Etkin Dinleme ve Etkin Dinlemenin Yolu

28 Temmuz 2011 Perşembe

Mümin Sekman’dan güzel bir yazı daha…

Dinleme bir beceridir.Ve bu beceri birtakım ilke ve yöntemlerle çok daha etkili bir şekilde kullanılabilir.İnsan iletişiminin yaklaşık %90 ı sözel olarak yapılmaktadır ve bir çoğumuz bize söylenenin tam dinlemeyiz. Bir çalışmaya göre, çoğumuz bize söylenenin ancak % 45’ini duyarız ve bununda ancak % 50’sini anımsarız. Bu demektir ki; söylenenin ancak % 25’ini anımsarız. Bu oranı yükselttiğimiz ölçüde iletişimi arttırıyoruz demektir yani etkili dinleme sadece söylenilenleri duymak değil, aynı zamanda bu söylenenleri önemli bulmak, kavramak ve değerlendirmektir.

DİNLEME ÇEŞİTLERİ GÖRÜNÜŞTE DİNLEYEN: Bazen karşınızdaki kişi dış görünüşüyle dinliyormuş gibidir, fakat iç dünyası bambaşka yerlerdedir. Ya da kafasında sizin söylediklerinizden daha önemli bir konu vardır.

SEÇEREK DİNLEYEN: Anlatılan kısımlar da kendi ilgi alanına giren kısımları dinler

SAPLANMIŞ DİNLEYİCİ : Duygusal yönden saplanmış dinleyicilerdir. Sürekli bir duygusal tonu taşımak isterler; ne söylerseniz söyleyin ondan bir espri, gülünecek bir şey çıkarmak isteyenler olabileceği gibi, her söylenenden hüzünlü bir şeyler çıkarmaya çalışanlarda vardır. Böyle belirli bir duyguya saplanmış dinleyiciler kendi ilgilendikleri duyguların dışında işittiklerini, hemen o anda unuturlar.

SAVUNUCU DİNLEYİCİ: Ne duyarsa duysun her söyleneni kendine yönelmiş bir saldırı sayar ve hemen karşı savunmaya geçer.

TUZAK KURUCU DİNLEYİCİ : Bu tür dinleyiciler hiç seslerini çıkarmadan dinlerler, çünkü bunlar dinledikleri bilgiden yararlanarak karşıdakini zor duruma bırakacak fırsatlar yakalamaya çalışırlar. Hatalarını bulmak, açık aramak,eksikliklerini ortaya çıkarmak için dinlerler.

YÜZEYSEL DİNLEYİCİ: Konuşanın kullandığı kelimelerin yüzeyinde kalır ve asıl altta yatan anlama ulaşamazlar. Kelimelerin manasını o zannederler. Zahiri manayı ciddiye alırlar. Üniversiteyi kazanıp gelen öğrencinin o şehirdeki akrabalarına gittiğinde ona “sık-sık gel bekleriz” demelerini ciddiye alıp sık-sık gitmesi ve evdekilerin de bundan rahatsız olması.

AKTİF DİNLEYİCİ : Bir kimseyle konuşurken, onun demek istediğiyle bizim anladığımızın aynı olup olmadığını dinlemeye “ geri-iletim” adı verilir. Askerde emir tekrarı gibi...

Geri iletim kullanarak dinlemenin, anlamaya o denli büyük katkısı vardır ki, bu tür davranışa iletişim uzmanları bir terim bulmuşlardır “AKTİF DİNLEME”. Aktif dinlemenin en belirgin özelliği, bilinçli bir şekilde ve sürekli olarak geri iletim kullanılmasıdır. Aktif dinlemede dinleyen konuşanın dinlediklerini açarak geri verir ve böylece konuşan dinleyenin ne anladığını öğrenir. Ve bireylerin iç dünyalarına kapanıp kendi anlamları içine gömülmeleri önlenmiş olur.

ETKİLİ DİNLEME İÇİN PRATİK ÖNERİLER
 Özellikle hataları düzeltmek ya da bir noktayı belirtmek için konuşanın sözünü kesmeyin,
 Yargılamayın,
 Yanıtlamadan önce düşünün,
 Konuşanın yüzüne bakın,
 Duyabilecek kadar yakında durun,
 Duyduklarınızı saptıracak değerlerin ve önyargıların farkında olun,
 Önemli noktaların altında yatan düşünceleri arayın,
 Söylenenler üzerinde yoğunlaşın,
 Karşınızdaki konuşurken yanıt vermekten kaçının,
 Asla kavgaya dönüştürmeyin,
 Kestirip atmayın,

DİNLEMENİN ÖNÜNDEKİ YAYGIN ENGELLER

1. Gürültü : Gürültü işitmeyi engeller. Dikkati dağıtan diş etkileri göz ardı etmeyin, bunlara göz yummayın.

2. Fiziksel yapımızdan dolayı : Sinir Sisteminizin konuşma hızından dört kat daha fazlasını dinleyebilme kapasitesine sahip olduğunu biliyor muydunuz? İnsanın sinir sistemi dakikada 600 kelimelik bir konuşma hızını anlama kapasitesine sahip olmasına rağmen, normal bir konuşmanın hızı dakikada 100-150 kelime arasındadır. Bu da insan sinir sisteminin sahip olduğu kapasitenin ancak dörtte biri veya altıda birini kullanması anlamına gelir. Böylece insanın dinlemede olduğu her dakika içinde kafası 450-500 kelimelik bir süre boş kalır ve bu süre dikkatin dağılmasını son derece kolaylaştırarak adeta teşvik eder.

3. Konuşmaya aşırı değer verdiğimizden dolayı : Bir çok insan dinlemeyi küçümser. Örneğin insanlara iletişim becerilerini nasıl geliştireceklerini sorsanız çoğunun vereceği yanıt, daha ikna edici olmak yada toplum içinde konuşma becerisini arttırmak şeklinde olacaktır. Çok az insan, iletişim kurmanın temelinin iyi dinleme olduğunu kavramaktadır.Çoğu insan, konuşmaya daha fazla, dinlemeye daha az önem verir. İyi ilişki kuran insanlar, konuşma-dinleme oranını yakından takip eder.

A.B.D. tarihinin en etkili Liderlerinden biri olarak gösterilen Başkan Abraham Licoln şöyle der; “Birisiyle ilişkimde bir sonuç almaya hazırlanıyorsam, zamanımın üçte birini kendi söyleyeceklerimi, üçte ikisini onun söyleyeceklerini düşünerek geçiririm.” Bu iyi bir orandır. Konuştuğumuzun iki katı düşünmeliyiz.

4. Etkili dinleme İnsanı yorduğundan dolayı : Sürekli bir insanı dinlemeye konsantre olmak oldukça zordur.Kendinizi her yönüyle karşınızdaki kişiyi anlamaya verirseniz bu tarz bir dinlemenin ne kadar yorucu olduğunu fark edersiniz. Beyninizin yorulduğunu, yıprandığınızı hissedersiniz.

İki psikiyatris birisi genç, diğeri yaşlı her gün işlerine kusursuz dikkatle giyinmiş olarak giderlermiş. Ama günün sonunda, ihtiyar adam her zamanki gibi taze görünürken, genç doktor yorgun ve üstü başı dağınık halde olurmuş. Sonunda genç doktor meslektaşına; “Bunu nasıl becerebiliyorsun?” diye sormuş. “Tüm gün hastaları dinledikten sonra nasıl bu kadar iyi görünebiliyorsun?” ,“Çok kolay” demiş Yaşlı adam; “Anlattıklarının tek sözcüğünü bile dinlemem.” Birisini uzun süre dinlerseniz sonuç yıpratıcı olur. Yorgunsanız ve zor durumlara düşmek istemiyorsanız etkili bir dinleyicinin daha çok enerji toplayıp konsantre olması gerektiğini unutmayın yada başka güne görüşmenizi erteleyin.

5. Kendimizle meşgul olmamız : Dinlemenin önündeki herhalde en aşılmaz engel, insanın kendisiyle meşgul olmasıdır. Hem T.V. izleyip, hem de konuşmaya çalışmak yada Gazete okurken bir şeyler söylemeye çalışmak gibi.

6. Önyargı : Söyleyene ya da söylenene önyargılı yaklaşmak dinlemeyi ve anlamayı engeller.


