SQL Server Instance Kavramı

19 Şubat 2017 Pazar

Instance / Database Engine

Bir Database Engine Instance'ı, bir işletim sistemi altında çalışan "sqlservr.exe" uygulamasının bir kopyasıdır. Her Database Engine Instance'ı birkaç sistem veritabanını, bir veya daha fazla kullanıcı veritabanını yönetebilir. Her sunucuda Database Engine servisinin birden fazla Instance'ı, yani kopyası olabilir. Uygulamalar veritabanlarında işlem yapabilmek için ilgili Database Engine Instance'ına bağlanırlar.

Bunun haricinde aynı veya farklı Instance adıyla Analysis Services, Reporting Services, Integration Services ve benzeri başka servisler kurulabilir. SQL Server 2000'den itibaren bir işletim sistemine birden fazla SQL Server Instance'ı kurulabilir.

Default Instance / Named Instance

SQL Server kurulum esnasında iki şekilde, “Default Instance” veya “Named Instance” olarak kurulabilir. Her bir sunucuda, yani işletim sistemi düzeyinde sadece 1 tane Default Instance olabilir. Eğer aynı sunucuya birden fazla SQL Server kurulumu yapılacaksa ve zaten bir Default Instance kurulu ise diğer Instance'ların Named Instance olması gerekir.

Bir SQL Server Instance'ı kurulduktan sonra sunucu adı değiştirilebilir, fakat Instance adı değiştirilemez. Bir kurulumu Default Instance olarak yaptıysanız bunu Named Instance'a çeviremezsiniz veya tam tersini yapamazsınız. Instance adını değiştirmek için kurduğunuz Instance'ı silmeniz ve tekrar kurmanız gerekmektedir.

Default ve Named Instance tipleri arasındaki temel farklar şunlardır:

-Default Instance varsayılan olarak Static Port kullanır, yani kullandığı port numarası sabittir, birisi elle değiştirmediği sürece değişmez.

-Default Instance'ın varsayılan port numarası 1433'tür.

-Default Instance'ın servis adı MSSQLSERVER'dır. SQL Server Configuration Manager'da  aşağıdaki gibi görünür:

Bir Default Instance'a bağlanmak için aşağıdakileri "Sunucu Adı" olarak kullanabilirsiniz:

-Bilgisayar adı,

-Bilgisayarın yerel IP'si,

-Localhost (eğer Instance'a bağlantı, kurulumla aynı sunucu üstünden yapılacaksa), 127.0.0.1 (eğer Instance'a bağlantı, kurulumla aynı sunucu üstünden yapılacaksa).

-Named Instance varsayılan olarak Dynamic Port, yani servis başlangıcında müsait olan herhangi bir port numarasını kullanır.

-Named Instance'lar her yeniden başlatıldıklarında port numaraları değişir.


Share/Bookmark

0 comments :