Contactless İşlem Limitleri

5 Temmuz 2022 Salı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kartlı ödemelerde, temassız işlem limitinin, 1 Temmuz’dan itibaren 750 TL olarak güncellenmesine karar verdi.

Temassız işlem  750 TL altındaki işlemler; 750 TL’ye kadar yapılan işlemler temassız ve şifresiz olarak, 750 TL üzerindeki işlemler; temassız ve şifreli olarak yapılabilecektir.


Share/Bookmark

SoftPOS Hakkında

İş yerlerinin fiziki POS olmadan da temassız özellikli kartlar ve  Android tabanlı cihazlardan işlem yapılabilmesini sağlayan POS türüdür.

Android ve NFC özellikli bir cihazda kullanılabilir. Visa, MasterCard ve Troy için ayrıca contactless sertifikasyonlarına girmesi gerekiyor.

Software only POS, yani cep telefonu tablet gibi cihazların ek bir donanım ihtiyacı duymadan yazılımsal güncellemeler ile temassız işlem yapabilir hale gelmesidir. Bu yapı android işletim sistemine sahip cihazlar üzerinde kurulabiliyor ve cihazın temassız işlemi algılayabilmesi için NFC özelliğinin bulunması gerekiyor. Daha geniş bir anlamda  SPOC (Software based PIN on COTS)‘u karşılayacak şekilde de kullanılabiliyor.

Bankalar ve kurumlar bu tür ürünlere farklı isimler (CepPOS vb.) bulsa da “SoftPos” Türkiye’de PayCore tarafından patentlenmiş durumda.

Cihaz ve slip maliyeti olmaması artı bir avantaj olabilir. Fakat Android açıkları, telefon güvenlik sorunları gibi nedenler göz ardı edilmemelidir. Ayrıca şu an Apple şirketinin NFC’yi desteklememesi nedeniyle SoftPOS benzeri ürünler Apple’da kullanılamıyor.

SoftPOS terminolojisi veya terimleri hakkında aşağıdaki yazımı okuyabilirsiniz;

https://ercumentyenikaya.blogspot.com/2021/08/pos-cpoc-standardsoftpos-terimleri.html


Share/Bookmark