Share/Bookmark

Apple iOS 4.3.5 Güncellemesi Yayınladı

Apple, iOS 4.3.4 güncellemesinin üzerinden sadece on gün sonra bugün iOS 4.3.5 güncellemesini yayınladı.

“Sertifika doğrulaması ve bir güvenlik açığının yamanması” olarak tanımlanan güncelleme, iPhone 4, iPhone 3GS, tüm iPad modelleri, üçüncü ve dördüncü nesil iPod Touch için indirmeye açık.

Güncelleme iTunes’a bağladığınız iOS cihazınızın Bilgi ekranında “yeni yazılım kontrol et” düğmesi ile yükleyebiliyorsunuz.


Share/Bookmark

iTunes Ücretsiz Account Alma

Iphone kullanan arkadaşların işine yarayabilir.

1- Bilgisayarımızdan iTunes programını çalıştırın.

2- iTunes sol üst köşeden itunes store bölümünü açıyoruz.

3- Adım iTunes store açıldı sağ alt köşede (top free apps yazan yerden bir oyun şeçiyoruz)  ücretsiz hesap almak için ücretsiz bir uygulama seçmemiz gerekiyor.

4- Top free apps den ücretsiz oyun seçip yeni bir sayfa açıyoruz oradan get app ye tıklıyoruz ve üyelik sayfası gelecek oradan en üstte create new account yazan yere tıklıyoruz.

5- Hoş geldiniz sayfası çıkacak continue ye tıklıyoruz, gelen sayfadan iTunes şartlarını kabul ediyoruma tıklayıp yine continue ye tıklıyoruz, gelen sayfadan email şifre ve gizli sorumuz cevabını giriyoruz (gizli soru ve cevabı şifremizi unutursak işimize yarıyor) doğum tarihimizi giriyoruz alttaki küçük kutucukta işaret vardır o işareti kaldırıp continue ye tıklıyoruz.

6- Gelen sayfada en üstte kart işaretlerinin yanında none yazan kutucuğa tıklayıp bilgilerimizi girip continueye tıklıyoruz ve artık ücretsiz hesabımızı aldık ilk başta verdiğimiz mail adresimize üyeliğimizi onaylamak için mail gelecektir oradanda üyeliğimizi onaylıyoruz işlem bitti.

Not: Tüm bu işlemlerde Türkçe karakter kullanmayın yoksa hata verir.


Share/Bookmark

The Kennedys (2011) - Yeni Dizi

Yeni başlayan bir dizi. İlk bölümünü izledim. Beklediğimden iyi çıktı diyebilirim. Şimdilik 3 bölümü mevcut.

Daha fazla bilgiyi http://www.imdb.com/title/tt1567215/ adresinden alabilirsiniz.


Share/Bookmark

Windows Server 2008 Active Directory Schmmgmt.dll 0x80040201 Hatası

Geçen gün karşılaşdığım bir hatayı paylaşmak istiyorum;

Schema konsoluna erişmek için Windows Server işletim sisteminde aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz;

regsvr32 schmmgmt.dll

Bu komut sonrası Start > Run > MMC yardımı ile schema konsoluna erişebiliriz. Ancak bu komut sonrası 0X80040201 hatası alıyorsanız bunun temel sebebin Windows 7 – 2008 ile uygulamaya giren UAC’ dur.  cmd konsolunu run as administrator olarak çalıştırdıktan sonra bu komutu sorunsuz bir şekilde çalıştırabilirsiniz.


Share/Bookmark

Windows' un Backdoor' ları (Arka Kapıları)

Güvenlik forumlarını takip edenlerin aşina olucağı  ve çok tartışılan bir konu ama bir o kadar da Windows’ un tüm sürümleri için geçerli olan açıklar mevcut.

Windows sürümlerinde, kurulumlarda gelen bazı ayarlar işi bilinler için çok tehlikeli olabiliyor, özellikle ev kullanıcıları için. Çünkü kurulumlarda açık gelen TCP 135, 137, 138, 445 portları trojanlar için çok kullanılan portlar.

Aslında yazacak çok şey var fırsat bulduğumda kısım kısım güvenlik açıklarının kapatılması yazacağım. İlk olarak Local Group Policy Editor’ de bazı işlemler yapmamız gerekiyor.

Peki bu açıkları nasıl kapatabiliriz?

1- Start > run > gpedit.msc > Local Group Policy Editor açılır. Windows Settings > Security Settings > Local Policy > User Rights Assignment > Access this computer from the network tüm user ve grupları kaldırın.

2- Act as part of the operating system boş olsun

3- Security Options tabında Accounts: Rename Administrator Account muhakkak admin hesabını rename edin.

4- Force shutdown from a remote system buradan admin hesabını kaldırın.

Local Policy’ de ve registery’ de yapılması gereken çok ayar bulunuyor. Bunları da dediğim gibi ilk fırsatda yazacağım.


Share/Bookmark

İnternet Üzerinden Dolandırıcılığa Yakalanmamak İçin Nelere Dikkat Edebiliriz?

İnternet üzerindeki hesapların çalışnması için Hacker’ lar genelder isim, sosyal güvenlik numarası, hesap adları veya şifreler gibi kişisel bilgilerin ele geçirilmesinde oltalama (phishing), hoax veya diğer yanıltma yöntemlerini kullanıyorlar.

Peki Oltalama (Pishing) nasıl yapılıyor?

E-mail iletisi iş arkadışınızdan veya tanıdığınız birisinden geliyorsa da tehdit oluşturabilir. Bu paranoyaklık olabilir ama acı gerçekler  Smile

    Sosyal paylaşım ve arkadaşlık siteleri (Facebook, Linked In) önemli risk kaynaklarıdır.  Asıl sayfanın adresine çok benzeyen web adresleri kullanan ve asıl sitenin görünümüne benzetilmiş web sayfaları risk oluşturabilir.
    Peki nasıl anlarsınız?

Eğer iletide verilen bir linke tıkladığınızda karşınıza çıkan link, sizin tıkladığınız ile aynı değilse, bu durum risk oluşturabilir.

Bir mesaja “Yanıtla” dediğinizde, yanıt adresi size maili gönderen adresten farklıysa dikkatli olmanız gerekir.

Peki nasıl önlem alabiliriz?

1- Güçlü şifreler kullanmak. Banka hesaplarınız ve diğer önemli hesaplarınız için aynı şifreyi kullanmayınız. Şifrenizin güvenilirliğini test etmek için, Pasword Checker kullanabilirsiniz.

2- Internet Explorer 8 veya  Internet Explorer 9 benzeri, fazladan bir koruma katmanı daha içeren tarayıcıları kullanmak. Bu katman, Extenden Validation SSL Sertifikası’na sahip siteleri kapsar. Örneğin, Internet Explorer 9′da, eğer adres çubuğu yeşil renge bürünürse, açılan siteyle ilgili daha fazla bilgi var ve site daha güvenilir demektir.

3- Windows işletim sistemleri için muhakkak Microsoft Update sitesini kullanmak ve düzenli olarak güncelleştirmeleri yapmak.


Share/Bookmark

Mac OS X Lion Nasıl Türkçe Yapılır ?

Mac OS X Lion bildiğiniz gibi yeni çıkan bir işletim sistemi fırsat bulduğumda ufak tirickleri yazacağım.

1. İlk önce System Preferences uygulamasından Language & Text menüsüne girin.

2. Sayfada sol tarafta yer alan diller arasından Türkçe’yi bulun ve bu Türkçe yazısını mouse yardımıyla en üste taşınır.

3. Bilgisayar yeniden başlatılır.


Share/Bookmark

Outlook 2007 / 2010 Görüntü Ayarlarının Yedeklenmesi

Outlook kurulduğunda, görünüm ayarları resetleneniliyor. Özellikle grid line style solid yani maillerin çizgili şekilde diğer maillerden ayrılması özelliği herkesin kullandığı bir özellik.

Outlook 2007
View-> Current View-> Define Views…

 Outlook 2010 
View-> button Change View-> Manage Views…


Share/Bookmark

Yerel Ağlarda Router ve Gateway Cihazlarının Tespiti (Ettercap Yazılımı)

21 Temmuz 2011 Perşembe

Yerel ağlarda, farklı ağları haberleştiren routerları ve internet dünyasına açılan kapıları (gateway) bulmak için ettercap yazılımının gw_discover eklentisi kullanılabilir.

