VISA ve MasterCard 8 Digit BIN Geçişi

18 Şubat 2018 Pazar

2018 Ödeme Sistemleri’nin en ilginç haberlerinden biri, Visa ve MasterCard’da, Issuing BIN’leri 6 digit’den 8 digit’e çıkarmaya karar vermesi oldu. Çalışmanın deadline’ı 2022 gözüküyor.

BIN (Bank Identification Number) nedir? BIN numarası, kartın ait olduğu banka, kart programı, VISA / Mastercard / JCP/ CUP/ American Express ayrımı, Kredi Kartı / Banka Kartı ayrımı ve Bireysel / Ticari Kart ayrımlarının tespit edilmesine imkan vermektedir. Şu an da kartlarda ilk altı 6 hane kullanılıyor. Tüm ödeme sistemleri doğrulamarı genellikle buna göre şekilleniyor.

Yeni 8 Digit BIN, PCI kısaltma kurallarını zorlaştırabilir ve uyumluluk sıkıntısı oluşturabilir. Pek çok kuruluş PCI DSS (The Payment Card Industry Data Security Standard ) gereklilikleri etrafında ve kart sabihinin verilerini nasıl kullanacağını belirleyebiliyor. PAN yani kredi kartı numarasının, kredi kartı sonlandırma kuralları, DSS'den bu yana pek değişmedi. Bugün, kuruluşlar PAN'ın ilk 6 ve son 4 basamağını tutuyorlar (6-4 / *). Bu nedenle, kural değişiklikleri herkesi etkileyebilir.

Şu anda bankaların elindeki 6 digit’lik BIN’ler, birden bire 100  adet BIN gibi değerlendiriliyor olacak. VISA, her ne kadar migration yapılmasına ihtiyaç yok dese de, kendi bulletin dökümanlarından anlaşılan bankaları bir consolidasyona doğru götürecek gibi…

Bankalar şu an için kart numarası oluştururken: Şimdiden BIN'lerin LowRange ve HighRange’lerini 000000000 ile 009999999  veya çok kartı olan bankalar için bir kaç aralık olarak set etmeleri gerekebilir.

Örneğin:

     000000000 ile 009999999 

     010000000 ile 019999999 

    020000000 ile 029999999 

Eğer ilk 6 haneden sonraki iki haneyi sabit belirleyen bankalar biraz daha şanslılar. Çünkü, BIN’lerini VISA ve Mastercard’a bildirirken 44444401 diye bildirebilirler.

Aşağıdaki Visa ve MasterCard’ın sitelerinde biraz daha detay bulabilirsiniz…

Visa: Retail Solutions Providers Association re-posting: VISA Bulletin – Eight‐Digit Issuer BIN will be Implemented in April 2022

MasterCard: Account range solutions and 8-digit Bank Identification Numbers (BINs)


Share/Bookmark

SQL Server 2017 Yenilikleri

2 Ekim tarihinde kullanılabilir sürümü çıkmış oldu. Daha önceki sürümler 2 sene arayla çıkmıştı. 2014 – 2016 ve son sürüm açıkcası 2018’de bekleniyordu. SQL Server 2017’de Database Engine tarafında önemli değişiklikler var.

T-SQL Tarafındakı Komut Yenilikleri:

SELECT INTO …… ON FILEGROUP: select into komutunu istenen filegroup üzerinde çalıştırabilir hale gedi.

CONCAT_WS: Concat gibi çalışıyor, istenilen yerden sepatör ile ayrılabilir hale geldi. WS = With Separator

TRANSLATE: Daha çok Replace komutunun yerine kullanılabilir, örnek olarak tek bir hamlede parantez açma ve kapama işlemi yapılabiliyor.

TRIM: Boşluk karakterlerini kaldırmak için kullanılır.

STRING_AGG: String ifadelerin birleştirilmesinde kullanılır.

OPENROWSET: OLE DB data sourceları için daha fazla destek getirilmiştir. Bulk insert operasyonlarında yenilikler eklendi.

Administration Tarafındaki Yenilikler

Yeni Compability Level

Compability Level 140 bu versiyonla gelmiş oldu. Yeni bir database oluşturduğumuzda otomatik olarak Level 140 olacak.

SQL Server Compatibility Level, veritabanının SQL Server’ın hangi sürümüyle uyumlu olduğunu gösterir. Özellikle upgrade işlemlerinde daha az sorunla karşılaşılması için Microsoft’un sağladığı bir özelliktir.

