E-Ticaret Siteleri ve Alışveriş Hakkında...

4 Aralık 2016 Pazar

Geçen hafta büyük bir e-ticaret sitesinden çok sayıda müşterinin kart bilgilerinin çalındığı yönünde haberler duyduk.

Bir web sitesinden bir işlem yaparken kartla yaptığınız ödemelerde girmiş olduğunuz kart bilgilerinin ilgili işyeri tarafından saklanmadığının hiçbir "garantisi" yok.

Piyasada çok bilindik devasa e-ticaret sitelerinin bile kart bilgisi sakladığını duyuyoruz.

Kart sahipleri bu konuda en az bir kere dolandırılmadıkça / zarar uğratılmadıkça "Sanal Kart" ya da "BKM Epxress" gibi çözümleri duymuyorlar bile.

Bunun yanında bilgilerimizin çalnmasını engellemek için aşağıda belirttiğim noktalara dikatta etmemiz gerekir;

-Cep telefonumuza ya da e-posta adresimize gelen mesajlarda bir hediye kazandığımızı ve hediyemizi almak için kişisel bilgilerimizi vermemizi isteyebilirler.

-Bu noktada da tıpkı gerçek bir alışverişte yanımıza sokulan şüpheli kişilere nasıl yaklaşıyorsak, aynı şekilde yaklaşmalı, onlara inanmamalıyız.

-Şifrelerimiz yalnızca bize özeldir. Kart şifremizi ya da cep telefonumuza güvendiğimiz bir ödeme altyapısından SMS ile gelen şifreleri kimseyle paylaşmamalıyız.

-Bankalar, hiçbir tüketiciyi telefonla arayarak kart numaralarını, kart son kullanma tarihini ya da kartın arka yüzündeki güvenlik kodunu istemezler. Bizden kişisel bilgi isteyen arama ve mesajlara kanmayalım, bizi bilgilendiren ve güvendiğimiz adreslerden gelen mesajları dikkatle okuyalım.

-İnternet kafelerden ya da internetin ortak olarak kullanıldığı, şifre ile korunmayan ağlar üzerinden alışveriş tehlikeli.

-Alışveriş yapmak için kullandığımız masaüstü ve mobil cihazların, güncel anti-virüs yazılımları ile korunması şart.

-Alışveriş yapacağımız siteye, bize gelen bir e-posta ya da başka bir site üzerinden değil, doğrudan internet tarayıcısına sitenin adını yazarak bağlanalım.


Share/Bookmark

0 comments :