Microsoft MCSE

8 Eylül 2021 Çarşamba

Microsoft 27 şubatta yaptığı duyuru ile Windows Server ve SQL Server ürünleri için tüm MCSE, MCSD ve MCSA sertifikalarını ve ilişkili sınavlarını kullanım dışı bıraktığını açıkladı.

Eski teknoloji tabanlı sertifikalar, yeni rol tabanlı sertifikalar lehine 30 kullanımdan kaldırılıyor. Microsoft’un, işletim sistemleri ve veri tabanlarındaki sertifikaları, Azure lehine ortadan kaldırıyor.

Peki hala Windows Server ve SQL Server çalıştıran şirket içi sunucuları olanlar ne yapacaklar?

Şirketlerin büyük çoğunluğu bu sunucuları yönetebilen kalifiye ve daha önce sertifika almış olan personel arayacak. Belki bu eğitimleri resmi olmasa da sağlayabilen ve kendi sertifikalarını yaratan bir takım oluşumlar ortaya çıkacak. Çünkü bu eğitimleri hali hazırda verenler var. Bir kısmı, Microsoft’un Windows Server, SQL Server ve .NET Framework ürün ve araçlarına yönelik planlarında yeni bir yöne doğru kaydığı için Microsoft’un ne yapmakta olduğunu merak ediyor. Ancak, bazı sertifikalar artık hepimizin düşündüğü kadar talep görmüyor olabilir. Sonuçta, Microsoft şu anda bu sertifikalara kaç kişinin sahip olduğuna ilişkin sayılar yayınlamıyor.  

Kaynak: https://query.prod.cms.rt.microsoft.com/cms/api/am/binary/RE4q3yZ

https://build5nines.com/introducing-role-based-microsoft-azure-certification-shakeup/


Share/Bookmark

5G Nedir?

5G, şimdiye kadar gördüğümüz her şeyden temel olarak farklıdır. 2023 yılına kadar, yeni teknolojinin 25 milyar cihaz bağlantısına ev sahipliği yapması ve 2025 yılına kadar 75 milyara çıkması bekleniyor. Bu, dünya üzerinde kişi başına 9'dan fazla cihaz anlamına geliyor. 5G, videoları daha hızlı görme yeteneğinden daha fazlasını sunar. 4G ile karşılaştırıldığında, daha yüksek iletim hızı, daha düşük gecikme süresi ve artırılmış bant genişliği sunar.

5G teknolojisinin büyük ölçekli uygulanması, endüstriler için büyük fırsatlar sunacaktır. İşletmeler ve aboneler için 5G, heyecan verici yüksek performans ve güvenilir bağlantı sağlayacaktır. Ayrıca, hizmet verimliliğini en üst düzeye çıkarırken önemli yeni gelir getirici fırsatların kilidini açarak mobil operatörlere ve her kritik altyapı sektörüne fayda sağlayacaktır. Ancak, bu yeni teknolojiye yönelik ciddi bir husus var: Veri güvenliği.

Verilerin güvenliğini sağlama sorumluluğunu kim üstlenmelidir? 

Çözümlerden biri “paylaşılan sorumluluk” modelidir. Bu, bulut güvenliği sorumluluğunun operatörler, aboneler ve kuruluş dahil olmak üzere çeşitli taraflar arasında paylaşıldığı yerdir.    

Veri gizliliğinin sağlanması
5G kullanarak, ortalama bir kişi günde 1 Gigabayt veri üretecek ve bu verilerin önemli bir kısmı hassas bilgiler olacaktır. Bu aynı zamanda daha geniş bir cihaz yelpazesi üzerinden iletilecek ve milyarlarca kişinin gerçek zamanlı olarak bilgi toplamasına ve analiz etmesine yol açacaktır. Verilerin hassasiyeti nedeniyle, farklı taraflar arasında nasıl kullanılacağını, ele alınacağını ve paylaşılacağını tanımlamak için küresel bir politikaya ihtiyaç duyulacaktır. Örneğin, verilerin nasıl ele alınması gerektiğini açıklayan Gizlilik Yönetmeliği gibi önerilen mevzuatın, özellikle hareket halindeki veriler etrafında açıklığa kavuşturulması veya geliştirilmesi gerekebilir. Bu, farklı varlıklar ve uygulamalar arasında paylaşılan veriler için artan gizlilik taleplerinin karşılanmasına yardımcı olabilir.

