SQL Server 2014 (CTP2)'de Öne Çıkan Yenilikler

28 Haziran 2014 Cumartesi

- Artık gerek Windows Azure 'daki sanal makinenizde bulunan SQL Server veritabanlarının gerekse istediğiniz başka bir Veri Merkezindeki veya kendi sunucunuzdaki SQL Server veritabanlarınızın Data ve Transaction Log dosyalarını Windows Azure Blob Storage denilen yerde tutabilirsiniz. Yani örneğin şirketinizin, fiziksel olarak da şirketinizde bulunan sunucularında yüklü olan SQL Server Instance'ınızda oluşturacağınız veritabanlarının Data ve Transaction Log dosyaları Windows Azure'un bulut ortamında barındırılabilir hale geliyor.

- Bir diğer yenilik, aslında SQL Server 2012 Service Pack 1, Cumulative Update 2 ile birlikte gelmişti. Bir veritabanının yedeğinin Windows Azure Blog Storage'ına alınabiliyor. Fakat bu versiyonda buluta yedek alma işlemi yalnızca T-SQL, Powershell ve SMO ile destekleniyordu. SQL Server 2014 ile birlikte bu özellik SQL Server Management Studio arayüzünden de yapılabilecek.

- Yine veritabanı yedeklemesiyle ilgili bir başka ve güzel yenilik ise artık veritabanları yedeklenirken aynı zamanda bir sertifika veya asimetrik anahtar ile şifrelenebilecek. Şifreleme algoritması olarak da şunlar destekleniyor: AES 128, AES 192, AES 256, and Triple DES.

-Memory OLTP : "Hekaton" kod adıyla ortaya çıkan ve bazılarınca böyle Microsoft tarafından "In-Memory OLTP" olarak adlandırılan, bildiğimiz Database Engine’e gömülmüş olan alternatif bir Engine dersek yanlış olmaz sanırım. Bildiğimiz klasik SQL Server Database Engine'ine tam olarak entegre edilmiştir.

Bu yenilikle gelen şeyler temel olarak bir tablonun Memory Optimized Table (MOT) olarak oluşturulabilmesi. Bizim klasik tabloların da adları artık Disk Based Tables (DBT) olarak değişti. MOT'lar temel olarak SQL Server servisi başlar başlamaz RAM'e yükleniyorlar. DBT'lar, o tablolar üstünde işlem yapıldıkça yavaş yavaş yüklenirlerdi Buffer Pool'a, MOT'lar ile daha servis açılışında yükleniyorlar. MOT'lar için artık Blocking sorunu yaşamayacaksınız. Ayrıca MOT'lardaki verileri Durable olmak ve olmamak üzere saklayabiliyorsunuz. Eğer bir MOT'taki verileri Durable olmayacak şekilde saklarsanız o zaman o veriler ile ilgili işlemler sadece hafızada yapılıyor olacak ve diske işlenmeyecek. Veriler diske işlenmeyeceği için de hiç IO sorununuz olmayacak.

Peki bu teknolojiden en iyi hangi senaryolarda faydalanabilirsiniz? Birçok senaryo olabilir, fakat özellikle alışveriş sepeti, doldur boşalt, oturum yönetimi gibi senaryolar ilk aklıma gelenler; tabii ki çok daha yaratıcı olunabilir! Tabii ki her tablo öyle kolayca MOT'a çevrilemiyor. Bu konuda bizlere kolaylık sağlayan AMR (http://msdn.microsoft.com/en-us/library/dn205133(v=sql.120).aspx) isimli bir Tool var, bu kullanılabilir. Hangi tabloların MOT'a, hangi SP'lerin Natively Compiled SP'ye çevrilebileceği konusunda fikir veriyor.
In-Memory OLTP ile gelen bir başka yenilik ise hemen bir üst pragrafta da bahsettiğim Natively Compiled SP'ler (NCSP). Bizim bildiğimiz klasik SP'lerin NCSP'ye çevrilmesiyle %70 oranında iyileştirmeler yaşandığını görebilirsiniz. Microsoft çok daha fazla iyileşme yaşanabileceğini söylüyor. Bu iyileşme de temel olarak hem MOT'ların NCSP ile daha entegre çalışabilmesinden hem de NCSP'lerin doğrudan C koduna çevrilip (bir SP NCSP'ye çevrildiğinde bu SP için NTFS'te bir *.dll dosyası oluşturuluyor) çok daha kestirme ve etkin bir şekilde çalıştırılıyor olmasından kaynaklanıyor.


Share/Bookmark

0 comments :