Microsoft MCSE

8 Eylül 2021 Çarşamba

Microsoft 27 şubatta yaptığı duyuru ile Windows Server ve SQL Server ürünleri için tüm MCSE, MCSD ve MCSA sertifikalarını ve ilişkili sınavlarını kullanım dışı bıraktığını açıkladı.

Eski teknoloji tabanlı sertifikalar, yeni rol tabanlı sertifikalar lehine 30 kullanımdan kaldırılıyor. Microsoft’un, işletim sistemleri ve veri tabanlarındaki sertifikaları, Azure lehine ortadan kaldırıyor.

Peki hala Windows Server ve SQL Server çalıştıran şirket içi sunucuları olanlar ne yapacaklar?

Şirketlerin büyük çoğunluğu bu sunucuları yönetebilen kalifiye ve daha önce sertifika almış olan personel arayacak. Belki bu eğitimleri resmi olmasa da sağlayabilen ve kendi sertifikalarını yaratan bir takım oluşumlar ortaya çıkacak. Çünkü bu eğitimleri hali hazırda verenler var. Bir kısmı, Microsoft’un Windows Server, SQL Server ve .NET Framework ürün ve araçlarına yönelik planlarında yeni bir yöne doğru kaydığı için Microsoft’un ne yapmakta olduğunu merak ediyor. Ancak, bazı sertifikalar artık hepimizin düşündüğü kadar talep görmüyor olabilir. Sonuçta, Microsoft şu anda bu sertifikalara kaç kişinin sahip olduğuna ilişkin sayılar yayınlamıyor.  

Kaynak: https://query.prod.cms.rt.microsoft.com/cms/api/am/binary/RE4q3yZ

https://build5nines.com/introducing-role-based-microsoft-azure-certification-shakeup/


Share/Bookmark

5G Nedir?

5G, şimdiye kadar gördüğümüz her şeyden temel olarak farklıdır. 2023 yılına kadar, yeni teknolojinin 25 milyar cihaz bağlantısına ev sahipliği yapması ve 2025 yılına kadar 75 milyara çıkması bekleniyor. Bu, dünya üzerinde kişi başına 9'dan fazla cihaz anlamına geliyor. 5G, videoları daha hızlı görme yeteneğinden daha fazlasını sunar. 4G ile karşılaştırıldığında, daha yüksek iletim hızı, daha düşük gecikme süresi ve artırılmış bant genişliği sunar.

5G teknolojisinin büyük ölçekli uygulanması, endüstriler için büyük fırsatlar sunacaktır. İşletmeler ve aboneler için 5G, heyecan verici yüksek performans ve güvenilir bağlantı sağlayacaktır. Ayrıca, hizmet verimliliğini en üst düzeye çıkarırken önemli yeni gelir getirici fırsatların kilidini açarak mobil operatörlere ve her kritik altyapı sektörüne fayda sağlayacaktır. Ancak, bu yeni teknolojiye yönelik ciddi bir husus var: Veri güvenliği.

Verilerin güvenliğini sağlama sorumluluğunu kim üstlenmelidir? 

Çözümlerden biri “paylaşılan sorumluluk” modelidir. Bu, bulut güvenliği sorumluluğunun operatörler, aboneler ve kuruluş dahil olmak üzere çeşitli taraflar arasında paylaşıldığı yerdir.    

Veri gizliliğinin sağlanması
5G kullanarak, ortalama bir kişi günde 1 Gigabayt veri üretecek ve bu verilerin önemli bir kısmı hassas bilgiler olacaktır. Bu aynı zamanda daha geniş bir cihaz yelpazesi üzerinden iletilecek ve milyarlarca kişinin gerçek zamanlı olarak bilgi toplamasına ve analiz etmesine yol açacaktır. Verilerin hassasiyeti nedeniyle, farklı taraflar arasında nasıl kullanılacağını, ele alınacağını ve paylaşılacağını tanımlamak için küresel bir politikaya ihtiyaç duyulacaktır. Örneğin, verilerin nasıl ele alınması gerektiğini açıklayan Gizlilik Yönetmeliği gibi önerilen mevzuatın, özellikle hareket halindeki veriler etrafında açıklığa kavuşturulması veya geliştirilmesi gerekebilir. Bu, farklı varlıklar ve uygulamalar arasında paylaşılan veriler için artan gizlilik taleplerinin karşılanmasına yardımcı olabilir.

Gelişmiş güvenlik uygulama
4G ile karşılaştırıldığında, 5G temelde farklı ve tasarım açısından daha karmaşıktır. Tüm güvenlik çekirdeği, daha önceki kablosuz teknolojilerden farklıdır, ancak sanallaştırma ve paylaşılan altyapı yönleri benzersizdir. Bununla birlikte, bu yeni gelişmeler onu saldırılara karşı daha savunmasız hale getiriyor ve ilgili her kuruluş, 5G'yi bu kadar çekici kılan daha geniş sorumlulukları yerine getirmek için güvenliği artırmak zorunda kalacak. Sürücüsüz otomobillerin büyük bir merakla beklenen lansmanı buna iyi bir örnek. vehicle-to-vehicle communication (V2V), Araçtan araca iletişim (V2V) aracılığıyla, otonom araçlar, trafik ve hava koşullarından yaya güvenliğine kadar her konuda diğer araçlar arasında bilgi paylaşabilir. Bu veriler daha sonra farklı sistemlerden beslenecek ve araçlar bu sistemlere veri üretecek.

Ancak bu, sürücüsüz araçların da paylaşılan güvenlik modeli içinde büyük bir güvenlik riski oluşturabileceği anlamına geliyor. Saldırganların potansiyel olarak araç hızını artırabilmesi ve bir kazaya neden olabilmesi ile siber saldırıların hedefi haline gelebilirler. Bu nedenle, kullanıcıları düşman siber aktörlerden korumak için 5G paylaşılan sorumluluk modelinin merkezinde sağlam bir güvenlik sistemi olmalıdır.


Share/Bookmark

RSS Kullanımı

4 Eylül 2021 Cumartesi

 

https://ercumentyenikaya.blogspot.com/feeds/posts/default 

https://eyenikaya.wordpress.com/feed/

Çıkan mesajı YES ile onaylayın.

 


Share/Bookmark

Kredi Kartlarında Akdi ve Gecikme Faizi

3 Eylül 2021 Cuma

Kredi kartları dünyasında sıkça kullanılan “Akdi Faiz, Gecikme Faiz” nedir onları inceleyelim:

Akdi Faiz ve Gecikme Faizi: Kredi kartınızın dönem borcunu ödedikten sonra uygulanır. Akdi faiz, mevcut dönem borcunun asgari tutar dışında kalan kısmı için uygulanıyor.

Dönem borcunuzun asgari tutara kadar olan kısmı için %1,98 akdi faiz, asgari tutarın üstünde kalan kısmına ise ödememeniz durumunda %2,28 gecikme faizi yansır.

Akdi Faiz ve Gecikme Faizini TCMB ve Bankalar Neden Kullanır:

-Türkiye’de harcama hacminin 2020’de, 1 Trilyon TL’yi geçtiğini düşünürsek en büyük nedenlerden biri enflasyonu kontrol etmek. Faiz oranları artırılarak harcama talepleri daraltılabilir. Faiz oranları yüksek olduğunda müşteri kredi veya kredi kartı kullanmak istemeyecektir.

-Diğer nedeni, Banka’ların katlandığı 1 aylık fonlama  maliyetini karşılamak. Unutmamak gerekir ki bankalar, düzenli ödeme yapan müşterileri sevmez:) Çünkü asıl kazandıkları müşteriler, ödeme yapmayan müşterilerdir.

Güncel Faiz Oranları: Bu oranlar TCMB tarafından 3 –6 aylık periyotlarla uygulanıyor, değişebiliyor. Takip etmek için aşağıdaki TCMB adresine de bakabilirsiniz.

-Akdi Faiz: %1,98

-Gecikme Faizi: %2,28

-Limit Aşım Faizi: %1,98

-Nakit Avans Faizi: %1,98

-Asgari Ödeme Oranı: %20

https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/TR/TCMB+TR/Main+Menu/Istatistikler/Bankacilik+Verileri/Kredi+Karti+Islemlerinde+Uygulanacak+Azami+Faiz+Oranlari

Kredi Kartı Limitinden 1.000 TL tutarında harcama olursa ve son ödeme tarihinde 200 TL asgari tutarın ödendiği durumda örnek faiz hesaplama nasıl olur?