Gelişmiş güvenlik uygulama
4G ile karşılaştırıldığında, 5G temelde farklı ve tasarım açısından daha karmaşıktır. Tüm güvenlik çekirdeği, daha önceki kablosuz teknolojilerden farklıdır, ancak sanallaştırma ve paylaşılan altyapı yönleri benzersizdir. Bununla birlikte, bu yeni gelişmeler onu saldırılara karşı daha savunmasız hale getiriyor ve ilgili her kuruluş, 5G'yi bu kadar çekici kılan daha geniş sorumlulukları yerine getirmek için güvenliği artırmak zorunda kalacak. Sürücüsüz otomobillerin büyük bir merakla beklenen lansmanı buna iyi bir örnek. vehicle-to-vehicle communication (V2V), Araçtan araca iletişim (V2V) aracılığıyla, otonom araçlar, trafik ve hava koşullarından yaya güvenliğine kadar her konuda diğer araçlar arasında bilgi paylaşabilir. Bu veriler daha sonra farklı sistemlerden beslenecek ve araçlar bu sistemlere veri üretecek.

Ancak bu, sürücüsüz araçların da paylaşılan güvenlik modeli içinde büyük bir güvenlik riski oluşturabileceği anlamına geliyor. Saldırganların potansiyel olarak araç hızını artırabilmesi ve bir kazaya neden olabilmesi ile siber saldırıların hedefi haline gelebilirler. Bu nedenle, kullanıcıları düşman siber aktörlerden korumak için 5G paylaşılan sorumluluk modelinin merkezinde sağlam bir güvenlik sistemi olmalıdır.


Share/Bookmark

RSS Kullanımı

4 Eylül 2021 Cumartesi

 

https://ercumentyenikaya.blogspot.com/feeds/posts/default 

https://eyenikaya.wordpress.com/feed/

Çıkan mesajı YES ile onaylayın.

 


Share/Bookmark

Kredi Kartlarında Akdi ve Gecikme Faizi

3 Eylül 2021 Cuma

Kredi kartları dünyasında sıkça kullanılan “Akdi Faiz, Gecikme Faiz” nedir onları inceleyelim:

Akdi Faiz ve Gecikme Faizi: Kredi kartınızın dönem borcunu ödedikten sonra uygulanır. Akdi faiz, mevcut dönem borcunun asgari tutar dışında kalan kısmı için uygulanıyor.

Dönem borcunuzun asgari tutara kadar olan kısmı için %1,98 akdi faiz, asgari tutarın üstünde kalan kısmına ise ödememeniz durumunda %2,28 gecikme faizi yansır.

Akdi Faiz ve Gecikme Faizini TCMB ve Bankalar Neden Kullanır:

-Türkiye’de harcama hacminin 2020’de, 1 Trilyon TL’yi geçtiğini düşünürsek en büyük nedenlerden biri enflasyonu kontrol etmek. Faiz oranları artırılarak harcama talepleri daraltılabilir. Faiz oranları yüksek olduğunda müşteri kredi veya kredi kartı kullanmak istemeyecektir.

-Diğer nedeni, Banka’ların katlandığı 1 aylık fonlama  maliyetini karşılamak. Unutmamak gerekir ki bankalar, düzenli ödeme yapan müşterileri sevmez:) Çünkü asıl kazandıkları müşteriler, ödeme yapmayan müşterilerdir.

Güncel Faiz Oranları: Bu oranlar TCMB tarafından 3 –6 aylık periyotlarla uygulanıyor, değişebiliyor. Takip etmek için aşağıdaki TCMB adresine de bakabilirsiniz.