Aşağıda kısaca Compatibility Level mantığını anlatmaya çalıştım:

SQL Server 2016

Compatibility Level: 130 

Supported Compatibility Level: 130, 120, 110, 100

SQL Server 2014:

Compatibility Level: 120

Supported Compatibility Level: 120, 110, 100

Yedekleme

Differential ve Log backuplarda yeni özellikler geldi. Yeni gelen alanlar ile “modified_extent_page_count” ve “sys.dm_db_file_space_usage” ile full ve differential backup almak da kolaylaştı. Differential backuplar için “threshold değeri” artık verilebilir.

TempDb Tarafındaki Yenilikler

Tempdb yapılandırması, SQL Server 2016’nın kurulumuna yeni bir özellik olarak eklenmişti. 2016 nın kurulumunda her bir TempDb için en fazla 1 GB verilebiliyordu.  SQL Server 2017 de bu boyut 256 GB a kadar yükseltildi.

Temporal Tarafındaki Yenilikler

Temporal tablelar ilk olarak SQL Server 2016’da çıktığında, eksik olan iki önemli özellik, “foreing key constraint” ve “retention policy” özellikleri, bu versiyonla birlikte eklendi. Temporal table’lardaki bir değişiklik bu policyler ile daha kolay takip edilebiliyor.


Share/Bookmark

Kripto Paralar Hakkında

Kripto Paralar

Crypto ve currency kelimelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş olan CryptoCurrency deyimi kripto (şifreli) para anlamına geliyor. Kripto para;  internet aracılığıyla kullanılan, hiçbir merkezi otoriteye ya da aracı kuruma bağlı olmayan, sanal para birimini ifade ediyor. Kripto paralar ancak belirli şifreler kullanılarak yerleştirildiği sanal cüzdanlardan yine şifreler aracılığıyla çıkarılıp kullanılabildiği için bu adı taşıyorlar. Kripto para birimleriyle kişiler ya da kurumlar tıpkı gerçek parayla yaptıkları gibi harcama yapabiliyor ya da para kabul edebiliyor.

Piyasada bugün itibariyle 50’den fazla kripto para işlem görüyor Bu paraların bazıları şunlar: Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin, . Sanal olmaları yalnızca bilgisayar sisteminde kayıtlı olmasından kaynaklanıyor. Yani bu para birimleri Dolar gibi, Euro gibi TL gibi basılı halde fiziksel olarak bulunmuyor.

Bu paraların değeri, kullanıcılarının onu bir değiş tokuş aracı olarak kabul etmelerinden ya da bir emtia gibi görmelerinden kaynaklanıyor. Değeri, tıpkı diğer para birimlerinde ya da emtialarda olduğu gibi, piyasada anlık olarak arz ve talep koşullarına göre belirleniyor.

Kripto Paraların Üstünlüğü / Avantajları

Kripto paraların reel paralardan en belirgin üstünlüğü herhangi bir ülkenin merkez bankasına bağlı olmadığı için hiçbir ülkenin ekonomik durumundan etkilenmemesi. Ayrıca kime ait olduğu bilinmediği ve bir merkezi otorite tarafından izlenip denetlenmediği için kripto paralar ile açılmış hesapların dondurulması, el konulması gibi bir tehditle karşılaşması da söz konusu değil.

Kripto Paraların Hızlı Değer Kazanmasının Nedeni

Kripto paralar her türlü gizli işlemde, kazançların vergi dışına çıkarılmasında ve hatta kara para ilişkilerinde kullanılan bir ödeme aracı haline gelebiliyor ve bu işlemlere talep arttıkça kripto paraların sınırlı sayıda olması nedeniyle değerleri yükseliyor. Değeri yükseldikçe bu kez bu yükselen değere bakarak bu paraları yatırım aracı olarak kullanmayı hedefleyenlerin talebi artıyor ve bu talep artışı sonucu bu paraların değeri daha da yükseliyor.

Bazı Kripto Paralar:

1-Bitcoin

Kripto paraların ilk ortaya çıkanı ve halen de en yaygın olanı Bitcoin. Bitcoin 21 milyon adet ile sınırlı olarak oluşturulmuş durumda.

Yeni Bitcoinlerin dolaşıma girebilmesi için 16 haneli bir şifreyi çözmek gerekiyor. Bu şifreyi çözmek oldukça profesyonel bilgi ve teknik donanım gerektiriyor. Şifreyi çözen kişi 12,5 adet Bitcoin kazanıyor. Bitcoin sistemini kullanarak ödeme ya da bir işlem yapmak isteyip de şifreyle uğraşmak istemeyenler Bitcoin satan internet sitelerinden para karşılığı satın alabiliyorlar.