Ödenmeyen tutara hesap kesim tarihinden son ödeme tarihine kadar yaklaşık 10 günlük alışveriş faizi yansır:

Alışveriş Faiz Tutarı: 1.000 x %1,98 x 10/30 = 6,6 TL

Asgari tutarın ödenmeyen kısmına son ödeme tarihinden bir sonraki hesap kesim tarihine kadar yaklaşık 20 günlük gecikme faizi yansır.

Gecikme Faiz Tutarı: 200 x %2,28 x 20/30 =3,04 TL

Kalan tutara son ödeme tarihinden bir sonraki hesap kesim tarihine kadar yaklaşık 20 günlük gecikme faizi  alışveriş faizi tahakkuk eder:

Alışveriş Faiz Tutarı: 800x %1,98 x 20/30 = 10,56 TL

Toplam Faiz Tutarı: 6,6 TL + 3,04 TL + 10,56 TL = 20,02 TL olarak hesaplanır.


Share/Bookmark

Ağustos 2021 Dergi Paketleri

Toplam Boyut 6 GB. Aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz.

https://turbobit.net/itz5t3khqquv/Temmuz2021Dergiler-1.WT.rar.html

https://turbobit.net/b5o7atijhc5i/Temmuz2021Dergiler-2.WT.rar.html


Share/Bookmark

Ücretsiz İngilizce e-Kitap Sitesi…

1 Eylül 2021 Çarşamba

 

Free üyelikle ücretsiz birçok e-kitap indirebilirsiniz. Güzel bir site, tavsiye ederim…

https://www.free-ebooks.net/


Share/Bookmark

TVR Nedir?

TVR (Terminal Verification Result), terminalin açısından offline yapılan kontrollerin sonucunu gösteren terminal data elemanıdır. Tag 95 ile POS üzerinden kontrol edilebilir. Bir çok hata tespitinde kullanılır. Örneğin işlemin neden offline yapılmayıp, online’a yönlendirildiği, limit aşım tespitleri vb..

TVR Tag 95 değeri 2 byte tutulur. Örneğin, TVR değeri 0800 şeklinde gelmişse;  “Offline data authentication” yapılmamış gibi bazı tespitler yapabiliyoruz.

TVR, Offline processing sonuçlarını gösteren birçok indicator serisini barındırıyor. Terminal Risk Management sonuçlarını saklamak için de  kullanılır.

Terminal Risk Management aşamasında Terminal Verification Result ile Issuer Action Code’un karşılaştırılması ile terminal aşağıdaki durumlardan birini gerçekleştirir:

-İşlemi reddedebilir,

-İşlemin issuer otorizasyonu için online’a yönlendirebilir,

-Default onaylamak veya işlem online’a yönlendirilemiyorsa reddedebilir.

Aşağıdaki liste umarım işinize yarar…


Share/Bookmark

HSM ve Key’ler Hakkında…

Bir önceki yazımda HSM’deki key’lerden bahsetmeye başlamıştık. Yazı arşivime bakarken aşağıdaki yazılarımı da buldum. Bunlara da bakabilirsiniz.

https://ercumentyenikaya.blogspot.com/2017/10/safenet-payment-hsm.html  Yeni nesil kart basım HSM’leri…

https://ercumentyenikaya.blogspot.com/2013/05/hsm-temel-bilgiler.html HSM hakkında temel bilgiler…

https://ercumentyenikaya.blogspot.com/2013/03/kart-sisteminde-kullanlan-guvenlik-key.html Personalizasyon ve PIN Management key’lerden bahsediyor…


Share/Bookmark

Şubesiz Dijital Bankacılık

28 Ağustos 2021 Cumartesi

Teknolojik gelişmeler, Covid-19'un da etkisiyle birlikte bankacılığı dijital kanallara daha hızlı yönlendiren bir bankacılık anlayışı ortaya çıktı. Giderek yeni ürünler ise mobil öncelikli (mobile-first) olarak geliştiriliyor. Şu anda ve ilerleyen zamanlarda bireysel bankacılığın tamamının, kurumsal bankacılığın ise ürünlerinin çoğu dijitalleşecek.

Ekonomi Reform paketi ile açıklanan 5411 nolu Bankacılık Kanunu ile birlikte yapılacak değişiklik ile birlikte Dijital (Şubesiz) Bankacılık Lisansına (31 Aralık 2021) izin verilecek ve bu alanda faaliyet göstermek isteyen yerli ve yabancı FinTech’lerin bu lisansı almasına imkan sağlanacak. Dijital bankaların fiziksel şube açması mümkün olmayacak ve müşteri şikayetleri için en az bir fiziksel ofis kurmaları gerekiyor.

Tabii bu lisansın bazı ön koşulları ve şartları var:

-BDDK’nın belirlediği, dijital banka lisansı için gerekli olan sermaye tutarını 1 Milyar TL olması gerekiyor.

-Müşteri maaşının en fazla 4 katı kadar kredi verebilecek.

-Mevduat toplayacak, sadece bireysele ve KOBİ'ye hizmet verecek.

-Krediye aşırı düşük, mevduata aşırı yüksek faiz veremeyecekler.

Daha fazla bilgi isterseniz, BDDK’nın aşağıdaki yönetmelik taslağına bakabilirsiniz:

https://www.bddk.org.tr/Mevzuat/DokumanGetir/1050


Share/Bookmark

Simetrik ve Asimetrik Şifreleme Hakkında…

Ödeme sistemleri dünyasında bilgilerin bir yerden bir yere aktarılması, bilgilerin saklanması ve otorizasyon adımlarının güvenliği açısından key’ler ve kullanımları önemlidir.

Şifreleme, mesajınızı veya verilerinizi yalnızca yetkili kişilerin erişebileceği şekilde gizlemenizi sağlayan bir yöntem veya mekanizmadır. Genel de şifreleme de iki metot kullanılır; Simetrik şifreleme ve Asimetrik şifreleme.

Simetrik Şifreleme: Verilerinizin veya mesajınızın hem şifrelenmesi hem de şifresinin çözülmesi için aynı anahtarı kullanırsınız.  Güvenli bir mesaj gönderirken, birbirinizle değiş tokuş edebileceğiniz mesajları şifrelemek ve deşifre etmek için ikinizin de aynı anahtara sahip olması gerekir.

Amaçlarına göre bazı simetrik key’ler kullanılır: Aşağıdaki key’leri başka bir yazımda fırsat bulabilirsem daha detaylı anlatacağım. Şimdilik sadece key adlarını veriyorum.

Key Management Key’leri (HSM’de Kullanılan Key’ler):

-LMK (Local Master Key)

-ZMK (Zone Master Key)

-TMK (Terminal Master Key)

Otorizasyon ve Issuer Scriptlerde Kullanılan Key’ler:

- MDK-AC: Authentication Cryptogram Key

-MDK-MAC: Message Authentication Code Key

-MDK-ENC: Enchiperment Key

-MDK-IDN: ICC Dynamic Number Key

-MDK-CVC3:Card Verification Code 3 Key

-MDK-dCVV:Diyamic Card Verification Value Key

Personalizasyon ve PIN Management’da Kullanılan Key’ler:

-KEK: Key Encryption Key

-PEK: Pin Encryption Key

-TPK: Terminal Pin Key

-ZPK: Zone Pin Key

Transaction’da Kullanılan Key’ler:

-Auth: Authentication Key

-SMI: Secure Message Integrity Key

-SMC: Secure Message Confidentiality Key

Magstripe’da Kullanılan Key’ler:

-CVV1/CVC1: Card Verification Value/Code 1 Key

-CVV2/CVC2: Card Verification Value/Code 2 Key

-iCVV: ICC Card Verification Value Key

-PVK: Pin Verification Key

Asimetrik Şifreleme: Simetrik şifrelemenin tam tersidir. Çünkü bir anahtar değil, bir çift anahtar kullanır: Private (özel) ve Public (genel) anahtar.

Neden iki anahtara ihtiyacınız var?

