Vmware Workstation 7 ve Getirileri

13 Ekim 2010 Çarşamba

Vmware, kendini sanallaştırmaya adamış bir firma. Sistem eğitimlerinin ve masaüstü sanallaştırmanın olmazsa olmazı Vmware workstation ve profesyonel sunucu sanallaştırma ürünü ESX ve ESXi gibi ürünlere imza atan büyük bir firma.  Bende bir Sistem & Network eğitmeni olarak, derslerimde ağırlıklı olarak Vmware Workstation kullanıyorum. 6.5 sürümü, bize sanal makin açıkken donanım ve Ram eklemenin yanında, Unity gibi, Windows XP Mode benzeri bir masaüstü sanallaştırma özelliği getirmişti.

Ama bunlar daha hiç birşey değilmiş. Sanırım Vmware, Windows 7 ve Windows 7 ile gelen XP Mode gibi bir tehditi farketmiş olacak ki, Workstation 7 gibi bir bomba çıkarmış. En azından ben öyle düşünüyorum, çünkü ürünün yenilikleriyle ilgili resmi açıklamada, en başta XP Mode’dan daha iyi olduğunu iddia ediyor.

Bu konuda herhangi bir yorum yapmayacağım, çünkü XP Mode tamamıyla ücretsiz bir platform. Workstation 7 ise ücretli bir ürün. Neyse şimdi gelelim ön plana çıkan yeniliklere.

Windows 7 ve Vista Aero 3D Desteği

Yanlış duymadınız. Artık sanal Vista ve Windows 7′leriniz Aero çalıştırabilecekler. Böylece Vmware, endüstrinin ilk Aero 3D çalıştırabilen sanallaştırma ürününü geliştirmiş oldu. Vmware 7 ayrıca resmi olarak Windows 7 desteği veriyor. Eski sürümlerde, Windows 7 kurmak için bir seçenek yoktu. Ancak Windows Vista tabanlı bir sanal bilgisayar seçilerek Windows 7 kurabiliyordunuz. Vmware, sanal ortamda çalışan Windows 7′yi performanslı olarak çalıştırabileceğinizi iddia ediyor.

 

3D Desteği

Aero desteğine ek olarak, Vmware, yine 3D desteği veren ilk sanallaştırma uygulaması. Workstation 7, DirectX 9.0c, Shader Model 3 ve OpenGL 2.1 desteği sağlıyor. Bu 3 boyutlu uygulamaları çalıştırmanızı sağlamak için yeterli görünüyor. Bunun yanında aklımıza hemen bir soru geliyor : Acaba oyunda oynanabliyor mu? Bunu denememekle beraber(henüz denemedim, güncellemeyi bekleyin) potansiyel olarak evet cevabını veriyorum).

Eski sürümlerden biriyle, Windows XP bir sanal bilgisayarda, eski bir Tomb Raider versiyonunu oynayabilmiştim. Eski Vmware sürümleri (6.0 ve 6.5) 3D hızlandırma desteği sağlıyor, ancak tekrar belirteyim bu hızlandırma değil gerçek 3D deneyimi.

 

Gelişmiş Donanım Desteği

Sanal makinalar için 4 fiziksel CPU yada 4 çekirdek desteği. He bir sanal bilgisayara artık 32 GB’ a kadar RAM ayırabiliyorsunuz. Bunun yanında heyecan verici bir başka özellik daha var. Driverless Printing denilen bu özellik ile, sanal makinalar, host bilgisayardaki printerları, herhangi bir driver yüklemeye gerek kalmadan doğrudan kullanabiliyor. Host bilgisayarın Windows yada Linux olması farketmiyor.

Diğer Dikkat Çeken Özellikler

Vmware vSphere ve ESXi sanallaştırma desteği. Vmware’in bu profesyonel servislerinide artık sanal makinalarınız üzerinden çalıştırıp deneme şansına sahibiz.

Otomatik snapshot desteği.Bu özellik, belirtilen periyotlarla sanal makinanın snapshot’ını almanızı sağlıyor.

VM Pause : Geçici olarka RAM ve CPU’dan tasarruf etmek için kullanabileceğiniz bir özellik.

Tüm bu özellikler, Wmware Workstation 7′yi, önceki sürümlerden epey farklı kılıyor. Eğer Vmware Workstation 7′nin 30 günlük deneme kopyasını indirip denemek istiyorsanız, http://www.vmware.com/go/tryworkstationwindows linkini tıklayın ( kayıt olmanız gerekir). 32 bit ve 64 bitlik tek kurulum dosyası, 512 MB boyutunda (Toolar dahil). Ayrıca toolların olmadığı daha küçük boyutlu bir versiyonu daha mevcut.

Vmware 5.x yada 6.x’den upgrade etmek istiyorsanız, ücret 99$ (http://www.vmware.com/a/buylink/101 )

Vmware Workstation 7′yi satın almak istiyorsanız, ücret 189$ (http://www.vmware.com/a/buylink/9 )


Share/Bookmark

0 comments :