Kredi Kartı Provizyon İşlemleri

20 Kasım 2015 Cuma

Açık provizyon hangi durumda oluşur;

1-) İşlemi, kartınızın bankasına ait bir POS ile yaptı iseniz o POS henüz kapama mesajı göndermemiştir. ( Batch Close yapmamıştır )

2-) İşlemi, kartınızın bankasına ait olmayan, başka bir banka POS’u ile yaptı iseniz o banka henüz kapama mesajı göndermemiştir. (Takas )

Bu işlem için ilgili kaynaktan kapama mesajı gelmediği müddetçe provizyon da bekleyecektir.

Taki 7 gün gibi ( bu süre bankadan bankaya değişir, 7 gün olan banka biliyorum) bir süre sonra geçene kadar. 7 gün sonra bu işlem provizyondan düşer (Expire olur).  Kartınızın limiti aşılır. Varsa o işlemden kazandığınız puan da geri alınır.

Başka bir ifadeyle kart işleminin dönem içine girmeden hemen önce beklediği duraktır.

Açık provizyon işlemleri, kart dönemiçine girene kadar finansal değer kazanmazlar. Bu durum ne zaman meydana gelebilir?

1-) Kartın geçerli bir kart olduğunu anlamak için “AppStore” gibi bazı siteler, küçük meblağlı bir otorizasyon talebi yaparlar ve bu talebe alınan onay mesajı ile kartın gerçek bir kart olduğunu anlarlar. Bu tür işlemler için kapama gönderilmeyeceğinden işlem müşteri hesabına hiçbir zaman yansımaz. Açık provizyonda beklerler. Taki işlem geçerliliğini yitirene kadar (Expire)

2-) Kart ile bir işlem yapar yapmaz, internet şubeden bu işlemi izlemek isterseniz, bunu bulacağınız yer açık provizyon ekranıdır. Çünkü POS’ lar gün sonu yapmadan işlemler dönem içine yansımazlar.


Share/Bookmark

SQL Server Auditing

SQL Server Auditing özelliği, SQL Server 2012 ile birlikte loglanacak verinin filtrelenebilmesi sağlanmış. Bu loglama, tam olarak veri log dosyasına yazılmadan önce yapılıyor.

Bu ayar, SSMS->Object Explorer->Security->Audits öğesinde ayarladığınız hedef dosyanın özelliklerindeki Filter bölümünden veya T-SQL ile ayarlanabiliyor.

Örneğin yukarıdaki örnekte özellikle 2 Login'e ait işlemlerin loglanmamasını belirtilebilir. Bu alanı WHERE'den sonra Predicate'leri tanımlıyoruz gibi düşünün.

İlgili sayfa olan https://msdn.microsoft.com/en-us/library/cc280525(v=sql.110).aspx adresinde bu konuda özet bir bilgi verilmiş ve şöyle denmiş: "Optionally, on the Filter page, enter a predicate, or WHERE clause, to the server audit to specify additional options not available from the General page. Enclose the predicate in parentheses; for example: (object_name = 'EmployeesTable')."  İsterseniz Filter sayfasında bir Predicate veya WHERE cümleciği girebilir ve General sayfasında varolmayan bazı seçenekleri belirtebilirsiniz. Predicate'leri parantez içinde yazın, mesela (object_name = 'EmployeesTable') gibi." diyor.

Peki burada Predicate olarak kullanılabilecek alanlar nelerdir? Nereden bulacağız bu alanları? Aşağıda adresini paylaştığım dokümandaki alanları kullanabilirsiniz: https://msdn.microsoft.com/en-us/library/cc280765(v=sql.110).aspx


Share/Bookmark

Film Tavsiyesi: Ant Man-Karınca Adam (2015)

Konu: Şaşırtıcı derecede bir küçülme özelliği olan, bununla beraber insani güçlerini arttıran bir süper kostüm giyen hırsız Scott Lang, içindeki kahramanı benimseyip, akıl hocası Dr. Hank Pym'ın planını gerçekleştirmesine yardım etmeli ve dünyayı kurtaracak olan soygunu gerçekleştirmelidir.

Bilgi: http://www.imdb.com/title/tt0478970/


Share/Bookmark

Android 6.0 Marshmallow Nasıl Yüklenir?

Samsung‘un Android 6.0 güncellemesi, Samsung cihazlara kısa süre içinde güncellemenin gelmeyeceği ortaya çıkmış ve bir çok kullanıcı bu durumdan rahatsız olmuştu.

Şimdi, güncelleme mağduru kullanıcıların imdadına Cyanogen yetişti ve Android 6.0 Marshmallow tabanlı CyanogenMod 13.0 sürümünü bir çok cihaz için yayınladı.

Çoğu durumda üreticilerin ROM‘larıdan dahi daha stabil olan CyanogenMOD ROM’ları, her açıdan güvenebileceğiniz ve istemediğiniz zaman da geri dönebileceğiniz için denenmesi gereken, tavsiye edilen işlemlerdendir.

