SQL Server 2017- Computed Column Özelliği

16 Aralık 2018 Pazar

SQL Server‘da Computed Column özelliği tabloda var olan verileri kullanarak yeni bir kolon türetmek için kullanılır. Örneğin; Siparişlerin tutulduğu bir tablo olduğunu varsayalım. Tablomuzda adet ve ürün tutarı tutulmuş olsun. Biz tablomuzda toplam tutar alanına ihtiyacımız olduğunu varsayacak olursak: Toplam Tutar=Adet*Ürün Tutarı olarak hesaplanacaktır.

İhtiyacımız olan alanı hesaplamak için iki farklı yöntem kullanabiliriz. İlk yöntemde “toptam tutar” kolonunu normal bir tabloya kolon ekler gibi ekledikten sonra uygulama katmanında “toplam tutar” değerini hesaplatıp tabloya gönderebiliriz. Ya da ikinci yöntemde ise SQL Server tarafında kullanacağınız Computed (Hesaplanmış) kolon özelliğini kullanarak, her kayıt insert edildiğinde SQL Server tarafından otomatik olarak hesaplanıp bu kolona değeri yazdırabiliriz.

Yukarıdaki script yardımı ile tablomuzu oluşturuldu. Tablomuza toplam tutar bilgisinin Computed Column olarak tutulması için “Amount” isminde hesaplanmış kolon tanımlıyoruz.

PERSISTED özelliğini eğer verilerinizin diske yazılmasını istiyorsanız ve hesaplanmış kolon üzerinde INDEX tanımlamanız gerekiyorsa “persisted” özelliğini kullanmalısınız.

Computed Column olarak oluşturulan alanlar yukarıdaki gibi normal kolon simgesi ile birlikte “hesap makinesi” simgesi ile temsil edilmektedir.


Share/Bookmark

0 comments :