Ödeme Sistemlerinde Sosyal Mühendislik Ve Güvenlik Açıkları

23 Ağustos 2020 Pazar

Sosyal Mühendislik, bir sisteminin kullanıcılarını, yetkisi olmadan erişim elde etmek için gizli bilgileri açığa çıkarma sanatıdır.

Sosyal Mühendislikte kuşkusuz bir anda olup biten bir durum değildir. Bu işlemleri yapıp karşı tarafı kandırmak veya aldatmak için belli başlı aşağıdaki adımların ve yolların takip edilmesi gerekir;

Bilgi Toplama : Öncelikle aldatılacak olan kurbanın hakkında maksimum seviyede bilgiler toplanır. Elde edilen bilgiler şirket web sitelerinden, diğer yayınlardan ve sık olmamakla birlikte hedef sistemde çalışanlarla konuşarak birçok bilgi toplanabilir.

Saldırıyı Planla : Saldırganlar saldırıyı nasıl yürütmek istediğini açıklar.

Saldırma Araçları : Saldırganın saldırıyı başlatırken kullanacağı bilgisayar programlarını içermektedir.

Bilgileri Kullanma : Ev hayvanı isimleri, doğum tarihleri, doğum yerleri gibi birçok sosyal mühendislik taktikleri sırasında toplanan bilgiler, şifre tahminlerinde kullanılabilir.

Ben bu yazımda daha çok Ödeme Sistemlerinin açıklarından bahsedeceğim;

1- HSM Güvenliği: Kartlı Ödeme Endüstrisi Veri Güvenlik Standardı (PCI DSS), kredi kartının işlenmesi, iletilmesi ve saklanması aşamalarında uyulması gereken mantıksal ve fiziksel bilgi güvenliği kurallarını tanımlamaktadır.  Bu kurallar PCI (Payment Card Industry) adı verilen ve aralarında American Express, MasterCard, Visa, Discover Financial Services gibi üyeleri bulunan bir konsey tarafından geliştirilmekte ve yayımlanmaktadır.

“PCI-HSM v1.x” Nisan 2019 tarihinde sonlandı. Bu sebeple PCI denetimine girenlerin “PCI-HSM v2.x” uyumlu cihaz kullanmaları doğru olacaktır. Bu nedenle, PCI-HSM v1.x ve v2.x arasındaki farkları (örn. Key uzunlukları, TR-31 kullanımı…) gözeterek algoritmanızı değerlendirmeniz gerekiyor.

Özellikle bankaların; Bilgi Güvenliği ve Ödeme Sistemleri birimlerinde çalışan arkadaşların HSM key ve güvenlik terminolojilerine çok hakim olmaması, sadece dokümantasyon hazırlamaktan ibaret işleri, bankaların ödeme sistemleri güvenliği konusunda önemli açıklarıdır. Bu arkadaşların  ISACA, CEH veya Thales sertifikasyonlarına hakim olması gerekir.

HSM’lerin versiyon güncellemeleri; Bankaların, PCI-HSM v2 cihazları kullanmaları önem arz ediyor.  Özellikle Test’de kullanılan cihazın versiyonu ile Prod’da kullanılan HSM cihaz uyumsuzlukları da diğer önemli nokta. Kısaca; “Şu an problem yok, gittiği yere kadar gitsin” mantığının terk edilmesi gerekiyor.

Prod ve Test key’lerin saklanması; Custodian dediğimiz key sahipleri iyi belirlenmesi ve Prod  / Test LMK key’lerinin iyi saklanması gerekiyor. Aynı zamanda Kart Basım HSM’leri için RSA key yedeklemelerinin düzenli yapılması gerekiyor.

2-POS Açıkları: POS tefeciliği günümüzde genel olarak kredi kartından çekim yapılması karşılığında nakit para alınması veya kredi kartı borçlarının ödetilmesi şekilde iki ayrı yöntemle yapılıyor.

