Ödeme Sistemlerinde Yenilikler

24 Ağustos 2014 Pazar

Bugünün ödeme sistemleri arasında, Sanal POS, kredi, ön ödemeli ve banka kartları ile çevrimiçi ve mobil alışveriş, ATM, Kiosk, EPOS ve yakın alan teknolojileri ile mağaza içi alışveriş, para çekme, para gönderme ve fatura ödeme yöntemleri yer alıyor. Mobil cihazların yaygınlaşması ile birlikte e-ticaret beklendiği gibi m- ticarete dönüşüyor.

Yeni gelişen trendler:

1 - Sanal POSlar’dan Dijital Cüzdanlara Geçiş

İnternetin ülkemize geldiği 90’ların 2. yarısından itibaren, elektronik ticaret de emeklemeye başladı. O dönemin öncüleri Superonline Shopping ve Yapı Kredi Bankası ile Garanti Bankasıydı. O dönemin ödeme sistemi ise, main-frame‘lere (büyük bilgisayar sistemlerine) SNA sistemleri (Systems Network Architecture) üzerinden bağlandığımız ilk sanal POS’lardan, bugün çok kanallı yöntemlere geldik.

Bugünün ödeme sistemleri arasında, Sanal POS, kredi, ön ödemeli ve banka kartları ile çevrimiçi ve mobil alışveriş, ATM, Kiosk, EPOS ve yakın alan teknolojileri ile mağaza içi alışveriş, para çekme, para gönderme ve fatura ödeme yöntemleri yer alıyor. Mobil cihazların yaygınlaşması ile birlikte e-ticaret beklendiği gibi m- ticarete dönüşüyor. Günümüzde Türkiye‘de mobil penetrasyonu 90%. Yani kullanıcı sayısı 67 milyonu geçmİş durumda.

2 - Çok Kanallı (Omni-Channel) Ödeme Sistemleri

Perakende, Internet ve Telekom dünyası için oluşturulması gereken çok kanallı (omni-channel) Ödeme Sistemi ekosisteminin mimarisi; Temel ve destek platformları ve habitat içindeki servisler ile müşteri temas noktalarından oluşmaktadır.  Bileşenleri ve paydaşları temas noktaları üzerinden potansiyel müşterilere dokunabilir ve mevcut müşteriler ile de daha fazla etkileşim oluşturabilir.


Share/Bookmark

0 comments :