Visa, MasterCard ve American Express Rusya Operasyonlarını Durdurdu!

17 Mart 2022 Perşembe

Visa, Mastercard ve American Express, Ukrayna'nın işgalini protesto etmek için Rusya'daki tüm operasyonlarını askıya aldılar.

Alışveriş yapanlar, son kullanma tarihlerine kadar Rusya içindeki alışverişlerde kartları kullanmaya devam edebilecekler.

Ancak yurtdışında verilen Visa, Mastercard veya American Express kartları artık Rusya'daki mağazalarda veya ATM'lerde çalışmayacak.

Müşteriler artık Rus kartlarını yurt dışında veya online olarak uluslararası ödemeler için kullanamayacaklar.

Hatırlatalım ki, Visa ve Mastercard, Çin dışında, dünyadaki kredi ve banka ödemelerinin yaklaşık %90'ını tek başına kontrol ediyor.

Birkaç Rus bankası, tüketiciler üzerinde herhangi bir etkiden kaçınmak için Çin UnionPay sistemini ve Rusya'nın MIR ödeme ağı kullanan kartları çıkarmaya başlayacaklarını duyurdular. MUR ve CUP kartlar Ziraatbankası, Halkbankası ve Vakıfbank tarafından destekleniyor.

Mastercard ve Visa’nin yaptırımında Rusya’nın yaşayacağı sorun ne olabilir?

    -Ülke sınırları içindeki POS ve ATMler’'den yurtdışı Mastercard ve Visa kartların işlem yapamaması
    -Ülke sınırları dışındaki POS ve ATMlerden Rusya finansal kuruluşları tarafından verilen Mastercard ve Visa kartların işlem yapamaması
    -Visa ile Mastercard ile yurt dışına yönelik para transferlerinin yapılmaması
    -Apple Pay, Google Pay gibi global ödeme sistemlerinin yurt içinde ödemelerde kullanılamaması vb.

Türkiye’de ödeme akışı nasıl olacak?

Ülkemizde ödeme alma, provizyon ve mutabakat yapısı BKM tarafından yürütülmektedir. Bu nedenle ülkemiz banka ve elektronik para şirketlerinin kartları ile ülkemiz POSlarından işlem yapıldığında bu işlemler Mastercard ya da Visa’ya gitmeden BKM üzerinden tamamlanmaktadır.

Bu nedenle Rusya’ya benzer bir yaptırımın ülkemize yapılması durumunda yurt içinde yer alan kartlarla yurt içi POS ve ATM’lerden yapılan işlemlerin etkilenmeyecekler. Fakat yurt içinde basılan kartların yurt dışındaki ya da ülkemizdeki POS ve ATM’lerden yurt dışı kartları ile işlem yapılması durumunda etkilenebilir. Burada BKM’nin önemli bir rolü olacak.

Ülkemiz özelinde Mastercard ve Visa bağımlılığını ortadan kaldıracak bir diğer konu ise banka ve elektronik para kuruluşlarının TROY logolu kartları müşterilere sunmalarıdır. Bu durumda Discover networkünde yer alan TROY logolu ve arka yüzünde Discover-Diners-Pulse logoları bulunan kartlarla yurt dışında işlem yapılabileceği için olası bir kısıtlamada alternatif çıkış yolu olarak değerlendirilebilir. Burada gözden kaçırılmaması gereken bir konu var. Tüm TROY kartlar yurtdışında geçmiyor. TROY kartın yurt dışında geçmesi için arka yüzünde Discover-Diners-Pulse logosunun bulunması gerekiyor.


Share/Bookmark

QR EMV

QR yapısının ortak bir standardının olması için EMVCO tarafından yapılan çalışmada Tüm ödeme şemalarının ortak bir QR Code veri yapısı sunabilmesi ve üye işyerlerinde her şema için ayrı ayrı QR karmaşası oluşturmamak için EMVCo QR deseni konusunda standartlar oluşturur. QR kod yapısında TLV formatında bir dizin ve dizinin sonunda ise CRC değeri bulunur.

EMVCo QR deseni detayları:


Share/Bookmark