Birden fazla kredi kartı sahibi olma eğilimi. Mevcut gelir seviyesinin çok üstünde limitlerle kredi kartlarına sahip olmak. Borcu borçla kapatmaya alışmak. Kredi kartları aracılığıyla gelirinin çok üstünde harcama yapmak. Kredi kartını bir ödeme aracı değil, kredi aracı olarak kullanma alışkanlığı.

Ülkemizde Pos tefeciliği en fazla kuyumculuk sektörü ve kontör bayilerinde görülmektedir.  Gerçekte altın ve köntör satışı olmadığı için, satılmış gibi gösterilen fatura sahte belge olarak kabul ediliyor ve pos sahibi için hem para cezası hem de  hapis cezası olarak yaptırımları mevcut.  5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nun 36. maddesinde üye işyerleri ile yapılan sözleşmelerin tamamında da POS makinelerinden herhangi bir mal teslimi ve hizmet ifası olmaksızın işlem yapılamayacağı açıkça belirtilmektedir.

Diğer bir açık, manyetik kartların POS’larda kullanılmaması.

3- ATM ve Debit Kart Açıkları: ATM’lerin kullanılarak gerçekleştirildiği en son teknoloji “kart kopyalama” tekniği her zaman kullanılıyor. Gerçekten de birçok tüketici tarafından rutin bir işlem olarak algılanan para çekme işlemi sırasında pek çok şeye dikkat etmiyoruz. Dikkat etmeye çalışsak bile uygulamak mümkün değil. Türkiye’de bankalar tarafından yapılan ATM alımlarında bir standart olmadığı için aynı bankanın iki ATM’sinde bulunan görsellik tamamen farklı olabiliyor. Bu da kötü niyetli kişilerin bu açığı çok başarılı olarak kullanmalarına imkan veriyor.

ATM’ler de özellikle “Fiziksel, Yazılımsal ve Gerçek Zamanlı Alarm” yazılımları kullanmaları gerekir.

Debit kartlarda, Manyetik veya MagStripe kartların kullanımı giderek azılıyor. Chip’li debit kartlar veya Dual kart kullanımı ile bu açık biraz daha azaltılabilir.

4- DB Kullanıcı ve Uygulama Şifreleri: Özellikle çoğu uygulama “weak veya zayıf” şifreye izin veriyor. Örneğin; 1111, 1234 gibi. Bu kullanımlar direkt HSM’den önlenebilir.

5- Gateway Sunucular: Bu sunucular genelde load balance amacıyla, POS, ATM, SMS sunucularını dengelemek için DMZ gibi yalıtılmış bölgelere konulur. Yanlış yapılandırılmış load balancerlar işlemleri çoklayabilir fail ettirebilirler. Doğru yapılandırmaları, işlemlerin fail süreleleri dikkatli incelenmeli.

6- Güncel ATM ve POS Sertifikasyon Uyumlulukları: MC, Visa, JCB, MIR, CUP, Discover, American Express, Google, Troy vb. büyük hizmet sağlayacılar; Piyasaya çıkacak her bir POS ve ATM’in güncel sertifikasyon testlerinden geçmesini ister. Çünkü güncel EMV standartlarında olup olmadığı bu testlerde ortaya çıkar.  Eğer bu testlere girilmezse; Chargeback, takas ve işlemlerin uyumsuzluk durumunda bankaya çok ciddi maddi yaptırımlar yapabilirler.

Şu an birçok bankada EMV Level2 LOA sertifikası expire olmuş POS ve ATM kullanılmaktadır. Cihaz üreticileri (Ingenico, Verifone, Arçelik, NCR, GRG vb.) EMV ve PCI sertifikası expire olmuş cihazlara fiziksel ve yazılımsal güvenlik garantisi vermemektedir. Bu da önemli güvenlik açığına sebep olabiliyor.

6- Sosyal Mühendislik Eksikliği: Çoğu IT ve Ödeme Sistemleri çalışanları Sosyal Mühendislik ve Ters Mühendislik konu ve uygulamaları hakkında teorik ve pratik bilgilerinin bulunmaması.

 

.