Belirtilen bir hedefin belirtilen portuna ulaşmak için yerel ağlardaki ip adreslerini atlama noktası olarak kullanarak gateway tespiti aşağıdaki şekilde yapılabilir;

# ettercap -T -i wlan0 -P gw_discover //192.168.1.1-254

ettercap NG-0.7.3 copyright 2001-2004 ALoR & NaGA

Dissector “dns” not supported (etter.conf line 70)
Listening on wlan0… (Ethernet)

wlan0 -> 48:5D:60:81:9F:7B 192.168.1.172 255.255.255.0

SSL dissection needs a valid ‘redir_command_on’ script in the etter.conf file
Privileges dropped to UID 65534 GID 65534…

28 plugins
39 protocol dissectors
53 ports monitored
7587 mac vendor fingerprint
1698 tcp OS fingerprint
2183 known services
Randomizing 255 hosts for scanning…
Scanning the whole netmask for 255 hosts…
* |==================================================>| 100.00 %

5 hosts added to the hosts list…
Starting Unified sniffing…

Text only Interface activated…
Hit ‘h’ for inline help

Activating gw_discover plugin…

Insert remote IP:PORT : 209.85.149.105:80

Remote target is 209.85.149.105:80…

Sending the SYN packet to 192.168.1.1 [00:0D:B9:1E:52:90]
Sending the SYN packet to 192.168.1.14 [00:23:F8:8D:DE:4D]
Sending the SYN packet to 192.168.1.16 [00:23:F8:8D:DE:53]
Sending the SYN packet to 192.168.1.17 [00:23:F8:8D:DE:4F]
Sending the SYN packet to 192.168.1.141 [48:5D:60:C3:D6:0F]
Sending the SYN packet to 192.168.1.230 [00:24:2C:4F:0F:AD]
[00:0D:B9:1E:52:90] 192.168.1.1 is probably a gateway for the LAN

Unified sniffing was stopped.

Evet, gateway’ imiz (router) 192.168.1.1 IP’ sine sahip Smile


Share/Bookmark

Tarihin Akışını Değiştiren Başarı ve Başarısızlıklar

Sabah gazetesinde okuduğum bir yazı, paylaşmak istedim.

TARİHİ AKIŞINI DEĞİŞTİREN BAŞARI VE BAŞARISIZLIKLAR

Tarihe damga vuran her ismin yaşamı elbette baştan sona başarı hikâyeleriyle dolu değildir. Herkes gibi onların da başarısızlıkla sonuçlanan girişimleri, acı dolu deneyimleri olmuştur. Başarı öykülerinin tarihi değiştirdiği varsayımı nedeniyle tarih sayfaları hep başarı öykülerinden söz eder. Oysa bazı başarısızlıklar vardır ki tarihin akışını tamamen değiştirmişlerdir. İşte çok bilindik başarı öykülerin arkasındaki başarısızlık öyküleri…

İlk tercih ettikleri yolda başarısız oldukları için hayat onları ikinci bir tercih yapmaya zorlamış ve bu da onları, tüm insanlık tarihini veya bazı toplumların tarihini etkileyebilecek kadar önemli birer insan haline getirmiştir. Bu kişiler seçtikleri ilk yolda yenilgiye uğramasalardı belki de tarih çok farklı yazılacaktı ve biz onları hiç tanımayacaktık. Donald D. Besore’un Aykırı Yayıncılık tarafından yayımlanan “Tarihi Değiştiren Başarısızlıklar” (Success from Failure) adlı kitabı işte bu “büyük” adamların, kaderin cilvesi olarak tanımlayabileceğimiz, başarısızlıklarını ortaya koyuyor.

John J. Sirica

Tanınmış bir boksör olmak için yanıp tutuşan John Sirica, ailesinin tüm itirazlarına rağmen Georgetown’daki evini bırakıp Miami’ye, hayalinin peşinden koşmaya gelmişti. Gerçekten de her şey istediği gibi gidiyordu, iyi bir boksör olma yolunda emin adımlarla ilerliyordu. Ta ki Miami’ye gelmeden önce girdiği avukatlık sınavını geçtiğini öğrenene kadar…

Oysa Sirica sınavda başarılı olabileceğine hiç ihtimal vermemişti. Ailesine karşı duyduğu sorumluluk duygusu da baskın geldiği için kariyerine hukuk alanında devam etmeye karar verdi.

Genç boksör John J. Sirica, Washington’da ABD Bölge Hukuk Mahkemesi Baş Yargıcı olacak ve sansasyon yaratan birçok siyasi rüşvet ve ağır ceza davalarına başkanlık ederek tüm bu davaların altından başarı ile kalkacaktı. Tarih hiçbir zaman, Watergate davasına Sirica’dan başkası başkanlık etseydi ne olabilirdi sorusunun cevabını veremeyecek.

Çiftçi / Ulysses S. Grant

ABD’nin 18. Başkanı olan Ulysses S. Grant, gençliğinde bir çiftçiydi. Kayınpederinden kalan toprakları değerlendirmeye çalışıyordu, fakat bu meslekte geçirdiği birkaç sene içinde, gerek kuraklık, gerekse fazla yağmur yüzünden başarısız olmuş, mahsulleri zarar gördüğü için çok da para kaybetmişti. Son olarak çiftliğinin yakınında çıkan yangın, bardaktaki son damlayı da taşırdı: Grant artık çiftçilik yapmayacaktı.

Aslında Grant’in hayatı adeta bir pembe dizi gibi geçmişti. West Point Askeri Akademisi’ni kazanmıştı, fakat okuldaki notları disiplin ve akademik başarı yoksunluğunu gösteriyordu. Buna rağmen binicilik ve eskrimde çok başarılıydı. Askerleri idare etmede de belirli bir yeteneği vardı. İçki ile olan ilişkisi efsane haline gelmişti. Ordudan da içki alışkanlığı yüzünden uzaklaştırılmıştı. Çiftçilik macerası da bundan sonra başlamıştı. Ancak kader onu yine ilk mesleğine döndürdü.

İç Savaş başladığında Kuzey ordusu, Illinois’den gelen gönüllülere komutanlık yapmak üzere albaylık rütbesiyle Grant’i geri aldı. General Grant girdiği tüm çarpışmaları zaferle bitiriyordu. Sonuçta Kuzey ordularının başkomutanlığına kadar yükseldi. Savaş sonrası yeniden yapılanmanın karmaşasında Grant Amerikan başkanlığına adaylığını koydu. Ancak 8 yıllık görevi boyunca Amerika’nın gördüğü en beceriksiz başkanlarından biri olmuştur. Savaşta insanları çok iyi değerlendirdiği halde aynı yeteneği politikada gösteremedi.

Doktor / Georges Clemenceau

Babası tarafından, tıp okuması için ailesinden uzağa, Paris’e gelmişti. Ancak onun bütün gayesi, kendisi gibi düşünen arkadaşlarıyla birlikte Fransa’daki imparatorluk rejimi yerine cumhuriyeti getirmekti. Genç öğrenci tıp eğitimini sürdürürken radikal eylemlerine ve yandaşlarının sayısını artırmaya da devam ediyordu. Bu durum hükümetin bile dikkatini çekmişti. Gizli polis peşinde dolaşmaya başlamıştı. Zamanla daha da cesurlaştı ve Le Travail adında bir gazete kurdu. Rejimi yeren yazılarından dolayı sonunda hapse atıldı. 73 gün sonra serbest bırakılan genç Fransız, dava arkadaşlarıyla temasa geçerek kraliyet yönetimini devirmek üzere devrimci eylemlerine devam etti.

Fakat tıp eğitimini tamamlamak için eylemlere aktif katılımdan vazgeçmek zorunda kalmıştı. Diplomasını aldıktan bir süre sonra Amerika’ya yerleşti. Sedan’ın düşerek rejimin değişmesinden hemen sonra Paris’e döndü ve siyasi hayata yavaş yavaş adım attı.

