SQL Server 2017- Prosedur, Trigger ve Fonksiyonlar

7 Ekim 2018 Pazar

Transact SQL’de temelde çok kullanılan 3 yapının kullanım durumları vardır.

Stored Procedure:

-Stored Procedure değer döndürebilir veya döndürmez, herhangi bir zorunluluk yoktur.

-Select kullanımı yanında DML işlemleri de Stored Procedure içerisinde kullanılabilir.

-Hata fırlatma ve İstisnalar için Try Catch ifadeleri kullanılabilir.

-Transcation’lar kullanılabilir.

-Tablo değerlerleri ve Temporary tablo olarak iki yapıda kullanılabilir.

-Fonksiyonlar Stored Procedure yapısı içerisinde kullanılabilir.

-Stored Procedure içerisinde SELECT-WHERE-HAVING kullanılamazlar.

-Kullanıcı Tanımlı Fonksiyonlar (User Defined Functions) kullanılamazlar.

Trigger:

-Kullanıcı tarafından direk olarak çağrılamaz kullanılamazlar. Kolon, tablo, veri tabanı ya da sunucu da amaçlarına göre tetiklendiğinde çalışabilirler.

-Kullanıcı tarafından direk çalıştırılamazlar. Trigger tetiklendiğinde devreye girer ve gerekli görevlerini yerine getirirler.

-Bir Trigger’da doğrudan başka bir trigger arayamayız. Yalnızca ttrigger’ların bulunmasını sağlayabiliriz.

-SQL Server’da, bir tetikleyicinin eylemi aynı tabloda veya farklı tabloda olabilecek başka bir tetikleyici olayı başlattığında tetikleyicilerin iç içe olduğu söylenir.

-Trigger’ı zamanlanmış görevler için kullanamayız.

-Trigger’a parametre gönderilemez.

-Trigger’lar geriye bir değer döndürmez.

-Transaction’lar içerisinde kullanılamazlar.

-.Net uygulamalarından çağrılamazlar. (Web ya da Masaüstü uygulamaları fark etmez.)

Fonksiyon:

-Fonksiyon bir değer döndürmek zorundadır.

-Fonksiyon sadece Select kullanımına izin verir, DML işlemleri kullanılamaz.

-Hata fırlatma ve İstisnalar için Try Catch ifadeleri kullanılamaz.

-Transaction’lar kullanılamaz.

-Sadece Tablo değerlerleri kullanılabilir, Temporary tablolar kullanılamazlar.

-Store Procedure’lar fonksiyonlarda kullanılamazlar. Fonksiyon içerisinde SELECT-WHERE-HAVING kullanılabilirler.

-Kullanıcı Tanımlı Fonksiyonlar (User Defined Functions) kullanılabilirler.


Share/Bookmark

TROY GO (Güvenli Ödeme)

GO Güvenli Öde, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından geliştirilen ve TROY kartlarla internetten yapılan alışveriş esnasında kart hamillerinin tek kullanımlık şifreyle (One Time Password- OTP) doğrulanmasını sağlayan bir sistem. Bir nevi Visa 3D Secure, MasterCard Secure Code’un Türkiye versiyonu diyebiliriz.

GO Güvenli Öde, sisteme dahil olan bankalar için güvenli bir doğrulama platformu sağlar. Tek kullanımlık şifre ve işlemin iletimindeki güvenliğin yanı sıra farklı güvenlik katmanlarıyla birlikte bankaların işlemi doğrulamasını ve gerçek bir işlem olduğunu teyit edebilmelerini sağlar.

İşyerlerinin TROY Kartları İnternet Ödemelerinde kabul edebilmesi için;

1. İşyerinin sanal posunu kullandığı bankadan TROY BIN‘lerini temin etmesi gerekir. TROY BIN’ler için istisnalar tanımlanmalıdır.

2. İşyeri ödeme sayfasında Kartlı Ödeme Kuruluşlarının (Amex, Mastercard, Visa) marka seçimini yaptırıyorsa, buraya TROY markasını eklemesi gerekir. Ödeme Türününün seçildiği sayfada, Kart Türü bölümüne eklenmelidir.

3. İşyerinin site ve mobil uygulamalarında TROY logosuna yer vermesi gerekir.

4. Eğer işyeri sanal pos üzerinden 3D Secure olarak işlem kabul ediyorsa, sanal posu kullanılan bankanın GO Güvenli Öde altyapısını kurup kurmadığının teyit edilmesi gerekir. Eğer altyapı kuruldu ise, GO Güvenli Öde logosunu ödeme sayfasına yerleştirerek, kart hamilleri için bilgilendirici metinlerin web sitesine yerleştirilmesi gerekir.