Share/Bookmark

SQL MCSE Sınavları Hakkında

SQL MCSE (Microsoft Certified Solutions Expert ) olabilmek için aşağıdaki sınavları vermeniz gerekiyor. Sınavlara girmeden önce ingilizce test çözmenizi tavsiye ederim.

MCSE mantığında; “MSCA (Microsoft Certified Solutions Associate) > MCSE (Microsoft Certified Solutions Expert)” şeklinde ilerliyorsunuz. 3 ya da 5 zorunlu,1 seçmeli sınav şeklinde oluyor. Sertifika için 1 sınavım kaldı :)

Sınav ücreti 100$ (Dolar) civarı. Eğer öğrenci olduğunuzu ispat ederseniz indirim var…

Sınav Akışı:

Sınav Örnekleri:

Exam 70-461: Querying Microsoft SQL Server 2012 / 2014 (MCSA)

Exam 70-462: Administering Microsoft SQL Server 2012 / 2014 Databases (MCSA)

Exam 70-463: Implementing a Data Warehouse with Microsoft SQL Server 2012 / 2014 (MCSA)

Exam 70-466: Implementing Data Models and Reports with Microsoft SQL Server 2012 /2014

Exam 70-467: Designing Business Intelligence Solutions with Microsoft SQL Server 2012 /2014

MCSE sertifikasını aldıktan sonra yeteneklerinizi her 3 yılda bir tekrar ispatlamanız istenmektedir. Bu nedenle her 3 yılda bir tekrar sınava girmeniz gerekmektedir. Her sınavdan sonra sertifika gelmez. Girdiğiniz sınavlar birikip size unvan ve sertifika kazandırdığı zaman Amerika veya Canada’dan https://www.microsoft.com/mcp adresinde belirttiğiniz adrese kargolanır. Kargo’nun gelmesi 1-3 ay sürebilir.


Share/Bookmark

Thales 10K Sertifikasyon Sınavları Hakkında

Thales 10K Sistem Müdendisliği’nden sonra, aşağıdaki sertifikaları da zorunlu tuttuğu için bu sınavlara da girmem gerekti . Toplamda 11 eğitime ve konu sonlarında sınava giriyorsunuz.

Thales, HSM satan ve kurulum yapan firma elemanlarının bu eğitimleri almasını zorunlu tutuyor. Eğitimlerin sonunda sertifikalarınızı online alabiliyorsunuz. Toplam 2 sertifikasyon sınavı bulunuyor;

Sales Professional (SP) Sertifikasyonu

1-SafeNet Trusted Access (STA) Partner Enablement Module

2-SafeNet Encryption Connectors Partner Enablement Module

3-SafeNet High Speed Encryptors (HSEs) Partner Enablement Module

4-SafeNet KeySecure Partner Enablement Module

5-SafeNet Hardware Security Modules (HSMs) Partner Enablement Module

6-SafeNet Data Protection On Demand (DPoD) Partner Enablement Module

Pre-Sales Technical Professional (PTP) Sertifikasyonu

1-SafeNet Trusted Access (STA) Technical Partner Enablement Module

2-SafeNet High Speed Encryptors (HSEs) Technical Partner Enablement Module

3-SafeNet KeySecure and Encryption Connectors Technical Partner Enablement Module

4-SafeNet Hardware Security Modules (HSMs) Technical Partner Enablement Module

5-SafeNet Data Protection On Demand (DPoD) Technical Partner Enablement Module


Share/Bookmark

SQL Normalizayon

Normalizasyon yani diğer adı ile Ayrıştırma, veritabanlarında çok fazla sütun ve satırdan oluşan bir tabloyu tekrarlardan korumak için daha az satır ve sütun içeren alt kümelerine ayrıştırma işlemine denir. Bunların tabii ki kuralları vardır; Bu kurallara uyulduğunda her tabloda aynı sütun ve satırları tekrar etmemiş olur ve veritabanındaki verilerimiz sağlıklı kullanıma uygun olacaktır.

