SQL Normalizayon

23 Ağustos 2020 Pazar

Normalizasyon yani diğer adı ile Ayrıştırma, veritabanlarında çok fazla sütun ve satırdan oluşan bir tabloyu tekrarlardan korumak için daha az satır ve sütun içeren alt kümelerine ayrıştırma işlemine denir. Bunların tabii ki kuralları vardır; Bu kurallara uyulduğunda her tabloda aynı sütun ve satırları tekrar etmemiş olur ve veritabanındaki verilerimiz sağlıklı kullanıma uygun olacaktır.

Normalizasyonun Amacı:

Gereksiz veri tekrarını ortadan kaldırmak ve veri fazlalığını en aza indirmektir. Veri tekrarı, veri sapmasına yol açabilir. Bu da veri bütünlüğünün bozulmasına neden olur. Genel olarak avantajları;

-Veri bütünlüğünün sağlanması

-Uygulamadan bağımsızlık

-Performansı artırmak

Normalizasyonun Avantajları:

Veri bütünlüğünü sağlar. Verimli bir veri yapısı sunar. Gereksiz veri tekrarını engeller ve En az alan kullanılır ve yerden tasarruf sağlar. Saklanan veri daha anlaşır hale gelir. Hızlı sorgulama imkanı verir.

Normalizasyon Kuralları:

Normalizasyonun her bir kuralı yani seviyeleri normal form olarak adlandırılır. Bu seviyeler gereksiz veri tekrarlarını ne derecede engellediği ve tutarlılığı ne kadar sağladığına bağlı olarak derecelendirilir. Seviye yükseldikçe veri tutarlılığı artar, veri tekrarı düşer. Bu formlar;

1-Birinci Normal Form(1NF)

Aynı tablo içinde tekrarlayan kolonlar bulunamaz. Her kolonda yalnızca bir değer bulunabilir.

2-İkinci Normal Form(2NF)
Tablo 1NF olmalıdır. Her satır bir unique (eşsiz) anahtar ile tanımlanmalıdır. Anahtar olamayan değerler ile kompozit anahtarlar arasında kısmi bağımlılık durumu oluşmamalıdır. Kısmi bağımlılık durumu, anahtar olmayan herhangi bir değer kompozit bir anahtarın yalnızca bir kısmına bağlı ise oluşur. Herhangi bir veri alt kümesi birden çok satırda tekrarlanmamalıdır. Bu tür veri alt kümeleri için yeni tablolar oluşturulmalıdır.
3-Üçüncü Normal Form(3NF)
Veritabanı 2NF olmalıdır, Anahtar olmayan hiçbir kolon bir diğerine (anahtar olmayan başka bir kolona) bağlı olmamalı başka bir deyişle her kolon eşsiz anahtara tam bağımlı olmak zorundadır.


Share/Bookmark

0 comments :