5. Eğer işyeri sanal pos üzerinden 3D Secure ödemeyi seçenekli olarak sunuyorsa, ödeme sayfasında kart bilgilerinin girilip, ödeme metodunun seçildiği bölümde “3D Secure kullanmak istiyorum” kutucuğu gibi, TROY’a ait kart seçildiğinde gelecek şekilde, “GO Güvenli Öde ile ödemek istiyorum” metninin eklenmesi gerekir.

6. Eğer işyeri sanal pos üzerinden 3D Secure ödeme şeklini sunmuyorsa, diğer kart kuruluşlarına ait olan kartlarla işlem kabul eder gibi, TROY kartlarla da işlem kabul edilebilir.

GO Güvenli Ödeme ile ilgili önemli noktalar ;

-Kart hamillerinin GO Güvenli Öde altyapısı ile işlem yapabilmesi için kartını temin ettiği banka sistemlerinde şifre gönderimine uygun kayıtlı bir cep telefonunun olması yeterlidir. İnternetten alışveriş ödemesi esnasında oluşturulan tek kullanımlık şifre, kart hamilinin cep telefonuna kısa mesaj olarak iletilir, açılan şifre giriş ekranından ilgili şifre girilir.

-İşyeri mevcutta, 3D Secure işlem altyapısını destekleyen bir sanal posa sahip ise, GO Güvenli Öde yapısını da otomatik olarak destekler.

-İşyerleri GO Güvenli Öde logosonu, ödeme sayfasında kart hamillerinin görebileceği bir alana yerleştirmelidir. Logoyu nasıl temin edeceklerini, troybilgi@bkm.com.tr adresinden öğrenebilirler.

-GO Güvenli Öde, kart hamili doğrulaması sayesinde fraud nedeni ile oluşacak chargeback riskinden sizi korur. Fraud nedeni dışında kalan nedenlerle chargeback süreci ile ilgili itirazı karşılama zorunluluğu devam ediyor.

-GO Güvenli Öde sayfası tüm cihazlarda (cep telefonu, tablet ve kişisel bilgisayarlar) çalışmakta ve kullanılabilmektedir.

-GO Güvenli Öde aşamasında kart hamili cep telefonuna şifre gelmiyorsa, kart hamili kartının bankası ile iletişime geçerek, cep telefonu bilgilerini kontrol etmeli ve güncellemelidir.


Share/Bookmark

Creed II (2018)

Rocky 4’ün devamı gibi :) Apollo Creed’in oğlu ile Ivan Drago’nun oğlu karşı karşıya geliyor…

Konu: Genç boksör Adonis Creed'i ise Michael B. Jordan canlandırıyor. Rocky evreninin ikonik kötü adamı Rus boksör Ivan Drago'nun da serinin hayranlarının karşısına çıktığı yapımda, Dolph Lundgren'in canlandırdığı Drago'nun oğlu Vitor'u ise Romen boksör Florian “Big Nasty” Munteanu oynuyor.

Bilgi: https://www.imdb.com/title/tt6343314/


Share/Bookmark

Kart Sahtekarlığı ve Cezaları

5464 sayılı yasadan önce ilgili cezai yaptırım düzenlemeleri 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alıyordu. Bugün ise daha çok 243 ve 244. maddeleriyle kredi kartları da dahil olmak üzere bilişim suçu cezaları düzenlenirken 245. madde ile de banka ve kredi kartlarının kötüye kullanımı ile ilgili cezalar düzenlenmiştir.

5237 sayılı TCK’ nın 245 inci maddesinde banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunun maddi unsurunda üç farklı suç tipi düzenlenmiştir.

1-Başkasına ait kartın haksız kullanımı suçu: Başkasına ait bir banka veya kredi kartını, her ne suretle olursa olsun ele geçiren veya elinde bulunduran kimse, kart sahibinin veya kartın kendisine verilmesi gereken kişinin izini olmaksızın bunu kullanarak veya kullandırtarak kendisine veya başkasına yarar sağlıyorsa, üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır (TCK 245/1 madde). 

2-Sahte kart düzenlenmesi veya banka ya da kredi kartı üzerinde sahtecilik yapılması suçu: Başkalarına ait banka hesaplarıyla sahte banka veya kredi kartı üreten, satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişi üç yıldan yedi yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır (TCK 245/2 madde).

3-Sahte oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan banka veya kredi kartını kullanmak suçu: Sahte oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan bir banka veya kredi kartını kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlayan kişi, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, dört yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır (TCK 245/3madde).

5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları yasasının 35. madde ile 42. maddesi dahil olmak üzer arada kalan tüm maddeleri kredi kartı ile ilgili tüm hapis ve para cezalarını düzenliyor.


Share/Bookmark