullanıcının kullanım tercihine bırakılmış durumda. Kullanıcılar Windows App Store uygulamalarını ister tam ekran, isterlerse yeniden boyutlandırarak kullanabilecek.


Share/Bookmark

iPhone 6 ve Samsung Galaxy Alpha Karşılaştırması

Samsung Galaxy S5 ile Apple’a açık ara meydan okuyor. Bu kezde plastik kasa sevdasından vazgeçip samsung severlerin uzun süredir beklediği metal kasa ile en büyük rakibi Apple’ın karşısına Samsung Galaxy Alpha çıktı…

Genel hatlarıyla iki telefon, donanım ve performans bakımından birbirine eşit gözüksede farklı bir konu var. Ekran. İki telefonda 4.7 inç ekran büyüklüğüne sahip. Apple retina ekranı tercih etmiş, Samsung ise Amoled ekranı tercih etmiş. Çözünürlük değerleri yukarıdaki rakamsal değerlerde belirtiliyor. İki telefonda 4.7 inç ekran büyüklüğüne sahip olmasına rahmen ekran çözünürlüklerinde azda olsa farklılık var. Bu da Retina ve Amoled arasındaki farktan kaynaklanıyor.


Share/Bookmark

İstSec 2014 Bilgi Güvenliği Konferansı

Konferans boyunca sanallaştırma güvenliği, bulut bilişim güvenliği, siber istihbarat toplama yöntemleri, adli bilişim analizi, mobil telefon güvenliği, yeni nesil tehditler ve çözüm önerileri, yeni nesil hacking yöntemleri,  siber tehditler ve Türkiye’nin siber güvenlik yol haritası ve  APT(Advanced Persistent Threat) gibi konular anlatılacak.

Konferansa katılım ücretsiz http://istsec.eventbrite.com/ adresinden kayıt işlemi tamamlanabilir.


Share/Bookmark

SQL Server 2012 Target Recovery Time

24 Ağustos 2014 Pazar

Target Recovery Time, SQL Server 2012’de gelmiş yeni bir özellik. Veritabanı moturunda veri sayfalarında yaptığı işlemleri RAM'de yapar (Data Cache'te) ve yaptığı her değişiklikten sonra hemen diske yazmaz bu değişiklikleri. Zaman zaman, aşağıda çeşitlerini açıkladığım gibi değişik Checkpoint tiplerini kullanarak yapar değişiklikleri diske yazma işlemini. Checkpoint işlemi, hafızadaki o anda bulunan (kirli sayfalar da denilen) veri sayfalarını ve Transaction Log bilgisini hafızadan diske yazma işlemidir.
SQL Server'da 4 çeşit Checkpoint var:

Automatic: Otomatik Checkpoint'ler "EXEC sp_configure 'recovery interval', 'seconds'" ayarına bağlı olarak tetiklenir. Ayrıca veritabanı motoru yazma işlemlerindeki gecikme 20 milisaniyeyi geçtiğinde de bunu tetikler.

 Indirect: Bu, veritabanı bazında bir ayardır ve "ALTER DATABASE … SET TARGET_RECOVERY_TIME = target_recovery_time { SECONDS | MINUTES }" komutuyla belirlenir. Bu ayar, Instance düzeyinde belirlenen <I>Automatic</I> ayarı ezer. Varsayılan değeri 0'dır ve bu durumda diğer tipler işler.

Manuel: Transaction SQL komutu olan CHECKPOINT komutu çalıştırılarak tetiklenebilir.

Internal: Yedek alma veya veritabanı Snapshot'ı oluşturma gibi işlemlerde otomatik olarak veritabanı moturu tarafından tetiklenir. Bu tip için sizin müdahale etme şansınız yok.

 Target Recovery Time özelliğini SQL Server Management Studio (SSMS) arayüzünden de değiştirebilirsiniz. Bunun için ilgili veritabanının özelliklerine gidip, Options sayfasındaki Recovery bölümünden aşağıdaki ekran görüntüsünde işaretlediğim ayarı değiştirmelisiniz. Örneğin bu ayarı 30 yaparsanız, her 30 saniyede bir veritabanınız için Checkpoint komutu çalıştırılacaktır ve Dirty Page'ler diske yazılacaktır.


Share/Bookmark

Ödeme Sistemlerinde Yenilikler

Bugünün ödeme sistemleri arasında, Sanal POS, kredi, ön ödemeli ve banka kartları ile çevrimiçi ve mobil alışveriş, ATM, Kiosk, EPOS ve yakın alan teknolojileri ile mağaza içi alışveriş, para çekme, para gönderme ve fatura ödeme yöntemleri yer alıyor. Mobil cihazların yaygınlaşması ile birlikte e-ticaret beklendiği gibi m- ticarete dönüşüyor.

Yeni gelişen trendler:

1 - Sanal POSlar’dan Dijital Cüzdanlara Geçiş

İnternetin ülkemize geldiği 90’ların 2. yarısından itibaren, elektronik ticaret de emeklemeye başladı. O dönemin öncüleri Superonline Shopping ve Yapı Kredi Bankası ile Garanti Bankasıydı. O dönemin ödeme sistemi ise, main-frame‘lere (büyük bilgisayar sistemlerine) SNA sistemleri (Systems Network Architecture) üzerinden bağlandığımız ilk sanal POS’lardan, bugün çok kanallı yöntemlere geldik.

Bugünün ödeme sistemleri arasında, Sanal POS, kredi, ön ödemeli ve banka kartları ile çevrimiçi ve mobil alışveriş, ATM, Kiosk, EPOS ve yakın alan teknolojileri ile mağaza içi alışveriş, para çekme, para gönderme ve fatura ödeme yöntemleri yer alıyor. Mobil cihazların yaygınlaşması ile birlikte e-ticaret beklendiği gibi m- ticarete dönüşüyor. Günümüzde Türkiye‘de mobil penetrasyonu 90%. Yani kullanıcı sayısı 67 milyonu geçmİş durumda.