Piyasa Değeri: 182 Milyar Dolar

Satoshi Nakamoto adlı kimliği bilinmeyen bir programcı veya programcı grubu tarafından ortaya çıkartılmış. Adamı bulan, gören yok…

2-Ethereum

Piyasa Değeri: 94 Milyar Dolar
2015 yılında ortaya çıkan Ethereum hızlı bir yükselişle kripto paralar arasında 94 Milyar Dolar piyasa değeriyle ikinci sıraya yerleşmiş durumda. Hem Ethereum mining yani Ethereum madenciliği hemde Ehtereum trading ile piyasada popülerliğini sürdürmektedir.

3-Ripple

Piyasa Değeri: 46 Milyar Dolar
Piyasaya 2012 yılında Bitcoin alternatifi olarak çıkan Ripple alternatif bir kripto para olarak piyasada yer alıyor.

4-Litecoin

Piyasa Değeri: 12 Milyar Dolar
Bitcoin’in sanal bir alt birimi olarak ortaya çıkartılan Litecoin uzun yıllardır kripto para piyasasında yer alıyor ve günümüzde 12 Milyar Dolar piyasa değerine sahip.

Kripto paraların 17.02.2018 tarihi itibariyle market hacimleri:

Kripto Paraların Tehlikesi  /Riski Nerede?

Kripto paralara yönelik en büyük tehlike veya risk bu paraların kullanımının kara para işlemlerine açık olması dolayısıyla devletler tarafından yasaklanması ya da tıpkı İsviçre Bankalarına yönelik aksiyonda olduğu gibi hesapların isimlendirilmesi talep edilebilir. Bu yapıldığı anda bu paralar, bir anda çok büyük değerler kaybedebilirler.  


Share/Bookmark

Film Tavsiyesi: Wonder-Mucize (2017)

IMDB puanı 8. Ödüllü bir kitapdan senaryolaştırılan güzel bir film. İzlemenizi tavsiye ederim…

Konu: Auggie Pullman yaşıtı diğer çocuklardan biraz farklıdır. Çünkü yüzünde ciddi bir deformasyon vardır. Auggie diğer çocuklarla sıradan bir okula giderek, sıradan bir çocuk olduğunu kanıtlamaya çalışıyor…   

Film, ödüllü yazar R.J. Palacio’nun romanından senaryolaştırılmış.

Bilgi: http://www.imdb.com/title/tt2543472/


Share/Bookmark

Webcast - SQL BI Manager ile SQL Server Services Performansını Artırma

Microsoft BI (Business Intelligence) yani İş Zekası platformu, esas olarak SQL Server temellerini kullanarak çalışıyor. Bununla birlikte Microsoft, son kullanıcılar için, analiz etme, skor kart oluşturma ve raporlama için çok güzel araçlar ve servisler sunuyor…

Bu webcast’de aşağıdaki  servislerin optimazyonu anlatılıyor. Meraklıların işine yarayabilir…

- SQL Server Integration Services (SSIS) : ETL işlemlerini oluşturmak ve yönetmek için kullanılır.

- SQL Server Analisys Services (SSAS) : Geniş kapsamlı OLAP küpleri ve Veri Madenciliği(Data Mining) fonksiyonlarını oluşturmak ve yönetmek için kullanılır.    

- SQL Server Reporting Services (SSRS)

Kayıtı buradan yaptırabilirsiniz.


Share/Bookmark

Şubat 2018 Dergi Paketi

Boyutu  6 GB’dır :) Şimdiden söylüyorum. Aşağıda indirme linkini bulabilirsiniz…

Paket içeriği:

