Türk Dil Kurumundan İnciler...

25 Kasım 2011 Cuma

Her sene yeni kelime çıkartma alışkanlığına Türk Dil Kurumu bu sene de devam etti, yeni ve komik kelimeler ortalarda dolaşıyor. TDK başkanı Şükrü Akalın’ a sormak lazım 11, 21. ve 22. kelimeleri insanlar nasıl cümle içinde kullanacak? :)

Örn:

Günlük kullanım: Bugün sabah otobüsüne yetişemedim.

Bugün sabah çok oturaklı götürgeçe yetişemedim.

Örn:

Günlük kullanım: Bu işde ekürin Mehmet mi?

Yeni kelime ile kullanım: Bu işde ahırdaşın Mehmet mi?

Örn:

Günlük kullanım: Mesleğiniz nedir? Cevap: Hostes.

Yeni kelime ile kullanım: Mesleğiniz nedir? Cevap: Gök konuksal avrat

YENİ KELİMELER:

1. Amblem = Belirtke

2. Anchorman = Ana haber sunucusu

3. Aspiratör = Emmeç

4. Banliyö = Yörekent

5. Bypass = Köprüleme

6. Billboard = Duyurumluk

7. Çip = Yonga

8. Dart = Oklama

9. Duayen = Aksakal

10. Ekspres = Özel ulak

11. Eküri = Ahırdaş

12. Gurme = Tatbilir

13. Happy hour = İndirim saatleri

14. Kapora = Güvenmelik

15. Klip = Görümsetme

16. Light = Yeğni

17. Lot = Tutam

18. Reenkarnasyon= Ruh Göçü

19. Zapping = Geçgeç

20. Televizyon = Uzgörüt

21. Otobüs = Çok oturaklı götürgeç

22. Hostes = Gök Konuksal Avrat

23. Yarman = Operatör

24. Kolye = Boyuncak

25. Durak İstasyon = Duralgaç

26. Vasıta = Götürgeç

27. Faks = Belgegeçer

28. İnternet = Genel Ağ


Share/Bookmark

Iphone iCloud Nedir ?

iOS 5 ile gelen en önemli yeniliklerden bir tanesi de iCloud. IPhone kullanan çoğu kişinin gördüğü ama anlam veremediği bulut bilişim örneği :)
iCloud kabaca, Apple Kimliğimizi kullanarak iTunes’a ihtiyaç duymadan internet üzerinden verileri yedeklediğimiz, diğer iOS cihazlarımızla (iPhone, iPod Touch, iPad, vs.) bazı bilgilerimizi senkronize edebildiğimiz ve çektiğimiz fotoğrafları Mac veya PC dahil bir çok cihaza anında yollayabildiğimiz bir Apple servisi. Yani iCloud ile:
a) Hiç iTunes kullanmadan cihazımızın yedeğini internet bağlanıtısı (Wi-Fi) üzerinden yedekleyebilirsunuz.
b) Kişiler (Contacts), Takvim (Calendar), Yer İmleri (Bookmarks), Notlar (Notes), vs. gibi önemli bilgilerimizin otomatik senkronize edilmesini ve diğer iOS tabanlı cihazlarınıza aktarılmasını sağlayabiliyorsunuz.
c) Fotoğraf Yayını (Photo Stream) sayesinde bir cihazımızda çektiğimiz fotoğrafı anında diğer cihazlarımızda (iPhone, iPad, iPod Touc, Mac, PC, Apple TV, vs.) gönderebiliyorsunuz.
Tabi güzel pek çok yönleri var ama hala güvenlik açıkları çok çünkü dosyaların nereye senkronize edileceği ve bağlantının HTTPS üzerinden aktarılıp, aktarılamayacağı gibi bir çok belirsiz konu var.


Share/Bookmark

Gmail Uygulaması Tekrar App Store’da


Google, geçtiğimiz günlerde Gmail kullanıcıları için bir iOS uygulaması çıkarmış fakat uygulamayı ilk yükleyenler ciddi sorunlarla karşılaşınca App Store’dan geri çekmek zorunda kalmıştı.
Google arada geçen zamanda sorunları bulup düzeltmiş Gmail uygulaması tekrar App Store’da yayınlanmaya başladı.


Share/Bookmark

Harddisk ve Ram fiyatları neden çok yüksek ?

24 Kasım 2011 Perşembe

Son zamanlarda fiyatlarda inanılmaz derecede bir artış söz konusu.2 Ay önce 2 TB harddisk’i 200TL gibi bir rakama alırken şimdi 400 küsür TL ‘lerde dolaşıyor. Peki bunun sebebi nedir ?