Yazdığı başyazılardan dolayı “Kaplan” (le Tigre) lakabını alan doktor, Birinci Dünya Savaşı sırasında Fransa Başbakanı olan Georges Clemenceau idi. Clemenceau, siyasi bir kişilik ve deneyimli bir devlet adamı olmanın ötesinde değerlere sahipti. Günümüzde, Birinci Dünya Savaşı sırasındaki bombardımanda Paris’in yaşadığı zor günlerde Fransız halkının en büyük yol göstericisi olarak hatırlanmaktadır. Ayrıca Versailles Barış Antlaşması’nın yapılmasında önemli bir rol oynamıştır. 1894 yılında, Yahudi bir Fransız subayının casuslukla suçlandığı Alfred Dreyfus Davası’nın yeniden açılmasını sağlayarak başarısının doruğuna ulaştı.

Ressam / Adolf Hitler

1900′lü yılların başlarında, sanatla uğraşan iki genç adam, şanslarını aramak ve eğitim almak için Viyana’ya geldiler ve birlikte bir oda tuttular. Müzisyen olan Gus, giriş sınavlarını verdiği Müzik Akademisi’ne kaydını yaptırmıştı, ancak ressam olan Viyana Güzel Sanatlar Akademisi’ne kabul edilmedi. Bu da onu kıskanç ve öfkeli biri haline getirdi. 1908 yılında şansını tekrar denedi, ancak Akademi’den yine ret cevabı aldı. Ressam bundan sonra Viyana sokaklarında sefil bir hayat yaşamaya başladı. Başını yaslayacak nereyi bulursa orada uyuyordu. Bir süre sonra akıl sağlığını bile yitirir gibi olmuştu. Az da olsa para biriktirerek hayata tutunabilmek için kar küremeyi, bavul taşımayı ve hatta dilenmeyi bile denedi, ama beceremedi.

Sonunda, kaldığı barınakta kendisi gibi bir ressamla tanıştı. Beraber iş yapmaya karar verdiler. Bunun için genç ressam ilk defa ailesinden borç para istedi. Küçük bir otel odası tutarak çizimlerini yapmaya başladı. Kaldığı yerde başka insanlarla tanıştı ve kendini çok geçmeden siyasi tartışmaların ortasında buldu. Uzun süredir uyuşmuş olan düşünceleri, bir tartışma grubunun lideri olana kadar gelişti. Yeni aşkına kendini o kadar kaptırmıştı ki ortaklığı bozulmuştu.

Ressam, Viyana’da beş buçuk yıl kaldı. Burada arkadaşsız, umutsuz ve parasız geçirdiği yıllar boyunca dibin de dibine vurmuştu. Fakat şehri terk ettiğinde sertleşmiş, politika ateşiyle yanan bir adam haline gelmişti. Bu ressam, tarihin en gaddar ve en kötü adamı olarak kabul edilen Adolf Hitler’den başkası değildi. Hitler, birçok ülkenin nüfusundan da fazla sayıda insanın ölümünden sorumluydu. Tek başına karar vererek bir ırka, Musevilere karşı soykırımı resmi hükümet politikası yaptı. Viyana’da Güzel Sanatlar Akademisi tarafından yetenekli bulunsaydı belki de bu talihsizliklerin hiçbirisi yaşanmayacaktı.

Yazar / Charles De Gaulle

Askeri Akademi mezunu Charles De Gaulle, I. Dünya Savaşı sonrasında katıldığı Polonya-Sovyet Savaşı’nda edindiği tecrübelerden yola çıkarak birçok kitap yazdı. Fransa’da rağbet gören statik savunma doktrini yerine, mekanize ve zırhlı birliklerden olaşacak modern bir ordunun kurulması gerektiğini savundu. Ancak görüşleri, askeri otoriteler tarafından hoş karşılanmadı. Bu nedenle de De Gaulle, savaş arası dönemde kariyerinde çok yavaş ilerledi. II. Dünya Savaşı başladığında henüz albay rütbesindeydi.

Sanayi Devrimi’nin ardından tüm dünya sıkıntılı ve zor günler yaşıyordu. Milyonlarca kişi işsizdi. 1934 yılında, Fransa’da çeşitli meslek gruplarından binlerce insan işsizliği ve hayat pahalılığını protesto etmek için Concorde Meydanı’nda toplandı. Eylem başarısızlıkla sonuçlanmıştı. O günün akşamı yazar De Gaulle ve arkadaşları, başbakanın istifa etmesi için baskı kurmaya ve Cumhurbaşkanı’nın Mareşali göreve çağırması gerektiğine karar verdiler.

Fransız ordusunda 1930′ların ortalarında reform yapmaya çalışan bu yazar ve asker, II. Dünya Savaşı sırasında Özgür Fransa’nın lideri, sonranın Fransız Cumhurbaşkanı olacaktı. De Gaulle, Fransız halkına güçlü bir irade ve yeni bir anayasa sağlamış ve uzun süredir tanık olunan en sarsılmaz hükümeti kurmuştu.

De Gaulle, II. Dünya Savaşı sırasında hayatının en önemli kararını alacaktı: 1940 Haziranında Fransa’nın düşüşünden sonra, yasallığını kabul etmediği Petain hükümetinin Almanya ile yaptığı ateşkese karşı çıkarak savaşa tek başına devam etmeye karar verdi. İngiltere’de sürgünde Özgür Fransa Kuvvetleri adı altında kendi ordusunu ve hükümetini kurdu. Gerçekten de bu yeni örgütlenme Fransa’ya hâkim oldu. Büyük zaferin ardından ulusunu yönetti fakat bu dönem kısa sürdü. Daha sonra, 1958′de Fransa, imparatorluğu yeniden kurmaya niyetlenip Vietnam ve Cezayir’i topraklarına katmaya kalkışınca, çıkan karmaşayı çözmesi için De Gaulle’e başvuracaklardı. Kendisine duyulan güven sayesinde olağanüstü yetkiler alarak bu görevin de altından başarıyla kalkacaktı.

Kaynak: Sabah Gazetesi


Share/Bookmark

IT Exams Microsoft (21 Temmuz yeni çıkan sınav soruları)

70-680 TS: Windows 7, Configuring

70-293 Planning and Maintaining a Windows Server 2003 Network Infrastructure

70-448 TS: Microsoft SQL Server 2008, Business Intelligence Development and Maintenance

70-270 Installing, Configuring, and Administering Microsoft Windows XP Professional


Share/Bookmark

iPhone 5 İçin Son 5 Hafta

IPHONE 5 şimdiden konuşulmaya başladı. Türkiye’ ye gelmek üzere. İnternetde dolaşan özelliklerinden bir kaçı;

Yeni Bir Tasarım

Muhtemelen tüm iPhone kullanıcılarının ortak temennisi, hemen hemen 3 modeldir belirgin bir değişikliğin olmadığı tasarımın, iPhone 5 ile yeni bir görünüm kazanması.

Dünya Çapında Küresel Bir Telefon

Yine birçok kullanıcının en çok şikayet ettiği konuların başında, bu telefonu fabrikadan çıkış halinde, istedikleri hatla kullanamamaları. Kullanıcılar yeni model ile buna bir standart getirilmesini ve her hatla tak çalıştır şeklinde kullanılabilmesini istiyorlar.

Daha Büyük Bir Ekran

Özellikle HTC ve Samsung‘un yeni modellerinin ekranlarının iPhone 4′e göre bir hayli büyük olması, Apple kullanıcılarını içten içe kıskandırıyor gibi. Bu nedenle ekranın daha büyük olması yine ortak dilekler arasında yer alıyor. Son olarak daha güçlü bir işlemci de hepimizin iPhone 5′ten beklediği bir başka ortak özellik.

Daha Çok ve Özel Oyun

Artık akıllı telefonların en önemli özelliklerinden birisi olan oyunların iPhone 5′te daha da geliştirilmiş olması en büyük beklentilerden birisi. Bunun yanında artık iPhone 5′e özel oyunların çıkarılması da Apple kullanıcılarının kendilerini özel hissetmelerini sağlayacaktır.


Share/Bookmark

Windows Server 2008 R2 GPO ile Denetim Masası Öğelerini Gizleme (Hides specified Control Panel Items)

Özellikle kullanıcı ekranlanlarını kısıtlamayı düşünüyorsak, Windows Server 2008 GPO (Group Policy)’ de ufak bir ayarla control panel eklentilerini kısıtlayabilirsiniz. Örneğin add and remove programs eklentisi gibi.

User Configuration >  Administrative Templates > Control Panel altında “Hide Specified Control Panel item” policy ayarına çift tıklayarak “Administrative Tools” yazmanız yeterli olacaktır.

