Rusya Ödeme Sistemi MIR Türkiye'de...

19 Mayıs 2019 Pazar

MIR Ödeme Sistemi operatörü NSPK (National Payment Card System) 2015'ten bu yana 3123 bankanın 160 değişik kart olarak 56 milyon kişi tarafından kullanılıyor. Ancak MIR diğer uluslararası kart ödeme sistemleri (UnionPay, JCB, Maestro ) ile uyumlu olmadığı için Rusya dışında kullanılamıyor. MIR kartlarının uluslararası kabulünü artırmak için çalışmalar sürdürülürken Türkiye sistemi kabul etmeye başlayan ilk ülke oldu. MIR kartlar, özellikle Rus turistler için çok önemli.

Rusya Ulusal Ödeme Kartları Sistemi  (MIR),  Türkiye İş Bankası'nın MIR kartlarıyla işleme Nisan ayı gibi başladı.

Şu anda Ziraat Bankası’nın POS ve ATM sertifikasyonu Banksoft tarafından yapılıyor. Sonrasında pilot testleri yapılacak ve prod yani saha kullanımı başlayacak.


Share/Bookmark

SQL Server 2017 Veri Güvenliği

Müşterilerimizin veya potansiyel müşterilerimizin verilerini gerek  6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu düzenlemelerini göre dikkatlice korumamız gerekiyor.

Microsoft SQL Server ortamlarında aşağıdaki önlemler alınabilir:

1- Ortamları Ayırmak:
Canlı (live/prod), test ve  pre-prod/UAT şeklinde ortamlarınızı ayırın.

2- Görevler Ayrılığı İlkesi:

Veri tabanınıza giriş hakkının sadece ilgili kişilerde olmasını sağlayın.

3- Uygulama/test Kullanıcılara Sınırlama:

Uygulamalarımız için oluşturduğumuz ve adına uygulamal kullanıcı diyebileceğimiz kullanıcıları gerçek kullanıcılar kullanmamalı.

4- Anonim Kullanıcılar:

Birçok ortamda şirketteki tüm çalışanların "sa", "master", "admin" gibi anonim kullanıcıları mümkün olduğu kadar kullanılmamalı.  Veritabanına erişimi olacak çalışanlarına kendi kullanıcısının sorumluluğu anlatılmalıdır.

5- Sadece Gerektiği Kadar Yetki Verilmesi:

Bir yazılımcının temel ihtiyaçları SP/Function/Trigger yetkileri düzenlemeli. Ayrıca, aşağıdaki DML işlemleri (SELECT, INSERT, UPDATE,  DELET) için de yetkiler sınırlandırılmalıdır.

6-Veri Yedeklerken Güvenlik:
Mümkünse veritabanlarınızı şifreleyerek yedekleyin. Bunun için “Transparent Data Encryption” kullanabilirsiniz. Kötü niyetli kişiler bir şekilde yedek dosyalarınıza ele geçirse bile,  veritabanlarını açamazlar.

7-Veritabanı Sunucularına Hatalı Ve Başarılı Girişleri Denetleme:
Eğer veritabanı sunucunuza art arda erişilmeye çalışılıyorsa ve hatalar alınıyorsa ya bir veritabanınız herhangi bir sebeple erişilemez duruma gelmişse sunucunuza içeriden veya dışarıdan "brute force" yöntemiyle erişilmeye çalışılıyordur.

Sadece başarısız giriş denemelerini değil, başarılı girişleri de kontrol etmemiz gerekiyor, ki eğer bir çalışanın veya uygulama kullanıcısının bilgileri kötü niyetli birisinin eline geçerse ve veritabanına bağlanırsa  bilgisi olması gerekir.

8-  SQL Authentication değil, Windows Authentication Kullanın:
Microsoft'a göre SQL Authentication uzun süredir "Deprecated" bir özellik, yani bir süre sonra kaldırılacak;. Microsoft'un bu özelliği kaldırmak istemesinin nedeni de güvenlik.  Windows Authentication kullanmak gerekir.

9-Yerel Güvenlik Politikası Kullanma:
Hem yeni kullanıcılar oluştururken, hem de varolan kullanıcılarınız için Windows işletim seviyesindeki Yerel Güvenlik Politikalarından faydalanın. Bu sayede kullanıcılarınızın Login şifrelerinin belli bir uzunlukta ve zorlukta belirlenmesini sağlayabilirsiniz.


Share/Bookmark

Kitap Tavsiyesi: Körlük - Jose Saramago

Jose Saramago Nobel ödüllü bir yazar. Yazarın yazdığı en etkileyici kitaplardan biri. Konusu da çok ilginç:

Araba kullanmakta olan bir adam, yeşil ışığın yanmasını beklerken ansızın körleşiyor. Körlüğü, başvurduğu doktora da bulaşır.

Bu körlük, bir salgın hastalık gibi bütün kente yayılır. Toplum, görmeyen gözlerle cinayetlere, tecavüzlere tanık olur. Ayakta kalabilenler ancak güçlü olanlardır. Koca kentte körlükten kurtulan tek kişi, göz doktorunun karısıdır.


Share/Bookmark

Nisan 2019 Dergi Paketi

Toplam Boyut 11.94 GB. Link silinmeden indirin!!!

https://turbobit.net/2t28ksxw4aij/Nisan2019Dergiler.WT.rar.html


Share/Bookmark