Kripto Paralar Hakkında

18 Şubat 2018 Pazar

Kripto Paralar

Crypto ve currency kelimelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş olan CryptoCurrency deyimi kripto (şifreli) para anlamına geliyor. Kripto para;  internet aracılığıyla kullanılan, hiçbir merkezi otoriteye ya da aracı kuruma bağlı olmayan, sanal para birimini ifade ediyor. Kripto paralar ancak belirli şifreler kullanılarak yerleştirildiği sanal cüzdanlardan yine şifreler aracılığıyla çıkarılıp kullanılabildiği için bu adı taşıyorlar. Kripto para birimleriyle kişiler ya da kurumlar tıpkı gerçek parayla yaptıkları gibi harcama yapabiliyor ya da para kabul edebiliyor.

Piyasada bugün itibariyle 50’den fazla kripto para işlem görüyor Bu paraların bazıları şunlar: Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin, . Sanal olmaları yalnızca bilgisayar sisteminde kayıtlı olmasından kaynaklanıyor. Yani bu para birimleri Dolar gibi, Euro gibi TL gibi basılı halde fiziksel olarak bulunmuyor.

Bu paraların değeri, kullanıcılarının onu bir değiş tokuş aracı olarak kabul etmelerinden ya da bir emtia gibi görmelerinden kaynaklanıyor. Değeri, tıpkı diğer para birimlerinde ya da emtialarda olduğu gibi, piyasada anlık olarak arz ve talep koşullarına göre belirleniyor.

Kripto Paraların Üstünlüğü / Avantajları

Kripto paraların reel paralardan en belirgin üstünlüğü herhangi bir ülkenin merkez bankasına bağlı olmadığı için hiçbir ülkenin ekonomik durumundan etkilenmemesi. Ayrıca kime ait olduğu bilinmediği ve bir merkezi otorite tarafından izlenip denetlenmediği için kripto paralar ile açılmış hesapların dondurulması, el konulması gibi bir tehditle karşılaşması da söz konusu değil.

Kripto Paraların Hızlı Değer Kazanmasının Nedeni

Kripto paralar her türlü gizli işlemde, kazançların vergi dışına çıkarılmasında ve hatta kara para ilişkilerinde kullanılan bir ödeme aracı haline gelebiliyor ve bu işlemlere talep arttıkça kripto paraların sınırlı sayıda olması nedeniyle değerleri yükseliyor. Değeri yükseldikçe bu kez bu yükselen değere bakarak bu paraları yatırım aracı olarak kullanmayı hedefleyenlerin talebi artıyor ve bu talep artışı sonucu bu paraların değeri daha da yükseliyor.

Bazı Kripto Paralar:

1-Bitcoin

Kripto paraların ilk ortaya çıkanı ve halen de en yaygın olanı Bitcoin. Bitcoin 21 milyon adet ile sınırlı olarak oluşturulmuş durumda.

Yeni Bitcoinlerin dolaşıma girebilmesi için 16 haneli bir şifreyi çözmek gerekiyor. Bu şifreyi çözmek oldukça profesyonel bilgi ve teknik donanım gerektiriyor. Şifreyi çözen kişi 12,5 adet Bitcoin kazanıyor. Bitcoin sistemini kullanarak ödeme ya da bir işlem yapmak isteyip de şifreyle uğraşmak istemeyenler Bitcoin satan internet sitelerinden para karşılığı satın alabiliyorlar.

Piyasa Değeri: 182 Milyar Dolar

Satoshi Nakamoto adlı kimliği bilinmeyen bir programcı veya programcı grubu tarafından ortaya çıkartılmış. Adamı bulan, gören yok…

2-Ethereum

Piyasa Değeri: 94 Milyar Dolar
2015 yılında ortaya çıkan Ethereum hızlı bir yükselişle kripto paralar arasında 94 Milyar Dolar piyasa değeriyle ikinci sıraya yerleşmiş durumda. Hem Ethereum mining yani Ethereum madenciliği hemde Ehtereum trading ile piyasada popülerliğini sürdürmektedir.

3-Ripple

Piyasa Değeri: 46 Milyar Dolar
Piyasaya 2012 yılında Bitcoin alternatifi olarak çıkan Ripple alternatif bir kripto para olarak piyasada yer alıyor.

4-Litecoin

Piyasa Değeri: 12 Milyar Dolar
Bitcoin’in sanal bir alt birimi olarak ortaya çıkartılan Litecoin uzun yıllardır kripto para piyasasında yer alıyor ve günümüzde 12 Milyar Dolar piyasa değerine sahip.

Kripto paraların 17.02.2018 tarihi itibariyle market hacimleri:

Kripto Paraların Tehlikesi  /Riski Nerede?

Kripto paralara yönelik en büyük tehlike veya risk bu paraların kullanımının kara para işlemlerine açık olması dolayısıyla devletler tarafından yasaklanması ya da tıpkı İsviçre Bankalarına yönelik aksiyonda olduğu gibi hesapların isimlendirilmesi talep edilebilir. Bu yapıldığı anda bu paralar, bir anda çok büyük değerler kaybedebilirler.  


Share/Bookmark

0 comments :