SQL Server Kullanıcıları İçin Bilinmesi Gereken İpuçları

21 Şubat 2016 Pazar

Aşağıda yazdığım genel kabul görmüş ipuçları var.

Ayrıca vaktiniz olursa Turgay Hoca’nın SQL Server Performans İpuçları Slide Share sunumunu da bakabilirsiniz…

1) sp_help bir sistem stored procedure’ü olup nesneler hakkında ayrıntılı bilgi almak için kullanılır.

2) Değer girilmemiş (NULL) olan ifadeler, gruplamalı fonksiyonlar için bir istisna olarak ele alınır.

Örneğin, SELECT MIN (price) FROM tblUrun sorgusu, en küçük ifade, fiyatı girilmemiş olan ürün gibi düşünmemize rağmen, NULL değeri döndürmez, girilmiş olan en küçük değeri döndürür.

3) İki tablo birbiri ile birleştirilerek sorgulanıyorsa (join) bu iki tabloyu farklı disklerde saklamak, seçme yapmak için geçen süreyi kısaltır.

4) Bir veritabanı tarafından kullanılan bir dosya, başka bir veritabanı tarafından daha kullanılamaz.

5) Veri ve transaction log bilgileri asla ortak bir dosyada yer alamaz.

6) Sp_spaceused sistem procedure’ü kullanarak veritabanındaki dosyaların doluluk oranları gibi özet bilgilere erişilebilir.

7) Transaction log dosyasının boyutu, Indeks ile ilgili değişiklikler yapıldığında ya da WRITETEXT,UPDATETEXT ile metin veya resim yazılırken, WITH LOG parametresi ile kullanılırsa artar.

8) Bir veritabanının boyutunu azaltma işini otomatik olarak SQL SERVER’a yaptırabiliriz (AUTO_SHRINK özelliği ile)

ALTER DATABASE veritabani ismi SET AUTO_SHRINK ON

ALTER DATABASE veritabani ismi SET AUTO_SHRINK ON

9) Veri tabanını silmeden önce Master veri tabanının bir kopyasını almak, daha sonrası için yarar sağlayabilir.

10) IDENTITY fonksiyonu ile elde edilen değerin, her zaman tablo başına tekilliği garanti edilemez. Bu türden bir amaç için, Constraint ile ya da doğrudan unique index tanımlamak gerekir.

11) IDENTITY fonksiyonu ile üretilen primary key için üretimden sonra hata oluşursa bir sonraki seferde aynı sayı kullanılmaz. Bu nedenle, primary key’ler arasında açıklıklar kalabilir.Bu türden bir durumu toleransı olmayan durumlarda NEWID() fonksiyonu ile UNIQEIDENTIFIER türü ikilisinin kullanılması önerilir.

12) Order By kullanılırken, sıralamaya katılan sütunların seçilen sütunlardan olması gerekmez bunun aksine türetilmiş sütunlarda sıralamada kullanılabilir.

13) Sütunlara verilen takma adlara Order by tarafından erişilemez.

14) Tarih alanları sorgularken format problemi çekmemek için YYYY-AA-GG SS:DD:ss şeklinde string olarak istediğiniz tarihi vererek tarih kıyaslaması yapabilirsiniz.

15) SQL server’da bir sorgunun sonucu türetilmiş tablo olarak kullanılacaksa (sub query) hesaplanmış bütün sütunlara bir takma ad verilmelidir.

16) Join ifadeleri, sorgu veya tablo sonuçlarını yatay olarak birleştirmek maksatlı kullanılır. Düşey birleştirme için UNION deyimi kullanılır.


Share/Bookmark

Krav Magen Ateşli Silahlar İle Mücadele Semineri

Seminerde, ateşli silahlara karşı savunma, duruş, saldırı v.b. teknikler uygulamalı olarak  anlatılacak.

Seminere, Master Avi Hoca ve Türkiye temsilcisi İbrahim Hoca katılacak. Oktay Hoca’nın koordinesinde Kadir Has Üniversitesi’nde  yapılacak…


Share/Bookmark

POS Offline Satış Hakkında...

Soru: POS cihazımdan 35 TL’nin üzerinde offline işlem geçirebilir miyim? Mesela 1000$ v.b.

Offline işlem demek, işlemin çevrimdışı olarak (işlem anında bankaya bağlanmadan) işleme onay almak demektir.

Cevap: Evet, geçirilebilir. Ama kart ve POS offline limitlerinin artırılması gerekir. Nasıl?

Bankanız ile irtibata geçeceksiniz ve POS’unuzun offline işlem limitlerini istediğiniz değere çekme talebi yapacaksınız. Bu talep uygun görülede bilir, görülmeye de bilir. Bankanızın fraud ve risk yönetim mekanizmaları bu talebinizi değerlendirecektir.

POS’unuza “offline işlem limiti” aldıktan sonra, mesela 1000$, bu kapasitede offline işlem yapabilen bir kart ta bulmanız lazım.

Kartların offline işlem limitleri varsayılan değer olarak ülkemizde de 35 TL dir. Bu değer müşteri bazlı özelleştirilebilir.