Birini Public key adı verilen verilerinizi şifrelemek için, diğerini ise Private key  adı verilen şifreli mesajın şifresini çözmek için kullanırsınız. 

Private key  size aittir ve genel anahtarınızla şifrelenmiş herhangi bir mesajın şifresini çözebilen tek anahtar olduğu için gizli tutulmalıdır. Public key, geneldir bu nedenle, halka açık olması ve internet üzerinden iletilebilmesi nedeniyle ekstra bir güvenlik gerekmez.

Data detaylı bilgi için aşağıdaki sitelere bakabilirsiniz.:

https://cpl.thalesgroup.com/faq/key-secrets-management/what-symmetric-key

https://cpl.thalesgroup.com/faq/key-secrets-management/what-asymmetric-key-or-asymmetric-key-cryptography


Share/Bookmark

P-Ticaret Hakkında…

Yakın zamanda trend olan, olacak bir ticaret türü. Peki P-Ticaret ne demek? Ünlü dizi, film dizi ve film karakterlerine ilişkin eşyalar satılıyor.

Genellikle, popüler kültür ürünlerinin satışına yönelik olduğu için P-ticaret adı verilmiş. Hem filmi/diziyi sat hem de ürününü sat :) Bunu ilk başlatanlardan biri Netflix oldu.

Aşağıdaki sitede bir çok dizi/film için koleksiyon  çıktı. Şimdilik, The Witcher ve Lupin dizilerinin ürünlerini gördüm ama diğerleri de gelir…

https://www.netflix.shop/


Share/Bookmark

Credential on File (CoF) Hakkında...

24 Ağustos 2021 Salı

CoF (Credentials On File), Türkçe tabiriyle “Saklanan Kart Verisi” denir. Kart hamilinin; kart verilerinin (Kart numarası ve Kartın Son Kullanım Tarihi) saklanması, işlem anında işyerine onay verdiği ve işyerinin saklanan bu kart verisini kullanarak gerçekleştirdiği yüz yüze olmayan işlemlere denir. Bir çok noktada CoF (Credentials On File) verisi kullanılıyor.

Bu işlemler takas dosyasında TCR0 62-163 alanında, Switch’te (online) ise DE22 alanı 1. alt alanda ”10” değeri ile ayrıştırılır. DE48.PDS86 alanında “C” değeri ile gönderilerek ayrıştırılmasını beklemektedir.

Credential on File indicator’ü aşağıdaki işlemlerde tanımlanmalıdır:

-Recurring ödemeler

-Installment ödemeler

-E-Commerce

-Mail Order/Telephone Order (MO/TO)

Ayrıca BDDK, banka ve kurumların bilgi güvenliği ve verilen saklanması konusunda devamlı uyarı mevzuatları yayınlamaktadır. Aşağıdaki linkleri inceleyebilirsiniz:

https://usa.visa.com/visa-everywhere/innovation/credential-on-file-payments.html

https://www.bddk.org.tr/Mevzuat/DokumanGetir/843

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/03/20200315-10.htm


Share/Bookmark

İstanbul Üniversitesi Academia Yayınlarım...

23 Ağustos 2021 Pazartesi

Aşağıdaki linkden ulaşabilirsiniz:

https://istanbul.academia.edu/ErcumentYenikaya


Share/Bookmark

PSD2 (Ödeme Hizmetleri Direktifi 2)

İlk Ödeme Hizmetleri Direktifi (PSD1-Payment Services Directive ) 2007 yılında kabul edildi. Bu mevzuat, AB’de tek bir ödeme pazarı için AB genelinde daha güvenli ve daha yenilikçi ödeme hizmetleri oluşturmak için yasal temeli sağlamak amaçlı yürürlüğe konulmuştur.

PSD2 nedir, PSD1’e ek olarak gelen yenilikler:

PSD2, temel olarak Avrupa Birliği içinde çıkartılan her kanunun 5 yıl sonra gözden geçirilmesi kuralının bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.

Avrupa Parlamentosu tarafından 8 Ekim 2015 tarihinde kabul edilen PSD2, 2007 ‘de yürürlüğe girmiş PSD1’in daha geliştirilmiş ve kapsama alanı arttırılmış yeni bir versiyonudur.

Bu yeni versiyon 23 Aralık 2015 ‘te Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde yayınlanarak 12 Ocak 2016 itibariyle yürürlüğe girmiş ancak üye ülkelere yasal düzenlemelerini PSD2’ye göre adapte etmeleri için iki yıllık bir süre tanınmıştır.

Ayrıca PSD2’deki tüm konuların açıklık kazanarak tam olarak yürürlüğe girebilmesi için Avrupa Bankacılık Kurulu’nun (European Banking Authority), PSD2’de düzenlenen konulara ilişkin teknik standartları (Regulatory Technical Standards) belirlemesi gerekiyor.

Sürecin tüm detayları ile Avrupa Birliği ülkelerinde yasalaşması ve yürürlüğe girmesi yaklaşık olarak 2019 yılı ortalarını bulacak gibi görünmektedir.

PSD2’nin getirdiği yenilikler:

-Ödeme hizmetlerine ilişkin çerçevenin Avrupa dışına genişletilmesi yani bir ayağı Avrupa dışında olan ödeme işlemlerinin de kapsama dahil edilmesi,

-Hesap Bilgileri Hizmet Sağlayıcıları kavramının getirilmesi (Account Information Service Providers), namıdiğer Financial Data Aggregators,

-Ödeme Başlatma Hizmet Sağlayıcıları kavramının getirilmesi (Payment Initiation Service Providers)

-Ödeme işlemleri ve finansal hesaplara erişimde Güçlendirilmiş Güvenlik ve Tanımlama kriterlerinin getirilmesi.

Daha detaylı bilgi için aşağıdaki linklere bakabilirsiniz:

https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/banking-and-finance/consumer-finance-and-payments/payment-services_en 

https://www.europeanpaymentscouncil.eu/

https://ec.europa.eu/info/law/payment-services-psd-2-directive-eu-2015-2366_en/


Share/Bookmark

Son BDDK Düzenlemeleri

22 Ağustos 2021 Pazar

Beyaz Eşya  / TV / Altın Düzenlemeleri:

-Mobilya ve beyaz eşya alımında kredi kartına taksit 12 aydan 9 aya indi. 

-TV alımında fiyatı 5 bin TL ve üzerinde olanlar için taksit 4 ay oldu.

-Altın alımında kredi kartına taksit sayısı 6 aydan 3 aya indi.

-Basılı ve külçe altın hariç, kuyum harcamalarında en fazla 3 ay süreyle taksit yapılabilecek. Daha önce söz konusu harcamalarda taksit süresi 6 ay olarak belirlenmişti.

Taşıt Kredisi Düzenlemeleri:

-Fiyatı 120 bin TL ve altında olan taşıt alımında kredi vadesi 60 aydan 48 aya indi.

-Son fatura değeri 300 bin TL üzerinde olup, 750 bin TL’yi aşmayan taşıt alımlarında kredi süresi 36 aydan 24 aya indi.

-Son fatura değeri 750 bin TL’den fazla olup, 1 milyon 500 bin TL’yi aşmayanlarda 24 aydan 12 aya indirildi.

Bireysel Kredi Kartları - İhtiyaç Kredilerine İlişkin Risk Ağırlıkları:

-1-6 ay arasındaki taksit ya da nakit çekimlerde yüzde 75 olan risk  ağırlığı yüzde 100’e

-6 ay üzerinde olanlar yüzde 150’ye yükseltildi. İhtiyaç kredilerinde 1-12 ay vadeli kredilerde yüzde 75’ten yüzde 100’e,

-1 yıl ve üzeri vadede de yüzde 75’ten yüzde 150’ye yükseltildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Kararı: https://www.bddk.org.tr/Mevzuat/DokumanGetir/1038


Share/Bookmark

POS CPOC Standardı/SoftPOS Terimleri Hakkında

CPOC yani PCI Contactless Payments on Commercial off-the-Shelf, PCI Güvenlik Standartları Konseyi (PCI SSC) tarafından 2019 yılında çıkarıldı.