2 - Çok Kanallı (Omni-Channel) Ödeme Sistemleri

Perakende, Internet ve Telekom dünyası için oluşturulması gereken çok kanallı (omni-channel) Ödeme Sistemi ekosisteminin mimarisi; Temel ve destek platformları ve habitat içindeki servisler ile müşteri temas noktalarından oluşmaktadır.  Bileşenleri ve paydaşları temas noktaları üzerinden potansiyel müşterilere dokunabilir ve mevcut müşteriler ile de daha fazla etkileşim oluşturabilir.


Share/Bookmark

Film Tavsiyesi: Godzilla (2014)

Konu: Radyoaktif taşıyan devasa büyüklükteki Godzilla adlı canavar insanoğlunun ona yaptıklarının hesabını sormak için geri dönüyor. Ancak insanoğlu da direnecektir…

Bilgi: http://www.imdb.com/title/tt0831387/


Share/Bookmark

Office 2013 İle Gelen Yenilikler...

Geliştirilmiş kullanıcı arayüzü

Office 2013, Office 2010'un eskimeye başlayan arayüzünü yeni renklerle canlandırıyor ve daha göz dostu bir hale geliyor. Tabi ki arayüzdeki yenilikler bununla kısıtlı değil. Örneğin gözden geçirilen Dosya sekmesi, yeni bir belge oluştururken size mevcut şablonları gösteriyor.

PDF dosyalarını düzenleyebilme

Word, artık PDF dosyalarını açıyor ve size tam bir düzenleme işlevi sunuyor.

Otomatik yer imi oluşturma

Bu özellik sayesinde bir Word belgesini kaydettiğinizde en son kaldığınız yere otomatik olarak gidebiliyorsunuz. Böylece uzun Word belgelerinde imleci bıraktığınız yeri aramanıza gerek kalmıyor.

Office içi görsel arama

PowerPoint gibi Office belgelerinde belge içine görsel arayıp eklemek,  kolay bir iş değildi. Ancak bu durum, Office 2013 ile değişiyor. Artık Office içerisinden Bing'i kullanarak uygun görseli bulmanız ve bulduğunuz resmi herhangi bir Office belgesine ekleyebiliyorsunuz.

Excel'in QuickAnalysis aracı

Excel'in yeni QuickAnalysis aracı ile veriyi seçmeniz yeterli. Excel, verilerinizi en iyi biçimde nasıl biçimlendirebileceğiniz, analiz edebileceğiniz ve sunabileceğinizi size söylüyor.


Share/Bookmark

IstSEC Bilgi Güvenliği Konferansı

İstSec (İstanbul Bilgi Güvenliği Konferansı) bilgi/bilişim güvenliği alanında çalışan, bu alana merak duyan ve konusunun uzmanları arasında bilgi paylaşımı yayma amaçlı İstanbul’a özel bir etkinliktir. İstSec, benzeri güvenlik etkinliklerinden farklı olarak ürün/teknoloji bağımsız, pratiğe yönelik bir etkinlik olma amacı taşımaktadır.

Konferans, kayıt olan herkese açık ve ücretsizdir. http://istsec.eventbrite.com adresinden ön kayıt işlemleri başlamıştır.

Konferansın Ana Konuları

-Bulut bilişim ve güvenlik Zararlı kod analizi ve geliştirme teknikleri  

-Saldırı tespit ve engelleme yöntemleri DDoS saldırıları ve korunma yöntemleri

-Yazılım güvenliği ve güvenlik yazılım geliştirme süreçleri Siber kavramlar(siber savaş, siber ordu, siber tehdit) WLAN/EDGE/3G iletişim güvenliği Internet takip/izleme sistemleri Ipv6 güvenliği Sanallaştırma güvenliği

-Bilişim sistemlerinde adli bilişim analizi Sızma testleri(pentest) ve yöntemleri Exploit geliştirme ve tersine mühendislik yöntemleri

-Web uygulama güvenliği

-Internet ortamında istihbarat toplama yöntemleri Türkiye’de siber güvenliğe verilen önem ve siber güvenlik yol haritası


Share/Bookmark

Site Tavsiyesi: Duolingo.com

Duolingo’yu bir arkadaşımın tavsiyesi ile kullanmaya başladım. Ücretsiz dil öğrenmek ve kendini geliştirmek için çok faydalı bir site. Android ve IOS’a uygun telefonlarda da kullanılabiliyor…

https://www.duolingo.com/ 


Share/Bookmark

Samsung Galaxy S5'in Bilinmeyen Özellikleri

28 Haziran 2014 Cumartesi

1- Bildiğiniz gibi Galaxy S5, s-Pen gibi bir kalem özelliğine sahip değil. Ancak cihazdaki bir ayar ile aynı Sony Xperia Z Ultra’da olduğu gibi herhangi bir kalem ile kullanabilirsiniz. Bunun için görüntü ayarlarında dokunmatik ekranın hassasiyetini arttırma moduna geçmeniz yeterli. Bu ayardan sonra, herhangi bir kalem ile cihazın dokunmatik ekranını kullanabilirsiniz.

2- Telefonda müzik dinlerken cihazı yatay konuma getirerek çalma listesini özelleştirebilirsiniz aynı tarz sanatçı ve kaynağa göre listeleyebilirsiniz.

3- Telefonun Toolbox özelliği ile uygulamaların hızlı başlatılmasının yanısıra favori uygulamalarınızdan bir menü oluşturabilirsiniz.

4- Özel Modu ile ses, video ve uygulamalarınızın gizliliğini koruyabilirsiniz. Bu moda geçtikten sonra tüm içeriğiniz akıllı telefonun birincil kullanıcısı için geçerli olacak.

5- Galaxy S5’in özelliklerinden biri de çocuk modu. Bu mod etkinleştirildikten sonra Çocuklar için basitleştirilmiş ve kullanımı çok daha kolay bir tema ortaya çıkıyor. Ayrıca çocukların kullanabileceği uygulamalar mevcut.

