Kredi Kartı Puanları Silinir Mi?

25 Aralık 2016 Pazar

Her banka da sene sonu puan ya da bonus silme uygulaması olmamakla birlikte, bazı bankalar her sene sonu yapabiliyor…

TÜDER (Tüketiciler Derneği )tarafından yapılan açıklamalara göre kredi kartlarında biriktirmiş olduğunuz para puanları yıl bitmeden kullanmanız gereklidir. Aksi takdirde biriktirmiş olduğunuz para puanlar yıl sonunda kredi kartınızdan silinecektir.

Bankalar tarafından yapılan kampanyalarda kredi kartı ile yapılan alışverişlerdeki sayıyı ve tutarları arttırmak için yapılan uygulamalar sonucunda puanlar verilmekte ve biriken puanlarda, kredi kartlarının sözleşmelerinde belirtilenlere göre bir yıl içinde kullanılmayan kredi kartı puanları silinmektedir. Bu genelde yıl sonu ekstrelerinizde alt kısımlarda açıklama olarak yazar, kullanılmayan şu kadar para puanınız şu tarihte silinecektir gibi.

Müşteriler biriktirmiş oldukları para puanlarını kontrol etmeleri gerekir. Bazı müşteriler kredi kartlarında paraya dönüşecek  paranın varlığından habersiz.  Kredi kartlarında kazanılmakta olan para puanlar, chip paralar kartın kullanıldığı döneme ait olmaktadır. 

Puan karşılığı kazanılan bonus ya da puanlar mutlaka  kullanılmalıdır. Aksi takdirde dönemsellik içerdiği için silinebilir. Türkiyede kullanılan kart sayısınında 55 milyonu geçtiği göz önüne alırsak, kartlarda biriken toplam para puanların tutarına dikkatli incelemek gerekir.


Share/Bookmark

SQL Server Sunucu Performansı

SQL Server eskiden, özellikle 2000 ve öncesi versiyonlarda gerçekten çok ilkeldi. Birçok sıkıntıları vardı. Özellikle SQL Server 2005 ile başlayan ve gün itibariyle gelinen noktada SQL Server 2016 ve Azure ile çok daha farklı bir noktada.

Genelde şöyle bir kanı var; " SQL Server zaten performanslı çalışmayan bir ürün, haliyle Oracle seviyesinde performans alabilmemiz için daha fazla donanıma ihtiyaç olabilir var."

Microsoft SQL, artık bu düşünceye sadece gülüyor :)

Eğer bugün hala SQL Server veritabanlarınızdaki performanstan şikayetçiyseniz, ilk bakacağınız şeyler veritabanı sunucunuzun yapılandırılması / kurgusu, en iyi pratiklerin uygulanıp uygulanmadığı ve uygulamalarınızın çalıştırdığı veritabanı kodlarının "performans" özelliği ile birlikte yazılıp yazılmaması olmalı. Maalesef hala birçok kurumda yazılım yazılırken "performans" ve "güvenlik" konuları birer özellik olarak görülmüyor.

Örneğin aşağıdaki konfigürasyonda; 6 tane CPU soket, her sokette de 2'şer tane Core var görünüyor. Yani toplamda 12 Core var. Yani makinede 12 Core olmasına rağmen, SQL Server bunun 8'ini görebiliyor, CPU kaynaklarının %33'ünden faydalanılamıyordu. Neden mi? Çünkü SQL Server 2012 Standard Edition'ın 4 soket lisanslama sınırlaması var. SQL Server 2012 Standard Edition'da 4'ten fazla CPU Soketi, 16'dan fazla Core kullanılamaz. Sonuç olarak israf edilen %33'lük bir CPU donanımı söz konusu, ama ilgili yöneticiler SQL Server'ın tüm varolan kaynağı kullandığını düşünebilir.