Burada önemli olabilecek bir ayrıntı; Kartınız ile ard arda yapabileceğiniz offline işlemlerde de bir sınır olabilir. Bu kartın kişiselleştirilmesi aşamasında belirtilebilen değerlerden biridir. Uygulanışı şöyle olabilir; Kartınızla ard arda 5 kez offline işlem yaptığınızda, kartınızın offline limiti dolmasa da bir sonraki işleminiz offline olarak gerçekleşmeyebilir ve kart mutlaka bankanız ulaşmak isteyebilir. Böyle bir örnekte kart bankanızdan bir kere Online onay aldıktan sonra, üzerindeki Offline İşlem Sayaçları’nı sıfırlayacaktır.

Önemli Not: Offline işlemler fraud konularına açık bir işlem türüdür. Kontrol mekanizmalarına hızlıca takılırlar.


Share/Bookmark

Film Tavsiyesi: Taare Zameen Par-Yerdeki Yıldızlar (2007)

Konu: Harfleri sayıları algılama problemi yaşayan Ishaan, çevresi ve ailesi tarafından tembel geri zekalı muamelesi görür. Çalışmayı öğrenebilmesi için yatılı okula verildikten sonra tanıştığı resim öğretmeni ile değişen hayatı ve başarısını anlatan bir film…

Film, ödüllü bir Hindistan festival filmi. İlk başta sıkıcı gelebilir. Sonrasında TV başına kitliyor…

Bilgi: http://www.imdb.com/title/tt0986264


Share/Bookmark

Android Telefonlarda Rehber ve Bilgileri Yedekleme

Google, Android telefonları yedekleme için sunduğu kendi dahili senkronizasyon sistemi sayesinde, rehber, resimler, takvim, indirdiğiniz uygulamalar ve daha bir çok bilgiyi Google Gmail hesabınızla senkronize ederek korumanıza olanak sağlıyor.

Adım 1: Öncelikle telefonunuzun Ayarlar menüsüne girin ve oradan Hesaplar bölümünü açın.

Adım 2: Hesaplar bölümünde, en altta yer alan Hesap Ekle butonuna tıklayarak bir gmail hesabı ekleyin. Unutmayın bu hesap, tüm verilerinizin saklanacağı hesap olacağından, bunun şifresini kesinlikle unutmayın.

Adım 3: Hesabınızı yönergeleri takip ederek ekledikten sonra, telefonun hangi verileri düzenli olarak senkronize edeceğini, yani yedeğini alacağı belirleyin.

Adım 4Hesaplar bölümünde eklediğiniz, veya daha önce ekli olan hesaba tıklayarak, içerisinde hangi servislerin yedeğinin alınacağına dair sağ taraftaki butonları açıp kapatabilirsiniz.

Adım 5: Son olarak, cihazın genel yedeği için Ayarlar bölümünden Yedekle ve Sıfırla menüsüne tıklayın ve burada Yedek hesabınızı ekleyin. Üstteki verilerimi yedekle ve otomatik geri yükle bölümünü de aktif etmeyi unutmayın.


Share/Bookmark

Vergi Dairelerinde POS Cihazı...

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın, bakanlığının 2016 yılı bütçe tasarısına ilişkin yaptığı sunumda, Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvuru sonucu verilen kararlarda hükmedilen tazminat ve yargılama giderleri için 2015 yıl sonu itibariyle 784 adet dosya kapsamında yaklaşık 12.5 milyon lira ödeme yapıldı.

Tapu harçlarının kredi kartı ve banka kartı aracılığıyla ödenmesine imkan sağlamak için bazı tapu dairelerine ödeme terminalleri yerleştirdiklerini anlatan Ağbal, "Vergi dairelerinde POS cihazları ile tahsilata başlayacağız. Banka ve kredi kartı ile ödeme yapılabilecek" dedi. Bazı bankalar taksit de yapabilecek.

Kaynak: Habertürk


Share/Bookmark

Film Tavsiyesi: The Last Witch Hunter-Son Cadı Avcısı (2015)

7 Şubat 2016 Pazar

Konu: Bir cadı avcısı olan Kaulder (Vin Diesel), Kraliçe Cadı (Julie Engelbrecht) ve takipçilerini öldürmeyi başarır. Ancak Kraliçe ölümünden hemen önce Kaulder'i ölümsüzlükle lanetlemiş, karısı ve çocuklarını da ebediyen ondan ayırmıştır.

Kaulder yüzyıllarını cadı avlayarak geçirir. Kraliçe Cadı habersizce dirilip intikam için katilinin peşine düşer.

Bilgi: http://www.imdb.com/title/tt1618442/


Share/Bookmark

SQL White Papers

Dökümanları okuyabilmeniz için kayıt olmanız gerekmektedir…

10 Ways to Save Money for SQL Server High Availability

Essential DBA Playbook for SQL Server Management

SQL Server Query Tuning - A 12-Step Program

Top 10 Tips for Optimizing SQL Server Performance


Share/Bookmark

Kravmaga 360 Savunma Teknikleri

360 derece savunma tekniklerini bıçak, silah,satır v.b. çeşitli durumlarda kullanıyoruz.