NFC kullanan ticari bir yazılımın COTS (Commercial of the shelf) mobil cihaz  kullanarak temassız ödemeleri kabul etmesini sağlayan çözümler için yayınlanan yeni bir veri güvenliği standardıdır. SoftPOS bir COTS cihaz üzerine gerekli yazılımın kurulmasıyla, cihazın temassız işlem kabul eder duruma geliyor.

COTS (CPOS) contactless payments detayları için aşağıdaki dokümanı kontrol inceleyebilirsiniz:

https://www.pcisecuritystandards.org/documents/Contactless_Payments_on_COTS-Security_and_Test_Requirements-v1.0.pdf

Yeni Nesil Mobil POS Ödeme Terminolojileri:

1.SoftPOS : Software only POS, yani cep telefonu tablet gibi cihazların ek bir donanım ihtiyacı duymadan yazılımsal güncellemeler ile temassız işlem yapabilir hale gelmesidir. Bu yapı android işletim sistemine sahip cihazlar üzerinde kurulabiliyor ve cihazın temassız işlemi algılayabilmesi için NFC özelliğinin bulunması gerekiyor. Daha geniş bir anlamda  SPOC (Software based PIN on COTS)‘u karşılayacak şekilde de kullanılabiliyor.

“SoftPos” ayrıca Türkiye’de PayCore tarafından patentlenmiş durumda.

https://portal.turkpatent.gov.tr/anonim/arastirma/patent/detayli

2.Tap on Phone : Genellikle Mastercard tarafından kullanılan bir terminoloji. Soft POS ile aynı anlamda kullanılıyor.

3.Tap To Phone : Visa tarafından kullanılıyor. Tap On Phone ile aynı anlamda kullanılıyor.

4.Tap To Pay : Visa tarafından kullanılıyor. Tap to Phone ile aynı anlamda kullanılıyor.

5.CPOC (PCI terminolojisi): Contactless Payments on COTS

6.COTS (Commercial of the shelf): Bir kişiye veya kuruma için geliştirilmemiş, genel ihtiyaçlara için tasarlanmış ve standart halde satışa sunulan ürünler COTS olarak adlandırılır. SoftPOS bir COTS cihaz üzerine gerekli yazılımın kurulmasıyla cihazın temassız işlem yapılır hale gelmesidir.

7.SPOC (Software based PIN on COTS): Yani COTS cihazlar üzerinden ekran aracılığı ile şifre girişine imkan tanınması. PCI standardında bir SPoC çözümü SCRP (Secure Card Reader-PIN) bir PIN CVM uygulaması işyerinin COTS cihazı ve Back-end Monitoring/Attestation sistemlerinden oluşur.

8. PIN On Glass: Her ne kadar SPOC ile aynı anlamda kullanılsa da farklı anlamları ifade ediyorlar. SPOC için minimum komponentler  PIN on glass PCI PIN Transaction Security (PTS) onayı bulunan gerçekten ödeme amaçlı üretilmiş ve şifreyi ekran üzerinden (Cam ekran-glass) alan terminaller için kullanılmaktadır.

9. Pin On Mobile : SPOC ile aynı anlamda kullanılıyor

10. PIN on COTS : SPOC ile aynı anlamda kullanılıyor

Daha çok bilgi için aşağıdaki linke de bakabilirsiniz:

https://blog.pcisecuritystandards.org/new-pci-software-pin-entry-on-cots-standard

SoftPOS veri güvenliğini ayrı bir yazıda bahsedeceğim…


Share/Bookmark

SQL Server Performans Düşüşü ve Nedenleri

SQL Server’ın en büyük problemlerinden biri performansdır. SQL Server performans problemlerinde CPU ve Memory yükseltilir veya çalışılır.  Bazı durumlarda performans problemlerine yol açar:

- İstatistik Hataları: Datanın, kullanımda en çok ihtiyaç duyulan index’lerdir. İndex’lerin de etkili bir şekilde kullanılmasında da statisticslerin doğru yapılandırılması çok önemlidir.

Statistics bakımları zamanında doğru bir şekilde yapılmadığı takdirde, query optimizer doğru düzgün çalışamayacak ve sorgularda performans sorunları yaşanacaktır. Statistics’lerin Out-of-date diye tabir edilen, tarihi geçmiş olmaması önemlidir.

- Hatalı Sorgular: Sorgunun mutlaka yeni veya mevcut index’leri kullanması gerekir.. Maliyet yani cost değerlerine dikkat edilmeden çalıştıırılan SQL sorguları, optimizer’ın uygun indeksleri seçmesini engeller. SQL kodlarının/sorgularının DBA Admin tarafından incelemesi ve denetlenmesi gerekmektedir.

Deadlock’lar ve Blocking’ler: Birden fazla aynı anda çalışan prosesler, aynı veri kaynağında değişiklik yapamazlar.

Bir satırdaki veriyi, aynı anda güncellemek istediğiniz de, SQL Server buna izin vermeyecektir. Veri bütünlüğünü sağlamak için blocking mekanizmasını devreye girer. Bu mekanizma veri sağlığı için gayet başarılı bir kurgudur. Fakat blockinglerin sürekli ve sık sık yaşanması, SQL Server’da yavaşlıklara neden olacaktır. Sürekli yaşanan blockingler, bir sorun olduğunun göstergesidir.

Blockingler ile ilişkili fakat farklı bir sorun ise deadlock’lardır. Deadlock’lar, ortak bir kaynağa erişmeye çalışan iki prosesin birbirini kilitlemesi ile başlayan, ardından query engine’nin en az maliyetli olan prosesi kill etmesiyle son bulan bir operasyondur. Bu kill edilen prosese deadlock victim denir.  Bir sorgunun çalışma zamanı, blocking ve deadlocklardan olumsuz bir şekilde etkilenir.

Hatalı Transact Yazımı:  Cursor kullanımları ve gereksiz döngüler , subquerylerde ve joinlerdeki döngüyü gözden kaçırmanıza neden olabilir. Cursor yerine while operatörünü kullanmak ve sorgularınızı while döngüsü ile optimize etmek daha iyi olur.

Sıkça yapılan SELECT * kullanımları da gereksiz IO tüketimlerine sebep olacaktır, * alanların isimleri yazılmalıdır. ORDER BY,  SQL Server üzerinde sorting yani sıralama yapmak yerine bu işlemi yazılım tarafında yapmak, hem SQL Server performansına fayda sağlayacaktır, hem de dataların yazılıma daha hızlı gelebilir.


Share/Bookmark

Karekod Ödemeleri BKM İstatistiği

Mobil Temassız ve Karekodla yapılan işlemlere aşağıdaki adreslerden ulaşabilirsiniz:

https://bkm.com.tr/mobil-temassiz-karekodla-yapilan-odeme-islemleri/

https://bkm.com.tr/mobil-temassiz-karekodla-yapilan-odeme-islemleri/?xls=1


Share/Bookmark

Yeni Visa Logosu

Yeni logo Visa'nın yeni stratejisiyle uyumlu gözüküyor. Şirketin duyurduğu gibi, işlemleri ve ödemeleri herkes için, her yerde ve her gün kolaylaştırmaya odaklanacak. Bu nedenle, yeni markanın daha kapsayıcı olması bekleniyor.

Logo, markanın görsel kimliğini değiştirmeyecek olsa da, Visa'nın çeşitli platformlarda tutarlı bir temsil sağlarken yeni amacını daha kolay ifade etmesine olanak tanıyacak.

Şirket, hazırladığı bir reklam filmi ve yenilediği logoları ile insanların ilgisini çekerek, daha iyi tanınacağına inanıyor.

Yeni tanıtım videosunu aşağıdaki linkden izleyeyebilirsiniz:

https://www.youtube.com/watch?v=s3H2As_nelY&t=2s


Share/Bookmark

FAST mi EFT mi?

4 Ağustos 2021 tarihinde 2FAST 2000 TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

Kolay Adresleme Sistemine kayıt olan 11,3 milyon kullanıcı sayısının daha da artması ve EFT işlem adet ve hacimlerinin azalması beklenmektedir.

Peki EFT ile FAST sisteminin farkları nelerdir?

EFT

FAST

Hesaplar arasında para transferleri saniyeler içerisinde gerçekleşse de bankaların parayı alıcının hesabında kullanılır bir duruma getirmesi için bir süre taahhüdü bulunmuyor. Bu nedenle ödemelerin hesaplara yansıması daha uzun sürmektedir.

