SQL Database Bozulmaları

12 Ekim 2014 Pazar

 

Corruption oluştuğu sırada  özellikle yapılan hatalar:

Sql Serverı yeniden başlatmak – Bu sık yapılan bir hatadır, restart edince düzelir mantığı corruption esnasında işe yaramıyor. Daha çok zaman kaybına yol açıyor ve serverın hızlı şekilde online olmasını engellemiş oluyorsunuz.

Anında ilk backuptan geri dönmek, hemen en son alınan backuptan geri dönülüp, sorun çözülmek istenir. Arada geçen zamanda veri kaybı yaşanmıştır. Ya da SQL sunucusunu durdurup transaction logları temizleyip, tekrardan sql server’ı başlatmakta bir sürü veri kaybı yaşanması olasıdır. Detaylı inceleme yapılmadan bu hataya da düşmemek gerekmektedir.

Database Corruption Oluşma Sebepleri

Database bozulmalarının sebebi disk altyapısı olarak bilinir. Özetle corruption; hafızada canlı şekilde işlenmiş ve fakat diske doğru şekilde aktarılmamış veritabanı değişiklikleri olarak özetlenebilir. Hafıza ve disk arasındaki bu farklılık, SQL Server’ın transactional mimarisi içerisinde çoğu zaman denet altındadır ve corruption olarak adlandırabilecek durumlar en aza indirilmiştir. Corruption SQL Server gibi bir “user mode application” tarafından kontrol edilemeyen bir alt sistemdeki hatanın bubble up (ortaya çıkma, belirme) etmesi sonucu ortaya çıkar.

Çoğu zaman corruption I/O hatalarından oluşur, I/O yu yanlızca harddisk üzerindeki bozulma olarak görmek yanlış olur. Alt kıvrımlarına da (alt sistemler) bakmak gerekir;

– Windows İşletim Sistemi

– Güvenlik yazılımları (antivirüs)

– Disk birleştiriciler

– Disk Encryption (şifreleme)

– Network kartları, switchler

– San Controller (Storage Area Network)

– Raid Controller

– Harddisk

Hata tespiti ile ilgili çalıştırılan DBCC CHECKDB komutunu "ALLOW_DATA_LOSS" parametresiyle çalıştırmak eğer yedeğiniz de yoksa ve son çarenizse ve zamanınızda varsa (100 GB için saatlerce sürebilir) ancak o zaman yapılabilir. Aksi takdirde büyük veri kayıpları yaşanabilir. Aşağıdaki scripti kullanabilirisniz.

DBCC CHECKDB

[[ ( database_name | database_id | 0

[ , NOINDEX

| , { REPAIR_ALLOW_DATA_LOSS | REPAIR_FAST | REPAIR_REBUILD } ]

) ] [ WITH {

[ ALL_ERRORMSGS ]

[ , EXTENDED_LOGICAL_CHECKS ]

[ , NO_INFOMSGS ]

[ , TABLOCK ]

[ , ESTIMATEONLY ]

[ , { PHYSICAL_ONLY | DATA_PURITY } ]

}]]


Share/Bookmark

Film Tavsiyesi: X Men Days Of Future Past-X Men Geçmis Günler Gelecek (2014)

Konu: Başını Magneto'nun çektiği Kötü Mutantlar Kardeşliği'nin önemli bir senatörü öldürmesinden sonra Mutantların Sentineller tarafından avlandığı alternatif bir gelecekte geçecek.…

Bilgi: http://www.imdb.com/title/tt1877832/


Share/Bookmark

Microsoft Güvenlik Bülteni Verileri (1998-2014)

1998’de yayınlanan ilk Microsoft Güvenlik Bülteni MS98-001 ile bu hafta başında yayınlanan son Microsoft Güvenlik Bülteni MS14-051 arasındaki tüm güvenlik bültenlerindeki önemli verilerin tek Sheet altında listelendiği bir Excel belgesi yayınlandı.

Excelde, 17 yıldır Microsoft yazılımlarında ortaya çıkan önemli güvenlik açıkları ve bu güvenlik açıkları hakkında hazırlanan güvenlik bülteni bilgileri yer alıyor.

Aşağıdaki linkden dosyayı indirebilirsiniz.

Microsoft Güvenlik Bülteni Verileri (Excel Dosyası)


Share/Bookmark

Beyni Yakından Tanımanızı Sağlayacak 13 Önemli Bilgi

1- Beyin bellek kapasitesi olarak sınırsız potansiyele sahipse de kısa süreli hafıza sadece yedi birimlik bilgiyi hafızaya almakta ve hatırlamaktadır. Telefon numaralarının genellikle yedi basamaklı olmasının veya biz numaramızı yediye bölerek söylememiz bundan dolayıdır.

2- Kahve gibi kafein içeren içecekler hatırlamamızı kolaylaştırabilir ama beynin depolama kapasitesini asla artırmaz.

3- Doğduğunuz günden bugüne kadar yaşadıklarınızı hatırlamak isteyebilirsiniz. Ancak bu mümkün değil. İnsan ancak 3-4 yaşından sonraki hatıraları ve bilgileri hatırlayabilir. Yaş ne kadar küçülürse hatırlama oranı o oranda azalır.

4- Sıcak bir çikolatanın kokusu size evinizi hatırlatabilir veya hoş bir parfüm kokusu eşinizi düşünmenize neden olabilir ve beynimizi hemen harekete geçirir. Çünkü koku beynin hipokampus bölgesinde işleme alınır ve değerlendirilir.

5- Gerçek sizi özgür kılacak! Ancak yapmadığınız ve görmediğiniz bir anı size sık sık söylenirse beyniniz bunu yaşamış gibi düşünmeye başlar. Böylece size ait olmayan bir anıya sahip olursunuz.