-Akdi Faiz: %1,98

-Gecikme Faizi: %2,28

-Limit Aşım Faizi: %1,98

-Nakit Avans Faizi: %1,98

-Asgari Ödeme Oranı: %20

https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/TR/TCMB+TR/Main+Menu/Istatistikler/Bankacilik+Verileri/Kredi+Karti+Islemlerinde+Uygulanacak+Azami+Faiz+Oranlari

Kredi Kartı Limitinden 1.000 TL tutarında harcama olursa ve son ödeme tarihinde 200 TL asgari tutarın ödendiği durumda örnek faiz hesaplama nasıl olur?

Ödenmeyen tutara hesap kesim tarihinden son ödeme tarihine kadar yaklaşık 10 günlük alışveriş faizi yansır:

Alışveriş Faiz Tutarı: 1.000 x %1,98 x 10/30 = 6,6 TL

Asgari tutarın ödenmeyen kısmına son ödeme tarihinden bir sonraki hesap kesim tarihine kadar yaklaşık 20 günlük gecikme faizi yansır.

Gecikme Faiz Tutarı: 200 x %2,28 x 20/30 =3,04 TL

Kalan tutara son ödeme tarihinden bir sonraki hesap kesim tarihine kadar yaklaşık 20 günlük gecikme faizi  alışveriş faizi tahakkuk eder:

Alışveriş Faiz Tutarı: 800x %1,98 x 20/30 = 10,56 TL

Toplam Faiz Tutarı: 6,6 TL + 3,04 TL + 10,56 TL = 20,02 TL olarak hesaplanır.


Share/Bookmark

Ağustos 2021 Dergi Paketleri

Toplam Boyut 6 GB. Aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz.

https://turbobit.net/itz5t3khqquv/Temmuz2021Dergiler-1.WT.rar.html

https://turbobit.net/b5o7atijhc5i/Temmuz2021Dergiler-2.WT.rar.html


Share/Bookmark

Ücretsiz İngilizce e-Kitap Sitesi…

1 Eylül 2021 Çarşamba

 

Free üyelikle ücretsiz birçok e-kitap indirebilirsiniz. Güzel bir site, tavsiye ederim…

https://www.free-ebooks.net/


Share/Bookmark

TVR Nedir?

TVR (Terminal Verification Result), terminalin açısından offline yapılan kontrollerin sonucunu gösteren terminal data elemanıdır. Tag 95 ile POS üzerinden kontrol edilebilir. Bir çok hata tespitinde kullanılır. Örneğin işlemin neden offline yapılmayıp, online’a yönlendirildiği, limit aşım tespitleri vb..

TVR Tag 95 değeri 2 byte tutulur. Örneğin, TVR değeri 0800 şeklinde gelmişse;  “Offline data authentication” yapılmamış gibi bazı tespitler yapabiliyoruz.

TVR, Offline processing sonuçlarını gösteren birçok indicator serisini barındırıyor. Terminal Risk Management sonuçlarını saklamak için de  kullanılır.

Terminal Risk Management aşamasında Terminal Verification Result ile Issuer Action Code’un karşılaştırılması ile terminal aşağıdaki durumlardan birini gerçekleştirir:

-İşlemi reddedebilir,

-İşlemin issuer otorizasyonu için online’a yönlendirebilir,

-Default onaylamak veya işlem online’a yönlendirilemiyorsa reddedebilir.

Aşağıdaki liste umarım işinize yarar…


Share/Bookmark

HSM ve Key’ler Hakkında…

Bir önceki yazımda HSM’deki key’lerden bahsetmeye başlamıştık. Yazı arşivime bakarken aşağıdaki yazılarımı da buldum. Bunlara da bakabilirsiniz.

https://ercumentyenikaya.blogspot.com/2017/10/safenet-payment-hsm.html  Yeni nesil kart basım HSM’leri…

https://ercumentyenikaya.blogspot.com/2013/05/hsm-temel-bilgiler.html HSM hakkında temel bilgiler…

https://ercumentyenikaya.blogspot.com/2013/03/kart-sisteminde-kullanlan-guvenlik-key.html Personalizasyon ve PIN Management key’lerden bahsediyor…


Share/Bookmark