Ödemelerin hesaba 2 saniye içinde geçmesi beklenmektedir. 25 saniye içinde hesaba geçmeyen transferler geçersiz sayılmaktadır.

Sadece mesai saatleri içerisinde çalışmaktadır.

7/24 çalışmaktadır.

İşlem sonrasında Alıcı ve Gönderene bildirim yapılması zorunluluğu yoktur.

İşlem sonrasında Alıcı ve Gönderene bildirim yapılması zorunluluğu bulunmaktadır.


Share/Bookmark

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri

29 Mayıs 2021 Cumartesi

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri arasındaki en önemli ayrımlardan biri ilişkisel Veri Tabanı Yönetim Sistemleri olup olmamalarıdır. İlişkisel bir Veri Tabanı Yönetim Sistemi mi yoksa ilişkisel olmayan bir Veri Tabanı Yönetim Sistemi mi kullanmaya karar verebilmek için bu iki çeşit Veri Tabanı Yönetim Sistemi’nin ayrıntılarını bilmek gerekmektedir.

İlişkisel model (relational model), günümüzde en yaygın bir biçimde kullanılan modeldir. İlişkisel model, varlıklar arasındaki bağlantının içerdiği değerlere göre sağlanması esasına dayanır ve varlıklar arasında oluşan karmaşık ilişkileri basite indirgemek amacıyla geliştirilmiştir. Bu yaklaşımda, Veri Tabanı Yönetim Sistemi’ndeki tüm ilişkiler tablolar biçiminde tanımlanmaktadır. Ticari Veri Tabanı Yönetim Sistemleri’nin hemen hemen tümünde bu model kullanılmaktadır.

İlişkisel Veri Tabanı Yönetim Sistemi içinde yer alan her tablo belirtilen özelliklere sahip olmalıdır.

-Tablolar sütunlardan (kolonlardan) oluşur.

-Her bir sütunun ayrı bir adı vardır.

-Her bir sütun, aynı niteliğin tanımladığı aynı etki alanının (domain) belirlediği değerleri içerir.

-Her bir satır birbirinden farklıdır.

-Sütunların sırası önemsizdir.

-Satırların sırası önemsizdir.

İlişkisel olmayan (Not Only SQL – Sadece SQL Değil – NoSQL) Veri Tabanı Yönetim Sistemi kavramı; ilk olarak 1998 yılında öne sürülmüş ve ilişkisel Veri Tabanı Yönetim Sistemleri’ne alternatif bir çözüm olarak ortaya çıkmış bir kavramdır. İlişkisel olmayan Veri Tabanı Yönetim Sistemleri yatay olarak ölçeklendirilen bir veri depolama sistemi olarak ifade edilebilir.

NoSQL Veri Tabanı Yönetim Sistemleri, belirli veri modelleri için özel olarak tasarlanmıştır ve modern uygulamalar oluşturmaya yönelik esnek şemalara sahiptir. NoSQL Veri Tabanı Yönetim Sistemleri uygun ölçekte geliştirme kolaylığı, işlevselliği ve performansıyla geniş çaplı olarak kabul görmüştür. Dünya'da NoSQL örneklerine bakıldığında pek çok alanda kullanıldığı görülmektedir çünkü ilişkisel Veri Tabanı Yönetim Sistemleri’ne ilişkin problemlerden biri olan ölçek sorununa, diğer çözümlerin içinde en iyi cevap vereni NoSQL’dir. Günlük işlem hacimleri terabaytlar ve üzerinde olan Twitter ve Facebook gibi birçok firma, çok büyük verilerin depolanması ve yazılmasında ilişkisel Veri Tabanı Yönetim Sistemleri’nin eksik kaldığı hususlarda, yatay ölçekleme yapan dağıtık NoSQL çözümleri geliştirilmiştir.


Share/Bookmark

3D Secure Model Kavramı

3 farklı 3D Secure yöntemi kullanılıyor:

Model 1: 3D

3D Onayı alınması ve Ödeme İşleminin Gerçekleştirilmesi olarak iki kısımdan oluşmaktadır. Ödeme ve 3D onay alma işlemleri işyerlerinin yönlendirmesi ile kart sahipleri tarafından yapılıyor.

3D onayının aşamaları;

-Kart Numarası,

-CVC/CVV (Güvenlik Kodu),

-Son Kullanım Tarihi ve

-Kart Tipi(Visa için 1/ Mastercard için 2 değeri) vb. parametrelerin bir form ile birlikte doğru adrese post edilmesini içerir. Hazırlanan formun action kısmı ilgili adresin url’ini içermelidir.

Kart bilgileri dışında işyerinin;

-Üye işyeri no,

-Sipariş numarası,

-İşlem tutarı,

-3D onayı işlemi başarılı ve başarısız web sayfası,

-3D işlem tipi (3d olmalı),

-Tarih ve

- SHA1 değeri de post edilen datanın içinde yer almalıdır.

Ödeme İşlemi;

3D işleminin başarılı olması durumunda ödeme API’leri veya XML formatı kullanılarak ödeme işlemi gerçekleştirilir. Kart numarası, CVV2, son kullanma tarihi alanları yerine sadece md alanında gönderilen değer kullanılır.

Bu modelde işlemler, işyerinin web sitesinden çıkıp bankanın ACS’a(Access Control Server) ait url’in görünmesinden tekrar işyerinin sitesine dönünceye kadar olan süreç asenkron çalışır. Bu süreçte provizyon verilmeden önce gerekli kontroller yapılabilir.

Model 2: 3D PAY

3D Pay modelinin, 3D modelinden temel  farkı ödeme işleminin işyeri tarafından ayrıca yapılmasına gerek olmadan işlemin tamamlanabilmesidir.

Bu model, 3D onayı için gerekli parametrelere ödeme işlemindeki parametreler ekleniyor ve 3D onayı ve ödeme gerçekleştirilerek 2 işlemin sonucu döndürülüyor. Yeni eklenen taksit ve işlem tipi parametreleri hash oluşturma kısımlarına eklenir. İşyerinin 3D onayı alıp tekrar ödeme işlemini

Model 3: 3D PAY HOSTING

3D Pay Hosting modelinde, 3D ve 3D Pay modellerinden farklı olarak kart sahibinin bilgileri alınmamaktadır.

-Sistem tarafından kredi kartı bilgilerinin alınacağı sayfa harici olarak açılır. İşyerinin kendi bilgilerini ve alışveriş bilgilerini post etmesi yeterlidir.

-Form post edilirken içerdiği bilgiler 3D Onayı ve ödeme işlemi için işlem görür.

-İşlem sonucundan 3D onayı ve ödeme ilgili bilgiler gerekli parametrelerle birlikte işyerinin okUrl (işlem başarılıysa) veya failUrl ( işlem başarısızsa) parametrelerine girdiği web sayfalarına döner.


Share/Bookmark

Contactless (Temassız) İşlem Güncel Limitleri

Temassız ödemelerde şifresiz işlem limiti 250 TL’den 350 TL’ye çıkarıldı.

Kartlar ve mobil cihazlar üzerinden hiçbir temas gerektirmeden ödeme yapmaya imkan sunan temassız ödemelerde PIN’siz yani şifresiz işlem limiti 350 TL’ye çıkartıldı.

Temassız ödemeler 350 TL’ye kadar şifresiz, bu tutar üzerindeki işlemler ise temassız ve şifreli olarak yapılacak.

Temassız işlem limitleri; 2019 Ağustos ayına kadar 90 TL olan temassız işlem limiti,  2019 Ağustos ayında 120 TL’ye çıkarılmıştı. 18 Mart 2020 itibariyle temassız işlem limiti 250 TL’ye çıkarılmıştı.


Share/Bookmark

Coin - Kripto Para Literatürü

Herşeyin olduğu gibi kripto paranın da bir terimler ve litaratür dünyası var Smile

Address: Kripto para göndermek veya almak için kullanılan alfanümerik karakterlerden oluşan diziye verilen isimdir.

Akümülasyon: Fiyatın belli bir süre boyunca yatay seyretmesi, konsolidasyon.

Altcoin: Bitcoin’e alternatif olarak çıkmış kripto para birimlerinin tümüne verilen isimdir.

