iOS 5 ile Birlikte Gelen Yenilikler

4 Temmuz 2011 Pazartesi

 

iOS 5 ile birlikte yaklaşık 200′e yakın yeni özellik geliyor. Apple’ da yayınlanan makeleyei aynen yayınlıyorum.

Notification Center

Natification Center adından da anlaşılacağı üzere bildirimleri görüntüleyebileceğiniz bir uygulama. Bu uygulama sayesinde mail, SMS, çağrı vb. bildirimler tek bir yerde toplanıyor. Ayrıca siz herhangi bir uygulamayı kullanırken bildirim geldiğinde bu bildirimi ekranın hemen üst kısmında birkaç saniyeliğine size gösteriyor.

iMessage

Bu uygulama ile istediğiniz bir arkadaşınızla WiFi ya da 3G bağlantısı sayesinde ücretsiz olarak mesajlaşabiliyorsunuz. Sadece mesajlaşmakla da kalmıyor dilerseniz fotoğraf vb. şeyler de paylaşabiliyorsunuz. Aslında bu uygulamayı kısacası WhatsApp’a benzetebiliriz.

Newsstand

Dergilerin, gazetelerin ve buna benzer abonelik ile sunulan hizmetlerin artmasıyla birlikte bunların toplanacabileceği bir uygulama.

Reminders

To-do diye tabir ettiğimiz yapılacaklar listesi oluşturduğmuz uygulamalara benzer bir uygulama. Belirlediğiniz tarih, saat ve hatta konum için yapılacaklar listesi oluşturabiliyorsunuz.

Twitter

iOS 5 ile artık Twitter uygulaması yerleşik hale gelmiş durumda. Artık çekdiğiniz fotoğrafı, YouTube’dan bir videoyu, Google Maps’ten bir konumu ve Safari’de gezindiğiniz bir adresi anında Tweetleyebiliyorsunuz.

Camera

Kamerada ise kullanıcıların gerçekten sabırsızlıkla beklediği özelliklerden bir tanesi eklenmiş durumda. Artık fotoğraf çekerken ekrandaki düğmeye basmak yerine iPhone’un yan tarafında bulunan ses açma düğmesine basarak da fotoğraf ve video çekimi yapabiliyorsunuz.

Photos

Fotoğraflar uygulamasına da birkaç yenilik eklenmiş durumda. Artık çektiğiniz fotoğrafları döndürebiliyor, kesebiliyor ve hatta tek bir dokunuşla kalitesini arttırabiliyorsunuz. Bununla birlikte yine tek bir dokunuşla fotoğrafta bulunana kırmızı gözleri anında düzenleyebiliyorsunuz.

Safari

Kullanıcıların en çok hoşuna giden yeniliklerden bir tanesi de Safari ile birlikte gelmiş durumda. Artık Safari’de birden fazla sitede gezinmek isterseniz tıpkı Mac’teki gibi Tab özelliğini kullanabiliyorsunuz. Bununla birlikte Reader özelliği bulunan sitelerde direk içeriğe odaklanıp siteden bağımsız sadece içeriği görüntüleyebiliyorsunuz. Ayrıca okuma listesi özelliği sayesinde daha sonra okumayı düşündüğünüz yazıların bulunduğu adresleri bu listeye kaydedebiliyorsunuz.

PC Free

İşte en güzel yeniliklerden bir tanesi. Artık iPhone, iPad ve iPod Touch’ınızı güncellemek istediğinizde bilgisayarınıza bağlamanıza gerek kalmıyor. Wi-Fi üzerinden istediğiniz zaman sitediğiniz yerde güncelleme yapabiliyorsunuz.

Multitasking Gestures for iPad

Daha önceki güncelleme ile gelmesini beklediğimiz ancak iOS 5 ile gelen özelliklerden bir tanesi. Artık uygulamalar arasında geçiş yapmak için yapmanız gereken tek şey dört parmağınızla elinizi ekranın üstünde sağa ya da sola hareket ettirmek.

Kaynak: Apple


Share/Bookmark

0 comments :