Temazsız Ödeme Hakkında...

15 Mart 2016 Salı

Son 1.5 yılda temassız özellikli kredi kartlarındaki büyüme yüzde 6’yı geçerken, bu oran temassız banka kartlarında ise yüzde 23’ü aştı. Bu kartların kullanıldığı temassız POS cihazlarının sayısı da 93 binden 154 bine çıktı.

Temassız ödemeyi kullanan kart sahipleri işlem sürelerini kısaltıp, kasa kuyruğunda daha az bekliyor, küçük tutarlı alışverişlerde para üstü alma veya bozuk para denkleştirme gibi sorunlarını da çözmüş oluyor. Peki temassız kartlar nasıl çalışır? Avantajları nelerdir?

1. Eğer banka veya kredi kartınız temassız özelliğine sahipse (kartınızın ön yüzünde ‘temassız’ dalga işareti varsa) bu kartınızı, temassız ödeme kabul eden POS cihazlarına 10 cm’den daha yakın tutarak ödeme işlemi yapabilirsiniz.

2. Kartınızı temassız POS cihazına yaklaştırıp, bir kaç saniye bekletmeniz yeterli. Kartınızı kaldırdığınızda cihaz ekranında işleminizin başarılı olduğuna dair bir not görüyorsunuz.

3. Temassız ödeme işlemleri, banka veya kredi kartının üzerinde yer alan çipe bağlı olan anten ve POS cihazı üzerinde yer alan okuyucunun radyo frekansı dalgaları üzerinden haberleşmesiyle gerçekleşiyor.

4. Akıllı telefonlar başta olmak üzere NFC (yakın alan iletişimi) özellikli cihazlar ile de temassız ödeme işlemi yapmak mümkün. Bunun için de NFC’li telefonunuzu temassız POS cihazına yaklaştırmanız yetiyor.

5. 50 TL’ye kadar olan tüm harcamalarınızı temassız kartınız ile şifrenizi girmeden ödeyebilirsiniz. 50TL’yi aşan alışverişlerinizi de temassız olarak ödemek istiyorsanız, kart şifrenizi girmeniz gerek. Ancak bu durumda bile kartınızı elinizden bırakmadan, sadece POS’a okutup, şifrenizi girerek ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz.

6. Üye işyeri açısından bakarsak, temassız ödeme kabul eden iş yerleri ise özellikle kasanın yoğun olduğu saatlerde ödeme işlemlerini kısaltarak, müşteri memnuniyetini artırmış oluyor.


Share/Bookmark

0 comments :