China Union Pay (CUP) Ödeme Sistemleri Hakkında...

16 Aralık 2018 Pazar

Tüm dünya’da kabul gören ve büyük ağ yapısına sahip altı büyük ve önemli kartlı ödeme sistemi vardır. Bunlar; Visa, Mastercard, Amerikan Express, Dinners Club, JCB ve Union Pay’dir. 500’den fazla finansal kurumun bir araya gelmesiyle 2002 yılında kurulan Unionpay ; 5 milyara ulaşan kart sayısı ile global ödeme pazarının içinde en büyük ödeme sistemi olarak kabul edilmektedir. Unionpay , aynı zamanda Çin’deki uluslararası takas sistemini de işletiyor.

Unionpay kartlar 6 haneli PIN’li işlemler, çip teknolojisi ve debit yoğun portföyüyle sektördeki en güvenli ödeme araçlarından biri.

Apple ile Samsung’un akıllı telefonlardaki kıyasıya rekabetinin yeni alanı olan mobil ödemede, Apple Pay Çin’de UnionPay ile yaptığı işbirliğini duyurmasının ardından, Samsung Pay’de harekete geçti. Samsung, mobil ödeme sistemi Samsung Pay’in Çin’de kullanıma sunulması için rakibi Apple Pay gibi UnionPay ile anlaşma yaptı. UnionPay logolu banka ve kredi kartlarını Samsung Pay uygulamasına yükleyerek temassız mobil ödeme yapabiliyorlar.

Türkiye Pazarında China Union Pay

Unionpay kartlarının Visa ve Mastercard gibi kullanılabilmesi için çalışmalar BKM tarafından 2013 yılında işbirliği anlaşmasının imzalanması ile başlatıldı ve UnionPay kartların  ülkemizdeki tüm ATM’lerde kullanılabilmesi için altyapı çalışması 2014 yılında tamamlandı. Türkiye Ofisi’ni, iki bankanın CUP Acquirer sertifikasyon geçişinde beraber çalıştığım Utku Bey yönetiyor.

Türkiye genelinde ilk  işlemler İş Bankası Bankamatiklerinden gerçekleşmeye başladı. Şu anki noktada genel olarak büyük bankaların büyük bir kısmında UnionPay kartları POS ve ATM’lerde kabul ediliyor. 2015 yılında Unionpay ile İşbankası arasında e-ticaret konusunda da işbirliği yapıldı ve bu işbirliği sayesinde, Türkiye’de internetten satış yapan işyerleri, İş Bankası Sanal POS hizmeti kapsamında doğrudan UnionPay online ödeme sistemine (UPOP) bağlanarak,  UnionPay kartlarıyla ödeme kabul etmeye başladılar. Şu an Garanti, Finansbank ve Halk Bankası’da kullanıyor.


Share/Bookmark

0 comments :