SQL Server için herhangi bir CPU modelini kullanmamalısınız. Bir SQL Server sunucu için CPU seçimi özenle yapılmalıdır. Makinenin sanal veya fiziksel oluşu da dikkate alınmalıdır. Bu sadece performans açısından değil, lisanslama maliyeti açısından da çok önemlidir. Sırf yapacağınız yanlış bir CPU modeli seçimiyle bile işe onbinlerce dolar zararla başlayabilirsiniz.

Bu yapılandırma işinin tabii ki daha hafıza, disk ve ağ altyapısı ayakları var. Sonra da veritabanı tasarımı ve kodlar...


Share/Bookmark

Film Tavsiyesi: Dağ 2 (2016)

İlk filmi düşük bütçesine rağmen, çok iyi gişe hasılatı yapmıştı. Bu filmi de iyi bir hasılat yakaladı. Yaklaşık ilk 10 günde 767.054 kişi izlemiş. İzlemenizi tavsiye ederim. Bordo Bereli’leri anlatan en iyi filmlerden biri…

Konu: Teröristlerin elinden kurtulmayı başaran iki arkadaş Oğuz ve Bekir,  6 yıl sonra özel bir görev için Özel Kuvvetler 8. Muharebe Arama Kurtarma Timi'ne katılır. Timin özel görevi ise Kuzey Irak'ta bir terör örgütü tarafından kaçırılan gazeteci Ceyda Balaban'ı kurtarmaktır. Ancak bu sefer düşman geçmişteki gibi bir tane değildir. MAK'ın karşısında bu acımasız coğrafyada birbiriyle çatışan birden fazla kuvvet vardır ve işler bu sefer hiç olmadığı kadar zordur.

Bilgi: http://www.beyazperde.com/filmler/film-247803/


Share/Bookmark

Ehliyet ve Pasaporta Zam...

Değerli kağıtların 2017 yılı bedellerini belirleyen Maliye Bakanlığı tebliği kapsamında sürücü belgesi bedeli 117 TL olarak tespit edildi.

Resmi gazete’nin 21.12.2016 sayısında yer alan Muhasebat Genel Müdürlüğü değerli kağıtlar genel tebliğine göre, tartışma konusu olan sürücü belgesi bedeli, 117 TL olarak belirlendi.

PASAPORT BEDELİ

94 TL Tebliğ çerçevesinde, sürücü çalışma belgeleri ve motorlu araç trafik belgeleri bedeli 117 TL, motorlu araç trafik tescil belgesi 88 TL, pasaport bedeli 94 TL alınacak.

KAYIP CEZASI 32 TL

Değiştirme nedeniyle verilen TC kimlik kartları için 16 TL, eğer kayıp nedeniyle düzenleniyorsa 32 TL bedel öngörülüyor. Gelecek yıl, noter kağıtları ve beyanname için 9.50 TL, protesto, vekaletname ve re’sen senet için 19 TL, her bir banka çeki yaprağı için ise 5.60 TL bedel ödenecek.

2017 yılı için yeniden belirlenen değerli kağıtlar ücretleri 1 Ocak'tan itibaren şu şekilde olacak:

-Noter kağıdı ve beyanname kağıdı 9,5 TL

-Protesto, vekaletname, re'sen senet 19 TL

-Pasaportlar 94 TL

-İkamet İzni 63 TL

-Kanuni bildirim süresi dışında doğum ve değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı 16 TL

-Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı 16 TL

-Kayıp nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı 32 TL

-Aile cüzdanları 86 TL

-Sürücü belgeleri 117 TL

-Sürücü çalışma belgeleri (karneleri) 117 TL

-Motorlu araç trafik belgesi 117 TL

-Motorlu araç tescil belgesi 88 TL

-İş makinesi tescil belgesi 85 TL

-Banka çekleri (Her bir çek yaprağı) 5,60 TL

-Mavi Kart 8,5 TL

-Yabancı çalışma izni belgesi 63 TL

Kaynak: Reuters


Share/Bookmark

Ödeme Sistemleri Olay Analizi, “Bizden hediye kazandınız, kart bilgilerinizi bize verin, hediyenizi yükleyelim”

Yaşanmış bir olay…

Daha önce facebook üzerinden bizzat yaşadığım bu olayı dün bir çalışma arkadaşım da yaşadı. Ben de bu sahtekarlık hakkında biraz bilgi vereyim istedim.