Normalizasyonun Amacı:

Gereksiz veri tekrarını ortadan kaldırmak ve veri fazlalığını en aza indirmektir. Veri tekrarı, veri sapmasına yol açabilir. Bu da veri bütünlüğünün bozulmasına neden olur. Genel olarak avantajları;

-Veri bütünlüğünün sağlanması

-Uygulamadan bağımsızlık

-Performansı artırmak

Normalizasyonun Avantajları:

Veri bütünlüğünü sağlar. Verimli bir veri yapısı sunar. Gereksiz veri tekrarını engeller ve En az alan kullanılır ve yerden tasarruf sağlar. Saklanan veri daha anlaşır hale gelir. Hızlı sorgulama imkanı verir.

Normalizasyon Kuralları:

Normalizasyonun her bir kuralı yani seviyeleri normal form olarak adlandırılır. Bu seviyeler gereksiz veri tekrarlarını ne derecede engellediği ve tutarlılığı ne kadar sağladığına bağlı olarak derecelendirilir. Seviye yükseldikçe veri tutarlılığı artar, veri tekrarı düşer. Bu formlar;

1-Birinci Normal Form(1NF)

Aynı tablo içinde tekrarlayan kolonlar bulunamaz. Her kolonda yalnızca bir değer bulunabilir.

2-İkinci Normal Form(2NF)
Tablo 1NF olmalıdır. Her satır bir unique (eşsiz) anahtar ile tanımlanmalıdır. Anahtar olamayan değerler ile kompozit anahtarlar arasında kısmi bağımlılık durumu oluşmamalıdır. Kısmi bağımlılık durumu, anahtar olmayan herhangi bir değer kompozit bir anahtarın yalnızca bir kısmına bağlı ise oluşur. Herhangi bir veri alt kümesi birden çok satırda tekrarlanmamalıdır. Bu tür veri alt kümeleri için yeni tablolar oluşturulmalıdır.
3-Üçüncü Normal Form(3NF)
Veritabanı 2NF olmalıdır, Anahtar olmayan hiçbir kolon bir diğerine (anahtar olmayan başka bir kolona) bağlı olmamalı başka bir deyişle her kolon eşsiz anahtara tam bağımlı olmak zorundadır.


Share/Bookmark

Ödeme Sistemlerinde QR Kullanımı

QR (Quick Response) ya da Türkçesiyle “Kare Kod” özellikle pandemi nedeniyle çok sık kullanılmaya başlandı. Ödeme hizmetlerinde QR kodun üretilmesi ve Kullanılması 6493 sayılı Kanun kapsamında detaylandırıldı. Yönetmeliğe aşağıdaki linkden ulaşabilirsiniz.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/08/20200821-4.htm

QR Code, Japonya’da faaliyet gösteren ve Toyota’nın bir yan kuruluşu olan Denso Wave firması tarafından geliştirilen 2 boyutlu bir barkod sistemidir. Kullanımı oldukça basittir. Kameraya sahip akıllı bir cep telefonu ve barkod okumaya yardımcı bir uygulama ile bütün QR kodları okuyabilirsiniz. Üstelik bunun için her hangi bir ücret ödemiyorsunuz.

QR yapısının ortak bir standardının olması için EMVco tarafından bir çalışma başlatılmıştır. Tüm ödeme şemalarının ortak bir QR Code veri yapısı sunabilmesi ve üye işyerlerinde her şema için ayrı ayrı QR yapısı oluşturmamak için EMVCo QR deseni konusunda standart yayınladı. QR kod yapısında temelde TLV formatında bir dizin ve dizinin sonunda CRC değeri bulunur. CRC değeri; ISO/IEC 13219, polynomial ‘1021’, ilk değer ‘FFFF’ kullanılarak hesaplanmalıdır.

QR Kod Yapısı
QR kodun  satır sayısı sütün sayısına eşittir. Satır/Sütün’un en küçük boyutu 20, en büyük boyutu ise 177 noktadadır.

QR kodun yapısı aşağıdaki gibidir:

1-Version Information (Versiyon Bilgisi): QR kodun sürümünü tanımlar. Her bir kodun veri depolama kapasitesi farklıdır ve depoladıkları veri arttıkça sürümleri de artar. Ayrıca kodların hata düzeltme seviyeleri de farklıdır.