6- Galaxy S5’in kilit ekranında doğrudan kamerayı başlatabilirsiniz. Bunun için kiliti kamera simgesinin üstüne getirmeniz yeterli olacaktır.

7- Galaxy S5’in çeşitli kamera çekim modları arasında birkaç yeni özellik göze çarpıyor. İlk kez tanıtılan iki yeni özellik 'Sanal Tur' ve 'Shot. Bu özellikle cihazınızla gittiğiniz güzel yerlerle sanal tur oluşturabilirsiniz. Shot özelliği ile hızlı bir şekilde fotoğraflarınızı düzenleyebilirsiniz.

8- Mesajlaşma özelliğinde bulunan öncelikli gönderilenler özelliği ile 25 kişiye kadar kolayca ulaşabileceğiniz kişi listesi oluşturabilirsiniz.

9- Çağrı ayarlarında bulunan ‘Arayanın bilgisini göster’ seçeneğini seçerseniz, bir kişi aradığı zaman o kişi ile en son ne zaman konuştuğunuz gibi bilgileri ekranda görebilirsiniz.

10- Bir gelen arama sırasında tam ekran uygulamalarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz. Çağrı bir pop-up şeklinde görülür. Bu özellik sayesinde bir çağrı aldığınızda oyun oynuyorsanız durdurmak zorunda değilsiniz. Özelliği açmak için arama ayarlarındaki Çağrı bildirim pop-up seçeneğini seçmeniz yeterli.


Share/Bookmark

SQL Server 2014 (CTP2)'de Öne Çıkan Yenilikler

- Artık gerek Windows Azure 'daki sanal makinenizde bulunan SQL Server veritabanlarının gerekse istediğiniz başka bir Veri Merkezindeki veya kendi sunucunuzdaki SQL Server veritabanlarınızın Data ve Transaction Log dosyalarını Windows Azure Blob Storage denilen yerde tutabilirsiniz. Yani örneğin şirketinizin, fiziksel olarak da şirketinizde bulunan sunucularında yüklü olan SQL Server Instance'ınızda oluşturacağınız veritabanlarının Data ve Transaction Log dosyaları Windows Azure'un bulut ortamında barındırılabilir hale geliyor.

- Bir diğer yenilik, aslında SQL Server 2012 Service Pack 1, Cumulative Update 2 ile birlikte gelmişti. Bir veritabanının yedeğinin Windows Azure Blog Storage'ına alınabiliyor. Fakat bu versiyonda buluta yedek alma işlemi yalnızca T-SQL, Powershell ve SMO ile destekleniyordu. SQL Server 2014 ile birlikte bu özellik SQL Server Management Studio arayüzünden de yapılabilecek.

- Yine veritabanı yedeklemesiyle ilgili bir başka ve güzel yenilik ise artık veritabanları yedeklenirken aynı zamanda bir sertifika veya asimetrik anahtar ile şifrelenebilecek. Şifreleme algoritması olarak da şunlar destekleniyor: AES 128, AES 192, AES 256, and Triple DES.

-Memory OLTP : "Hekaton" kod adıyla ortaya çıkan ve bazılarınca böyle Microsoft tarafından "In-Memory OLTP" olarak adlandırılan, bildiğimiz Database Engine’e gömülmüş olan alternatif bir Engine dersek yanlış olmaz sanırım. Bildiğimiz klasik SQL Server Database Engine'ine tam olarak entegre edilmiştir.

Bu yenilikle gelen şeyler temel olarak bir tablonun Memory Optimized Table (MOT) olarak oluşturulabilmesi. Bizim klasik tabloların da adları artık Disk Based Tables (DBT) olarak değişti. MOT'lar temel olarak SQL Server servisi başlar başlamaz RAM'e yükleniyorlar. DBT'lar, o tablolar üstünde işlem yapıldıkça yavaş yavaş yüklenirlerdi Buffer Pool'a, MOT'lar ile daha servis açılışında yükleniyorlar. MOT'lar için artık Blocking sorunu yaşamayacaksınız. Ayrıca MOT'lardaki verileri Durable olmak ve olmamak üzere saklayabiliyorsunuz. Eğer bir MOT'taki verileri Durable olmayacak şekilde saklarsanız o zaman o veriler ile ilgili işlemler sadece hafızada yapılıyor olacak ve diske işlenmeyecek. Veriler diske işlenmeyeceği için de hiç IO sorununuz olmayacak.

Peki bu teknolojiden en iyi hangi senaryolarda faydalanabilirsiniz? Birçok senaryo olabilir, fakat özellikle alışveriş sepeti, doldur boşalt, oturum yönetimi gibi senaryolar ilk aklıma gelenler; tabii ki çok daha yaratıcı olunabilir! Tabii ki her tablo öyle kolayca MOT'a çevrilemiyor. Bu konuda bizlere kolaylık sağlayan AMR (http://msdn.microsoft.com/en-us/library/dn205133(v=sql.120).aspx) isimli bir Tool var, bu kullanılabilir. Hangi tabloların MOT'a, hangi SP'lerin Natively Compiled SP'ye çevrilebileceği konusunda fikir veriyor.
In-Memory OLTP ile gelen bir başka yenilik ise hemen bir üst pragrafta da bahsettiğim Natively Compiled SP'ler (NCSP). Bizim bildiğimiz klasik SP'lerin NCSP'ye çevrilmesiyle %70 oranında iyileştirmeler yaşandığını görebilirsiniz. Microsoft çok daha fazla iyileşme yaşanabileceğini söylüyor. Bu iyileşme de temel olarak hem MOT'ların NCSP ile daha entegre çalışabilmesinden hem de NCSP'lerin doğrudan C koduna çevrilip (bir SP NCSP'ye çevrildiğinde bu SP için NTFS'te bir *.dll dosyası oluşturuluyor) çok daha kestirme ve etkin bir şekilde çalıştırılıyor olmasından kaynaklanıyor.