Yasaklamak istediğiniz ayarlara ait olan isimleri yazamanız yeterlidir. Bu isimlere ait tüm listeyi burada bulabilirsiniz.


Share/Bookmark

SQL Server 2008 Service Pack 2 Cumulative Update Package 5

18 Temmuz’ da yayınlanan toplu güncelleştirme. İşlemci hataları düzeltilmiş.

Hata No

Makale No

Açıklama

728114

2569923

Düzeltme: Veri Toplayıcı'nın karşıya yükleme işi hızla açmak ve işleri mdw veritabanı sql Server 2008 veri yükleme, çok sayıda tcp bağlantı noktalarını kapatın

717102

2562812

Düzeltme: Hata kodu tvp büyük miktarda metin veya resim veri sql Server 2008'de içeriyorsa, bir tvp içeren bir saklı yordamı izlediğinizde 17065

721535

2546715

Düzeltme: Veri değişiklikleri sql Server 2008'deki işlem çoğaltma için özel bir saklı yordamı, yakınsaması yayar

726719

2543687 

Düzeltme: istemci uygulama sql Server 2008'e bir dikkat sinyalinin gönderdiğinde hataları

705442

2539378

Düzeltme: saklı yordamın 4. 000'den fazla karakter içeriyorsa, sql Server deyimi değişiklikleri numaralandırır Replmerg.exe çöküyor

726742

2535660

Düzeltme: SynchronizeSecurity öğesi ssas 2008 veya ssas 2008 R2 SkipMembership değerine ayarlanmış olsa bile, Rol üyeliği eşitlenir

726729

2530921

Düzeltme: sql Server 2008'de bir Ekle seçin UNION all deyimini çalıştırdığınızda hatalı sonuçlar

740652

2524743

Düzeltme: Kurtarma için bir veritabanı sql Server 2008 ortamında beklenenden fazla zaman alıyor

726733

2522893

Düzeltme: bir sql Server 2008 veya sql Server 2008 R2'in veritabanında yedekleme işlemi başarısız olur, değişiklik izleme üzerinde bu veritabanı etkinleştirirseniz

726726

2519638

Düzeltme: "çoğaltma desteği yalnızca" sql Server 2008 "@ sync_type" parametre ayarlanmışsa hata 6512 sp_addsubscription çalıştırdığınızda saklı yordamı


Share/Bookmark

Windows 7 ve Windows Server 2008 R2' de Ping Değerlerinin Yanlış Gelmesi

Şimdiye kadar karşılaştığım en ilginç hatalardan biri :)

Bir bilgisayara ping attığınızda “Destination Host Unreachable” dönüyorsa hemen  inanmayın, DNS server problemi diye düşünmeyin. ARP tablosundan kaynaklanan bir problem olabilir.

Peki ARP (Address Resolution Protocol)  ne işe yarar?

Kısaca IP adreslerinin, fiziksel adreslere dönüşüm işinde kullanılan bir protokol. Start > run > cmd’ ye arp – a yazdığınızda bilgisayarınızın ARP tablosunu görebilirsiniz. arp /? komutuyla da diğer parametleri görebilirsiniz.

Dün yayınlanan makaleye göre hata ile karşılaşıldığında;

1. arp girdisi eklenmesi gerekiyor.

2. ping komutunun  w 100 parametresi ile çalıştırılması gerekiyor.

Deyalı bilgiyi buradan alabilirsiniz.

.


Share/Bookmark

Mac OS X Lion Yayınlandı

Mac App Store üzerinden 29.99$  fiyatı ile satışa sunuldu. OS X Lion ile birlikte Mac kullanıcıları için 250′den fazla yenilik geliyor.

Lion’ u kullanabilmek için Intel Core 2 Duo ve üstü (i3, i5, i7, Xeon) bir işlemci gerekiyor. Kısaca, 2006 yılı sonunda ve sonrasında satışa çıkan tüm Mac’ler Lion’u destekliyor diyebilirim.

Bilgi için http://itunes.apple.com/us/app/id444303913?mt=12 adresine bakabilirsiniz.


Share/Bookmark

Duyuru - Blog' un Yeni RSS ve Atom Reader Adresleri

18 Temmuz 2011 Pazartesi

Kısa bir süre önce, RSS ve ATOM feed reader uyumluluğu için blogda biraz değişiklik yaptım. Artık, ATOM reader’ lardan da blog takibi yapabilirsiniz.

RSS ve ATOM readerlarınızda aşağıdaki yeni adresleri kullanabilirsiniz;

Blog RSS Reader Adresi:

http://ercumentyenikaya.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss

Blog ATOM Reader Adresi:

http://ercumentyenikaya.blogspot.com/feeds/posts/default


Share/Bookmark

Film Tavsiyesi - Source Code (2011)

17 Temmuz 2011 Pazar

Filmi, uzun süredir izlemek istiyordum anca pazar günü izleyebildim. Senaryo ve kurgu çok iyi. Jake Gyllenhaal role iyi oturmuş. Filmin şu anki IMDB puanı 7.7 (45.880 oy verilmiş)

Kısa konu: “Colter, hız treninde uyanır ve buraya nasıl geldiğine dair hiçbir fikri yoktur. Cüzdanında da Sean’ın adlı birinin kimliği vardır. Aniden trende büyük bir patlama olur. Ardından Colter, bir tecrit birimine gönderilir. “Yaşam Şifresi” adlı programla Sean olarak davranabilmektedir. Trene her dönüşünde bombacının kimliğini tanımlayabilmesi için sekiz dakikası vardır. Bu faciayı mutlaka önlemelidir.”

http://www.imdb.com/title/tt0945513/ adresinde film hakkında daha fazla detay bulabilirsiniz.


Share/Bookmark

GNU/Linux Remote Desktop ve Gdmsetup Komutu

Microsoft’ da Remote Desktop var, Linux’ de yok mu tabiki var. Bir kaç ayar ve komut ile yapabiliyorsunuz.

etc/gdm/ dizini altındaki custom.conf dosyası açılır bu dosyadaki [security] ve [xdmcp] satırları aşağıdaki gibi değiştirilir. Daha sonra bu dosyanın tekrar okunması için gdm-restart komutu çalıştırılır;

vi custom.conf

[security]

AllowRemoteRoot=true // bu satır eklenerek root kullanıcısına remote desktop hakkı verilir,

[xdmcp]

Enable=true // bu satır eklenerek xdmcp protokolü etkinleştirilir. custom.conf yukarıdaki gibi değiştirildikten sonra "gdm-restart" komutu çalıştırılır.

yukarıda yapılan işlemleri "gdmsetup" komutuyla çağırılan "Login Window Preferences" penceresinden daha kolay yapabilirsiniz,

Security tab:

bu kısımdaki "Allow local system administrator login" seçilerek root kullanıcısına remote desktop hakkı verilir,

Users tab:

remote desktop hakkı vermek istediğimiz kullanıcıları seçebiliriz,

Not: gdmsetup programıyla yukarıdaki ayarları yaptıktan sonra bunların geçerli olabilmesi için "gdm-restart" komutunu çalıştırmak gerekir, bu komut tüm remote kullanıcılarını kapatacaktır,


Share/Bookmark

En Pratik 10 Windows Kısayolu

İşinize yarayabilir diye düşünüyorum. Fırsat bulduğumda Windows 2008 / Windows 7 / Windows XP registery tricklerini yazacağım.

Registery’ ler hakkında piyasada çok fazla döküman ve kaynak bulamazsınız genelde, Microsoft, DLL’ lere dolayısıyla programlarda  registery’ ler üzerinden değişikliğe olanak veriyor.

Windows Logo + L

PC'nizin başından bir süreliğine ayrılıyorsanız bu kısayol ile onu hemen kilitleyebilirsiniz.

Shift + Delete

Sildiğiniz dosyanın Geri Dönüşüm Kutusuna gitmesini istemiyorsanız Shift + Delete kısayolu ile onu direkt olarak silebilirsiniz.

Alt + F6

Bir uygulamaya ait birden fazla pencere açıksa, bu kısayol ile açık olan bu pencereler arasında hızlıca geçiş yapabilirsiniz.

Shift + CTRL + N

Windows 7'de yeni bir klasör oluşturmak için Shift + Ctrl + N klavye kısayollarını kullanabilirsiniz.

