İnternet Güvenliği

28 Haziran 2014 Cumartesi

Günümüzde bilgisayar kullanmayan neredeyse yok ancak bilgisayar ve internet güvenliği deyince ise birçok kişi nelere dikkat etmesi gerektiğini bilmez. Peki internet kullanımında güvenliği elden bırakmamak için dikkat edilmesi gereken noktalar ve uzman olmasa da herkes tarafından alınabilecek önlemler nelerdir?

Bilgisayarınıza bedava yazılım kullanma ya da bedava oyunlar oynama uğruna işlevini bilmediğiniz adına keygen ya da crack adı verilen yazılımlar kurmayın. Bu tarz yazılımların amacı sizin yazılımı bedava kullanmanız ya da oyunu istediğiniz gibi oynayabilmeniz değil bilgisayarınızı crack ya da keygen’i hazırlayan kişinin kontrolüne devretmek demektir. Unutmayın hayatta hiçbir şey karşılıksız değildir.

Sosyal medya,eposta ya da internet bankacılığı sistemlerine erişim şifrelerinizi unutmanız durumunda şifrenizi sıfırlamak için kullanabileceğiniz güvenlik sorularında “Tuttuğu takım” sorusunu yazıp, cevap olarak da Galatasaray gibi herkes tarafından tahmin edilebilecek cevaplar vermeyin. Örneğin Güvenlik sorusu olarak ille de “Tuttuğu takım” yazacaksanız cevap olarak “günde 10 Elma yerim” tarzı tahmin edilmesi mümkün olmayan cevaplar verin.

Yine internet üzerinde kullandığınız şifreleri bilgisayarınızda bir Word ya da Excel dosyasına yazmayın çünkü bu dosyaları silseniz blie veri kurtarma işlemleri ile harddiskiniz üzerinden bu dosyalara erişim sağlanarak şifreleriniz ele geçirilebilir. Tabi şifreleri unutuyorum ezberleyemiyorum diyerek 123456 ya da qazwsxedc gibi deneme yanılma yöntemleri ile bulunabilecek şifreler kullanmayın ve şifrelerinizi bir kağıda yazıp bilgisayarınızın monitörüne yapıştırmayın.

Bilgisayarınızı ya da modeminizi kuran teknik servis elemanlarına güvenmeyin çünkü onların işi güvenli bir sistem kurmak değil çalışır bir sistem kurmaktır. Dolayısıyla bilgisayarınıza verdiği şifreyi ya da kablosuz internet erişimizin için belirlediği parolayı mutlaka değiştirin. Hatta biraz da teknik destek alarak kablosuz internet bağlantısı sağlayan modem ya da Access point cihazının SSID’sini görünmez yapın.

Ayrıca kablosuz ağınızın şifresini komplike yapın (Wr87!13@ney5*) gibi. Ek olarak WPA2 gibi bir şifreleme metodu kullanın.

Önemsemiyor olabilirsiniz ancak güvensiz şifreler sayesinde kablosuz ağınızı kullanabilecek olan hackerlar sizin internet bağlantınız üzerinden bir kuruma ya da şirkete saldırdıklarında bu saldırıyı sizin yapmadığınızı ispatlamak için oldukça ciddi bir uğraş vermeniz gerekebilir. Hangisi daha kolay, baştan önlem almak mı yoksa sonradan kendinizi ifade etmeye çalışmak mı?

Kullandığınız işletim sistemi ya da programlar güncelleme istiyorsa bunu canım sıkıldı gidiyim de bir güncelleme yaptırayım şu kullanıcılara onlar da işkence çeksinler diye yapmıyordur. Güncellemeleri ihmal etmeyin çünkü güncellemenin amacı işletim sistemi ya da programda tespit edilen güvenlik açıklarının kapatılmasını sağlamaktır.

Özellikle sosyal medyada güncel konularla ilgili haber ve videolar üzerinde hızla yayılan onlarca zararlı yazılım vardır. Size gönderilen linkleri tıklamadan önce mutlaka gönderen arkadaşınıza bu linki sen mi gönderdin diyerek sorun ve onayı aldıktan sonra linki tıklayın.

Herkesin bilmesini istemediğin bilgileri kesinlikle internet üzerinden gerçekleştirdiğin bir yazışmada kullanma. İnternet üzerinden birisine gönderdiğin bilgiler sadece sizin ve gönderdiğiniz kişinin bilgisayarında olmuyor, unutmayın.

İnternetten bir program indirecekseniz yazılımı üreten firmanın kendi sitesinden indirin ki içine zararlı yazılımlar entegre edilmiş programlar indirmemiş olun.

Mecbur kalmadıkça usb, hafıza kartı ya da taşınabilir hard diskinizi her gördüğünüz bilgisayara takmayın. Eğer bilmediğiniz veya herkes tarafından paylaşılan bir bilgisayara dosya aktarımı yapmanız gerekiyorsa mümkünse yazma korumalı usb bellekleri ya da hafıza kartlarını tercih edin, böylece başka bir bilgisayarda bulunan virüsü kendi bilgisayarınıza taşımamış olursunuz.Gördüğünüz gibi aslında internet üzerinde güvenliği sağlamak son derece basit. Yapılması gereken birazcık dikkatli olmak.

Son olarak şunu da eklemeliyim. Hard diskin ne zaman çökeceğini, ne zaman virüs bulaşacağını biliyormuş gibi davranmayın. Üşengeçliği bırakıp yedek almanızda fayda var.

Kaynak: CCamlı


Share/Bookmark

0 comments :