Aslında bunun çok açık bir nedeni var. Geçen günlerde yaşanan Tayland’ da ki sel felaketi bütün bunları tetikledi. Aslında biraz daha fiyat araştırmasına girerseniz başka ürünlerinde fiyatlarının artmış olduğunu göreceksiniz. 1-2 ay beklemek mantıklı olacaktır.


Share/Bookmark

TMG (ISA Server) Best Practices Analyzer

Technet’ de Microsoft System Center TMG için BPA (Best practices analyzer) yayınlandı.

http://blogs.technet.com/isablog/archive/2010/01/22/announcing-the-availability-of-tmg-best-practices-analyzer-version-8.aspx adresinden ulaiabilirsiniz.


Share/Bookmark

Webcast - Windows Server 2008

Buradan kayıt yaptırabilirsiniz.

Başlama Saati ve Tarihi: 25 Kasım 2011 Cuma saat 11:00


Share/Bookmark

Ofis 2010 Starter Artık Herkese Açık

Office 2010 Starter, kısa önce herkesin kullanımına sunuldu. Starter sürümü, diğer sürümlere göre oldukça farklı. Öncelikle bu sürümde sadece Word ve Excel yer alıyor. Bu iki temel yazılım ise, bazı “kırpılmış özelliklerle” geliyor. Örneğin Word ve Excel Starter’da Macro desteği çok kısıtlı.

Office 2010 Starter’a bedava sahip olmanın en önemli dezavantajı ise  yazılımları kullanırken, karşınıza çıkacak reklamlara bakmak zorunda kalıyorsunuz :)


Share/Bookmark

Kritik Flash Güncellemesi

Yama Windows, Mac, Linux ve Solaris sistemlerdeki Flash Player 11.0.1.152 ve öncesi sürümleri ve Android için Flash Player 11.0.1.153 ve öncesini güncelliyor. Güvenlik açıkları, kötü amaçlı web sitelerinin bilgisayarınıza kolayca yazılım kurabilmesini veya hack edebilmesine izin verdiği için, kritik olarak lanse edildi.

http://get.adobe.com/tr/flashplayer/ adresinde şu an 11.1.102.55 versiyonu bulunuyor.


Share/Bookmark

Film Tavsiyesi: Rise of the Planet of the Apes-Maymunlar Cehennemi Başlangıç (2011)

10 Kasım 2011 Perşembe

Filmin Özeti: Günümüz San Francisco'sunda geçen hikâyede genetik mühendislerinin, maymunların beyinlerini geliştirmek için yaptıkları genetik deneyler sonucunda maymunların zekalarının gelişmesi ve insan ırkının kötü yönlerine de maruz kalmaları sonucu insanlar üzerinde üstünlük kurmak için açtıkları savaş konu alınıyor. Maymun Sezar'ın gözünden izlediğimiz hikâyede sevgi ve kibir bir araya gelip, eşi benzeri olmayan bir savaşa dönüşüyor…

Film Hakkında Bilgi: http://www.imdb.com/title/tt1318514/


Share/Bookmark

Spartacus' u Saygıyla Anıyoruz !

Ne zamandır yazmak istiyordum ama bir türlü fırsat bulamadım, Spartacus dizisini bize sevdiren Andy Whitfield ne yazik ki geçen aylarda, lenf kanserinden 39 yaşında hayata veda etti.

2012 yeni sezon yeni bölümleri için premierler ortalıkta dolaşmaya başladı. http://www.imdb.com/title/tt1833511/ adresinde yeni Spartacus tanıtımları başladı.


Share/Bookmark

Windows 8 Task Manager Nasıl Olacak ?

Windows 8’ in beklenen en önemli değişikliklerinden biri Task Manager’ da olacak. Application tabı kalkacak. http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/10/13/the-windows-8-task-manager.aspx adresinde Task Manager’ın Windows 3.0’ dan Windows 8’ e kadar tarihsel gelişimi ilgi çekici.

Özellikle Windows 7 ile gelen pin / unpin program gruplama özelliğini aşağıda görebilirsiniz.


Share/Bookmark

Exchange Server - You must close all dialog boxes before you can close Exchange Management Console Hatası

Exchange Server 2007 ve 2010 da Internet Explorer E9 yüklendikten sonra sürekli olarak alınan You must close all dialog boxes before you can close Exchange Management Console hatası için fix çıktı.