CyanogenMOD 13‘ün kurulumu oldukça basit. CyanogenMod 13’ün yayınlandığı cihaz listesi ve konu linkleri ise şöyle;

HTC One M7

HTC One M8

LG G3

 LG G Pad 8.3

 LG Optimus G (International)

 LG Optimus L90

Samsung Galaxy Note 3 (Snapdragon olanı)

 Samsung Galaxy Note 4 (Snapdragon olanı)

Samsung Galaxy Note 8.0 (GT-N51xx)

 Samsung Galaxy S II (I9100)

Samsung Galaxy S III (AT&T)

 Samsung Galaxy S 4 VE (GT-I9515)

 Samsung Galaxy S 4 (i9500, i9505, i9505G, i9506)

Samsung Galaxy S 5

Samsung Galaxy Tab 3 10.1

Samsung Galaxy Tab S (T700/T800/T805)


Share/Bookmark

Çocuk Ne Yaşıyorsa Onu Öğrenir...

Pedagoji üzerine Doğan Cüceloğlu tarafından çevrilmiş, güzel bir karşılaştırma…

Ø Eğer, bir çocuk sürekli eleştirilmişse;

Kınamayı ve ayıplamayı öğrenir.

Ø Eğer, bir çocuk kin ortamında büyümüşse;

Kavga etmeyi öğrenir.

Ø Eğer, bir çocuk alay edilip aşağılanmışsa;

Sıkılıp, utanmayı öğrenir.

Ø Eğer, bir çocuk sürekli utanç duygusuyla eğitilmişse;

Kendini suçlamayı öğrenir.

Ø Eğer, bir çocuk hoşgörüyle yetiştirilmişse;

Sabırlı olmayı öğrenir.

Ø Eğer, bir çocuk desteklenip, yüreklendirilmişse;

Kendine güven duymayı öğrenir.

Ø Eğer, bir çocuk övülmüş ve beğenilmişse;

Takdir etmeyi öğrenir.

Ø Eğer, bir çocuk hakkına saygı gösterilerek büyütülmüşse;

Adil olmayı öğrenir.

Ø Eğer, bir çocuk güven ortamı içinde yetişmişse;

İnançlı olmayı öğrenir.

Ø Eğer, bir çocuk kabul ve onay görmüşse;

Kendini sevmeyi öğrenir.

Ø Eğer, bir çocuk aile içinde dostluk ve arkadaşlık görmüşse;

Bu dünyada mutlu olmayı öğrenir.

                                                    Dorothy Law NOLTE (1975)


Share/Bookmark

Asgari Ücret Artışının Artıları ve Eksileri

Son dönemde en çok tartışılan konulardan birisi hükümetin asgari ücretin yüzde 30 oranında artırılacak olmasına ilişkin taahhüdü.  2016 başından itibaren asgari ücrete yüzde 30 artış gelecek.

Bunun yaratacağı bazı olumsuz sonuçlar: (1) Bazı işletmeler bu yükü kaldıramayacağı için çalışanların sayısını azaltma yoluna gider. Bu, işsizliği artırır. (2) İç pazara mal satan işletmelerin bir bölümü maliyetlerine gelen bu yükü fiyatlarına yansıtır. Bu, enflasyonu artırır. İşletmelerin bir bölümü ise bu artışı fiyatlarına yansıtamaz ve zarar ederler. Bir süre sonra kapanan işletmeler görürüz. Bu, işsizliği artırır. (3) İhracata yönelik işletmeler dış pazarlardaki darlıklar nedeniyle maliyetlerine gelen bu artışı kolay kolay fiyatlarına yansıtamazlar. Bu, onların kârını düşürür, bazılarında zarara yol açabilir. İhracatta düşüşler ortaya çıkabilir.

Asgari ücretin artırılmasının bazı olumlu sonuçları da olacak: (1) Asgari ücretliler, tüketim eğilimi en yüksek kesimdedir. Dolayısıyla artış miktarı tüketim harcamalarının artışına gidecek ve talep artacak. Talep artışı, ilk aşamadaki üretim düşüşünü telafi edebilir. Buna karşılık fiyatların artmasına katkıda bulunur. (2) Talep artışı, üretimi ve dolayısıyla belirli oranda yatırımı artırarak yitirilmiş bulunan büyüme ivmesini geri getirebilir. Böylece ekonomide düşen büyüme oranı yeniden yukarı yönlenebilir. (3) Büyüme, eğer eski ivmesini yakalamaya başlarsa zaman içinde istihdamda olumlu gelişmeler görülmeye başlayabilir. Böylece başlangıçtaki işçi çıkarmalar tersine dönebilir. (4) Tüketim harcamalarında artış olması vergi tahsilatının da artmasına yol açar. Ve eğer asgari ücret artışına kamu desteği sağlanacaksa bu artıştan yararlanılabilir. 

Demek ki asgari ücret artışının hem olumsuz hem de olumlu yanları olacak.

İşi olumlu yöne çevirmenin veya olumlu etkileri öne çıkarmanın bir tek yolu : Yapısal reformlar paketi açıklamak. Bu paketin şişirme bir paket olmaması, 5 – 6 kritik reformla sınırlı tutulması gerekir. Ne kadar çok reform sayılırsa gerçekleştirebilme olasılığı o kadar uzak oluyor. Ve bu reform paketinin takvime bağlanarak açıklanması gerekir. Eğer beklentilerin olumlu yöne çevrilmesi isteniyorsa tarih vererek reformları açıklamak çok önemli.

Kaynak: Mahfi Eğilmez


Share/Bookmark