Arbitraj: Farklı borsalardaki kripto paralar arasında oluşan fiyat farklılıklarından kar sağlamak amacıyla alım satım işlemi yapmaktır.

ASIC (Application-specific integrated circuit): Sadece madencilik yapmak için üretilmiş elektronik çiptir. Madencilik için kullanılan işlemcilere nazaran daha hızlı ve ucuzdur.

ASIC Miner: Madencilikte kullanılan işlemci veya ekran kartı gibi donanımların aksine sadece kripto para madenciliği için üretilmiş, ASIC çip kullanan düşük elektrik tüketimli ve hızlı üretim gücüne sahip cihazdır.

Ask Price veya Lowest Ask (Talep Fiyatı): Satım tablosunun en üstünde yer alır. Satım için belirlenen en düşük fiyattır. Daha düşük fiyatlı bir satım emri gelirse tablonun ilk sırasına yükselir. Varlığın talep fiyatı da bu veriye göre değişir.

ATH (All time high): Bir kripto para fiyatının ulaştığı en tepe nokta, kendi rekoru.

Bear, Bearish: Düşüşe meyilli fiyattır.

Bid Price veya Highest Bid (Teklif Fiyatı): Alım tablosunun en üstünde yer alır. Alım için berlirlenen en yüksek fiyattır. Daha yüksek bir alım emri gelirse tablonun ilk sırasına yükselir. Varlığın teklif fiyatı da bu veriye göre değişir.

Bitcoin: Merkeziyetsiz ve açık kaynaklı ilk kripto para birimidir. Kısaltması BTC ve Sembolü ฿’dir.. Piyasadaki birçok kripto para BTC paritesine bağlı olarak işlem görür.

Block: Blokzincirindeki işlem ve onay verilerini taşıyan veri paketlerine Blok adı verilir. Günümüzde Bitcoin zinciri dışında farklı blokzincirleri de kullanılmaya başlanmıştır.

Blockchain: Blokzinciri. İlgili kripto paranın tüm işlemlerinin tutulduğu bir nevi muhasebe defteri.

Block Explorer: Blokzinciri üstünde gerçekleşen tüm işlemlerin izlenebilmesini sağlayan web sitelerine verilen isimdir.

Block Reward: Bir bloğun çözülmesiyle birlikte madencilere verilen ödüldür. Blok ödülü, kripto para birimine göre değişebilir. BTC için her 210.000 blok çıkarıldığında zorluk seviyesi artmakta ve blok ödülü yarıya düşmektedir. Şu an her blok için 12.5 BTC ödül verilmektedir.

Breakout: Formasyon içinde sıkışan fiyatın sert şekilde kırılması.

BTFD (Buy the F*cking Dip): Bir panik sebebiyle fiyatı düşen bir koini dip noktasından alarak kazanç sağlamak.

Bullish, Bull: Artışa meyilli fiyattır.

Cloud Mining: Sunucu barındırma, elektrik masrafı gibi kalemlerle ilgilenmeden bu işi sizin için yapan şirketlerden işlemci gücü satın alınarak yapılan madencilik türüne verilen isimdir. Günümüzde eski popülerliğini yitirmiştir.

Cold Wallet: İnternete bağlanmadan, kripto paraları çevrimdışı saklamak için kullanılan elektronik cüzdanlardır.

Confirmation: İşlemlerin madenciler tarafından onaylanarak blokzincirine başarılı ve güvenli olarak eklenmesidir. Her kripto para biriminin farklı onay süresi ve farklı sayıda onay ihtiyacı vardır.

CPU: Bilgisayarın işlemcisine verilen isimdir. Bazı kripto paraların madenciliğinde kullanılmaktadır. Zorluk seviyesi arttığı için BTC için artık tercih edilmemektedir.

Cryptocurrency: Kripto para birimi.

Cryptography: Bir bilginin istenmeyen kişiler tarafından erişilmesini engelleyebilmek için kullanılan şifreleme tekniğidir. Kriptografi, kripto para işlemlerinde, gizliliği, güvenliği ve doğruluğu sağlar.

DDoS: Kripto para borsalarının sıklıkla karşılaştığı saldırılardır. Saldırı yapılan sunucunun kaynaklarını tüketerek hizmetin engellenmesi sebep olabilir.

Decentralized: Merkeziyetsiz, kontrolün tek merkezden yönetilmediği bağımsız ve dağıtık anlamına gelen terim.

Deflation: Deflasyon, enflasyonun tersidir. Belli bir zaman boyunca fiyatların sürekli düşüş göstermesi durumudur.

Difficulty: Kripto paraya ait blok şifrelemesinin ne kadar zamanda çözülebileceğini gösteren değerdir. Üretim arttıkça zorluk seviyesi de artar.

Digital Signature: Transfer işlemlerinde public (açık) ve private (gizli) anahtarları kullanarak adres kaynağını doğrulayan dijital imzaya verilen isimdir.

Dip: Bir coinin belli bir zaman aralığındaki en düşük fiyatıdır.

Double Spending: Harcama işlemi sırasında kullanılan kripto paranın iki kez kullanılması durumunda oluşan problemdir. Çok nadir olsa da halen yüzde yüz engellenememiştir.

Dust transaction: Çok küçük miktarlardaki transferlerdir. Bu işlemlerin blokzincirindede yer alması veri boyutunu artırdığı için bir sorun olarak kabul edilmektedir.

DYOR (Do Your Own Research): Kendi araştırmalarınızı yapın anlamına gelir.

Exchange: Kripto para alım satımı yapılan merkezi borsa platformlarıdır.

Faucet: Reklam ve tanıtım için kullanılan ve karşılığında çok düşük miktarlarda kripto para veren servislerdir.

FOMO (Fear of missing out): Bir kripto para fiyatının yükselirken hissedilen kaçırma korkusudur.

Fork: Blokzinciri kaynak kodunda bir iyileştirme yapılması ve bu geliştirmenin iki farklı koldan devam edilmesinde ortaya çıkan durumdur. Bu çatallanmadan sonra işlemler farklı blokları çıkarmaya başlarlar. Örneğin Bitcoin ve Bitcoin Cash gibi.

Formasyon: Fiyat verilerinin belirli şekillere bürünmesi. Flama, bayrak, takoz vb.

FUD (Fear uncertainty and doubt): Marketteki fiyatların düşeceği hissi veya kişinin tedirgin olma durumu.

Full Node: Doğrulama yaparken başka bir düğüme ihtiyaç duymadan işlem yapabilen blokzincirinin tamamının kopyasına sahip düğümdür. Genellikle madencilik yapılabilmesi için ihtiyaç duyulur.

Fundamental Analysis (FA): Piyasa değerinin ne olduğunu anlamak için politik, ekonomik ve sosyal veriler gibi tüm verileri göz önünde bulundurarak araştırma yapmaktır.

Genesis Block: Satoshi Nakamoto tarafından bulunan blokzincirindeki ilk Bitcoinin bloğudur.

GPU: Grafik işleme birimi bir başka deyişle bilgisayarın ekran kartıdır. Bilgisayar işlemcilerinden daha hızlı olduğu için kripto para madenciliğinde yaygın olarak kullanılır.

Halving: Bitcoinin her 210.000 blokta bir (yaklaşık 4 senede bir) blok ödülünün yarıya düşmesi durumudur.

Hash : Bir metni şifreleyerek farklı uzunlukta, farklı bir değer elde etmeyi sağlayan kriptografik yöntemdir.

Hashrate: Madencilik yaparken belli bir süre içinde çözebileceği işlem sayısını ifade etmek için kullanılan orandır.

HODL (Holding On for Dear Life): Bir koinin fiyatı düşerken satmadan beklemek, geleceği düşünerek elinde tutmaktır.

Hype: Fiyatların haber veya söylentilerle olası fiyatlarının üstüne çıkarılması, şişirilmesi durumudur.

ICO (Initial Coin Offering): Bir şirketin fon oluşturma amacıyla kendi kripto parasını piyasaya sürerek oluşturduğu kitle fonudur. Genellikle, şirket belli bir miktarda kripto parayı piyasaya sürerek, bu tokenler’den elde ettikleri gelir ile projelerini hayata geçirmeye çalışırlar.