Share/Bookmark

Film Tavsiyesi: The Butler-Başkanların Hizmetkarı (2013)

Konu: Danny Strong & Lee Daniels'ın senaryosundan uyarlanan ve Wil Haygood'un Washington Post'ta yazdığı otuz yıl boyunca Beyaz Saray'da sekiz Başkan'a hizmet etmiş bir kahyayla (Forest Whitaker)

ilgili makaleden ilham alınan THE BUTLER Amerikan toplumunun yaşadığı vatandaşlık hakları hareketinden Vietnam'a kadar tüm büyük değişimleri ve bu değişimlerin bu kahyanın hayatını ve ailesini nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor...

Bilgi: http://www.imdb.com/title/tt1327773/


Share/Bookmark

İnternet Güvenliği

Günümüzde bilgisayar kullanmayan neredeyse yok ancak bilgisayar ve internet güvenliği deyince ise birçok kişi nelere dikkat etmesi gerektiğini bilmez. Peki internet kullanımında güvenliği elden bırakmamak için dikkat edilmesi gereken noktalar ve uzman olmasa da herkes tarafından alınabilecek önlemler nelerdir?

Bilgisayarınıza bedava yazılım kullanma ya da bedava oyunlar oynama uğruna işlevini bilmediğiniz adına keygen ya da crack adı verilen yazılımlar kurmayın. Bu tarz yazılımların amacı sizin yazılımı bedava kullanmanız ya da oyunu istediğiniz gibi oynayabilmeniz değil bilgisayarınızı crack ya da keygen’i hazırlayan kişinin kontrolüne devretmek demektir. Unutmayın hayatta hiçbir şey karşılıksız değildir.

Sosyal medya,eposta ya da internet bankacılığı sistemlerine erişim şifrelerinizi unutmanız durumunda şifrenizi sıfırlamak için kullanabileceğiniz güvenlik sorularında “Tuttuğu takım” sorusunu yazıp, cevap olarak da Galatasaray gibi herkes tarafından tahmin edilebilecek cevaplar vermeyin. Örneğin Güvenlik sorusu olarak ille de “Tuttuğu takım” yazacaksanız cevap olarak “günde 10 Elma yerim” tarzı tahmin edilmesi mümkün olmayan cevaplar verin.

Yine internet üzerinde kullandığınız şifreleri bilgisayarınızda bir Word ya da Excel dosyasına yazmayın çünkü bu dosyaları silseniz blie veri kurtarma işlemleri ile harddiskiniz üzerinden bu dosyalara erişim sağlanarak şifreleriniz ele geçirilebilir. Tabi şifreleri unutuyorum ezberleyemiyorum diyerek 123456 ya da qazwsxedc gibi deneme yanılma yöntemleri ile bulunabilecek şifreler kullanmayın ve şifrelerinizi bir kağıda yazıp bilgisayarınızın monitörüne yapıştırmayın.

Bilgisayarınızı ya da modeminizi kuran teknik servis elemanlarına güvenmeyin çünkü onların işi güvenli bir sistem kurmak değil çalışır bir sistem kurmaktır. Dolayısıyla bilgisayarınıza verdiği şifreyi ya da kablosuz internet erişimizin için belirlediği parolayı mutlaka değiştirin. Hatta biraz da teknik destek alarak kablosuz internet bağlantısı sağlayan modem ya da Access point cihazının SSID’sini görünmez yapın.

Ayrıca kablosuz ağınızın şifresini komplike yapın (Wr87!13@ney5*) gibi. Ek olarak WPA2 gibi bir şifreleme metodu kullanın.

Önemsemiyor olabilirsiniz ancak güvensiz şifreler sayesinde kablosuz ağınızı kullanabilecek olan hackerlar sizin internet bağlantınız üzerinden bir kuruma ya da şirkete saldırdıklarında bu saldırıyı sizin yapmadığınızı ispatlamak için oldukça ciddi bir uğraş vermeniz gerekebilir. Hangisi daha kolay, baştan önlem almak mı yoksa sonradan kendinizi ifade etmeye çalışmak mı?

Kullandığınız işletim sistemi ya da programlar güncelleme istiyorsa bunu canım sıkıldı gidiyim de bir güncelleme yaptırayım şu kullanıcılara onlar da işkence çeksinler diye yapmıyordur. Güncellemeleri ihmal etmeyin çünkü güncellemenin amacı işletim sistemi ya da programda tespit edilen güvenlik açıklarının kapatılmasını sağlamaktır.

Özellikle sosyal medyada güncel konularla ilgili haber ve videolar üzerinde hızla yayılan onlarca zararlı yazılım vardır. Size gönderilen linkleri tıklamadan önce mutlaka gönderen arkadaşınıza bu linki sen mi gönderdin diyerek sorun ve onayı aldıktan sonra linki tıklayın.

Herkesin bilmesini istemediğin bilgileri kesinlikle internet üzerinden gerçekleştirdiğin bir yazışmada kullanma. İnternet üzerinden birisine gönderdiğin bilgiler sadece sizin ve gönderdiğiniz kişinin bilgisayarında olmuyor, unutmayın.

İnternetten bir program indirecekseniz yazılımı üreten firmanın kendi sitesinden indirin ki içine zararlı yazılımlar entegre edilmiş programlar indirmemiş olun.

Mecbur kalmadıkça usb, hafıza kartı ya da taşınabilir hard diskinizi her gördüğünüz bilgisayara takmayın. Eğer bilmediğiniz veya herkes tarafından paylaşılan bir bilgisayara dosya aktarımı yapmanız gerekiyorsa mümkünse yazma korumalı usb bellekleri ya da hafıza kartlarını tercih edin, böylece başka bir bilgisayarda bulunan virüsü kendi bilgisayarınıza taşımamış olursunuz.Gördüğünüz gibi aslında internet üzerinde güvenliği sağlamak son derece basit. Yapılması gereken birazcık dikkatli olmak.

