Elektronik İmza Nedir?

19 Ekim 2010 Salı

Elektronik imza, dosyalara (belge, ses, görüntü, exe vs.) eklenebilen güvenlik işaretçiklerine denilir. Bir dosyanın geçerli bir imzası yoksa bu dosyanın gerçek şahıs tarafından direk gönderildiği, üzerinde herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmadığını belirlemek imkansızdır.

Bu bağlamda elektronik imzaya sahip olan bir dosyanın içeriğinin güvenirliğini de zararsız olup olmadığını belirlemek, tahmin yürütmek dosyayı inceleyen şahısa aittir.

Özellikleri
Kullanıcılara Kriptografik olarak belirtilen 3 temel özelliği kapsamaktadır.

1- Bütünlük : Bir verinin tamamı yada bir parçasının üzerinde hiçbir değişiklik olmadığının garanti edilmesi sürecidir.

2 - Kimlik Doğrulama ve Onaylama : Veriyi gönderen kişinin gerçekten istenilen kişi olup olmadığını garanti edilebilmesi.

3 – Reddedilmezlik :

Kişinin yaptığı işleri veya işlediği suçları inkar etmesinin engellenmesi.

Faydaları
Islak imzaya eşdeğer nitelikte olduğu için, elektronik ortamda her türlü resmi işlemlerinin kağıt ortamına göre daha hızlı, güvenilir ve düşük maliyetini sağlamaktadır. Her türlü e-devlet, e-ticaret vs ortamlarında kullanılabilmektedir.

Uygulama Alanları
Her türlü kurumsal başvuru, sosyal güvenlik uygulamaları, vergi ödemeleri, e-bankacılık, e-ticaret, e-sözleşmeler.

Nasıl Alınır?
E-İmza oluşturmak için kullanılacak olan Nitelikli E-İmza Sertifikaları 5070 Sayılı E-İmza yasası uyarınca Telekominikasyon Kuruma bildirimini yapmış ve Türkiye’de bu NES’leri vermeye yetkili “Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı’lara (ESHS) yapılacak başvuru ile alınabilir.


Share/Bookmark

0 comments :