SQL Server 2012 Target Recovery Time

24 Ağustos 2014 Pazar

Target Recovery Time, SQL Server 2012’de gelmiş yeni bir özellik. Veritabanı moturunda veri sayfalarında yaptığı işlemleri RAM'de yapar (Data Cache'te) ve yaptığı her değişiklikten sonra hemen diske yazmaz bu değişiklikleri. Zaman zaman, aşağıda çeşitlerini açıkladığım gibi değişik Checkpoint tiplerini kullanarak yapar değişiklikleri diske yazma işlemini. Checkpoint işlemi, hafızadaki o anda bulunan (kirli sayfalar da denilen) veri sayfalarını ve Transaction Log bilgisini hafızadan diske yazma işlemidir.
SQL Server'da 4 çeşit Checkpoint var:

Automatic: Otomatik Checkpoint'ler "EXEC sp_configure 'recovery interval', 'seconds'" ayarına bağlı olarak tetiklenir. Ayrıca veritabanı motoru yazma işlemlerindeki gecikme 20 milisaniyeyi geçtiğinde de bunu tetikler.

 Indirect: Bu, veritabanı bazında bir ayardır ve "ALTER DATABASE … SET TARGET_RECOVERY_TIME = target_recovery_time { SECONDS | MINUTES }" komutuyla belirlenir. Bu ayar, Instance düzeyinde belirlenen <I>Automatic</I> ayarı ezer. Varsayılan değeri 0'dır ve bu durumda diğer tipler işler.

Manuel: Transaction SQL komutu olan CHECKPOINT komutu çalıştırılarak tetiklenebilir.

Internal: Yedek alma veya veritabanı Snapshot'ı oluşturma gibi işlemlerde otomatik olarak veritabanı moturu tarafından tetiklenir. Bu tip için sizin müdahale etme şansınız yok.

 Target Recovery Time özelliğini SQL Server Management Studio (SSMS) arayüzünden de değiştirebilirsiniz. Bunun için ilgili veritabanının özelliklerine gidip, Options sayfasındaki Recovery bölümünden aşağıdaki ekran görüntüsünde işaretlediğim ayarı değiştirmelisiniz. Örneğin bu ayarı 30 yaparsanız, her 30 saniyede bir veritabanınız için Checkpoint komutu çalıştırılacaktır ve Dirty Page'ler diske yazılacaktır.


Share/Bookmark

Ödeme Sistemlerinde Yenilikler

Bugünün ödeme sistemleri arasında, Sanal POS, kredi, ön ödemeli ve banka kartları ile çevrimiçi ve mobil alışveriş, ATM, Kiosk, EPOS ve yakın alan teknolojileri ile mağaza içi alışveriş, para çekme, para gönderme ve fatura ödeme yöntemleri yer alıyor. Mobil cihazların yaygınlaşması ile birlikte e-ticaret beklendiği gibi m- ticarete dönüşüyor.

Yeni gelişen trendler:

1 - Sanal POSlar’dan Dijital Cüzdanlara Geçiş

İnternetin ülkemize geldiği 90’ların 2. yarısından itibaren, elektronik ticaret de emeklemeye başladı. O dönemin öncüleri Superonline Shopping ve Yapı Kredi Bankası ile Garanti Bankasıydı. O dönemin ödeme sistemi ise, main-frame‘lere (büyük bilgisayar sistemlerine) SNA sistemleri (Systems Network Architecture) üzerinden bağlandığımız ilk sanal POS’lardan, bugün çok kanallı yöntemlere geldik.

Bugünün ödeme sistemleri arasında, Sanal POS, kredi, ön ödemeli ve banka kartları ile çevrimiçi ve mobil alışveriş, ATM, Kiosk, EPOS ve yakın alan teknolojileri ile mağaza içi alışveriş, para çekme, para gönderme ve fatura ödeme yöntemleri yer alıyor. Mobil cihazların yaygınlaşması ile birlikte e-ticaret beklendiği gibi m- ticarete dönüşüyor. Günümüzde Türkiye‘de mobil penetrasyonu 90%. Yani kullanıcı sayısı 67 milyonu geçmİş durumda.

