İnternet Üzerinden Dolandırıcılığa Yakalanmamak İçin Nelere Dikkat Edebiliriz?

28 Temmuz 2011 Perşembe

İnternet üzerindeki hesapların çalışnması için Hacker’ lar genelder isim, sosyal güvenlik numarası, hesap adları veya şifreler gibi kişisel bilgilerin ele geçirilmesinde oltalama (phishing), hoax veya diğer yanıltma yöntemlerini kullanıyorlar.

Peki Oltalama (Pishing) nasıl yapılıyor?

E-mail iletisi iş arkadışınızdan veya tanıdığınız birisinden geliyorsa da tehdit oluşturabilir. Bu paranoyaklık olabilir ama acı gerçekler  Smile

    Sosyal paylaşım ve arkadaşlık siteleri (Facebook, Linked In) önemli risk kaynaklarıdır.  Asıl sayfanın adresine çok benzeyen web adresleri kullanan ve asıl sitenin görünümüne benzetilmiş web sayfaları risk oluşturabilir.
    Peki nasıl anlarsınız?

Eğer iletide verilen bir linke tıkladığınızda karşınıza çıkan link, sizin tıkladığınız ile aynı değilse, bu durum risk oluşturabilir.

Bir mesaja “Yanıtla” dediğinizde, yanıt adresi size maili gönderen adresten farklıysa dikkatli olmanız gerekir.

Peki nasıl önlem alabiliriz?

1- Güçlü şifreler kullanmak. Banka hesaplarınız ve diğer önemli hesaplarınız için aynı şifreyi kullanmayınız. Şifrenizin güvenilirliğini test etmek için, Pasword Checker kullanabilirsiniz.

2- Internet Explorer 8 veya  Internet Explorer 9 benzeri, fazladan bir koruma katmanı daha içeren tarayıcıları kullanmak. Bu katman, Extenden Validation SSL Sertifikası’na sahip siteleri kapsar. Örneğin, Internet Explorer 9′da, eğer adres çubuğu yeşil renge bürünürse, açılan siteyle ilgili daha fazla bilgi var ve site daha güvenilir demektir.

3- Windows işletim sistemleri için muhakkak Microsoft Update sitesini kullanmak ve düzenli olarak güncelleştirmeleri yapmak.


Share/Bookmark

0 comments :