Facebook ta tanıdığınız biri size tekrardan arkadaşlık teklifi gönderiyor. Aslında tamamen sahte bir hesap. Bazılarımız bu tekliften biz zaten arkadaştık diye huylanıyor ve direkt red ediyor ama bazılarımız bu teklifi kabul edebiliyor. (maalesef ben kabul etmiştim ). Teklifi kabul eder etmez, bir merhabalaşma, hal hatır sormadan sonra, “size bir hediyemiz var” ya da “sana bir hediyem var” diye lafa giriyor ve bu hediyeyi sizin kartınıza yükleyebileceğini söylüyor. Ben tam bu anda sahte hesaplığı anlamıştım.

Ama dün arkadaşımın eşi bunun gerçek bir promosyon/hediye olduğunu sanıyor ve operatörün hediyeyi yüklemek için kendisinden istediği kart bilgilerini veriyor.  Sonrası şöyle;

Kart bilgilerini elde eden sahtekarlar ışık hızında işlem denemeye başlıyorlar. İlk denedikleri işlemi de 3D Secure  şekilde deniyorlar ve bu tür işlemlerde kart sahibine gelen şifreyi soruyorlar. Bu şifre arkadaşımın eşinin telefonuna değilde, direkt arkadaşımın telefonuna geliyor ve eşi kendisine şifreyi soruyor. Şifre sormadan ise arkadaşım şüpheleniyor ve bana durumu soruyor ve olayın sahtekarlık olduğunu 2. kelimede kendisine ifade ediyorum.

Arkadaşım bu 3d secure şifresini verse idi ne olacaktı?

İşlem başarılı bir şekilde gerçekleşecek ve kartından 1000 TL çekilecekti. İşin kötü tarafı ise işlem şifre girilip gerçekleştirildiği için bankaya itiraz kanalları da kapalı olacaktı. Arkadaşı direkt zarara sokacaktı bu durum.

Bu şekilde sonuç alamayan sahtekarlar elde ettikleri kart verisini 3D Secure  olmaksızın kullanarak işlem denemeye devam edecekledir. Netekim arkadaşıma da öyle oluyor. Böyle durumlarda kartı kayıp/çalıntı nedeniyle yenilemek en doğru yol olacaktır.

Kaynak: EE


Share/Bookmark

Microsoft SQL Server Management Studio ile Microsoft Azure SQL Database Erişimi

4 Aralık 2016 Pazar

 

Cloud teknolojisi artık sektörümüzde vaz geçilmesi imkansız bir hal aldı ve gün geçtikce cloud ile ilgili yeni bir ürün piyasada boy göstermekte. Bunlardan birisi de SQL Azure…

Siz database oluşturup işinize bakıyorsunuz, database ilk oluşturulduğunda hiç kimse erişemez durumda create ediliyor, siz SQL Azure firewall kullanarak talep ettiğiniz IP’lere kullanıcı adı şifre ile erişim hakkı veriyorsunuz. Database boyutu v.b gibi özelliklerinizide belirleyerek buna göre bir ödeme yapabiliyorsunuz. Ödemelerinizi de aylık olarak yapabiliyorsunuz.

Microsoft’un Cloud çözümü olan Microsoft Azure Platformu üzerindeki Microsoft Azure üzerinde oluşturmuş olduğumuz SQL Database SQL Management Studio ile erişim sağlayabilirsiniz.

Öncelikle makinaniz üzerine Download SQL Server Management Studio ( SSMS ) indiriyoruz.

Download SQL Server Management Studio ( SSMS ) üzerinden indirmiş olduğumuz Microsoft SQL Server Management Studio Install diyerek kuruyoruz.