Fix’leri aşağıdan indirebilirsiniz.

http://support.microsoft.com/kb/2586448

http://support.microsoft.com/hotfix/KBHotfix.aspx?kbnum=2624899


Share/Bookmark

Exchange 2010 ROI Tool İle Maliyet Çıkarma

Exchange 2010′a geçmeyi düşünüyorsunuz ve ne kadarlık bir maliyet çıkacağı ile ilgili bir hesap yapmak istiyorsanız, Exchange 2010 ROI toolu ile bu maliyeti çıkartabilirsiniz. Tool’ u buradan indirebilirsiniz.

Tool çalıştıktan sonra aşağıdaki şekilde HTML formatında maliyeti görsel olarak size sunuyor.


Share/Bookmark

SQL Server Öncüleri Lansmanı

SQL ile ilgilenenlere duyurulur; SQL Server Öncüleri Topluluğu http://www.sqlserveronculeri.com portali üzerinden hayata geçti.

Şimdilik ,Teknik Türkçe içeriklerinde 75 makale, 2 video, 1 sunum ve 2 web seminer bulunuyor ama 21 Ekim’de kurulduğunu düşünürseniz kısa zamanda SQL alanında Türkçe döküman açığını kapatabilir diye düşünüyorum.


Share/Bookmark

Windows 8 Güvenlik Özellikleri 2

İlk yazımda hatırlarsanız Tehdit modelleme, Güvenli kod yazımı, Penetrasyon testi v.b. diğer özellikleri yazmıştım tekrar gözatmak isteyenler buradan yazıya göz atabilirler. 

En önemli özelliklerden biri Kernel seviyesinde lisans denetimi yapacak, bu sayede kaçak yazılımlar artık biraz zor çalışacak :)

    Adres alanı düzeni rastgeleştirmesi: İlk olarak Windows Vista ile karşımıza çıkan bu özellik (ASLR – Adress Space Layout Randomization), belirli bir kod veya verinin her bilgisayarda aynı adreste olduğu varsayımını engellemek için diskteki kod veya verinin yerlerini rastgele dağiştirmesi mantığıyla çalışmaktadır. Windows 8′de, ASLR özelliğini Windows’un daha fazla bileşenini kapsayacak şekilde genişlettik ve ASLR’ı atlatmak amacıyla geliştirilen bazı teknikleri işe yaramaz hale getirmek için ASLR’ın rastgeleştirme yeteneğini artırıldı.
    Windows kernel: Windows 8′de, daha önce yalnızca kullanıcı modu uygulamalarına uygulanan Windows kernela bir dizi yeni özellik eklendi. .
    Windows kümesi: Uygulamalar, Windows kullanıcı modu kümesinden dinamik olarak hafıza kullanırlar. Windows 8′in yeni dizaynı, pek çok zafiyet tekniğine karşı koruma sağlaması için, “yeni bütünlük formu”nda belirgin koruma yeteneği kazandırdı.
    Internet Explorer: “Use-after-free” olarak tanımlanan açıklar son iki yılda Internet Explorer tarafından rapor edilen açıklık miktarının yüzde 75′ini oluşturmaktadır. Windows 8 için, bu tip atakların gerçekleştirilmesini daha zor hale getirecek bazı önlemleri Internet Explorer’a eklendi. Ayrıca Internet Explorer, Windows 8′in ASLR özelliğinden faydalanmaktadır.


Share/Bookmark

Pardus E-Dergi 2. Sayı Yayınlandı

Dergide bu ay yine ilginç konular var. Bu sayıdaki içerik şu şekilde:

    -CeBIT 2011: Pardus
    -Pardus 2011.2 Cervus elaphus
    -digiKam: Fotoğraf Boyutlandırma
    -Bir Dağıtım Düşünün Dağıtım Ağı Yok
    -Özgür Android Alternatifleri
    -Pardus ile Çoklu Ortam Merkezi


Share/Bookmark

iOS 5.0.1 Güncellemesi Yayınlandı


Apple, iPhone 4S ‘te yaşanan pil ömrü ile ilgili sıkıntıları gidermek ve bazı ufak tefek hataları kapatabilmek için iOS 5.0.1 güncellemesini yayınladı.
Yayınlanan güncellemenin Apple tarafından verilen detayları şöyle:
-Pil ömrünü etkileyen hatalar düzeltilmiştir.
-İlk çıkan iPad için çoklu görev hareketleri eklenmiştir.
-Buluttaki Belgeler ile ilgili hatalar giderilmiştir.
-Dikte kullanan Avustralyalı kullanıcılar için ses tanıma iyileştirilmiştir.
Bu yazılım güncelleme ile uyumlu ürünler:

    -iPhone 4S
    -iPhone 4
    -iPhone 3GS
    -iPad 2
    -iPod touch (4. nesil)
    -iPod touch (3. nesil)


Share/Bookmark