6- Düzgün düşünme becerisi için uyku özellikle REM uykusu çok önemlidir. Uyku sağlıklı değilse düşünmede sağlıklı değildir.

7- Yapa yapa öğrenebilirsiniz ancak en önemli öğrenme biçimi anılardır. Bu nedenle anılar unutulmaz. Beyin anıları uzun süreli hafızada daha hızlı ve kalıcı işler.

8- Okul beynin kullanıldığı ve öğrenmenin olduğu tek mekan değildir. Beyin yaşadığınız her saniyede öğrenir ve öğrendiği bilgileri işler siz farkında olmasanız da buna göre hatırlar ve tepki verir.

9- Herhangi bir kası güçlendirilmek için nasıl fiziksel egzersiz yamak gerekirse beyni güçlendirmek içinde beyin egzersizleri yapılmalıdır

10- Beyin görsel bilgileri daha kolay hafızaya alır ve anlamlandırılır. Bu nedenle görsellik öğrenmede en etkili güçtür.

11- Beyin çok derin incelendiğinde kadın ve erkek beyni arasında farkların olduğu tespit edilmiştir. (Detaylı bilgi için Ahmet Yıldız’ın Güçlü Beyin kitabını inceleyebilirsiniz.)

12- Bir kişinin yüzüne bakarak ve yakından soru sormak, cevap vermek ve konu anlatmak çok zordur. Çünkü beyin konsantre olmak için daha uzak bir mesafe olmalı ve özgür olmalıdır.

13- Solak insanlar nüfusun yaklaşık% 10’unu oluşturur. Sol eli kullanmanın temel nedeni ise sağ ve sol beyin arasındaki bağlantılardaki korpus kallosumun hangisiyle daha yoğun bağlantı yaptığıdır.


Share/Bookmark

Windows 10 Hakkında

Windows 10 ile birlikte beklenen Başlat menüsü geri döndü, Charms çubuğunaysa hiçbir şey olmadı. Normalde Windows 10 final sürümünün 2015 yılı ortalarında bekleniyor ama şimdiden Windows 9’dan daha çok ilgi çekti.

Değişen, geliştirilen bazı özellikler:

Başlat menüsünün boyutunu değiştirmeniz mümkün, ancak bu işlev biraz garip çalışmakta: Menünün sadece yüksekliğini değiştirebiliyorsunuz. Genişliği değiştirme işini fareyle çekerek yapamıyorsunuz, bunun için bir ayarı değiştirmeniz gerekiyor.

Tutturma (snapping) Windows 8'de iki uygulamayı yan yana kullanmanıza izin veriyordu; Windows 10'daysa daha fazlasını yapabiliyor. Dar bir pencere açıksa diğer pencere, kalan tüm bölümü kaplayabiliyor veya ekranın her köşesine bir uygulama, yani toplamda dört uygulama tutturabiliyorsunuz. Windows, tutturma işlevini kolaylaştırmak için size açık pencerelerin küçük resimlerini bile gösteriyor.

Windows 10'da komut satırı yeniliklerin dışında bırakılmıyor. Komut satırı, artık bildiğimiz klavye kısayollarını kabul ediyor. Bir satırı veya kelimeyi seçmek için, metin kopyalayıp yapıştırmak için her zaman kullandığınız klavye kısayollarından artık komut satırında da faydalanabiliyorsunuz.

Windows 10'da Internet Explorer'ın sadece tek bir sürümü bulunuyor: Masaüstü IE. Yeni bir sürüm olmasa da IE için bazı yenilikler sırada bekliyor.

Arayüze yönelik geliştirmelerden bir diğeri ise tam ekran uygulamalara yönelik. Windows 8 ile birlikte kullanıma sunulan Windows App Store uygulamaları işletim sisteminde tam ekran olarak çalışmaktaydı. Windows 10 ile birlikte tam ekran uygulamalar artık tamamen kullanıcının kullanım tercihine bırakılmış durumda. Kullanıcılar Windows App Store uygulamalarını ister tam ekran, isterlerse yeniden boyutlandırarak kullanabilecek.


Share/Bookmark

iPhone 6 ve Samsung Galaxy Alpha Karşılaştırması

Samsung Galaxy S5 ile Apple’a açık ara meydan okuyor. Bu kezde plastik kasa sevdasından vazgeçip samsung severlerin uzun süredir beklediği metal kasa ile en büyük rakibi Apple’ın karşısına Samsung Galaxy Alpha çıktı…

Genel hatlarıyla iki telefon, donanım ve performans bakımından birbirine eşit gözüksede farklı bir konu var. Ekran. İki telefonda 4.7 inç ekran büyüklüğüne sahip. Apple retina ekranı tercih etmiş, Samsung ise Amoled ekranı tercih etmiş. Çözünürlük değerleri yukarıdaki rakamsal değerlerde belirtiliyor. İki telefonda 4.7 inç ekran büyüklüğüne sahip olmasına rahmen ekran çözünürlüklerinde azda olsa farklılık var. Bu da Retina ve Amoled arasındaki farktan kaynaklanıyor.


Share/Bookmark

İstSec 2014 Bilgi Güvenliği Konferansı

Konferans boyunca sanallaştırma güvenliği, bulut bilişim güvenliği, siber istihbarat toplama yöntemleri, adli bilişim analizi, mobil telefon güvenliği, yeni nesil tehditler ve çözüm önerileri, yeni nesil hacking yöntemleri,  siber tehditler ve Türkiye’nin siber güvenlik yol haritası ve  APT(Advanced Persistent Threat) gibi konular anlatılacak.

Konferansa katılım ücretsiz http://istsec.eventbrite.com/ adresinden kayıt işlemi tamamlanabilir.


Share/Bookmark