Son olarak şunu da eklemeliyim. Hard diskin ne zaman çökeceğini, ne zaman virüs bulaşacağını biliyormuş gibi davranmayın. Üşengeçliği bırakıp yedek almanızda fayda var.

Kaynak: CCamlı


Share/Bookmark

LinguaPhone English İngilizce Eğitim Seti

İngilizcesini geliştirmek isteyenler için e-kitap, ses dosyaları v.b. bir çok seti içeriyor. Aşağıdaki adresden indirebilirsiniz.

http://turbobit.net/g8d9b4tbsgmd.html


Share/Bookmark

Windows 8 Kısayolları

Windows 8’de kullanılan yeni kısayolların bir kısmını ve yaptıkları işlemleri asağıdaki tabloda bulabilirsiniz;

CTRL+artı (+) veya CTRL+eksi (-) işareti

Başlangıç ekranına sabitlenmiş uygulamalar gibi çok sayıda öğeyi yakınlaştırma veya uzaklaştırma

CTRL+kaydırma tekerleği

Başlangıç ekranına sabitlenmiş uygulamalar gibi çok sayıda öğeyi yakınlaştırma veya uzaklaştırma

Windows logo tuşu+C

Düğmeleri açma

Uygulamada, uygulama için komutları açın

Windows logo tuşu+F

Dosya aramak için Arama düğmesini açma

Windows logo tuşu+H

Paylaşım düğmesini açma

Windows logo tuşu+I

Ayarlar düğmesini açma

Windows logo tuşu+J

Ana uygulamayı ve tutturulmuş uygulamayı değiştirme

Windows logo tuşu+K

Cihazlar düğmesini açma

Windows logo tuşu+O

Ekran yönünü (dikey veya yatay) kilitleme

Windows logo tuşu+Q

Uygulama aramak için Arama düğmesini açma

Windows logo tuşu+W

Ayarları aramak için Arama düğmesini açma

Windows logo tuşu+Z

Uygulamada kullanılabilir komutları gösterme

Windows logo tuşu+ara çubuğu

Giriş dili ve klavye düzenini değiştirme

Windows logo tuşu+CTRL+ara çubuğu

Önceden seçili girişe değiştirme

Windows logo tuşu+SEKME tuşu

Açık uygulamalar arasında gezinme (masaüstü uygulamalar dışında)

Windows logo tuşu+CTRL+SEKME tuşu

Açık uygulamalar arasında gezinme (masaüstü uygulamalar dışında) ve uygulamaları gezinildikleri gibi tutturma

Windows logo tuşu+SHIFT+SEKME tuşu

Açık uygulamalar arasında ters sırada gezinme (masaüstü uygulamalar dışında)

Windows logo tuşu+PAGE UP tuşu

Başlangıç ekranını ve uygulamaları soldaki monitöre taşıyın (Masaüstündeki uygulamalar monitör değiştirmez)

Windows logo tuşu+PAGE DOWN tuşu

Başlangıç ekranını ve uygulamaları sağdaki monitöre taşıyın (Masaüstündeki uygulamalar monitör değiştirmez)

Windows logo tuşu+SHIFT tuşu+nokta işareti (.)

Uygulamayı sol tarafa tutturur

Windows logo tuşu+nokta işareti (.)

Uygulamayı sağ tarafa tutturur

Eger bütün listeyi görmek isterseniz aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz;

http://windows.microsoft.com/en-US/windows-8/keyboard-shortcuts


Share/Bookmark

Mart 2014 Dergi Paketi

13 Nisan 2014 Pazar

Paket İçerisindeki Dergiler :
● Arka Pencere - [Sayı 227]
● Arka Pencere - [Sayı 228]
● Atlas - [Mart 2014]
● Bebek News - [Mart 2014]
● Bilim ve Teknik - [Mart 2014]
● Car medya - [Mart 2014]
● Chip - [Mart 2014]
● E-Tadinda - [Mart 2014]
● Family Hug - [Mart 2014]
● Fena Mizah - [Mart 2014]
● Formsante - [Mart 2014]
● Gölge Dergi - [Mart 2014]
● Gurme - [Mart 2014]
● Kalemsiz Dergi - [Mart 2014]
● Kids Gourmet - [Mart 2014]
● Martı Dergisi - [Mart 2014]
● Monthly Fitness - [Mart 2014]
● Otomobilden - [Mart 2014]
● Postkolik - [Mart 2014]
● Tabule - [Mart 2014]
● Turp Mizah - [Mart 2014]
● Yesilay - [Mart 2014]
● Zoom - [Mart 2014]

Aşağıdaki adreslerden indirebilirsiniz:

http://turbobit.net/wirlunkmod9g.html


Share/Bookmark

Gizlilik Hakkında

Bu metin Daniel J. Solove ’un 2011′de yayımlanan kitabı Nothing to Hide: The False Tradeoff Between Privacy and Security’den alınmıştır.

Hükümetler kişisel verileri toplayıp bunları analiz ettiğinde bir çok insan endişelenmediğini söyler: “Saklayacak bir şeyim yok. Yalnızca yanlış bir şeyler yapıyorsan endişelenmelisin ve yaptığın yanlışı saklı tutmayı haketmezsin.” Saklayacak bir şey yok argümanı, gizlilik tartışmalarının her yanına yayılmıştır. Veri gizliliği uzmanı Bruce Schneier, bu argümanın “gizlilik yandaşlarına en sık verilen ortak cevap” olduğunu belirtiyor. Geoffrey Stone ise bunun “en sık tekrarlanan nakarat” olduğu görüşünde. Bu tartışmada saklayacak bir şey olmadığı argümanı gizliliğe olan ilgiyi en aza indirgeyerek tartışmayı zaferi daha önceden belirlenmiş bir şekilde güvenlik kaygılarına ve güvenlik politikalarına kaydırır. Saklayacak bir şey yok argümanı her yerdedir. Örneğin, İngiltere’de hükümet şehirlerde kamusal alanlara kamu görevlilerinin kapalı kapılar ardında insanları izlemesini sağlayan milyonlarca kamera yerleştirmiştir. Bu projenin sloganı olarak ise: “Saklayacak bir şeyiniz yoksa, korkmanız anlamsız”dır.