Windows + M

Ekranınızda onlarca pencere mi açık? Win + M klavye kısayolu sayesinde tüm pencereleri görev çubuğuna küçültebilirsiniz. Tüm pencereleri geri almak için Windows + Shift + M klavye kısayolunu kullanın.

Windows + Boşluk

Masaüstünüze hızlıca göz atmak istiyorsanız, önceki ipucundaki gibi tüm pencereleri küçültmek yerine Windows + Boşluk tuşlarına basarak pencereleri geçici olarak saydam hale getirebilirsiniz.

Windows + Shift + Sol veya Sağ ok tuşu

İki monitör kullanıyorsanız Win + Shift + Sol ok tuşuna basarak şu anki pencereyi sağ ekrandan sol ekrana taşıyabilir, sağ oka basarak sol ekrandaki bir pencereyi sağ ekrana taşıyabilirsiniz.

Windows + 1, 2, 3…

Windows 7'de uygulamalarınızı hızlı erişim için görev çubuğuna sabitleyebiliyorsunuz. Bu uygulamalara daha hızlı erişim için örneğin Windows + 1 kısayolunu kullanarak soldan birinci uygulamayı açabilirsiniz. Windows + 2 ikinci, Windows + 3 üçüncü uygulamayı… açacaktır.

Windows + T

Açık olan uygulamalarınız arasında geçiş yapmak için Windows + T klavye kısayolunu kullanabilirsiniz. Kısayolu her kullandığınızda, açık olan uygulamaların bir ön izlemesi, sırayla görev çubuğunun üstünde görüntülenecektir.

Windows + (+ ve -)

Ekranınızda olup bitenlere daha yakından bakmak ister misiniz? Windows ve + tuşuna aynı anda basarak yakınlaştırılmış görünüme geçebilirsiniz. Bu sırada fareyi taşıyarak ekranın farklı bölümlerine yakınlaşabilirsiniz. Windows ve – tuşlarına basarak eski görünüme geri dönebilirsiniz.


Share/Bookmark

X-Men First Class (2011) Çıktı

Şu an sadece  R5.XviD ve R5.AC3 sürümleri mevcut. En son baktığımda  66,870 oy ile 8.0/10 puanı var.

http://www.imdb.com/title/tt1270798/ adresinden detay bilgi alabilirsiniz.


Share/Bookmark

Pardus 2011.1 Çıktı

Pardus 2011′in ilk ara sürümü olma özelliğini taşıyan Pardus 2011.1 çıktı.

http://www.pardus-linux.org/pardus-indir/ adresinden indirebilirsiniz.


Share/Bookmark

Google' ın Yıllık Cirosu

Geçen gün rastladığım Google’ un yıllık ciro haberi. Gerçekten Google durdurulamıyor Smile

“Google’dan yapılan açıklamaya göre bu yılın ikinci çeyreğini kapsayan 3 ay boyunca tam 9.02 milyar dolarlık bir ciro elde edildi.

Geçen senenin aynı dönemi ile kıyaslandığından %32’lik bir artışa tekabül eden bu rakamı açıklayan CEO Larry Page 9 milyar doları aşarak bir rekora imza attıklarını söyledi. Aynı dönemdeki net kar ise 2.51 milyar dolar olarak gerçekleşti”


Share/Bookmark

Microsoft Hotmail Şifre Politikasını Değiştirdi

Microsoft’ dan çok geç kalmış bir uygulama.

Hotmail, hesabını kaptıranların mağdur olmasını önlemek için aldığı yeni kararlar uyarınca bundan böyle kayıt olanların 123456 ya da password gibi tahmin edilmesi kolay şifreleri almasını yasakladı.

Ayrıca kullanıcıların listelerinde bulunan bir arkadaşlarının hesabı hacklendiğinde bunu rapor edebilmelerini, dolayısıyla mağdur olan kişinin hesabını geri alabilmesini sağlayan yeni bir hizmet de devreye sokuldu.

Kaynak: ShiftDelete


Share/Bookmark

Redgate SQL Server Backup Pro

Redgate’ in SQL Backup Pro yazılımını daha önce tavsiye etmişdim. Backup ve restore işlemlerinde yönetim anlamında çok büyük kolaylık sağlıyor.

Gold Community ödülünü kazanarak ne kadar kullanışlı bir yazılım olduğu ortada. Redgate’ in aynı zamanda SQL Server çözümlerine yönelik SQL Monitor yazılımı da bulunuyor.

SQL Backup Pro deneme sürümünü buradan indirebilirsiniz.


Share/Bookmark

Vmware Labs

Sanallaştırmada Hyper-V tutkunu olarak Vmware’ I de yakından takip ediyorum. Özellikle Microsoft’ un Virtual Academy’ den sonra Vmware’de bu şekilde lab ler oluşturması manidar…

Vmware LABS ücretsiz bir tool. Aynı anda birden fazla vCenter ve esx(i) sunucuya bağlanabileceğimiz ve sanal makinalar üzerinde temel power işlemlerini yapıp ayrıca ekranlarına bağlanabileceğimiz basit bir arayüze kavuşuyoruz.

http://labs.vmware.com/flings/boomerang  adresinden indirebilirsiniz.


Share/Bookmark

IT Exams Microsoft (17 Temmuz yeni çıkan sınav soruları)

Yaz sezonu olması dolayısıyla bu ay pek fazla sınav sorusu çıkmadı.

BGA forumlarında yine sınav soruları ile ilgili tartışma yaşandı. Tekrar açıklık getiriyim;

Bu sınav soruları sadece hazırlık içindir. Zaten sınav sorularını ezberleyip, MCSE, MCITP, MCDBA olacaksanız sadece kendinizi kandırmış olursunuz !!!

Sınav soruları ile ilgili daha önce yazmıştım. Merak edenler daha önceki yazıma buradan ulaşabilirler.

70-297 Designing a Windows Server 2003 Active Directory and Network Infrastructure

70-663 Pro: Designing and Deploying Messaging Solutions with Microsoft Exchange Server 2010

70-663 Pro: Designing and Deploying Messaging Solutions with Microsoft Exchange Server 2010

70-642 TS: Windows Server 2008 Network Infrastructure, Configuring


Share/Bookmark

Kendinize Sormanız Gereken 51 Soru

15 Temmuz 2011 Cuma

e-motivasyon.net’ de rastladığım güzel öz eleştiri soruları. Basit sorular görünsede, cevapları o kadar basit veremeyebilirsiniz…

Kendinize Sormanız Gereken 51 Soru

Bazı sorular vardır, kendimize sormaya bir türlü cesaret edemeyiz. Ancak onları sorduğumuzda, içimizde bir şeylerin değişmeye başladığını hissederiz. Bu yazımızda insanların kendisine sorması gereken en önemli 51 soruyu yayımlıyoruz. Bu soruların doğru veya yanlış yanıtları bulunmamaktadır. Sadece kendimize yönelik bir farkındalık kazandırmak ve bizleri kendimiz hakkında biraz daha düşündürmek amacıyla hazırlanmıştır. İşte kendinize sormanız gereken 51 soru.

1. Tam olarak ne istiyorsunuz? İstediğinize ulaştığınızı nasıl bileceksiniz?

2. Kim ya da ne olmak istiyorsunuz?

3. Neye sahip olmak istiyorsunz? Gerçekten neye sahipsiniz?

4. Kendinizle ve başkalarıyla ilgili neyi kontrol edebilir ya da edemezsiniz?

5. Güçlü yanlarınız nelerdir?

6. Geliştirilmesi gereken yanlarınız nelerdir?

7. Hayatta değer verdiğiniz en önemli 5 şey nedir?

8. Yaptığınız işi seviyor musunuz? (Bugün milli piyangodan size büyük ikramiye çıksaydı, yaptığınız işe yine de devam eder miydiniz?).

9. 10 yıl sonra bugün yaptıklarınızın ya da yapmadıklarınızın hangileri önemli olacak?

10. Şu an her istediğinizi yapabilecek imkanınız olsaydı, yine de bugün yaptıklarınıza devam eder miydiniz?

11. Ölmeden önce yapacağınız tek bir şey olsaydı, bu ne olurdu? Bunu neden şimdi yapmıyorsunuz?