Atlas – En Guzel Kış̧ Yürüş̧ Rotaları (Şubat 2018).pdf
Atlas (Şubat 2018).pdf
Atlas Tarih (Şubat-Mart 2018).pdf
Auto Motor & Sport (Şubat 2018).pdf
Auto Press (Şubat 2018).pdf
Auto Show (Şubat 2018).pdf
Autocar (Şubat 2018).pdf
Azizm Sanat (Şubat 2018).pdf
Baby & You (Şubat 2018).pdf
Bayan Yanı (Şubat 2018).pdf
Be Man (Şubat 2018).pdf
Bebeğim ve Biz (Şubat 2018).pdf
Bedbin Fanzin (Şubat 2018).pdf
BeStyle (Şubat 2018).pdf
Bikahvebikeyif (Şubat 2018).pdf
Bir Kitap Bin Dost (Şubat 2018).pdf
Bloomberg Businessweek (4 Şubat 2018).pdf
BThaber (5-11 Şubat 2018).pdf
BThaber (12-18 Şubat 2018).pdf
Budo Yaşam (Şubat 2018).pdf
Burda (Şubat 2018).pdf
Business News (Şubat 2018).pdf
Capital – Energy & Business (Şubat 2018).pdf
Capital – Genç̧ (Şubat 2018).pdf
Capital – Infocard (Şubat 2018).pdf
Capital (Şubat 2018).pdf
Car (Şubat 2018).pdf
CarMedya (Şubat 2018).pdf
Cat & Dog (Şubat 2018).pdf
Charm & Beauty (Şubat 2018).pdf
China Today (Şubat-Mart 2018).pdf
Cosmopolitan (Şubat 2018).pdf
Cruise & Travel (Şubat 2018).pdf
Cyclist (Şubat 2018).pdf
DG World (Kış 2018).pdf
Digital SLR Photography – 2018 Ürün Rehberi (Şubat 2018).pdf
Digital SLR Photography – Özel 9 (Şubat 2018).pdf
Digital SLR Photography (Şubat 2018).pdf
DigitalAge – App Guide 2018 (Şubat 2018).pdf
DigitalAge – Yeni Nesil Ajanslar (Şubat 2018).pdf
DigitalAge (Şubat 2018).pdf
Edu Culture (Ocak-Şubat 2018).pdf
Ekonomist (4-10 Şubat 2018).pdf
Ekonomist (28 Ocak – 3 Şubat 2018).pdf
Elele (Şubat 2018).pdf
Elle – Trends (Şubat 2018).pdf
Elle (Şubat 2018).pdf
Emlak Rotası (Şubat 2018).pdf
Esquire (Şubat 2018).pdf
Etkin Sağlık (Şubat-Mart 2018).pdf
Evim (Şubat 2018).pdf
Evo (Şubat 2018).pdf
Exclusive Decor (Şubat 2018).pdf
Exclusive Homes (Şubat 2018).pdf
Fenerbahç̧e (Şubat 2018).pdf
Fitbol (Şubat 2018).pdf
Flex (Şubat-Mart 2018).pdf
Flypgs.com (Şubat 2018).pdf
Food and Travel (Şubat 2018).pdf
Forbes (Şubat 2018).pdf
Formsante (Şubat 2018).pdf
Fortune (Şubat 2018).pdf
Fotoğraf (Şubat-Mart 2018).pdf
Founders (Şubat 2018).pdf
FourFourTwo (Şubat 2018).pdf
Gentleman (Şubat 2018).pdf
Glober (Şubat 2018).pdf
GolfMag (Şubat 2018).pdf
Gurme (Şubat 2018).pdf
Hardware Plus (Şubat 2018).pdf
Harper’s Bazaar (Şubat 2018).pdf
Hayatımız Sigortalı (Şubat 2018).pdf
Health & Fitness (Şubat 2018).pdf
Hello (7-13 Şubat 2018).pdf
HeyGirl (Şubat 2018).pdf
Home Art (Şubat 2018).pdf
House Beautiful (Şubat 2018).pdf
HRdergi (Şubat 2018).pdf
İnovatif Kimya Dergisi (Şubat 2018).pdf
İnşaat & Yatırım (Şubat 2018).pdf
InStyle (Şubat 2018).pdf
İstanbul & Istanbul (Şubat 2018).pdf
İstanbul Life – 50 Kahve Adresi (Şubat 2018).pdf
İstanbul Life (Şubat 2018).pdf
IT Network (Şubat 2018).pdf
İyi Kitap (Şubat 2018).pdf
Kamu Teknolojileri (Şubat 2018).pdf
Kara Fanzin (Şubat 2018).pdf
Keyifli Alışveriş (Şubat 2018).pdf
Kitabın Ortası (Şubat 2018).pdf
Klass Magazin (Şubat 2018).pdf
Kocaeli Life (Şubat 2018).pdf
Kültür Sanat (Şubat 2018).pdf
Kültür ve Sanat (Şubat 2018).pdf
La Cucina Italiana (Şubat 2018).pdf
Lacivert (Şubat 2018).pdf
