Temassız POS ve İşlem Limitleri Hakkında...

16 Aralık 2018 Pazar

Temassız ödemelerde, kredi kartı veya bu fonksiyonun yüklü olduğu cihaz (cep telefonu, anahtarlık, kol saati gibi) algılayıcı aygıta yaklaştırılır. Algılayıcı cihaz kart bilgilerini radyo frekansları üzerinden okuyarak, alışveriş işlemi bilgisi ile birleştirerek işlemi tamamlar. Bu süreçte kart şifresi veya kart hamilinin (sahibinin) imzası gerekmez. Bu nedenle kartın tanıma fonksiyonu, kart hamilinin değil, sadece kartın tanınması ile sınırlıdır. Kart hamilini kontrol olmadan işlemler tamamlandığı için temassız işlemler risklidir diyebiliriz.  Bu nedenle de temassız ödemeler işlem limitlerinde sınırlar bulunmaktadır.

Temassız özellikli kart ile art arda yapılacak offline işlem sayısında da sınırlama mevcuttur. Ayrıca kartların üzerinde bulunan, Offline Consequtive Cumalative İşlem Limitleri ile bazı ardışık işlemlerde güvenlik kontrolleri yapılıyor. Şu an ülkemizde BKM’nin belirlediği, tüm MCC’ler için 90 TL işlem limiti bulunmaktadır. Bu limit temassız ödemelerin üst limiti olarak uygulanmaktadır. Temassız ödemelerde yapılan işlemlerin güvenli olduğunun kontrolü sadece, ilk işlemin şifreli usulle yapılmış olması gibi bir yönteme dayanıyor. İlk işlemin şifreli yapılmış olması daha sonraki işlemlerinde aynı kişi tarafından yapıldığına dair örnek teşkil ediyor.

Mevcut durumda temassız ödemelerde işlem limitlerini kaldırmak mümkün gözükmüyor. Ancak bazı bankalar limitsiz temassız ödeme konusunda yani temassız özellikli kartlarda işlem limitini kaldırabilmek için çalışmalar yapıyorlar. Bu konuda, Fransız Societe Generale bankası temassız özellikli kredi kartlarına parmak izi okuyucu eklemiş. Böylece biyometrik kimlik bilgisi dışında hiçbir veriye ihtiyaç duymadan güvenli biçimde işlem yapılması sağlanacak ve ayrıca temassız özellikli kredi kartları ile işlem yapılırken üst limite gerek kalmayacak. Kredi kartı üzerinde bulunan parmak izi okuyucu modül, kullanıcıya ait bilgileri içinde saklayacak  ve özel olarak şifrelenmiş bilgiler, üçüncü şahıslar bu bilgileri ele geçirse dahi kullanması mümkün olmayacak. Böylece kullanıcı bilgileri bu yöntemle doğrulandıktan sonra herhangi bir limit ile sınırlamaya gerek kalmadan temassız işlem yapılmasına izin verilecek.


Share/Bookmark

SQL Server 2017- Computed Column Özelliği

SQL Server‘da Computed Column özelliği tabloda var olan verileri kullanarak yeni bir kolon türetmek için kullanılır. Örneğin; Siparişlerin tutulduğu bir tablo olduğunu varsayalım. Tablomuzda adet ve ürün tutarı tutulmuş olsun. Biz tablomuzda toplam tutar alanına ihtiyacımız olduğunu varsayacak olursak: Toplam Tutar=Adet*Ürün Tutarı olarak hesaplanacaktır.

İhtiyacımız olan alanı hesaplamak için iki farklı yöntem kullanabiliriz. İlk yöntemde “toptam tutar” kolonunu normal bir tabloya kolon ekler gibi ekledikten sonra uygulama katmanında “toplam tutar” değerini hesaplatıp tabloya gönderebiliriz. Ya da ikinci yöntemde ise SQL Server tarafında kullanacağınız Computed (Hesaplanmış) kolon özelliğini kullanarak, her kayıt insert edildiğinde SQL Server tarafından otomatik olarak hesaplanıp bu kolona değeri yazdırabiliriz.