2-Format Information(Format Bilgisi): 15 bit uzunluğundaki hata düzeltme seviyelerini ve maske desen göstergesi bulunur. Tarayıcı ilk önce buradaki bilgileri okur.

3-Encoded Data(Kodlanmış Veri): QR kodun verileri bu alanda depo edilir. Veriler, ‘0’ ve ‘1’ binary numaraların siyah ve beyaz hücrelere çevrilmesiyle saklanıyor. Bu veri alanı tarayıcı tarafından okunur.

4-Required Pattern

4.1-Finder Pattern (Tespit Şablonu): Kodun üç köşesinde bulunan bu yapı ile yön, boyut ve sembolün açısı tespit edilir. Kodun tüm yönlü(360 derece), yüksek hızda okunmasını sağlar.

4.2-Aligment Pattern (Hizalama Şablonu): Bu şablon QR kodundaki çarpıklıkları düzeltir. QR kodda meydana gelen bozulmalarda tarayıcı hatayı anlar ve gerekli düzenlemeyi yapar.

4.3-Timing Pattern (Zamanlama Şablonu): Tespit şablonlarının arasında bulunan siyah ve beyaz desenli yapıdır. Bu desen ile her hücrenin merkezi koordinat bilgileri tespit edilir. Kod büküldüğünde ya da hücrelerde hata oluştuğunda hücrenin merkezi koordinatını düzeltir. Bunu yatay ve dikey yönlerde yapar.

5-Quiet Zone(Sessiz Bölge): QR kodun çevresindeki verinin olmadığı boş alandır. Bu alana hiçbir şey yazılmaz, basılmaz. En az 4 modül genişliğinde olmalıdır. Bu boş alan sayesinde kod, problemsiz bir şekilde okunur.


Share/Bookmark

MasterCard Curve Kart

Tüm banka ve kredi kartlarını bir araya getirerek tek bir kartta toplayan Londra merkezli mobil bankacılık platformu Curve, kart kullanımında daha fazla güvenlik ve konfor sunacak yeni rakamsız kartını tanıtmıştı. İlgili kart Mastercard şeması altında basılacaktır.

 Curve Send olarak adlandırılan özellik, herhangi bir banka hesabınızdaki parayı, 25 farklı para biriminde dilediğiniz hesaba transfer edebilmenizi sağlıyor. 

Curve, Visa ve Mastercard API’larını kullanarak, kart ağlarını tek bir para transfer ağına dönüştürüyor. Böylece kullanıcılar, Curve üzerinden tüm banka kartı ve hesaplarını tek çatı altında toplayarak, işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebiliyor. 

Curve Send üzerinden para transferi yapmak için uygulamayı açmanız, hangi banka kartınızı kullanacağınızı belirlemeniz ve göndermek istediğiniz kişi ile tutarı seçmeniz yeterli. Alıcı bilgilendirildikten sonra, banka kartının fotoğrafını çekmesi isteniyor ve işlem, fotoğraf gönderildikten sonra tamamlanıyor.

Müşteriler işlemlerde kart bilgilerini nasıl girerek kullanacak?

Kullanıcılar bu kartı yapacakları işlemlerde kullanmak istediklerinde karta ait detayları Curve uygulamasından kopyalayıp kullabilecek ve online işlemleri çok daha kolay hale getirebilecektir.

Yeni kartta bilgiler kartın kendisinde saklanmayarak Curve uygulamasında bir PIN veya biyometrik doğrulama ile korunması güvenlik olarak çok önemli bir gelişme olarak değerlendirilebilir.

Numarasız kart ile birlikte; kartın çalınması/kaybedilmesi durumunda hesabınızdan bilginiz harici işlem yapılma ihtimali ve kart bilgilerinin kopyalanma ihtimali azalacaktır. Dijital uygulama üzerinden işlemlerin yapılması nedeniyle dijitalleşme noktasında önemli bir etkisi olacaktır.


Share/Bookmark