12. En büyük korkunuz nedir?

13. Yaşamdaki en büyük amacınız nedir?

14. Bu amacınıza ulaşmak için kendinizde hangi becerileri geliştirmeniz gerekiyor?

15. Yaşamda belirlediğiniz hedef-ler için atmanız gereken “ilk adım-lar” ne(ler)dir?

16. Yaşamdaki göreviniz-misyonunuz nedir? Ne için yaşıyorsunuz?

17. Sizin için başarının tanımı nedir? Başarılı olduğunuzu nasıl anlarsınız?

18. Kendinizi değerli hissetmeniz için neye ihtiyacınız var?

19. Sizi sınırlayan en büyük kısıtınız nedir?

20. Yaşamda genellikle neye ya da kime öfkelenirsiniz? Neden?

21. Yaşamda sizi güçlü hissettiren şey-ler ne(ler)dir?

22. Bugün hayatınızdan ne eksilse yaşamınızın anlamsız olduğunu düşünürdünüz?

23. Dünyaya yeniden gelseniz, neyi farklı yapardınız?

24. Kendinizde değiştirmek istediğiniz en öncelikli şey nedir?

25. Kendinizde beğendiğiniz ve beğenmediğiniz en önemli üç özelliğiniz nedir?

26. Sizce mutluluk nedir? Mutlu olmak en çok ihtiyaç duyduğunuz şey nedir?

27. Şu anda yaşamınızda sizi mutlu eden en önemli şey nedir?

28. Yaşamınızda sizi en çok heyecanlandıran şey nedir?

29. Şu an yaşamınızda en çok keyif aldığınız şey nedir?

30. Yaşamınızda ne derecede minnettarlık duyarsınız?

31. Bugün kendinizle ilgili farklı olarak ne öğrendiniz?

32. Kim-ler-i seviyorsunuz. Onları neden seviyor ya da onlardaki neyi seviyorsunuz?

33. Yaşamınızdaki öncelikleriniz nelerdir? Neden?

34. Hayatınızdaki prensipleriniz ve ilkeleriniz nelerdir?

35. Kendinizi yaşamda nelerin bir parçası olarak görüyorsunuz?

36. Kendinizi hangi koşullarda güvende hissedersiniz?

37. En çok neye gülersiniz?

38. En çok neye üzülürsünüz?

39. Hayatta en çok kime ya da neye güvenirsiniz? Neden?

40. Dünyada ölmeden önce gitmek istediğiniz yer-ler neresidir? Neden?

41. Tarihte en sevdiğiniz lider veya kahraman kimdir? Neden?

42. En çok bırakmayı istediğiniz alışkanlığınız hangisidir?

43. Kendinizde olmayan ama görmek istediğiniz kişisel özellik-ler ne(ler)dir?

44. Severek izlediğiniz ve en beğendiğiniz film hangisidir? Neden?

45. Sizi motive eden en önemli şey nedir?

46. Sizin motivasyonunuzu bitiren en önemli şey nedir?

47. Ölüm sizce neyi ifade ediyor?

48. Sizce yaşamın anlamı nedir?

49. Tam olarak siz kimsiniz?

50. Mutlu musunuz?

51. Kendinize sorulmasını en çok istediğiniz soru nedir?

Kaynak: e-motivasyon.net


Share/Bookmark

VNC Enjeksiyon (VNC Hacking)

Üst düzey payloadlardan biride VNC DLL enjeksiyonudur. Burada amaç, RealVNC kodunda değişiklik yapılması. BackTrack bunun için biçilmiş kaftan Smile

VNC Payload’ının Seçimi  

Aşağıdaki resimde görüldüğü üzere sisteme herhangi bir oturum açılmamış, logoff durumda sisteme giriş yapmak için o sisteme ait bir kullanıcı adı ve şifreyi bilmeniz gerekiyor. Sisteme login olmak için bu komut satırı aracılığıyla administrators yetkilerine sahip bir kullanıcı ekleyip bu kullanıcı ile sisteme giriş yapalım.

Komut satırından kullanıcı eklemek için aşağıdaki komutlar kullanabiliriz ;

net user <kullanıcı adı> <şifre> /add

net localgroup administrators <kullanıcı adı> /add

Yeni Administrators Kullanıcısı Ekleme

Administrators grubuna XXX kullanıcısı eklenmiş oldu Smile


Share/Bookmark

Microsoft Güvenlik Bülteni- 12 Temmuz 2011

Salı günü özellikle 4 tane önemli güvenlik bülteni yayınlandı.

1- Microsoft Security Bulletin MS11-056 (KB2507938) Alt sistem yetki açığı.

2- Microsoft Security Bulletin MS11-055 (KB2560847) Visio remote kod çalıştırma açığı.

3- Microsoft Security Bulletin MS11-054 (KB2555917) Kernel mod açığı. Çok önemli bir açık !!!

4- Microsoft Security Bulletin MS11-053 (KB2566220) Bluetooth remote kod açığı.


Share/Bookmark

Microsoft’tan Çağrı: Windows XP’yi Bırakın.!

Microsoft, XP sahiplerine, işletim sistemini acilen bırakma çağrısı yaptı.

Microsoft’ dan yapılan resmi açıklama;

“Windows XP ve servis paketlerine verilen destek çok kısa süre içerisinde sona erecek. Müşterilerimiz artık daha modern işletim sistemlerini tercih etmeli ve 7 ya da Vista’ya geçmeli.

XP eskidikçe, güvenlik seviyesi de geriliyor. İnsanların zararlılara karşı güvenliğini garanti edemeyiz.

Artık tüm mesaimizi yeni nesil işletim sistemlerine yönlendireceğiz. XP’ye vakit ayırmamız mümkün değil.”


Share/Bookmark

Exchange 2010 için Artırılmış Sanallaştırma Desteği

Best Practices for Exchange Server 2010 Virtualization adlı bu makaleyle Exchange 2010 sanallaştırmada destek şartları da genişletilmekte ve DAG gibi Exchange iş sürekliliği özellikleriyle live migration gibi sanallaştırma iş sürekliliği yetenekleri bir arada desteklenir duruma geliyor. Dökümanı incelemeninizi öneririm.


Share/Bookmark

Windows Server 2008 R2 veya Windows 7 Yüklendikten Sonra DVD Sürücüsünü Tanımama Problemi

Bu problem forumlarda da çok dolaşmaya başladı. Problem, SATA sürücüsünün (Msahci.sys) yeni güç yönetimini kullanmaya çalışması ile ortaya çıkıyor.

Özellikle aşağıdaki DVD sürücülerine dikkat etmelisiniz;

- Dell TSST TS-L633B

- Dell PLDS DS-8A3S

Günceleştirmeyi buradan indirebilirsiniz.


Share/Bookmark

Film Tavsiyesi - Wrecked (Tuzak)

Bu filmi hafta sonu izlemeyi düşünüyorum Smile

Özellikle filmde Adrien Brody olduğu için kötü olacağını düşünmüyorum.

Filmin konu lansmanı da ilginç;

Tanımadığınız insanların cesetleri ile dolu, kaza yapmış bir arabada bacağınız kırılmış bir şekilde uyandığınızı hayal edin. Nerede olduğunuzu, kim olduğunuzu ya da ne yaptığınızı bilmiyorsunuz.

Zihniniz sırlarla dolu bir esrar perdesi gibi. Vahşi doğanın ortasında içgüdüsel olarak hayatta kalmaya çalışıyorsunuz. Peki, gerçekle yalanın, hayalle gerçeğin birbirine girdiği, hem kurban hem şüpheli olduğunuz bu bilmecenin içindeyken geçmişinizden kaçabilir misiniz?”

http://www.imdb.com/title/tt1316622/ adresinden detay bilgi alabilirsiniz.


Share/Bookmark

iOS 5 Beta 3 Güncellendi

Ben de bir IPhone kullanıcısı olarak merakla bekliyorum fakat bu güncelleştirmeler maalesef çok görsellikten öteye geçemiyor. Beklemeye devam edelim…

Apple’ ın yaptığı resmi açıklama;

- iPhone için yeni zil sesleri var fakat henüz kullanılamıyor.

- Reminders (Anımsatıcılar) uygulamasının simgesi yenilenmiş, bir konumdan ayrılmada ve bir konuma varma durumlarında çalışmayan anımsatıcılar düzelmiş.