Bu tekniğin öğrenilmesi ve kullanılması zaman alabilir. Öğrenildiğinde ise kısa mesafede çok iyi bir savunma ve saldırı tekniğidir.

Bu tekniği uygularken;

-Kesici alet tutulmaya çalışılmaz.

-Saldırı bileklere yapılır.

-Saldırı anında bilek kesilmelerini önlemek için eller hafif guard pozisyonunda bükülür.

-Saldırganın eli sabitlenir.

-Bilek bükümleri kullanılarak karşı tarafın dengesi bozulur.

-Agresif karın ve iç bölge saldırısı yapılır.


Share/Bookmark

mPOS Nedir?

Akıllı telefonları birer mobil tahsilat cihazına dönüştüren mPOS isimli yeni ürün ile işyerleri satış sonrası kredi ve banka kartından yapılan ödemeleri POS cihazı yerine doğrudan akıllı telefona yüklenen bir uygulama üzerinden gerçekleştirebiliyor.

Üye İşyerleri; kullandıkları herhangi bir akıllı telefona hızlı ve kolay bir şekilde yükleyecekleri ücretsiz yazılım aracılığıyla, sabit herhangi bir ücretlendirme olmadan sadece akıllı telefonlarını kullanarak kredi ya da banka kartı ile tahsilat yapabilecek.

Akıllı telefonların kullanılabildiği her yerden ödeme almaya imkan vermesi nedeniyle işyerlerine büyük bir esneklik de kazandıran mPOS için işyerlerinin akıllı telefonlarına herhangi bir kart okuyucu entegre etmeleri de gerekmiyor. Ödeme yapacak müşterinin kredi ya da banka kartının fotoğrafı çekilerek kart bilgileri alınabildiği gibi manuel de kart bilgileri girilerek işlem tamamlanabiliyor


Share/Bookmark

Samsung Galaxy S6 Edge ve S6 Edge Plus Karşılaştırması

Ekranı iki kenardan yuvarlaklaştırılan ve bildirimlerin buradan görüntülenebildiği Galaxy S6 Edge Plus yüksek fiyatlı telefonlar arasında önemli yere sahiptir. 5.7 inçlik kavisli ekranı Quad HD teknolojisine sahiptir ve Corning Gorilla Glass 4 korumalı Süper Amoled olarak sınıflandırılmaktadır.

Galaxy S6 Edge Plus’ın arka kapağı aynı Apple ürünlerinde olduğu gibi tümleşik olarak geliyor. Tüketicilerin pek de hoşlanmadığı bu durumun bir başka örneği de SD kart desteğinin olmaması.

İşlemci olarak 8 çekirdekli Exynos 7420 kullanan Samsung bu anlamda riske girmeden daha önce denediği ve S6 Edge’de kullandığı bir seçimi yapmış görünüyor.

İki telefonun özellikleri:


Share/Bookmark

AKK (Adil Kullanım Kotası) Nedir?

Son zamanlarda tüm internet kullanıcılarını yakından ilgilendiren Adil Kullanım Kotası'nı sizler için derledik.

AKK, İnternet’i kullanan kullanıcı ile İnternet Servis Sağlayıcı (İSS) arasında bir adalet mekanizması oluşturmak amacıyla belirlenmiş kotadır. Bu kotanın uygulamaya alınmasının temel sebebi, kullanıcıların bireysel olarak aldıkları İnternet bağlantılarını bireysel kullanım dışına çıkacak şekilde kullanmalarını engellemek.

AKK konusunda genel uygulama şöyle: ya kotalı olduğunu bildiğiniz bir İnternet paketi alabiliyorsunuz ya da “limitsiz” adı altında satılan, hızı ise “x mbps’ye kadar” olarak belirtilen paketler var. Bu limitsiz ve belli bir mbps’ye kadar paketlerin neredeyse hepsinde 50 GB İnternet trafiği aşıldığı takdirde İnternet hızınız 1 mbps olarak sabitleniyor.

Mevcut Kotalar:

Türkiye İSS’lerine göre AKK uygulaması ne durumda?

AKK konusunda genel uygulama şöyle: ya kotalı olduğunu bildiğiniz bir İnternet paketi alabiliyorsunuz ya da “limitsiz” adı altında satılan, hızı ise “x mbps’ye kadar” olarak belirtilen paketler var. Bu limitsiz ve belli bir mbps’ye kadar paketlerin neredeyse hepsinde 50 GB İnternet trafiği aşıldığı takdirde İnternet hızınız 1 mbps olarak sabitleniyor.

En yaygın ‘limitsiz’ limitin 50 GB olduğunu söyleyebilirim. Önce bazı bilgiler paylaşayım:

1 eposta 0,01 MB
1 fotoğraf 0,10 MB
1 web sayfası 0,50 MB
1 adet mp3 5 MB
1 adet eKitap 10 MB
5 dk Youtube videosu 40 MB
5 dk 720p Youtube videosu 100 MB
1 adet film 700 MB
1 adet 720p film 2 GB

Göreceğiniz üzere genel olarak İnternet üzerinden video izlemeyecekseniz getirilen 50 GB’lık limiti doldurmak epey zor.


Share/Bookmark