POS Tefeciliği (Fiktif İşlemler)

8 Temmuz 2018 Pazar

Kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para vermeye tefecilik deniyor.  Pos tefeciliği tanımını yapmak gerekirse, herhangi bir mal teslimi veya hizmet sunulmadan işyeri tarafından posun amaç dışı kullanılarak haksız kazanç elde edilmesidir.

Pos tefeciliği günümüzde  genel olarak kredi kartından çekim yapılması karşılığında nakit para alınması veya kredi kartı borçlarının ödetilmesi şekilde 2 ayrı yöntemle yapılmaktadır.

1- Nakit para alınmasında paraya ihtiyacı olan kişi aralarında mal alışverişi olmaksızın POS cihazından kredi kartıyla çekim yaptırıp karşılığında komisyon tutarını düşüp nakit para almaktadır.

2- Kredi kartı borçlarının ödenmesi karşılığında ödenen tutara bir miktar komisyon da ekleyerek yine aralarında mal alışverişi olmaksızın POS cihazından kredi kartına çekim yapılması suretiyle gerçekleştirilmektedir.

Son dönemde Maliye ve BDDK’nın bu yöndeki araştırma ve yaptırımlarını arttırmasıyla daha da bilinen bir kavram haline geldi. Sadece bankalara tanınan “para satma” işlemini yasadışı yöntemlerle uygulayıp vatandaşı, kredi kartı borçlarını kapatabilecekleri vaadiyle çeken “POS Tefecileri”, internetin her mecrasını öne çıkmak için kullanmaya başlayınca denetleme kurullarının radarına girdiler.

Kredi kartı borcunu ödeyemeyen veya nakite ihtiyacı olan birey, bu işlemi yürütenlere başvurur. Bu işlemin yapılabilmesi için POS / Sanal POS’a üye olunması yeterlidir.

Maliyecilerin bu modern zaman tefecilerine “POS tefecisi” demesinin sebebi işte bu. Bu işlem genelde altın ve kontür satışında KDV’nin olmayışı nedeniyle bu sektörlerde yoğunlaşmaktadırlar.

“POS Tefecileri” kurbanlarına dijital dünyanın pek çok aracını kullanarak ulaşabiliyor. Broşür ve e-posta yöntemleri bunların başında geliyordu ama bugün Facebook’ta “Kredi katı borcunuzu kefilsiz, şartsız kapatabileceklerini” belirten reklamlardan SMS mesajlarına kadar her yerde ilanlarına rastlayabilirsiniz.   


Share/Bookmark

0 comments :