Beyni Yakından Tanımanızı Sağlayacak 13 Önemli Bilgi

12 Ekim 2014 Pazar

1- Beyin bellek kapasitesi olarak sınırsız potansiyele sahipse de kısa süreli hafıza sadece yedi birimlik bilgiyi hafızaya almakta ve hatırlamaktadır. Telefon numaralarının genellikle yedi basamaklı olmasının veya biz numaramızı yediye bölerek söylememiz bundan dolayıdır.

2- Kahve gibi kafein içeren içecekler hatırlamamızı kolaylaştırabilir ama beynin depolama kapasitesini asla artırmaz.

3- Doğduğunuz günden bugüne kadar yaşadıklarınızı hatırlamak isteyebilirsiniz. Ancak bu mümkün değil. İnsan ancak 3-4 yaşından sonraki hatıraları ve bilgileri hatırlayabilir. Yaş ne kadar küçülürse hatırlama oranı o oranda azalır.

4- Sıcak bir çikolatanın kokusu size evinizi hatırlatabilir veya hoş bir parfüm kokusu eşinizi düşünmenize neden olabilir ve beynimizi hemen harekete geçirir. Çünkü koku beynin hipokampus bölgesinde işleme alınır ve değerlendirilir.

5- Gerçek sizi özgür kılacak! Ancak yapmadığınız ve görmediğiniz bir anı size sık sık söylenirse beyniniz bunu yaşamış gibi düşünmeye başlar. Böylece size ait olmayan bir anıya sahip olursunuz.

6- Düzgün düşünme becerisi için uyku özellikle REM uykusu çok önemlidir. Uyku sağlıklı değilse düşünmede sağlıklı değildir.

7- Yapa yapa öğrenebilirsiniz ancak en önemli öğrenme biçimi anılardır. Bu nedenle anılar unutulmaz. Beyin anıları uzun süreli hafızada daha hızlı ve kalıcı işler.

8- Okul beynin kullanıldığı ve öğrenmenin olduğu tek mekan değildir. Beyin yaşadığınız her saniyede öğrenir ve öğrendiği bilgileri işler siz farkında olmasanız da buna göre hatırlar ve tepki verir.

9- Herhangi bir kası güçlendirilmek için nasıl fiziksel egzersiz yamak gerekirse beyni güçlendirmek içinde beyin egzersizleri yapılmalıdır

10- Beyin görsel bilgileri daha kolay hafızaya alır ve anlamlandırılır. Bu nedenle görsellik öğrenmede en etkili güçtür.

11- Beyin çok derin incelendiğinde kadın ve erkek beyni arasında farkların olduğu tespit edilmiştir. (Detaylı bilgi için Ahmet Yıldız’ın Güçlü Beyin kitabını inceleyebilirsiniz.)

12- Bir kişinin yüzüne bakarak ve yakından soru sormak, cevap vermek ve konu anlatmak çok zordur. Çünkü beyin konsantre olmak için daha uzak bir mesafe olmalı ve özgür olmalıdır.

13- Solak insanlar nüfusun yaklaşık% 10’unu oluşturur. Sol eli kullanmanın temel nedeni ise sağ ve sol beyin arasındaki bağlantılardaki korpus kallosumun hangisiyle daha yoğun bağlantı yaptığıdır.


Share/Bookmark

0 comments :