Saklayacak bir şey yok argümanının türevleri sıklıkla bloglarda, editör yazılarında, haber programı röportajlarında ve diğer ortamlarda dile getirilir. Amerika’daki bir blog yazarı, ulusal güvenlik sebepleriyle insanların kayda alınmasına dair şöyle yazıyor: “Benim hakkımda bilgi edinmeleri umrumda değil, saklayacak hiç bir şeyim yok! Bu yüzden [hükümetin] benim telefon konuşmalarımı takip ederek teröristleri bulma çabalarını destekliyorum!”

Bu argüman yalnızca yakın geçmişe ait de değil. Henry James 1888 yılında yazdığı bir romandaki karaktere şunu düşündürtür: “Eğer insanlar kötü şeyler yapıyorlarsa kendilerinden utanmalı ve kendilerine acımalıdırlar. Eğer yaptıkları şey kötü değilse başka insanların bunu bilmesini kötü karşılamaya ihtiyaçları yoktur.” Televizyondaki röportajlarda, tartışmalarda ve bunun gibi yerlerde konuşulan “saklayacak bir şeyim yok” argümanını takip ettim ve bu konuyu araştırmaya karar verdim. Blogumun okuyucularına konuyu sorduğumda saklayacak bir şey yok argümanına güzel cevaplar aldım. Bu yorumlardan bir kısmı şöyle:

Benim cevabım “Öyleyse evinde perde var mı?” veya “Geçtiğimiz yıla ait kredi kartı faturalarını görebilir miyim?”

“Saklayacak bir şey yok” argümanına benim cevabım ise basit “Kendi bulunduğum durumu meşrulaştırmak zorunda değilim. Ancak sen zorundasın. Şimdi git ve yetki belgenle geri gel”

Saklayacak hiç bir şeyim yok. Bunun yanı sıra sana göstermekten mutlu olacağım her hangi bir şeyim de yok.

Saklayacak bir şeyiniz yoksa bir hayatınız da yok.

Bana kendininkini göster ben de sana benimkini göstereyim.

Bu saklayacak bir şeyi olmamakla ilgili değil, bu benimle alakalı şeylerin başkasının işi olmadığıyla ilgili.

Aslında saklayacak bir şey yok argümanını görmezden gelmek oldukça kolay gözüküyor. Herkes neredeyse başkalarından saklayacak bir şeylere sahip. Aleksandr Solzhenitsyn’in dediği gibi: “Herkes bir şeyden dolayı suçludur veya bir şeyi gizlemek ister. Başkalarının bulmak için oldukça zorlanması gereken bir şeyi.” Aynı şekilde Friedrich Dürrenmatt’ın emekli bir grup avukatın masum bir adamı duruşmaya çıkararak onunla oyun oynadığı novellasında, adam suçunun ne olabileceğini düşünür. Savcı “Buna hep birlikte karar vereceğiz” der: “Bir suç her zaman bulunur.” En açık insanın dahi saklamak isteyeceği bir şeyler bulunur.


Share/Bookmark

Film Tavsiyesi: The Legend Of Hercules-Hercule Efsanesi (2014)

Konu: M.Ö. 1200’de Antik Yunan’da bir kraliçe Zeus’un kralın zalim hakimiyetini devirecek bir oğul sahibi olma ve zor bir dönemden geçen ülkeye huzur getirme arzusuna dayanamaz. Ama bu prens yani Hercules gerçek kimliğine ve kaderine dair hiçbir şey bilmemektedir. Tek bir şey ister: Girit Prensesi Hebe’nin aşkını. Ancak Hebe ağabeyine vaat edilmiştir. Hercules daha büyük bir amacı olduğunu öğrenince bir seçim yapmak zorunda kalır: gerçek aşkıyla kaçmak mı yoksa kaderini yerine getirip dönemin en büyük kahramanı olmak mı. En büyük efsanelerden birinin arkasındaki hikaye bu aksiyon dolu destanda gözler önüne seriliyor.

Bilgi: http://www.imdb.com/title/tt1043726/


Share/Bookmark

Windows 8 İçin Ücretsiz Windows XP Modu

İlk olarak VirtualBox‘ı indirin ve kurun. 94 MB boyutundaki program ücretsiz. Şimdi Microsoft’un sitesine gidelim ve buradan Windows XP Mode‘u indirelim. İnen Exe dosyasına sağ tıklayın ve Klasöre Çıkart deyin. (Bu işlem için bilgisayarınızda WinRAR yüklü olmalı, tercihen 5.00 sürümü) Şimdi WindowsXPMode_tr-tr > sources klasörüne girin. Buradaki xpm adlı dosyanın sonuna “.zip” ekleyin.

Böylece hiçbir uzantısı olmayan dosya artık bir ZIP dosyası olacak. xpm.zip dosyasına sağ tıklayın ve bu dosyayı da bir klasöre çıkartın. XPM klasörüne girdiğinizde burada VirtualXPVHD dosyasını göreceksiniz. Dosyayı seçip F2 tuşuna basın ve dosyayı VirtualXP.VHD olarak yeniden adlandırın. VirtualBox’ı açın ve New butonuna tıklayın. Oluşturacağınız sisteme bir ad ve akabinde bellek miktarı belirledikten sonra next deyin. Use an existing virtual hard drive seçeneğini seçin ve klasör simgesine tıklayarak VirtualXP.VHD dosyasını hedef gösterin. Create dediğinizde artık Windows XP’yi kullanabileceksiniz.