Yukarıdaki script yardımı ile tablomuzu oluşturuldu. Tablomuza toplam tutar bilgisinin Computed Column olarak tutulması için “Amount” isminde hesaplanmış kolon tanımlıyoruz.

PERSISTED özelliğini eğer verilerinizin diske yazılmasını istiyorsanız ve hesaplanmış kolon üzerinde INDEX tanımlamanız gerekiyorsa “persisted” özelliğini kullanmalısınız.

Computed Column olarak oluşturulan alanlar yukarıdaki gibi normal kolon simgesi ile birlikte “hesap makinesi” simgesi ile temsil edilmektedir.


Share/Bookmark

Kitap Tavsiyesi: Toprak Uyanırsa - Şevket Süreyya Aydemir

İlk basımı 1970 yılında yapılan bir kitap. Gözlem ve anlatım açısından romandan ziyade Ekmeksizköy Öğretmeninin hatıraları diyebiliriz.

İşin özetinde, kendi gücünü yitirmiş bir emekli öğretmenin. Ruhi ve maddi sıkıntılar içinde tekrar işe başlaması ve tayininin bir köye çıkmasıyla başlar… Köye ilk varış ve sonrasındaki gelişmeler. Devlet ve halk birbirini kucaklayınca nelerin olabileceğini anlatan roman. Gerçek olmasının hep istenen bir hikaye....


Share/Bookmark

China Union Pay (CUP) Ödeme Sistemleri Hakkında...

Tüm dünya’da kabul gören ve büyük ağ yapısına sahip altı büyük ve önemli kartlı ödeme sistemi vardır. Bunlar; Visa, Mastercard, Amerikan Express, Dinners Club, JCB ve Union Pay’dir. 500’den fazla finansal kurumun bir araya gelmesiyle 2002 yılında kurulan Unionpay ; 5 milyara ulaşan kart sayısı ile global ödeme pazarının içinde en büyük ödeme sistemi olarak kabul edilmektedir. Unionpay , aynı zamanda Çin’deki uluslararası takas sistemini de işletiyor.

Unionpay kartlar 6 haneli PIN’li işlemler, çip teknolojisi ve debit yoğun portföyüyle sektördeki en güvenli ödeme araçlarından biri.

Apple ile Samsung’un akıllı telefonlardaki kıyasıya rekabetinin yeni alanı olan mobil ödemede, Apple Pay Çin’de UnionPay ile yaptığı işbirliğini duyurmasının ardından, Samsung Pay’de harekete geçti. Samsung, mobil ödeme sistemi Samsung Pay’in Çin’de kullanıma sunulması için rakibi Apple Pay gibi UnionPay ile anlaşma yaptı. UnionPay logolu banka ve kredi kartlarını Samsung Pay uygulamasına yükleyerek temassız mobil ödeme yapabiliyorlar.

Türkiye Pazarında China Union Pay

Unionpay kartlarının Visa ve Mastercard gibi kullanılabilmesi için çalışmalar BKM tarafından 2013 yılında işbirliği anlaşmasının imzalanması ile başlatıldı ve UnionPay kartların  ülkemizdeki tüm ATM’lerde kullanılabilmesi için altyapı çalışması 2014 yılında tamamlandı. Türkiye Ofisi’ni, iki bankanın CUP Acquirer sertifikasyon geçişinde beraber çalıştığım Utku Bey yönetiyor.

Türkiye genelinde ilk  işlemler İş Bankası Bankamatiklerinden gerçekleşmeye başladı. Şu anki noktada genel olarak büyük bankaların büyük bir kısmında UnionPay kartları POS ve ATM’lerde kabul ediliyor. 2015 yılında Unionpay ile İşbankası arasında e-ticaret konusunda da işbirliği yapıldı ve bu işbirliği sayesinde, Türkiye’de internetten satış yapan işyerleri, İş Bankası Sanal POS hizmeti kapsamında doğrudan UnionPay online ödeme sistemine (UPOP) bağlanarak,  UnionPay kartlarıyla ödeme kabul etmeye başladılar. Şu an Garanti, Finansbank ve Halk Bankası’da kullanıyor.


Share/Bookmark