IPO (Initial Public Offering): ICO ile çok benzer bir yapıdadır ancak aralarındaki fark IPO süresince piyasaya sürülen hisselerin mülkiyeti her zaman piyasaya süren firmaya aittir.

Inflation: Enflasyon, belli bir zaman boyunca fiyatların sürekli yükseliş göstermesi durumudur.

Input : Bir transferin nereden geldiğini gösteren adrestir.

Liquidity: Ticaret ile ilgili işlemlerdeki satın alma gücü, likidite.

Lightning Network: Aynı adrese gönderilecek ödemelerin tümünü tek bir işlem içinde göndererek hızı artırmayı ve maliyeti düşürmeyi sağlayan ağ sistemidir.

Market Order: Kripto para ticaretindeki alım veya satım sırasında ileri vadeli emir olmaksızın piyasa fiyatının o anki değeri ile işlem yapan talimattır. Bu emirlerden genellikle daha fazla işlem ücreti kesilir.

mBTC: Bir bitcoinin binde biridir (0.001 BTC).

Microtransaction: Bir hizmet alımı karşılığında çok küçük bir ödeme yapmak işlem ücretleri, komisyon gibi kesintiler gerektirdiğinden kredi kartı gibi mevcut ödeme sistemleri kullanılamamaktadır. Bu tip işlemlerin kripto para ödemeleri ile gerçekleşebilmesine verilen isimdir.

Miner: Kripto para üreten kişi ya da programlara verilen isim, madenci.

Mining: Elektronik donanımları kullanılarak, şifrelenmiş blokların çözülmesi ve kripto para üretilmesi işlemidir.

Mining Rig: Madencilik yapmak için birden fazla ünitenin bir araya getirilmesiyle oluşturulan donanımdır.

Mixing Service: Transferler sırasında gizliliği korumak için işlemleri başka işlemlerle karıştırarak yeni girdi ve çıktılar oluşturan servistir.

Moad: Devasa Düşüş.

Node: Blokzincir ağını oluşturan düğümlere verilen isimdir.

Nonce: Madencilik sırasında hedef hash değerini elde etmek için gereken sayıdır.

Opcode: Bir transfer işleminde, alıcının işlem bloğundaki komutun, gerçekleştirilecek işlemi belirten kısmıdır.

Orphan Block: Blokzincirindeki geçersiz blok parçalarına verilen isimdir.

Output: Bir transferin nereye gideceğini gösteren adrestir.

P2P: Blokzincirin temelini oluşturan, kişiden kişiye transfer protokolü, dağıtık ağ mimarisi.

Paper Wallet: Kripto paraları hiçbir dijital ortama ve bilgisayara bağlı olmadan, güvenli bir şekilde depolamak için kullanılan soğuk cüzdan yöntemidir.

Pool: İşlem zorluğunun artmasından dolayı madencilerin bir araya gelip işlem güçlerini birleştirmesidir. Bulunan bloktaki ödül, işlem gücüne göre havuzdaki ortaklar arasında bölüştürülür.

Pre-mining: Kripto para piyasaya sürülmeden önce kripto para birimi kurucusu tarafından paranın bir bölümünün çıkarılmasıdır.

Private Key: Cüzdanınız üzerindeki kripto parayı kullanabilmek için gereken gizli, size özel sayısal anahtardır. Kesinlikle açık olarak paylaşılmaması gerekir.

Proof of Stake (POS): Blok üretim ve geçerlilik onay mekanizması bloğu üreten makinenin ilgili Blokzincir ağı üzerinde sahip olduğu pay ile ilişkilendirilir. PoS algoritmasında, PoW’te olduğu gibi kimse birbiriyle yarışmaz. Miner’ların yerini “doğrulayıcı”lar alır (validators). Doğrulayıcılar Blokzincir’e eklenecek yeni blok’u oluşturur ve transaction’ları içine ekler. Böylelikle transferler Blokzincir’e eklenmiş ve gerçekleşmiş olur. Basitçe, doğrulayıcılar kripto parayı ellerinde tutanlardır. Ne kadar hold ederseniz, bir sonraki blok’ta doğrulayıcı olarak seçilme ihtimaliniz de o kadar artar. Ek olarak, yeni blok’u bulana verilen blok ödülü PoS sisteminde yoktur, sadece içine eklediği transaction’ların fee’leri alınır. Temel konsept PoW’ten daha adil, ayrıca eğer doğrulayıcı transaction’lara hile karıştırırsa, ceza olarak stake’te tutulan bütün coin’lerine el konulur. Özetle PoS’te tek yapılması gereken coin’leri tutmak ve bilgisayarı açık bırakmak. Daha çok stake ederseniz, bilgisayarınızın yani node’unun transaction’ı işleme ihtimali o kadar artar. PoS ayrıca PoW’ün neden olduğu mining pool’larının hiyerarşisini ve de Bitcoin’in merkeziyetsiz olma özelliğinin tehdit edilmesini de ortadan kaldıracak. PoW’teki kadar enerji harcanmayacağı için de daha çevreci.

Proof of work (POW): Hesaplama gücünün kazma kapasitesine bağlı olduğu sistemdir. Daha önceden belirli özelliklere sahip bir özeti bulmak için madenciler olabilecek her türlü girdiyi deneme yanılma yöntemiyle kontrol ederler. İstenilen özeti ilk bulan madenci, blokzincirindeki yeni bloğu üretmeye hak kazanarak, işlemi onaylar ve işin karşılığı olarak da ödüllendirilir. Özet fonksiyonun sonucu rastgele olduğu için bütün madencilerin ödül alabilme şansı vardır. Daha hızlı test edenin ödülü kazanma şansı yükselecektir.

Public Key: Kripto para almak, göndermek ve saklamak için kullanılan cüzdanların açık adresidir.

Public Key Encryption: Birinin görevi şifrelemek diğerinin ise çözmek olan çift anahtarlı şifreleme sistemidir.

Pump and Dump: Bir grup borsa yatırımcısının aralarında anlaşarak belirli bir zamanda fiyatı aşağı ya da yukarı çekmek üzere piyasayı manipüle etmeleridir.

REKT (Wreck — Wrecked): Batmak, kripto borsada büyük zararlarda olan kişileri ifade etmek için kullanılır.

Resistance: Alıştan satışa dönen direnç noktasıdır.

Satoshi: Bitcoin’in yüz milyonda biridir (0.00000001 BTC). Sats olarakta anılır.

Satoshi Nakamoto: Bitcoin’in yaratıcısı olan kişi veya kişilerce kullanılan takma ad.

Scalp: Düşüşte ani satışla kısa sürede elde edilen kazançtır.

Scamcoin: Dolandırıcılık amacıyla çıkarılmış altcoin’dir. Scamcoinler genellikle sahte veya kopya projelerle, hiçbir temel fikir ya da amaç taşımaksızın bu işle ilgilenen kişilerin yatırımlarını toplayıp piyasadan çekilme niyetiyle ortaya çıkarlar.

Scrypt: CPU ve GPU ile madencilik yapanlara avantaj sağlayacak şekilde tasarlanmış SHA-256 çalışma sisteminin alternatif bir kanıtıdır.

SHA-256: Bitcoin işlemlerinde kullanılan bu protokol sayısal imza standardında kullanılmak üzere tasarlanmış bir şifreleme algoritmasıdır. Algoritmaların hızlı çalışması için verinin kendisi değil özeti imzalanır.

Shilling: Bir koinin reklamını yaparak tavsiye vermek.

Signature: Transfer işlemlerinin belirli bir yerden geldiğini kanıtlamak için özel ve açık anahtarın bir arada çıkarılmasıyla oluşturulan dijital özettir.

SPV: Tüm blok zincirini indirmek yerine sadece blok başlıklarını kullanarak basitleştirilmiş ödeme doğrulama özelliğidir.

Stale: Çözümü bulunmuş bir bloğun başka bir madenci tarafından tekrar bulunması durumudur. Stale blok çıkaran madenciler o blok için ödeme alamazlar.

Stop-Loss: Daha büyük düşüşler yaşanabileceğini ön görerek, kaybı durdurmak amaçlı konulan satış emri.


