Windows 8 İpuçları

7 Ekim 2011 Cuma

Windows 8’ in çıkış tarihi yaklaştıkça yavaş yavaş ipuçları da yayılmaya başladı. Benim rastladığım bir kaç güzel ipucu:

1. Kilit ekranı

Windows 8′i çalıştırdığınızda ilkolarak kilit ekranını göreceksiniz. Dokunmatik bir ekranınız varsa ekranı parmağınızla yukarı doğru kaydırın. Yoksa ekranı fare ile yukarıya doğru sürükleyin, fare çarkını kullanın veya Space tuşuna basın.


2. Metro giriş ekranı

Oturum açtığınızda yeni Metro giriş ekranı görünecektir. Burada muhtemelen ekranı yatay olarak kaydırmanız gerekecek. Farenizin bir çarkı varsa kaydırmak için kullanabilirsiniz.
Uygulamalara tıklayarak ne yaptıklarını görebilir, istediğiniz bir zamanda Windows tuşuna basarak Metro arayüzüne geri dönebilir, gerek duymadığınız uygulamalara sağ tıklayıp (veya aşağıya sürükleyip) Unpin’i seçebilir ve kaldırabilirsiniz. Döşemeleri taşıyabilir, dilediğiniz gibi organize edebilirsiniz.

3. Daha basit Başlat menüsü

Metro, birkaç basit seçeneğe sahip kendi Başlat menüsüne sahip. Menüde dört öğe bulunuyor: Ayarlar, Aygıtlar, Paylaş ve Arama. Dokunmatik ekranın sağ tarafından kaydırarak veya fareyi ekranın sol alt köşesine taşıyarak bu menüyü görüntüleyebilirsiniz.

4. Her şeyi çalıştırın

Başka bir uygulama çalıştırmak için, Windows tuşuna basın ve uygulamanın ismini yazmaya başlayın. Sonuçları içeren bir arama penceresi ekrana gelecektir. Alternatif olarak Windows tuşunda tutarak R’ye basabilir ve eski Çalıştır kutucuğunu açabilirsiniz.

5. Görev geçişi

Metro ekranı bir görev çubuğuna sahip değil, dolayısıyla çalıştırdığınız uygulamaların izini kaybedebilirsiniz. Nelerin çalıştığını görmek için Alt+Tab’a basın. Win+Tab kısayolu, çalışan uygulamalar arasında geçiş yapmanızı sağlayacak ve dokunmatik ekranda sol taraftan kaydırmak da aynı görevi görecektir.

Bir uygulamayı çalıştırdığınızda, eğer o uygulama zaten çalışıyorsa, bu çalışan kopyası ekrana gelecektir.

Klavyeniz varsa, Windows tuşuna art arda basmak, her zaman son uygulama ile Metro ekranı arasında geçiş yapmanızı sağlayacaktır.

Fareniz varsa, işaretçiyi ekranın orta bölümünün sol kenarına taşıdığınızda, son çalıştırdığınız uygulamanın küçük resminin ekrana gelmesi gerekiyor. Bu resme tıklayarak uygulamayı tekrar çalıştırabilirsiniz.

6. Kapatmak

Metro uygulamaları “Kapat” düğmesine sahip değiller. Zira uygulamalar, farklı bir uygulamaya geçtiğinizde askıya alınıyor ve kaynaklara ihtiyaç duyulduğunda kapatılıyor.


Ancak sisteminizi temiz tutmak istiyorsanız, bunları elle kapatabilirsiniz. Ctrl+Alt+Esc’ye basarak Görev Yöneticisini çalıştırın, kapatmak istediğiniz uygulamaya sağ tıklayın ve End Task’ı seçin.


7. Sistem nasıl kapatılır ?

Metro’yu kapatmak için Ayarlar ekranını çağırın (işaretçiyi ekranın sol alt köşesine taşıyın ve Ayarlar’a tıklayın, veya Windows tuşunu basılı tutun ve I’ya basın), Güç simgesine basın ve “Shut Down”a tıklayın.
Masaüstünde Alt+F4′e basarak “Shut Down”u seçebilirsiniz.


Share/Bookmark

0 comments :