2 - Çok Kanallı (Omni-Channel) Ödeme Sistemleri

Perakende, Internet ve Telekom dünyası için oluşturulması gereken çok kanallı (omni-channel) Ödeme Sistemi ekosisteminin mimarisi; Temel ve destek platformları ve habitat içindeki servisler ile müşteri temas noktalarından oluşmaktadır.  Bileşenleri ve paydaşları temas noktaları üzerinden potansiyel müşterilere dokunabilir ve mevcut müşteriler ile de daha fazla etkileşim oluşturabilir.


Share/Bookmark

Film Tavsiyesi: Godzilla (2014)

Konu: Radyoaktif taşıyan devasa büyüklükteki Godzilla adlı canavar insanoğlunun ona yaptıklarının hesabını sormak için geri dönüyor. Ancak insanoğlu da direnecektir…

Bilgi: http://www.imdb.com/title/tt0831387/


Share/Bookmark

Office 2013 İle Gelen Yenilikler...

Geliştirilmiş kullanıcı arayüzü

Office 2013, Office 2010'un eskimeye başlayan arayüzünü yeni renklerle canlandırıyor ve daha göz dostu bir hale geliyor. Tabi ki arayüzdeki yenilikler bununla kısıtlı değil. Örneğin gözden geçirilen Dosya sekmesi, yeni bir belge oluştururken size mevcut şablonları gösteriyor.

PDF dosyalarını düzenleyebilme

Word, artık PDF dosyalarını açıyor ve size tam bir düzenleme işlevi sunuyor.

Otomatik yer imi oluşturma

Bu özellik sayesinde bir Word belgesini kaydettiğinizde en son kaldığınız yere otomatik olarak gidebiliyorsunuz. Böylece uzun Word belgelerinde imleci bıraktığınız yeri aramanıza gerek kalmıyor.

Office içi görsel arama

PowerPoint gibi Office belgelerinde belge içine görsel arayıp eklemek,  kolay bir iş değildi. Ancak bu durum, Office 2013 ile değişiyor. Artık Office içerisinden Bing'i kullanarak uygun görseli bulmanız ve bulduğunuz resmi herhangi bir Office belgesine ekleyebiliyorsunuz.

Excel'in QuickAnalysis aracı

Excel'in yeni QuickAnalysis aracı ile veriyi seçmeniz yeterli. Excel, verilerinizi en iyi biçimde nasıl biçimlendirebileceğiniz, analiz edebileceğiniz ve sunabileceğinizi size söylüyor.


Share/Bookmark

IstSEC Bilgi Güvenliği Konferansı

İstSec (İstanbul Bilgi Güvenliği Konferansı) bilgi/bilişim güvenliği alanında çalışan, bu alana merak duyan ve konusunun uzmanları arasında bilgi paylaşımı yayma amaçlı İstanbul’a özel bir etkinliktir. İstSec, benzeri güvenlik etkinliklerinden farklı olarak ürün/teknoloji bağımsız, pratiğe yönelik bir etkinlik olma amacı taşımaktadır.

Konferans, kayıt olan herkese açık ve ücretsizdir. http://istsec.eventbrite.com adresinden ön kayıt işlemleri başlamıştır.

Konferansın Ana Konuları

-Bulut bilişim ve güvenlik Zararlı kod analizi ve geliştirme teknikleri  

-Saldırı tespit ve engelleme yöntemleri DDoS saldırıları ve korunma yöntemleri

-Yazılım güvenliği ve güvenlik yazılım geliştirme süreçleri Siber kavramlar(siber savaş, siber ordu, siber tehdit) WLAN/EDGE/3G iletişim güvenliği Internet takip/izleme sistemleri Ipv6 güvenliği Sanallaştırma güvenliği

-Bilişim sistemlerinde adli bilişim analizi Sızma testleri(pentest) ve yöntemleri Exploit geliştirme ve tersine mühendislik yöntemleri

-Web uygulama güvenliği

-Internet ortamında istihbarat toplama yöntemleri Türkiye’de siber güvenliğe verilen önem ve siber güvenlik yol haritası


Share/Bookmark

Site Tavsiyesi: Duolingo.com

Duolingo’yu bir arkadaşımın tavsiyesi ile kullanmaya başladım. Ücretsiz dil öğrenmek ve kendini geliştirmek için çok faydalı bir site. Android ve IOS’a uygun telefonlarda da kullanılabiliyor…

https://www.duolingo.com/ 


Share/Bookmark