- 3Gs lere de açılışta logo animasyonu gelmiş.

IOS 5 ile yeniliklere daha önceki yazımda kısaca değinmiştim. Göz atmak isterseniz   http://ercumentyenikaya.blogspot.com/2011/07/ios-5-ile-birlikte-gelen-yenilikler.html adresinden ulşabilirsiniz.


Share/Bookmark

Exchange 2007 Service Pack 3 Update Rollup 4 ( 8.03.0192.001) Yayınlandı

Halen Exchange 2007 kullanlar var. Rollup4 'te 3 tane önemli düzeltme mevcut.

2531208 You cannot synchronize a folder hierarchy by using Outlook for Mac 2011 in an Exchange Server 2007 SP3 environment

2528437 EWS applications cannot connect to Exchange Server 2007 servers after you make changes on accepted domains

2521063 You are incorrectly displayed as a meeting organizer after you synchronize the meeting by using your mobile device in an Exchange Server 2007 environment


Share/Bookmark

Microsoft Güvenlik Bülteni-Temmuz 2011

8 Temmuz 2011 Cuma

Bu ay yayınlanan bültenler;

Bulletin ID

Maximum Severity Rating and Vulnerability Impact

Restart Requirement

Affected Software

Bulletin 1

Critical
Remote Code Execution

Requires restart

Microsoft Windows

Bulletin 2

Important
Elevation of Privilege

Requires restart

Microsoft Windows

Bulletin 3

Important
Elevation of Privilege

Requires restart

Microsoft Windows

Bulletin 4

Important
Remote Code Execution

May require restart

Microsoft Office

Hangi işletim sistemleri için bu güncellemelerin geçerli olduğunu http://www.microsoft.com/technet/security/bulletin/ms11-jul.mspx adresinden öğrenebilirsiniz.


Share/Bookmark

Microsoft Virtual Academy Açıldı !


Microsoft Hyper-V’ nin her geçen gün önemi artıyor. VmWare göre avantajları ve dezavantajları olsa da sonuçda Microsoft’ un kendi ürünü olduğu için SQL Server, Exchange Server sanallaştırma başarısı, testlerde VmWare göre çok önde diyebilirim.
 http://www.microsoftvirtualacademy.com/Home.aspx adresinden üye olduktan sonra ders içeriklerini indirip kurslarınızı ücretsiz tamamlayabiliyorsunuz.


Share/Bookmark

Kitap Önerisi - Kazım Karabekir'in Gözüyle Yakın Tarihimiz & İstiklal Savaşı'nın İçyüzü

7 Temmuz 2011 Perşembe

Bu kitabı almayı düşünüyorum Smile

Mustafa Armağan ne kadar eleştirilse de ( özellikle NTV Tarih yazarları, Halil İnalcık Hoca v.b.) bana göre kaliteli bir yazar, değişik bir tarih yorumu var. Kitap fiyatları da her zaman makul düzeyde.

Biraz kitap hakkında ön araştırma yaptım, güzel bir kitaba benziyor. Özellikle 1918 – 1922 yılları anlatılıyor. Kazım Karabekir’ in başarıları, tutuklanması v.b. devam ediyor…


Share/Bookmark

DSRM (Directory Services Restore Mode) Parolasının Sıfırlanması

DSRM (Directory Services Restore Mode) ‘ e çok ihtiyaç olmasa da zaman zaman ihtiyacınız olabilir özellikle Active Directory yedeğinin dönülmesi durumunda. Peki DSRM şifreninizi unuttuysanız o zaman kötü Smile

Server açılırke F8 tuşuna basarak karşınıza gelen menüden “Directory Services Restore Mode” bölümünü seçmeniz gerekiyor. Açıldıktan sonra AD yedeğini ya da System State yedeğini restore edebilirsiniz.

Windows Server 2008 ile beraber gelen yeni özelliklerden biri artık AD DS servisinin olması ve bu servisi istediğiniz zaman durdurabiliyor olmanız. Ancak bu bir bilgi kirliliğine neden olabilir. 2008 ve 2008 R2 sistemlerinde de system state yedeğinden dönmek için DSRM açılış şeklini kullanmanız gerekmektedir. Servisi durdurmak sadece AD veri tabanını taşımak veya bakım işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılır ancak System State yedeği için hala 2003 sistemlerinde olduğu gibi DSRM kullanılır.

Bu şifreyi hatırlamıyorsanız eğer normal mode ile açılış yapıp aşağıdaki komutlar yardımı ile DSRM şifresini resetleyebilirsiniz.


Share/Bookmark

Adnan Hoca'yı Hacklediler !

Redhack (Kızıl Hackerlar) grubu, Adnan Oktar’a (Harun Yahya) ait bine yakın siteyi hacklediklerini duyurdu.

Redhack devrimci hacker grubu olarak tanınıyor. Neden Adnan Oktar’ın siteleri hacklendi? Çünkü Adnan Oktar, bir süre önce Ekşisözluk üyelerini gözaltına aldırdığı ve birçok sitenin kapatılmasından sorumlu tutuluyor.

2 Temmuz’ da yapılması da manidar çünkü 2 Temmuz Sivas Katliamı’nın yıldönümü.

Bakalım başka hacker grupları da destek verirse ortalık karışabilir  Smile


Share/Bookmark

Sendikaların Güvenli Internet Bildirgesi

Geçenlerde Yenimedya’ da okuduğum bir haber ilgimi çekti.

“29 Haziran 2011 tarihinde Tekgıda İş’in çağrısı ile bir araya gelen TÜRK-İş ve DİSK’e bağlı Petrol-İş, TÜMTİS, TOLEYİS, Birleşik Metal-İş, Dev-Sağlık-İş, Limter İş ve İnternet Sansürüne Karşı Ortak Platformu üyeleri, TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Binası’nda internet sansürüne karşı basın açıklaması yaptı.”

Basın açıklamasından bir kaç satır;

İnternet Erişimi Yurttaşın Temel Hakkıdır

Sansür ve Filtrelemeye Hayır
Seçim öncesinde çok tartışılan “İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar” başlıklı BTK Kurul Kararı 22 Ağustos’tan başlayarak internet dünyasını devlet kontrolüne alınmasını sağlayacak bir sansür girişimidir. Bu uygulamayla kullanıcılar BTK’nın belirlediği 4 internet filtresinden birini seçmek zorunda bırakılacak. Filtreyi aşmak suç sayılacak. Filtre kıstasları ise tamamen BTK tarafından belirlenecek.

Kamuoyunda rahatsızlık yaratan ve Türkiye’deki İnternet sansürü uygulamaları, giderek temel hak ve hürriyetleri kısıtlayıcı bir hal almaktadır. Bu konuda kaygı ve rahatsızlık içerisindeyiz. Tüm Türkiye’yi ve biz işçi sendikalarını yakından ilgilendiren İnternet sansürü uygulamalarına karşı itirazlarımızı ve önerilerimizi iletmek için bir araya geldik. 15 Mayıs tarihinde özellikle İstanbul’da sokaklara çıkarak “sansürsüz internet” talep eden 60.000 yurttaş’la dayanışma içindeyiz.

Mevcut uygulama sansürdür

Türkiye’de 2007 yılında 5651 nolu kanun ile birlikte yapılan düzenlemelerin ardından erişime engellenen sitelerin sayısı resmi olmayan rakamlara göre 20 bine yaklaşmıştır. Kamuya açık erişim sağlanan yerlerde zorunlu hale getirilen filtre sistemleri de 60 binden fazla siteyi engellemektedir. Bu sayı maalesef her gün artmaktadır. Erişimi engellenen sitelerin arasında öne sürüldüğü gibi sadece pornografi ya da benzeri içerikli siteler yoktur. Erişimi engellenen veya filtrelenen sitelerin önemli bir bölümü alternatif haber kaynakları, politik içerikli siteler, bazı sendika ve emek örgütlerinin siteleri, toplumun farklı kesimlerinin talep ve itirazlarını dile getirdikleri sitelerdir. Bu durum asıl amacın sansür olduğunu göstermektedir. Ayrıca İnternetin büyük birikiminin toplandığı önemli alan adları tek bir içerik/sayfa yüzünden engellenmekte ve bu birikimlere toplumun erişmesinin önüne geçilmektedir.

Kaynak: http://yenimedya.wordpress.com/


Share/Bookmark