SQL Server 2017 Express

8 Temmuz 2018 Pazar

Son birkaç yılda SQL Server'a birçok yeni özellik eklendiğini gördük. Sadece bir kaçını söylemek gerekirse: SQL 2014'te Microsoft, 2016 sürümünde daha da geliştirilmiş olan In-Memory OLTP'yi ekledi. SQL 2016'da, Machine Learning, T-SQL kodu içinde R komut dosyalarını kullanma olanağı sunan bir özellik olarak geldi. Son olarak, SQL Server 2017, bir Linux sürümü ekledi.

SQL Server 2017 Express

Bu sürümü indirerek ve kullanarak, veritabanı motoru özelliklerini içeren çekirdek ekspres veritabanı sunucusuna sahip olursunuz. Ayrıca, bu sürüm SQL Server replikasyon özelliklerini içerir, ancak birleştirme, Eşler Arası ve İşlem çoğaltma için sınırlamalar var.

Bu sürüm, uzak bağlantıları kabul etmeniz gerektiğinde idealdir. Bu, tüm SQL Server Express sürümleri gibi ücretsiz olarak kullanılabilir. Aşağıdaki ekran görüntüsünde, SQL Server Express yükleyicisindeki Özellik Seçimi adımını görebilirsiniz.

SQL Server 2017 Express Advanced Services

Bu sürüm, kullanıcılara Express çekirdeği baskısı ile elde edeceğinizlerden daha fazla özellik sunar. SQL Server veritabanı motoru, SQL Server Replikasyon (Birleştirme, Eşler Arası ve İşlem çoğaltma için bir abone ile sınırlı) ve tam metin arama içerir. Diğer bir konu, Python ve R dilini kullanmanıza izin veren, veri analiz araçlarının Makine Öğrenim Servisleriyle (In-Database) dahil edilmesidir. Ayrıca, Dış Veri için PolyBase Sorgulama bulunuyor ve raporlama için Raporlama Hizmetlerini eklenti olarak indirip, kullanabiliyorsunuz.

Core express sürümünün aksine, Advanced Services ile SQL Server 2017 Express'i indirmek ve kullanmak isterseniz, Visual Studios Dev Essentials programına katılmalısınız. Aşağıdaki linkden indirebilirsiniz: https://www.visualstudio.com/es/dev-essentials/

Aşağıdaki ekran görüntüsünde, Advanced Services Installer SQL Server 2017 Express'in özellik seçim ekranını görebilirsiniz.

SQL Server 2017 Express LocalDB

Bu sürüm, SQL Server Express'i LocalDB ile uygulamalara gönmenize izin verir. Uygulamanızdaki bir veritabanını kullanmanız gerektiğinde ve veritabanının yönetimiyle ilgilenmek istemediğinizde en iyi seçimdir.

LocalDB'yi SQLite veritabanına alternatif olarak düşünebilirsiniz. SQL Server 2017 Express LocalDB, SQLite ile farklı olarak, LocalDB'nin çalıştığı bilgisayarda birden çok kullanıcının veya işlemin veritabanına erişmesi gereken bir uygulama oluşturmanızı sağlayan bir istemci-sunucu veritabanı motorudur. Ayrıca, LocalDB ile SQLite'de mevcut olmayan fonksiyonları, trigerları ve SP’leri kullanma olanağına sahip olabiliyorsunuz.

Ancak LocalDB aşağıdaki sınırlamalara sahiptir:
• Birleştirme replikasyon senaryosunda abone olarak hareket edemez.
• FILESTREAM desteklemez.
• Sadece Service Broker için yerel kuyruklara izin verir.


Share/Bookmark

0 comments :