Yatırım ve Tasarruf Denince Ne Anlıyoruz?

23 Ağustos 2015 Pazar

Mahfi Eğilmez Hoca’dan güzel bir yazı…

Yanlış anlayıp yanlış kullandığımız ekonomik terimler arasında yatırım ve tasarruf en başta gelenlerdir. Bu iki terimin ekonomideki anlamlarıyla sokaktaki anlamları çok farklıdır. O kadar farklıdır ki birinin tasarruf dediğine öteki yatırım der.

Biriktirdiği parayı bir mevduat hesabı açarak bankaya yatıran kişi, eğer ekonomi eğitimi almamışsa yatırım yaptığını düşünür. Onun açısından getiri sağlayan bir şey yatırımdır. Aynı şekilde biriktirdiği parayla tahvil, bono veya hisse senedi, gayrimenkul, döviz,  altın satın alan kişi de yatırım yaptığını kanısındadır. Çünkü bunların hepsinin bir getirisi vardır. İlk bakışta altının getirisi yok gibi görünse de değeri arttığı takdirde değer artışı bir getiri sağlar. Dövizin hem faiz getirisi vardır hem de altın gibi değer artışı getirisi olabilir. O nedenle sokaktaki kişi bunu da yatırım olarak değerlendirir. Özetle diyebiliriz ki sokaktaki kişi açısından yatırım, tasarrufların, gelir getirecek kaynaklara yönlendirilmesidir.

Oysa bu saydıklarımın hiçbiri ekonomi biliminde yatırım olarak sınıflandırılmaz. Ekonomi biliminde yatırım dediğimizde, bir dönemde elde edilen değerlerin bir bölümünün tüketilmeyerek gelecek dönemde o değerleri artırmak için yeniden üretime sokulması eylemini kastederiz. Bunu daha basit ifade edersek, elde kullanılabilir olan kaynakların (sermaye, emek, toprak, teşebbüs gücü gibi) bir ekonomide üretim kapasitesini artırmaya, yenilemeye yönelik olarak kullanılmasına yatırım denir. Örneğin bir üretim işletmesinin (fabrika olabilir) başkalarının tasarruf edip bankaya yatırdığı mevduatları bankadan kredi olarak alıp işletmeye yeni bir üretim bandı monte ederek üretim miktarını artırma çabası ekonomi anlamında yatırımdır. Çünkü bu eylem sonraki dönemlerde üretim kapasitesini artıracaktır. Aynı işletmenin yeni bir üretim bandı monte etmeyip mevcut bantlardan birisinin onarımını yaptırması da yatırım (yenileme, onarım yatırımı) kapsamına girer. Bu eylem belki üretim kapasitesi artışı sağlamaz ama üretim bandının arıza yapmasını ve dolayısıyla üretim düşüşünü önleyeceği için yatırım olarak değerlendirilir.

Bankaya veya benzer finansal kurumlara yatırılmayan, mesela evde yastık altında saklanan veya altın satın alınarak evde saklanan değerler bunu yapan kişi açısından tasarruf sayılsa da ekonomi bilimi bunları tasarruf olarak görmez. Bir birikimin ekonomik anlamda tasarruf olarak kabul edilebilmesi için yine ekonomik anlamdaki yatırıma kaynak olabilecek bir formda olması gerekir. Bankadaki mevduat, kredi kullanmak isteyen bir başka kişi, kurum veya şirkete kaynak oluşturacağı için tasarruf olarak kabul edilir. Buna karşılık kişinin biriktirdiği parayla satın alıp evinde sakladığı döviz, altın vb kimsenin işine yaramayacağı, bir yatırım ya da üretim faaliyetinde kullanılamayacağı için ekonomi dilinde tasarruf olarak adlandırılmaz.


Share/Bookmark

SSMS (SQL Server Management Studio) Yenileniyor

Enterprise Manager'dan sonra SQL Server 2005 ile birlikte hayatımıza giren SQL Server Management Studio (SSMS) artık daha güncel ve dinamik olacak.

Şimdiye kadar SSMS'in yeni versiyonları hep SQL Server Database Engine'in yeni versiyonlarıyla birlikte, yani son versiyonlara göre bakarsak, iki senede bir çıkardı piyasaya.

Özellikle Azure SQL Database gibi, 2 yıl gibi uzun aralıkları beklemeden sürekli yeni özelliklerin eklendiği dinamik bir servisin de devreye girmesiyle, SSMS'in de böyle dinamik bir şekilde güncellenmesi ihtiyacı hasıl oldu. Çünkü SSMS, Azure SQL Database servisinin yönetimi ve bu ortamda yapılacak geliştirme işleri için de kullanılacak en temel araç. Bu nedenle Azure SQL Database servisine yeni bir özellik eklendiğinde, bu özelliğin SSMS tarafından da desteklenmesi gerekiyor ve bu destek artık içinde bulunduğumuz bu süreçte 2 yıl gibi bir süre bekleyemez.

Microsoft'un ilgili sayfasından SSMS'in bu yeni versiyonunu test makimenesine kurabilirsiniz. SSMS'in bu versiyonu (SQL Server 2016 CTP 2.2 - 31,5MB), SSMS'in önceki versiyonlarıyla yanyana çalışabiliyor, yani bunu kurmadan önce eski versiyonları kaldırmanız şart değil. Ayrıca, SSMS'in bu versiyonu SQL Server 2005 versiyonundan itibaren tüm SQL Server servislerini de destekliyor.

