SQL Server 2019 Özellikler

8 Mart 2020 Pazar

Öncelikle SQL Server'ın önceki versiyonlarında da olan, sadece Enterprise Edition müşterilerinin kullanabildiği SQL Server 2019 ile birlikte Standard Edition'da da kullanılabilen bazı özellikleri aşağıda bulabilirsiniz:

Transparent Database Encryption (TDE): Bu özellik SQL Server 2008'den beri var ve bununla verilerimizi barındıran dosyaları diskte şifrelemeyapılıyor Ayrıca veritabanı yedek dosyalarımız da otomatik olarak şifrelenmiş oluyor. Böylece veritabanımıza bir Login veya uygulama açığı ile giremeyip, veritabanı dosyalarımıza ulaşabilecek kötü niyetli kişiler, bu dosyaları alsalar dahi gerekli sertifikalar olmadan verilere ulaşamıyorlar. Güvenlik açısından oldukça önemli bir özellik.

Always Encrypted with Secure Enclaves: Veritabanınızın bulunduğu bir SQL Server Instance'ında "sysadmin" üyesi bir Login, özelleştirilmiş bir şifreleme yöntemi kullanmadığınız müddetçe o Instance'taki tüm veritabanlarındaki tüm verilere ulaşabilir. Always Encrypted özelliği ilk defa SQL Server 2016 Enterprise Edition ile gelmişti. Bu özellik sayesinde kritik olan veriler sütun bazında şifrelenebiliyor, uygulamalar ihtiyaç duydukları verileri veritabanından çekerken veya veritabanına işlerken şifrelemeyi kendi taraflarında uyguluyorlar

Accelerated Database Recovery (ADR):  Uzun süren ve veri değişikliği yapan bir sorguyu durdurduğunuzda veya tam o esnada Database Engine servisini (çeşitli korkunç nedenlerle) yeniden başlattığınızda Rollback'in / Recovery sürecinin tamamlanmasını beklemek uzun sürüyor. ADR sayesinde Rollback / Recovery süreçleri anında sonlanıyor.

Intelligent Query Processing (IQP): "Intelligent Database: Scalar UDF özelliği yazılımcıların  UDF'i çağıran sorgu içerisinde UDF sanki elle yazılmış kod gibi açılır, olumsuz performans sorunu ortadan kalkar.


Share/Bookmark

0 comments :