Share/Bookmark

Samsung S5 SIM Kilidi

Samsung geçtiğimiz yıl duyurduğu Galaxy Note 3 ile birlikte yeni bir hizmet ortaya koymuştu. Bölge kilidi olarak isimlendirilen bu hizmet birçok kullanıcının tepkisini çekmiş ve bu sebeple yurt dışında getirilen kimi cihazlar ülkemizde aktif hale getirilememişti. Galaxy Note 3′ün getirildiği ülkeye ait bir SIM kartın 5 dakika boyunca telefonda aktif edilmesi ya da Chainfire tarafından geliştirilen Region LockAway uygulama bölgesel SIM kilidi sorununa çözüm getirse de, pek çok kullanıcı için can sıkan bir gelişmeydi.

Galaxy S5′in satışa sunulmasıyla beraber telefona ait kutunun üzerindeki uyarı bölgesel SIM kilidin Galaxy S5′te de sürdürüldüğünü gösteriyor. Bölgesel SIM kilidin ortadan kakması içinse bu defa 5 dakika boyunca SIM kartın aktif edilmesi yeterli olmayacak. Kullanıcılar bu defa telefonun getirildiği ülkeye ait bir SIM kart ile en az 5 dakika telefon görüşmesi yapacak. O ülkeye ait SIM kartla gerçekleştirilen 5 dakika telefon görüşmesi sonrası Galaxy S5′i dünyanın tüm ülkelerinde bölgesel SIM kilit sorununa maruz kalmadan kullanabilirsiniz.

Örnekle pekiştirecek olursak; siz ya da bir yakınınız Suudi Arabistan’dan Galaxy S5 getirdiniz ve SIM kilit sorunuyla karşılaştınız. Bu sorundan kurtulmak için Suudi Arabistan’a ait bir SIM kartı Galaxy S5′e takıp en az 5 dakika sesli arama gerçekleştirmeniz gerekiyor. Burada elbette sorun 5 dakikalık arama değil, sorun o ülkeye ait bir SIM kartın nereden bulunacağı. Bu sebeple bölgesel SIM kilidin telefonun getirileceği ülkede 5 dakikalık telefon görüşmesiyle kaldırılması gerekecek.

Galaxy S5′te karşınıza çıkacak bölge SIM kilidini kaldırmak için geliştiriciler elbette farklı yöntemler geliştireceklerdir. Bunun yanı sıra ülkenizde bulunan Samsung yetkili servisiyle görüşerek de soruna çözüm getirebilirsiniz.


Share/Bookmark

Dizi Tavsiyeleri: Game of Thrones (2014) - Da Vinci's Demons (2014)

Game Of Thrones (2014) Sezon 4

Konu: Mücadele sıcaklığın komplolar, şehvet ve entrikalar doğurduğu güneyden, göz alabildiğine uzanan vahşi doğu topraklarına, yaklaşık 250 metre uzunluğundaki buz duvarının krallığı karanlık güçlerden koruduğu buzla kaplı kuzeye kadar uzanacak. Krallar ve kraliçeler, şövalyeler ve hainler, yalancılar, lordlar ve dürüst adamlar...

Da Vinci’s Demons (2014) Sezon 2

Konu: Leonardo Da Vinci'nin sır gibi saklanan gençliğinin konu alındığı dizide insanüstü zekaya sahip genç bir adam ile karşılaşıyoruz. 25 yaşında geleceği şekillendirmeye ve özgür kılmaya çalışan Leonardo; tarihi yalnızca gerçekleri örtbas etmek için kullananlara karşı, silah olarak sadece zekasını kullandığı bir savaş başlatıyor. Tek başına mücadele verdiği bu savaşta aklını yitirmenin sınırlarına yaklaşırken gerçek ve yalan, geçmiş ve gelecek gibi olgular arasındaki çelişkileri çözmeye uğraşıyor.


Share/Bookmark

Microsoft Office IPad Kurulumu

Öncelikle, IPad üzerinde bu uygulamaların kullanılabilmesi için minimum IOS 7 sistemine sahip olmak gerekli. Aksi halde aşağıdaki gibi bir hata ile karşılaşacaksınız.

Minimum IOS 7 sistemini IPad üzerinde sağladıktan sonra AppleStore a giderek arama terimi olarak Office 365 kullanabiliriz. Karşımıza Excel, Word ve PowerPoint uygulamaları listeleniyor.

Uygulama kurulurken Description alanını inceleyecek olursanız bir Office 365 üyeliği gerektiği ile ilgili bir bilgi göreceksiniz.

Son adım olan oturum açma ekranına geldiğimizde Office 365 ortamı için geçerli bilgileri girerek uygulamalarımızı kullanmaya başlayabiliriz. Office 365 abonelikleri 5 cihaza kadar Office’i kullanmamıza imkân sağlıyor. Verifying ve Activating ekranlarını geçtikten sonra geri bildirim ekranını da geçerek uygulamalarımızı kullanmaya başlayabiliriz.


Share/Bookmark

Ocak 2014 Dergi Paketi

20 Ocak 2014 Pazartesi

Aşağıdaki adreslerden indirebilirsiniz:

http://turbobit.net/ywy2tme6d884/DergiPaketiOcak2014.part1.rar.html http://turbobit.net/lyk8it8gjl6m/DergiPaketiOcak2014.part2.rar.html
http://turbobit.net/y1vtko4lw21e/DergiPaketiOcak2014.part3.rar.html


Share/Bookmark

Facebook Şifreleri Nasıl Çalınır?

Kullanılan prates facebook hack, facebook hack tool ve ultimate facebook hack program v.b. programları sadece sözlük aatağı yapıyor. Özellikle 2. yöntem ile şifreler çalınıyor.

Genellikle 2 şekilde şifreler çalınıyor:

1-Tahmin Yoluyla

2-Mail Yoluyla Facebook Hesabı Ele Geçirme

a) Facebook hesabını ele geçirmek istenen kişinin profiline girilip en üstte adres çubuğunda yer alan bölümde, kişinin kullanıcı adını kopyalayın.(www.faceboook.com/ornek , ‘/’ işaretinden sonraki kısmı kopyalanıyor.)

b) Facebook’tan çıkış yapılıp, Facebook’a giriş‘te yer alan ‘Şifremi Unuttum‘ butonuna basılıyor.

