QR (Quick Response) ya da Türkçesiyle “Kare Kod” özellikle pandemi nedeniyle çok sık kullanılmaya başlandı. Ödeme hizmetlerinde QR kodun üretilmesi ve Kullanılması 6493 sayılı Kanun kapsamında detaylandırıldı. Yönetmeliğe aşağıdaki linkden ulaşabilirsiniz.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/08/20200821-4.htm
QR Code, Japonya’da faaliyet gösteren ve Toyota’nın bir yan kuruluşu olan Denso Wave firması tarafından geliştirilen 2 boyutlu bir barkod sistemidir. Kullanımı oldukça basittir. Kameraya sahip akıllı bir cep telefonu ve barkod okumaya yardımcı bir uygulama ile bütün QR kodları okuyabilirsiniz. Üstelik bunun için her hangi bir ücret ödemiyorsunuz.
QR yapısının ortak bir standardının olması için EMVco tarafından bir çalışma başlatılmıştır. Tüm ödeme şemalarının ortak bir QR Code veri yapısı sunabilmesi ve üye işyerlerinde her şema için ayrı ayrı QR yapısı oluşturmamak için EMVCo QR deseni konusunda standart yayınladı. QR kod yapısında temelde TLV formatında bir dizin ve dizinin sonunda CRC değeri bulunur. CRC değeri; ISO/IEC 13219, polynomial ‘1021’, ilk değer ‘FFFF’ kullanılarak hesaplanmalıdır.
QR Kod Yapısı
QR kodun satır sayısı sütün sayısına eşittir. Satır/Sütün’un en küçük boyutu 20, en büyük boyutu ise 177 noktadadır.
QR kodun yapısı aşağıdaki gibidir:
1-Version Information (Versiyon Bilgisi): QR kodun sürümünü tanımlar. Her bir kodun veri depolama kapasitesi farklıdır ve depoladıkları veri arttıkça sürümleri de artar. Ayrıca kodların hata düzeltme seviyeleri de farklıdır.
2-Format Information(Format Bilgisi): 15 bit uzunluğundaki hata düzeltme seviyelerini ve maske desen göstergesi bulunur. Tarayıcı ilk önce buradaki bilgileri okur.
3-Encoded Data(Kodlanmış Veri): QR kodun verileri bu alanda depo edilir. Veriler, ‘0’ ve ‘1’ binary numaraların siyah ve beyaz hücrelere çevrilmesiyle saklanıyor. Bu veri alanı tarayıcı tarafından okunur.
4-Required Pattern
4.1-Finder Pattern (Tespit Şablonu): Kodun üç köşesinde bulunan bu yapı ile yön, boyut ve sembolün açısı tespit edilir. Kodun tüm yönlü(360 derece), yüksek hızda okunmasını sağlar.
4.2-Aligment Pattern (Hizalama Şablonu): Bu şablon QR kodundaki çarpıklıkları düzeltir. QR kodda meydana gelen bozulmalarda tarayıcı hatayı anlar ve gerekli düzenlemeyi yapar.
4.3-Timing Pattern (Zamanlama Şablonu): Tespit şablonlarının arasında bulunan siyah ve beyaz desenli yapıdır. Bu desen ile her hücrenin merkezi koordinat bilgileri tespit edilir. Kod büküldüğünde ya da hücrelerde hata oluştuğunda hücrenin merkezi koordinatını düzeltir. Bunu yatay ve dikey yönlerde yapar.
5-Quiet Zone(Sessiz Bölge): QR kodun çevresindeki verinin olmadığı boş alandır. Bu alana hiçbir şey yazılmaz, basılmaz. En az 4 modül genişliğinde olmalıdır. Bu boş alan sayesinde kod, problemsiz bir şekilde okunur.
0 comments :
Yorum Gönder