3D Secure 2.0'a Geçiş Ne Kadar Gerekli?

17 Şubat 2019 Pazar

Daha önceki yazımda (Aşağıdaki linkden ulaşabilirsiniz),

http://ercumentyenikaya.blogspot.com/2017/08/3d-secure-20-hakknda.html

Visa ve MC'nin 2017’de duyurduğu, 3D Secure 2.0 Nisan ve Mayıs 2019  gibi bankalarda devreye alınmaya hazırlanıyor. Tabii ki test ve sertifikasyon süreçleri var. Bankalara toplantı için mail gönderildi.

3D Secure 2.0 ile işlem sürelerinin aşağıya çekilmesi ve işlem tamamlanma oranlarını yükseltme hedefleniyor. Bu konuda Visa’nın paylaştığı rakamlar, her 100 işlemden en az 95’inin kimlik doğrulamaya ihtiyaç duymadan işleme devam edeceği, %85 oranında ödeme sürecinin kısalacağı ve %70 oranında işlem terk etmenin azalacağı yönündedir. Aynı zamanda mobil ve digital cüzdan da destekleniyor.

3D Secure 1.0’dan Beklentiler Neydi?:

Kart sahiplerinin kimlik doğrulama süreci ile dolandırıcılık ve chargeback oranlarında azalma İşlem sayılarında ve cirolarında artış Farklı doğrulama teknolojilerine destek (Şifre Sorgulama, Chip Kartlar, Biometrik Kontrol). İnternet erişiminde kullanılan farklı uygulamalara destek (PC, Mobil Telefon, PDA, TV).

3D Secure 1.0’ın Temel Problemleri:

Uzun işlem akışı nedeniyle düşük conversion’a neden olması standart web browser üzerinden çalışması nedeniyle app, mobil ve digital cüzdanı desteklememesi. Sadece şifre ile kimlik doğrulama yapabilmesi ve her işlemde zorunlu olarak bu doğrulamayı istemesi, doğrulama ekranlarının non-responsive olması nedeniyle tablet ve akıllı telefonlarda kullanım zorluğuolmasıydı.

Bu problemlerden dolayı, bazı beklentileri tam anlamıyla karşılayamaması ve mevcut temel sıkıntılar nedeniyle 3D Secure 2.0‘a geçiş kaçınılmaz oldu.

3-D Secure 2.0’da Bulunan Akış:

-Kart bilgileri işyerinin ödeme sayfasına girilecek ve 3D Secure ödeme yöntemi seçilecek. 

-İşyeri bankası, kart bilgileri ve işlem datasını otorizasyon talebi içinde kart bankasına gönderecek.   

-Kart bankası işlem riskini kendisine ulaşan verilere dayanarak belirleyecek/ölçecek. Eğer işlemi riskli bulursa, kimlik doğrulama talep edecek. İşlemi düşük riskli bulursa herhangi bir ekstra kimlik doğrulama talep etmeyecek. Ve buna göre otorizasyon cevabını dönecek.

-İşyeri bankası, kimlik doğrulama sonucu ile birlikte dönen otorizasyon cevabına göre işlemi tamamlayacak.


Share/Bookmark

0 comments :