3) Gelen kutucuğa kopyalanan linki yapıştırılı aranıyor. Arama sonucunda hesabını çalınacak kişinin fotoğrafı gözükecektir.

4) Ulaşılmak istenen e-mail adresi gelecektir ama karekterlerin bir kısmı yerine ‘ * ‘ işareti olacaktır. Görünen kısımdan yola çıkarak e-mail’i tahmin ediliyor.

Teyit etme amaçlı tahmin edilen e-mailler, oturum açılan Facebook hesabımından arama bölümüne teker teker yazılıyor. Eğer şifresi çalınacak kişinin profili çıkıyorsa doğru e-mail adresi bulunmuş demektir.


Share/Bookmark

The Hunger Games: Catching Fire-Açlık Oyunları: Ateşi Yakalamak (2013)

Serinin 2. filmi… Şu an IMDB puanı 8.2

Konu: Katniss Everdeen'in diğer haraç Peete Mellark'la 74. Açlık Oyunları'nı kazandıktan sonra sağ salim evine geri dönüşünden başlıyor. Kazanmak ikilinin ailelerini ve arkadaşlarını yeniden bırakarak mıntıkalarda "Kazananların Tur"na çıkmaları gerektiği anlamına geliyor. Yolculukları esnasında Katniss bir ayaklanmaya hazırlanıldığını hissediyor. Ama Başkan Snow, Panem'i sonsuza dek değiştirebilecek 75. Açlık Oyunlarına hazırlanırken, Capitol kontrol altında gibi görünüyor.

Bilgi: http://www.imdb.com/title/tt1951264/


Share/Bookmark

Webcast-SQL Server 2014 Yenilikler

SQL Server 2014 ile ilgili webcastler devam edecek…

Başlama Tarihi ve Saati: 28 Mart 2014 Cuma 10:30 ’da başlayacak.

Buradan kayıt yaptırabilirsiniz.


Share/Bookmark

Samsung Galaxy S5

ilk ekran görüntüleri HTC’nin BlinkFeed tasarımına benziyor. Pil, işlemci ve RAM artırılmış durumda.

Galaxy S5'in pil kapasitesi, 2.900mAh olacak (Galaxy S4'ün pil kapasitesi 2.600mAh). Belki de daha önemlisi pil, 2 saatin altında hatta yaklaşık olarak 1 saat içerisinde tamamen şarj olabilecek.

Tüm bunlara göre Galaxy S5, Mart veya Nisan ayında piyasaya sürülebilir. Galaxy S5 özelliklerinde en az 3 GB Ram olacak 5.2 inçlik bir ekran boyutu bekliyoruz.


Share/Bookmark

Ultrasurf Internet Trafiği

Ultrasurf internet kısıtlamalarını aşmak için geliştirilmiş, Firewall kurallarını aşmak, içerik filtreleme sistemlerini atlatmak ve trafiğin izlenmesini engellemek için kullanılabilecek pratik bir araç.

Dns istekleri gelmezse önce kendine ait ip adreslerine http baglantisi talep ediyor daha sonra netbios ile ismi anons ediyor. Ultrasurf asla domain adresi kullanmıyor. İnternet erişimi varsa, kendine ait sunuculara gerçek bir https bağlantısı kurup tüm trafiği https tünelinden aktarıyor.

Tüm uygulamalarda kendine ait sertifika ile SSL bağlantısı kurmaktadır. Uygulamayı tespit etmek için en pratik yöntem bu sertifikanın kullanıldığı trafiği yakalamak.


Share/Bookmark

Şüpheli Internet Siteleri

Bir sitenin virüslü olduğundan şüpheleniyorsanız aşağıdaki siteler aracılığıyla siteyi kontrol edebilirsiniz.

http://www.avg.com.au/resources/web-page-scanner/

http://www.brightcloud.com/support/lookup.php

http://www.senderbase.org/home

http://monkeywrench.de/

http://www.f-secure.com/en/web/labs_global/submit-samples/browsing-protection

http://www.knownsec.com/

http://safeweb.norton.com/

http://mdl.paretologic.com/

http://www.phishtank.com/ 

http://www.malwaredomainlist.com/mdl.php

http://www.malwareurl.com/listing-urls.php

http://www.siteadvisor.com/

http://www.trustedsource.org/

http://global.sitesafety.trendmicro.com/

http://urlblacklist.com/?sec=search

http://urlquery.net/

http://urlvoid.com/

http://vurl.mysteryfcm.co.uk/

https://www.mywot.com/

http://wepawet.iseclab.org/

http://zulu.zscaler.com


Share/Bookmark

Ülkelere Göre IQ Seviyeleri

Alman Bild Gazetesi yaptırdığı bir araştırmada dünyadaki tüm ülkelerin ortalama IQ seviyeleri yayınlandı. Uzakdoğu ülkeleri açık ara önde…

Ülkelere göre IQ seviyeleri:

İtalya: 102

Birleşik Krallık: 100

   

Kanada: 99

İrlanda: 92

   

ABD: 98

Mısır: 81

   

Nijerya: 84

Almanya: 99

   

Kamerun: 64

Hollanda: 100

   

Türkiye: 90

Norveç: 100

   

Mozambik : 64

İsveç: 99

   

İspanya: 98

Findlandiya: 99

   

Fransa: 98

Japonya: 105

   

Malezya: 92

Çin:100

   

Endonezya: 87

Güney Kore: 106

   

Hindistan: 82

İsrail: 95

   

Avustralya: 98

Umman: 83

   

Yeni Zelanda: 99

Kazakistan: 94

   

Arabistan: 84

Şili: 90

   

Yemen: 83

Arjantin: 93

   

Uruguay: 96

Brezilya: 87

   

Bolivya: 87

Paraguay: 84

   
 

Meksika: 88


Share/Bookmark