PSD2 (Ödeme Hizmetleri Direktifi 2)

23 Ağustos 2021 Pazartesi

İlk Ödeme Hizmetleri Direktifi (PSD1-Payment Services Directive ) 2007 yılında kabul edildi. Bu mevzuat, AB’de tek bir ödeme pazarı için AB genelinde daha güvenli ve daha yenilikçi ödeme hizmetleri oluşturmak için yasal temeli sağlamak amaçlı yürürlüğe konulmuştur.

PSD2 nedir, PSD1’e ek olarak gelen yenilikler:

PSD2, temel olarak Avrupa Birliği içinde çıkartılan her kanunun 5 yıl sonra gözden geçirilmesi kuralının bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.

Avrupa Parlamentosu tarafından 8 Ekim 2015 tarihinde kabul edilen PSD2, 2007 ‘de yürürlüğe girmiş PSD1’in daha geliştirilmiş ve kapsama alanı arttırılmış yeni bir versiyonudur.

Bu yeni versiyon 23 Aralık 2015 ‘te Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde yayınlanarak 12 Ocak 2016 itibariyle yürürlüğe girmiş ancak üye ülkelere yasal düzenlemelerini PSD2’ye göre adapte etmeleri için iki yıllık bir süre tanınmıştır.

Ayrıca PSD2’deki tüm konuların açıklık kazanarak tam olarak yürürlüğe girebilmesi için Avrupa Bankacılık Kurulu’nun (European Banking Authority), PSD2’de düzenlenen konulara ilişkin teknik standartları (Regulatory Technical Standards) belirlemesi gerekiyor.

Sürecin tüm detayları ile Avrupa Birliği ülkelerinde yasalaşması ve yürürlüğe girmesi yaklaşık olarak 2019 yılı ortalarını bulacak gibi görünmektedir.

PSD2’nin getirdiği yenilikler:

-Ödeme hizmetlerine ilişkin çerçevenin Avrupa dışına genişletilmesi yani bir ayağı Avrupa dışında olan ödeme işlemlerinin de kapsama dahil edilmesi,

-Hesap Bilgileri Hizmet Sağlayıcıları kavramının getirilmesi (Account Information Service Providers), namıdiğer Financial Data Aggregators,

-Ödeme Başlatma Hizmet Sağlayıcıları kavramının getirilmesi (Payment Initiation Service Providers)

-Ödeme işlemleri ve finansal hesaplara erişimde Güçlendirilmiş Güvenlik ve Tanımlama kriterlerinin getirilmesi.

Daha detaylı bilgi için aşağıdaki linklere bakabilirsiniz:

https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/banking-and-finance/consumer-finance-and-payments/payment-services_en 

https://www.europeanpaymentscouncil.eu/

https://ec.europa.eu/info/law/payment-services-psd-2-directive-eu-2015-2366_en/


Share/Bookmark

0 comments :