Yukarıdaki ekran görüntüsünden de görebileceğiniz gibi SSMS'in bu yeni versiyonu, güncellemeleri otomatik olarak yapabiliyor. Bunun yanında, aşağıdaki ekran görüntüsünde "Check for Updates…" menüsünü de görebilirsiniz. Eğer güncellemeleri kendiniz kontrol etmek isterseniz, bu yöntemi seçebilirsiniz.


Share/Bookmark

Film Tavsiyesi: The Second Best Exotic Marigold Hotel-Marigold Otelinde Hayatımın 2. Tatili (2015)

Öncelikle 1. filmini izlemenizi tavsiye ederim…

Konu: Marigold Otel sürekli müşterileriyle dolduğuna göre müdürleri Muriel Donnelly (Maggie Smith) ve Sonny Kapoor (Dev Patel) ikinci oteli açma hayallerini gerçekleştirme şansı yakaladılar ve o yeri buldular: Marigold Oteli 2. Planlar gerçekleşirken Evelyn ve Douglas (Judi Dench ve Bill Nighy) sıradan kahvaltı buluşmalarının yerini merak etmeye başlarlar. Bu sırada Norman ve Carol (Ronald Pickup ve Diana Hardcastle) aralarındaki özel ilişkinin girdaplı sularında yüzerken, Magde (Celia Imrie) iki talibi arasında kalmıştır.

Otel müşterileri arasına katılan son ziyaretçi Guy Chambers (Richard Gere) ise Sonny’nin annesi Bayan Kapoor’da romanı için aradığı ilham perisini bulur. Hayatının aşkı Sunaina (Tina Desai) ile evlilik hazırlıklarında olan Sonny, yeni otel için bütün zamanını harcamaktadır. Belki de aradığı tüm cevaplar herkesin sırrını saklayan Muriel’dedir. Büyük gün yaklaşırken aile ve otel sakinleri kendilerini karşı koyulamaz Hint düğünü havasında bulurlar.

Bilgi: http://www.imdb.com/title/tt2555736/


Share/Bookmark

Samsung Galaxy Note 5 Benchmark Sonuçları

Teknosa’nın internet mağazasında ön sipariş olarak sunulan fiyatlarda, Galaxy Note 5 Türkiye fiyatı 2699TL ve Galaxy S6 Edge+ Türkiye fiyatı ise 3099TL olarak satışa çıkarıldı. Teslimat tarihinin ise 21 Ağustos olduğu söyleniyor.

Benchmark performans test sistemi aracılığıyla yapılan testler sonucunda Galaxy Note 5‘in Galaxy S6, HTC One M9, LG G4, Galaxy Note 4, iPhone 6 ve iPhone 6 Plus gibi modellere karşı nasıl performans farkının olduğu ortaya çıktı.


Share/Bookmark

Webcast - SQL Server 2014 DMV Diagnostic Queries

DMV (Database Management View) Nedir?

Sql Server üzerindeki aktiviteler depolanmakta ve DMVler sayesinde bir view gibi kullanılabilmektedir. Çalıştırılan sorguların hangi indexleri kullandığı, ne kadar I/O yaptığı veya ne kadar CPU tükettiği gibi bir çok veriye ulaşmamız mümkün.

Kayıtı buradan yaptırabilirsiniz.


Share/Bookmark

Windows 10'dan 7 veya 8.1'e Geri Dönüş

Geri dönüş işlemlerine başlamadan önce bilmeniz gereken birkaç şey var. Bunlardan ilki, Microsoft'un son işletim sisteminde kalma kararınızı sadece bir ay içinde vermeniz gerektiği. 1 ay geçtikten sonra geri dönmek için bilgisayarınızla gelen veya kendi oluşturduğunuz kurtarma medyasını kullanmanız gerekiyor.

Windows XP'den gelen kullanıcıların geri dönüş yapıp yapamayacağı ise belli değil. Bu konuda sessizliğini koruyan Microsoft, seçenekleri Windows 7, 8 ve 8.1 olarak açıklanmıştı.

Yapılacak İşlemler:

-Denetim Masasını ve ardından Güncelleme ve Güvenlik bölümünü açın. Şimdi sol taraftaki "recovery" ("kurtarma") seçeneğine tıklayın. Burada "Go back to a previous version of Windows" ("Windows önceki bir sürümüne geri dön") seçeneğini kullanın.

-Windows, geri döndürme işlemine başlamadan önce size bu işlemi neden yapmak istediğinize dair bir soru soracak. Ekrana gelen pencereyi kullanarak Microsoft'a Windows 10'u neden terk ettiğinizi söyleyebilirsiniz.

Bunun ardından PC'nizin fişini çekmemeniz gerektiğini ve hangi dosyaların korunacağını söyleyen birkaç ekranla karşılaşacaksınız. İşlem bittiğinde eski parolanıza ihtiyacınız olabilir, bu yüzden eski parolanıza erişiminiz olduğundan emin olun.

-Ekranları geçtikten sonra Windows, geri dönmeyi gerçekten isteyip istemediğinizi bir kez daha soracak. Kabul etmenizin ardından Windows baştan başlayacak ve geri yükleme işlemi başlayacak.


Share/Bookmark