Larva Fanzin (Şubat 2018).pdf
Leman (7 Şubat 2018).pdf
Leman (31 Ocak 2018).pdf
Level (Şubat 2018).pdf
Lezzet – Aşk Dolu 40 Tarif (Şubat 2018).pdf
Lezzet (Şubat 2018).pdf
Limitsiz Spor (Ocak-Şubat 2018).pdf
Mag (Şubat 2018).pdf
Magma (Şubat 2018).pdf
Maison Française – Deko-stiller (Şubat 2018).pdf
Maison Française (Şubat 2018).pdf
Marie Claire (Şubat 2018).pdf
Marie Claire Maison (Şubat 2018).pdf
Market (Ocak-Şubat 2018).pdf
Marketing Europe & Anatolia (Şubat 2018).pdf
Marketing Türkiye (Şubat 2018).pdf
Mazzam (Şubat 2018).pdf
MediaCat (Şubat 2018).pdf
MedyaTablet (Şubat 2018).pdf
Men’s Fitness (Şubat 2018).pdf
Men’s Health (Şubat 2018).pdf
Merak Et (Şubat 2018).pdf
Metanoia (Şubat 2018).pdf
Meydan (Şubat 2018).pdf
Minika Çocuk (Şubat 2018).pdf
Minika Go (Şubat 2018).pdf
Mother & Baby (Şubat 2018).pdf
Muscle & Fitness (Şubat 2018).pdf
National Geographic (Şubat 2018).pdf
National Geographic Kids (Şubat 2018).pdf
Newtech (Şubat 2018).pdf
OnAir (Şubat 2018).pdf
Oto Aktüel (Şubat 2018).pdf
Oto Dergi (Şubat 2018).pdf
Otohaber (Şubat 2018).pdf
Otomobilden (Şubat 2018).pdf
Oyungezer (Şubat 2018).pdf
Özgür Gençlik (Şubat 2018).pdf
Para (4-10 Şubat 2018).pdf
Para (28 Ocak – 3 Şubat 2018).pdf
Parents (Şubat 2018).pdf
Penguen Ozel 5 (Şubat 2018).pdf
Pepee – Kalbim Kırıldı.pdf
Pepee (Şubat 2018).pdf
Perfect Gazete (Şubat 2018).pdf
Photoline (Şubat-Mart 2018).pdf
Platin (Şubat 2018).pdf
Popular Science (Şubat 2018).pdf
Postkes (Şubat 2018).pdf
Postkolik (Şubat 2018).pdf
Psanteon (Şubat 2018).pdf
Psychologies (Şubat 2018).pdf
Quattroruote (Şubat 2018).pdf
Raillife (Şubat 2018).pdf
Robb Report (Şubat 2018).pdf
Sakarya Mizah (24 Ocak 2018).pdf
Sakarya Mizah (31 Ocak 2018).pdf
Şamata Plus (Şubat 2018).pdf
Şamdan Plus (7 Şubat 2018).pdf
Şamdan Plus (31 Ocak 2018).pdf
Sanat ve Arkeoloji (Şubat-Mart-Nisan 2018).pdf
Sofra (Şubat 2018).pdf
Soldan Esintiler (Şubat 2018).pdf
Spor Arena (Şubat 2018).pdf
Sportup (Şubat 2018).pdf
Stuff (Şubat 2018).pdf
Suntimes (Şubat 2018).pdf
Super Penguen (Şubat 2018).pdf
TamSaha (Şubat 2018).pdf
The Brand Age (Şubat 2018).pdf
Ticariden (Şubat 2018).pdf
TimeOut İstanbul (Şubat 2018).pdf
Tivibu (Şubat 2018).pdf
Top Gear (Şubat 2018).pdf
Trabzonspor (Şubat 2018).pdf
Travel and Gourmets (Şubat 2018).pdf
Turkishtime (Şubat 2018).pdf
Turkiye’de ve Dunyada Golf (Şubat 2018).pdf
Twitburc (Şubat 2018).pdf
Uykusuz (1 Şubat 2018).pdf
Vergide Gundem (Şubat 2018).pdf
Woman Life (Şubat 2018).pdf
Women’s Fitness (Şubat 2018).pdf
Women’s Health (Şubat 2018).pdf
Yacht – Boat Show Eurasia (Şubat 2018).pdf
Yacht (Şubat 2018).pdf
Yemek Zevki (Şubat 2018).pdf
Yeşilay (Şubat 2018).pdf
You Media (Şubat 2018).pdf
Zoom (Şubat 2018).pdf
Alem (7 Şubat 2018).pdf
Alem (31 Ocak 2018).pdf
AnadoluJet (Şubat 2018).pdf
Andante (Şubat 2018).pdf
Arka Pencere (Şubat 2018).pdf
Arredamento Mimarlık (Şubat 2018).pdf

Aşağıdaki adresden indirebilirsiniz:

http://turbobit.net/download/folder/2095731

RAR Şifresi: indir.ninja


Share/Bookmark