Windows 10 Hakkında

12 Ekim 2014 Pazar

Windows 10 ile birlikte beklenen Başlat menüsü geri döndü, Charms çubuğunaysa hiçbir şey olmadı. Normalde Windows 10 final sürümünün 2015 yılı ortalarında bekleniyor ama şimdiden Windows 9’dan daha çok ilgi çekti.

Değişen, geliştirilen bazı özellikler:

Başlat menüsünün boyutunu değiştirmeniz mümkün, ancak bu işlev biraz garip çalışmakta: Menünün sadece yüksekliğini değiştirebiliyorsunuz. Genişliği değiştirme işini fareyle çekerek yapamıyorsunuz, bunun için bir ayarı değiştirmeniz gerekiyor.

Tutturma (snapping) Windows 8'de iki uygulamayı yan yana kullanmanıza izin veriyordu; Windows 10'daysa daha fazlasını yapabiliyor. Dar bir pencere açıksa diğer pencere, kalan tüm bölümü kaplayabiliyor veya ekranın her köşesine bir uygulama, yani toplamda dört uygulama tutturabiliyorsunuz. Windows, tutturma işlevini kolaylaştırmak için size açık pencerelerin küçük resimlerini bile gösteriyor.

Windows 10'da komut satırı yeniliklerin dışında bırakılmıyor. Komut satırı, artık bildiğimiz klavye kısayollarını kabul ediyor. Bir satırı veya kelimeyi seçmek için, metin kopyalayıp yapıştırmak için her zaman kullandığınız klavye kısayollarından artık komut satırında da faydalanabiliyorsunuz.

Windows 10'da Internet Explorer'ın sadece tek bir sürümü bulunuyor: Masaüstü IE. Yeni bir sürüm olmasa da IE için bazı yenilikler sırada bekliyor.

Arayüze yönelik geliştirmelerden bir diğeri ise tam ekran uygulamalara yönelik. Windows 8 ile birlikte kullanıma sunulan Windows App Store uygulamaları işletim sisteminde tam ekran olarak çalışmaktaydı. Windows 10 ile birlikte tam ekran uygulamalar artık tamamen kullanıcının kullanım tercihine bırakılmış durumda. Kullanıcılar Windows App Store uygulamalarını ister tam ekran, isterlerse yeniden boyutlandırarak kullanabilecek.


Share/Bookmark

0 comments :