Microsoft Azure Portal üzerinde daha önce oluşturmuş olduğumuz SQL Database üzerinde erişim sağlayabilmek için öncelikli olarak Firewall tarafında bir IP adresimizi erişim için tanımlamamız gerekiyor. Bu işlem için aşağıdaki işlem basamaklarını kullanacağız.

-Firewall menüsü altinda bulunan Add cliect IP diyerek Microsoft SQL Server Management Studio kurulu olan makinamiz üzerinden bağlanti sağlayacağimiz için WAN IP Address ekliyoruz. Client IP address bölümünde WAN IP Address görünüyor zaten.

-Microsoft SQL Server Management Studio konsolunu çalıştırıyoruz. Connect to Server ekranında Server name, SQL Server Authentication seçiyoruz ve SQL Database oluşturma aşamasında kullandığımız User Name ve Password bilgileri yaziyoruz.

-SERVER NAME bölümünde oluşturmuş olduğumuz SQL Database üzerinde Properties menüsü altinda bağlanti bilgileri görebilirsiniz.

-Microsoft SQL Server Management Studio konsolunda Connect to Server ekranında gerekli bilgileri tamamaladıktan sonra Connect diyoruz.


Share/Bookmark

Film Tavsiyesi: Ben-Hur (2016)

Şu anda IMDB’de 14 bin seyirci oylamasıyla 5.7 puan…

Konu: Roma ordusunda subay olan üvey erkek kardeşi Messsala tarafından haksız bir şekilde ihanetle suçlanan prens Judah Ben-Hur'un epik hikayesini konu alıyor. Rütbesi alınan, ailesinden ve sevdiği kadından (Nazanin Boniadi) ayrı bırakılan Judah, köleliğe zorlanır. Denizde geçen yıllardan sonra intikam almak için vatanına döner.

Bilgi: http://www.imdb.com/title/tt2638144/


Share/Bookmark

E-Ticaret Siteleri ve Alışveriş Hakkında...

Geçen hafta büyük bir e-ticaret sitesinden çok sayıda müşterinin kart bilgilerinin çalındığı yönünde haberler duyduk.

Bir web sitesinden bir işlem yaparken kartla yaptığınız ödemelerde girmiş olduğunuz kart bilgilerinin ilgili işyeri tarafından saklanmadığının hiçbir "garantisi" yok.

Piyasada çok bilindik devasa e-ticaret sitelerinin bile kart bilgisi sakladığını duyuyoruz.

Kart sahipleri bu konuda en az bir kere dolandırılmadıkça / zarar uğratılmadıkça "Sanal Kart" ya da "BKM Epxress" gibi çözümleri duymuyorlar bile.

Bunun yanında bilgilerimizin çalnmasını engellemek için aşağıda belirttiğim noktalara dikatta etmemiz gerekir;

-Cep telefonumuza ya da e-posta adresimize gelen mesajlarda bir hediye kazandığımızı ve hediyemizi almak için kişisel bilgilerimizi vermemizi isteyebilirler.

-Bu noktada da tıpkı gerçek bir alışverişte yanımıza sokulan şüpheli kişilere nasıl yaklaşıyorsak, aynı şekilde yaklaşmalı, onlara inanmamalıyız.

-Şifrelerimiz yalnızca bize özeldir. Kart şifremizi ya da cep telefonumuza güvendiğimiz bir ödeme altyapısından SMS ile gelen şifreleri kimseyle paylaşmamalıyız.

-Bankalar, hiçbir tüketiciyi telefonla arayarak kart numaralarını, kart son kullanma tarihini ya da kartın arka yüzündeki güvenlik kodunu istemezler. Bizden kişisel bilgi isteyen arama ve mesajlara kanmayalım, bizi bilgilendiren ve güvendiğimiz adreslerden gelen mesajları dikkatle okuyalım.

-İnternet kafelerden ya da internetin ortak olarak kullanıldığı, şifre ile korunmayan ağlar üzerinden alışveriş tehlikeli.

