VMware Server – Guest Sistemlerin Komut Satırından Başlatılması

2 Mayıs 2011 Pazartesi

VMware Server Web-Based Management Interface’ine ulaşılamayan durumlarda, sanal sistemleri başlatmak/durdurmak gibi temel işlemler için vmrun komutundan yararlanabilirsiniz.

Örnek olarak, 10.1.1.10 ip adresli vmware sunucunuzdaki,ercument1 isimli

Guest sistemi çalıştırmak için aşağıdaki komut: vmrun -T server -h 'https://10.1.1.10:8333/sdk' -u root -p 'sifre' start "[standard] ercument1/ercument1.vmx"

Komutta görüldüğü gibi vmrun’a sunucu bilgilerini, (adres, kullanıcı adı ve şifre) ve sanal sisteme ait vmx dosyasının yol’unu veriyorsunuz.

Çalışan bir sistemi stop etmek için şu komut: vmrun -T server -h 'https://10.1.1.10:8333/sdk' -u root -p 'sifre' stop "[standard] ercument1/ercument1.vmx"

Bir guest’i resetlemek için komut: vmrun -T server -h 'https://10.1.1.10:8333/sdk' -u root -p 'sifre' reset "[standard] ercument1/ercument1.vmx" Power işlemleri ile ilgili olarak benzer şekilde suspend, pause, unpause gibi komutları da kullanabilirsiniz.

Not: Örneklerde görülen [standard] ibaresi sanal sistemin bulunduğu datastore’un ismidir.

Vmrun’ın diğer kullanım seçenekleri için vmrun -h komutu ile erişebileceğiniz help çıktısına göz atabilirsiniz.  http://www.vmware.com/pdf/vix160_vmrun_command.pdf adresinden detaylı bilgi alabilirsiniz.


Share/Bookmark

0 comments :