Share/Bookmark

Film Tavsiyesi: The White Tiger - Beyaz Kaplan (2021)

24 Ocak 2021 Pazar

IMDB puanı 7,2 şimdilik. Farklı Hindistan kast sistemlerini aşmanın yolllarını anlatıyor. Film ilk başlarda sıkıcı gelse de eğlenceli bir film…

Konu: Akıllı ve hırslı bir genç olan Balram , fakir bir köylüdür. Amerika'dan yeni dönen Ashok ve Pinky'nin şoförü olan Balram, işini en iyi şekilde yapmaya çalışır. Toplum, Balram'ı hizmet etmek için eğitmiştir ve bu yüzden de zengin patronlarının vazgeçilmezi haline gelir. Patronu sayesinde bilmediği bir dünya ile tanışan Balram, bu dünyaya asla erişemeyeceğini düşünür. Bu adaletsiz sisteme isyan eden Balram, zengin olmak için bambaşka bir yol dener.

Bilgi: https://www.imdb.com/title/tt6571548/


Share/Bookmark

Ödeme Sistemlerinde STAN

STAN (System Trace Audit Number) bir işlemi benzersiz bir şekilde tanımlamaya yardımcı olmak için third party bir sistem tarafından (ATM veya POS) atanan bir numaradır.

Provizyon işleminde her mesajın yeni bir STAN’ı olmalıdır, tekrarlar orijinal mesajla aynı STAN’ı kullanabilir. “000001 ile 999999” aralığında üretilebilir.

ISO 8583 standartlarına göre STAN bilgisi DE11alanında gönderilir. STAN bilgisi mesajı başlatan terminal üretilir. Ödeme sistemlerinde mesajı bağlatan çoğunlukla POS ya da ATM olmaktadır. Bu bilgi, işlemin tekil olarak izlenmesini sağlayan 6 haneli nümerik tekil değerdir. Issuer tarafından STAN değeri üretilmez.


Share/Bookmark

Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Faiz Oranları Hakkında

Kredi kartı işlemlerinde uygulanacak “azami faiz oranlarının” belirlenip, fonlama maliyeti göstergesi ve bankaların ağırlıklı ortalama mevduat faiz oranları dikkate alınarak aşağıdaki adresde TCMB tarafından tebliğ yayınlandı.

 Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2020/4) 

Bu çerçevede, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarının hesaplanma yöntemi aşağıdaki gibidir:

Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Aylık Azami Faiz Oranları (%)

Türk Lirası (TL)

Yabancı Para (YP)

Azami Akdi Faiz Oranı

Referans oran + 0,55

TL azami akdi * %80

Azami Gecikme Faiz Oranı

TL azami akdi + 0,30

YP azami akdi + 0,30

1 Kasım 2020 tarihinden geçerli olmak üzere, Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak faiz oranları aşağıdaki gibidir:

-Aylık azami akdi faiz oranı yüzde 1,46;

-Aylık azami gecikme faiz oranı yüzde 1,76;

-Yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 1,17;

-Aylık azami gecikme faiz oranı yüzde 1,47


Share/Bookmark

MC ve Visa Fraud Kodları

Fraud, başkalarına ait kart ile herhangi bir işyeri ya da ATM’den işlem yaparak haksız kazanç sağlanarak, gerçek kart hamili, işyeri ya da bankayı zarara uğratmaktır.

Aşağıda Visa ve MasterCard tarafından kullanılan dolandırıcılık kodları ve açıklamaları yer almaktadır.

Visa Fraud Kodları

KOD

NEDENİ

AÇIKLAMA

0

Kartın kaybolduğu bildirildi

Kart sahibinin gerçek, zımni veya görünen yetkisi olmadan, kayıp bir kartın kullanılmasıyla gerçekleşen sahte bir ödeme

1

Çalıntı

Kart sahibinin gerçek, zımni veya görünen yetkisi olmadan, çalınan bir kartın kullanılmasıyla gerçekleşen hileli ödeme

2

Düzenlendiği gibi alınmadı (NRI)

Kart sahibinin gerçek, zımni veya görünen yetkisi olmayan bir kişi veya kart sahibi tarafından alınmadan önce bir kartın ele geçirilmesi ve kullanılması

3

Hileli başvuru

Sahte bir ad veya diğer sahte kimlik bilgileri kullanılarak bir uygulamayla elde edilen bir kartın kullanılmasıyla ortaya çıkan hileli ödeme

4

İhraççı sahte

Değiştirilmiş veya yasadışı olarak çoğaltılmış bir kartın kullanılması

5

Çeşitli

Aşağıdaki 0 ​​- 4 veya 6 ve 9 kodlarında listelenmeyen her türlü dolandırıcılık.

6

Hesap numarasının hileli kullanımı

Kart sahibinin gerçek, zımni veya görünürdeki yetkisi olmadan telefon, posta, İnternet veya diğer elektronik yollarla fiziksel kart veya başka bir cihaz dahil edilmeden sahte hesap bilgileri dahil olmak üzere kart bilgilerinin kullanılmasıyla ortaya çıkan hileli ödeme

9

Sahte alıcı

Kart sahibinin fiili, zımni veya görünen yetkisi olmaksızın, bir üye işyeri ile alıcı banka arasındaki gizli anlaşmadan kaynaklanan bir dolandırıcılık

Bir

Yanlış işlem

İhraççı, hatalı işlem sonucu Visa hesabında bir ödemenin sahte olduğunu onaylar; yanlış CAVV nedeniyle yanlışlıkla güvenli bir e-ticaret ödemesi olarak tanımlanan bir VbV ödemesinde sahtekarlık gibi

B

Hesap veya kimlik bilgileri devralma

İhraççı
, bir dolandırıcının bir hesabı veya kimlik bilgilerini devralmasından kaynaklanan hileli ödemelerin bir sonucu olarak bir Visa hesabında bir ödemenin sahte olduğunu onaylar

MC Fraud Kodları

KOD

NEDENİ

0

Kartın kaybolduğu bildirildi

1

Çalıntı

2

Asla alınmayan sorun

3

Hileli başvuru

4

Sahte kart sahtekarlığı

5

Hesap devralma dolandırıcılığı

6

Kart sahtekarlık içermiyor

7

Çoklu baskı sahtekarlığı

51

Alıcı dolandırıcılığı


Share/Bookmark

Transact SQL Tricks

Sorguların eşitsizlik üzerine çalıştırılması durumunda, tüm tablo ve indexler taranacağı için “performans kayıplarına” yol açabilir. Mümkün olduğu kadar “eşitlik” sorguları çalıştırılmalıdır.

Eşitlik Sorgusu:

select * from kkkartbilgi (nolock) where kakartno=12345678966666

Eşitsizlik Sorgusu:

select * from kkkartbilgi (nolock) where kakartno!=12345678966666

SQL Tunning ile ilgili aşağıdaki yazımı da inceleyebilirsiniz.

https://ercumentyenikaya.blogspot.com/2019/10/sql-query-tunning-hakknda.html


Share/Bookmark

Kredi Kartı Limit Aşımı ve Asgari Ödeme Tutarları Hakkında

Harcamalarınızda limitin aşılması ya da kredi kartı limitinizin yüzde yirmisini geçmemek ve bir sonraki hesap döneminde kapatmak koşuluyla bir takvim yılında “ikiden fazla olmamak üzere” kart limitinde aşım oluşması halinde, aşılan miktara işlem tarihi ile ödeme tarihi arasındaki süre için “akdi faiz” yürütülmektedir. Belirtilen şekilde hesaplanan faiz tutarı dışında, ücret ödemezsiniz.

Eğer bir yıl içinde kredi kartınızın asgari ödeme tutarını “toplam üç kere” ödemezseniz kartınız;

-Nakit kullanımına,

-Üst üste üç kez ödemezseniz hem nakit kullanımına hem de mal ve hizmet alımına kapatılır.

Kart limiti, dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar arttırılamayacağı için toplam borç ödenene kadar kredi kartınız “nakit kullanımına” veya “kullanıma kapalı” tutulmaya devam edilir.

Buna ek olrak, TBBRM (Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi) ve KKB (Kredi Kayıt Bürosu) kayıtlarınız olumsuz etkilenir, borcun tahsili için de banka tarafından idari ve yasal süreç başlatılabilir.


Share/Bookmark