-Alışveriş yapmak için kullandığımız masaüstü ve mobil cihazların, güncel anti-virüs yazılımları ile korunması şart.

-Alışveriş yapacağımız siteye, bize gelen bir e-posta ya da başka bir site üzerinden değil, doğrudan internet tarayıcısına sitenin adını yazarak bağlanalım.


Share/Bookmark

Ödeme Güvenliği Mitleri...

Efsane: Kredi kartı şirketim harcama verilerimi paylaşıyor.
Gerçek: Tüm harcama verileri isimsiz bir şekilde toplanır ve izleri kişilere doğru geri takip edilemez.

Efsane: Nakit güvenli bir ödeme seçeneğidir.
Gerçek: Çalınması halinde herhangi bir doğrulama olmadan herhangi bir kişi tarafından kullanabileceğinden,  nakit en az güvenil ödeme şekildir.

 

Çip ve Pin ile EMV Güvenliği

Efsane: Çip ve PİN kırılabilir.
Gerçek: Cambridge Üniversitesi'nden bir ekip EMV teknolojisini hackleyebileceklerini iddia etse de İngiltere Ödemeler Kurumu, Cambridge ekibi tarafından anlatılan yöntemin Britanya'da kullanıldığına dair herhangi bir kanıt bulunmadığını söyledi. Çip ve PİN tarafından kullanılan teknoloji, dolandırıcıların kartları klonlamasını aşırı derecede zorlaştırır.


Efsane: Çip ve PİN yerini önümüzdeki bir veya iki yıl içerisinde mobil cüzdanlara bırakacak.
Gerçek: Çip ve PİN, EMV teknolojisinin bir parçası. Sektör geliştikçe, yeni ödeme girişimlerinin uygulamaya sokulması amacıyla ek EMV spesifikasyonları yazıldı. Böylece temassız ve diğer güvenlik standartlarını içerecek şeklide geliştirildi. EMV'nin ortak özelliği, dünya genelinde kullanılabilirlik ve güvenli ödeme işlemlerinin kabulünün sağlanmasına yönelik taahhüt. Örneğin yeni geliştirilen tokenizasyon, geleneksel kart hesap numarasının benzersiz bir ödeme tokeni ile değiştirilmesi sürecini içerir.


Efsane: Çip ve PİN güvenlik konusunda kesin çözümdür.
Gerçek: Çip ve PİN, dolandırıcılığı %80 oranında azalttı. Ancak kart dolandırıcılıkları sona ermedi. Örnek olarak, bir dolandırıcı bir yolla kart numaranız ele geçirebilirse online dolandırıcılık için bu bilgileri kullanmayı deneyebilir. MasterCard bu tür dolandırıcılık riskini azaltmak için çalışmakta ve yeni uygulamalar geliştirmektedir. Çip ve PİN teknolojisi MasterCard'ın dolandırıcılık tehdidine karşı sergilediği büyük mücadelenin sadece bir örneği.

Mobil Güvenlik

Efsane: Akıllı telefon ödeme kartları, mobil ödemelerin geleceği için yeterince güvenli değil.
Gerçek: İster masaüstü bilgisayardan, ister tabletten, ister cep telefonundan ödeme yapıyor olun, işyerleri sizi doğrulamak İçin aynı teknikleri kullanır. Bu yüzden tüketiciler, cep telefonlarını cüzdanları gibi güvende tutmalı ve kullanımda olmadığı zamanlarda cihazlarını kilitlemeli. Cep telefonlarıyla yapılan ödemeler için yeni güvenli platformlar sunuyoruz. Gerçek kart numaralarını bir token kart numarası ile değiştirebileceğiz. Bu token satın alma işlemi sırasında MasterCard tarafından gerçek kart numarasına dönüştürülecek ve kartı veren kurum işlemi doğru hesap ile eşleştirebilecek. Böylece tokenler dolandırıcılar tarafından kullanılamayacak. Ek bir fayda olarak, işyeri sadece tokeni alacak ve asla gerçek kart verilerini görmeyecek.


Share/Bookmark