Kart Sahtekarlığı ve Cezaları

7 Ekim 2018 Pazar

5464 sayılı yasadan önce ilgili cezai yaptırım düzenlemeleri 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alıyordu. Bugün ise daha çok 243 ve 244. maddeleriyle kredi kartları da dahil olmak üzere bilişim suçu cezaları düzenlenirken 245. madde ile de banka ve kredi kartlarının kötüye kullanımı ile ilgili cezalar düzenlenmiştir.

5237 sayılı TCK’ nın 245 inci maddesinde banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunun maddi unsurunda üç farklı suç tipi düzenlenmiştir.

1-Başkasına ait kartın haksız kullanımı suçu: Başkasına ait bir banka veya kredi kartını, her ne suretle olursa olsun ele geçiren veya elinde bulunduran kimse, kart sahibinin veya kartın kendisine verilmesi gereken kişinin izini olmaksızın bunu kullanarak veya kullandırtarak kendisine veya başkasına yarar sağlıyorsa, üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır (TCK 245/1 madde). 

2-Sahte kart düzenlenmesi veya banka ya da kredi kartı üzerinde sahtecilik yapılması suçu: Başkalarına ait banka hesaplarıyla sahte banka veya kredi kartı üreten, satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişi üç yıldan yedi yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır (TCK 245/2 madde).

3-Sahte oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan banka veya kredi kartını kullanmak suçu: Sahte oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan bir banka veya kredi kartını kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlayan kişi, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, dört yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır (TCK 245/3madde).

5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları yasasının 35. madde ile 42. maddesi dahil olmak üzer arada kalan tüm maddeleri kredi kartı ile ilgili tüm hapis ve para cezalarını düzenliyor.


Share/Bookmark

0 comments :