Proje veya domainde efor verirken Fibonacci serilerini kullanıyoruz. Buradaki esas mantık, sayılar arasında gözle görülür fark olmasından dolayı, işleri doğru şekilde sıralayabilmek ve story pointlerin hesaplanmasını kolaylaştırmak.
Story pointleri tanımlarken, işin içine Fibonacci serisi giriyor. Bu seri; 0, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21… şeklinde her bir sayı bir önceki 2 sayının toplamı şeklinde gidiyor.
Agile Fibonacci Efor Karşılıkları:
0: Herhangi bir business değerinin bulunmadığı durumlar için ‘0’ puan verilebilir. Hem business değerinin bulunmadığı, hem de gerçekleştirmek için bir efor gerektirmeyen, anlık olarak düzeltilebilecek durumlar için geçerlidir.
1: Genellikle sprint içindeki en küçük iştir, tamamlaması ve gerçekleştirmesi bir gün veya daha az sürecek işler için geçerli durumdur.
2: Çok zorlayıcı olmayan, yine de işinde çözülmesi gereken bir problem barındıran işler için geçerlidir.
3: Ortalama zorluğu bulunan, içinde geliştirme sonrası test eforu da barındıran işler için verilebilir.
5: Sık gerçekleştirilmeyen ve kompleksite barındıran işler için tanımlanabilir. İçinde test süreci de yer alabilir. Haftalık sprint planına alınabilecek bir iştir.
8: Pek net olmayan, sorular barındıran ve yüksek ihtimalle bir haftadan fazla sürme ihtimali bulunan, geliştirme ve test eforu yüksek çıkacak işler için kullanılabilir.
13: İçinde risk barındıran, geliştirme süreci karmaşık ve belirsizliklerle dolu işler için kullanılabilir. Genellikle gerçekleştirmesi iki hafta veya daha fazla sürecektir. Sprint planına alınması riskli olan ve sprint içinde gerçekleştirmesi kolay olmayan işler için kullanılabilir.
21: İçinde varsayımların, risklerin çok olduğu, bir sprint içinde tamamlanması mümkün olmayan işler için verilebilir.
0 comments :
Yorum Gönder