2 Ekim tarihinde kullanılabilir sürümü çıkmış oldu. Daha önceki sürümler 2 sene arayla çıkmıştı. 2014 – 2016 ve son sürüm açıkcası 2018’de bekleniyordu. SQL Server 2017’de Database Engine tarafında önemli değişiklikler var.
T-SQL Tarafındakı Komut Yenilikleri:
SELECT INTO …… ON FILEGROUP: select into komutunu istenen filegroup üzerinde çalıştırabilir hale gedi.
CONCAT_WS: Concat gibi çalışıyor, istenilen yerden sepatör ile ayrılabilir hale geldi. WS = With Separator
TRANSLATE: Daha çok Replace komutunun yerine kullanılabilir, örnek olarak tek bir hamlede parantez açma ve kapama işlemi yapılabiliyor.
TRIM: Boşluk karakterlerini kaldırmak için kullanılır.
STRING_AGG: String ifadelerin birleştirilmesinde kullanılır.
OPENROWSET: OLE DB data sourceları için daha fazla destek getirilmiştir. Bulk insert operasyonlarında yenilikler eklendi.
Administration Tarafındaki Yenilikler
Yeni Compability Level
Compability Level 140 bu versiyonla gelmiş oldu. Yeni bir database oluşturduğumuzda otomatik olarak Level 140 olacak.
SQL Server Compatibility Level, veritabanının SQL Server’ın hangi sürümüyle uyumlu olduğunu gösterir. Özellikle upgrade işlemlerinde daha az sorunla karşılaşılması için Microsoft’un sağladığı bir özelliktir.
Aşağıda kısaca Compatibility Level mantığını anlatmaya çalıştım:
SQL Server 2016
Compatibility Level: 130
Supported Compatibility Level: 130, 120, 110, 100
SQL Server 2014:
Compatibility Level: 120
Supported Compatibility Level: 120, 110, 100
Yedekleme
Differential ve Log backuplarda yeni özellikler geldi. Yeni gelen alanlar ile “modified_extent_page_count” ve “sys.dm_db_file_space_usage” ile full ve differential backup almak da kolaylaştı. Differential backuplar için “threshold değeri” artık verilebilir.
TempDb Tarafındaki Yenilikler
Tempdb yapılandırması, SQL Server 2016’nın kurulumuna yeni bir özellik olarak eklenmişti. 2016 nın kurulumunda her bir TempDb için en fazla 1 GB verilebiliyordu. SQL Server 2017 de bu boyut 256 GB a kadar yükseltildi.
Temporal Tarafındaki Yenilikler
Temporal tablelar ilk olarak SQL Server 2016’da çıktığında, eksik olan iki önemli özellik, “foreing key constraint” ve “retention policy” özellikleri, bu versiyonla birlikte eklendi. Temporal table’lardaki bir değişiklik bu policyler ile daha kolay takip edilebiliyor.
0 comments :
Yorum Gönder